Začiatočník - začal som chovať hlodavce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.9.2014 09:48
novoplan

XXX.XXX.81.94

Dovoľte mi, aby som sa predstavil...

Ahojte, volám sa Lubo a asi pred dvoma mesiacmi som začal chovať hlodavce. Ospravedlňujem sa za slovenčinu, vzhľadom na to, že je to český portál, český jazyk celkom ovládam, otec bol Čech, ale rýchlejšia bude asi slovenčina - hádam sa neurazíte :)

Stručné rešerše - Už od mala som choval. Najprv ryby - tie ma držali približne 10 rokov, potom som sa opýtal, načo ich mám, ak ich nemôžem hladiť. Síce som ich množil, videl som ako prospievajú, ale nebolo to ono. Medzi tým som prešiel na chov anduliek, to ma držalo do puberty, mal som obrovskú voliéru v izbe, predával som, krížil som, vymienal, potom prišla salmonela a bolo po zábavke. Tak som začal chovať hydinu, tá ma udržala 2 roky - nie že by ma nebavila, myslím, že som v tom bol vážne dobrý, ale situácia mi v tom pokračovať naďalej neumožňovala. Nakoniec som šiel z práce do mesta a ako vždy - hoci som nič nepotreboval, odbočil som do zverimexu.. Vošiel som tam a povedal som si, že chcem nejakého hlodavca na maznanie - aby ma niečo doma až prídem :-D ( na ženu a deti je skoro :D) ... Tak mi predajca odporučil škrečka sírskeho - vyzerala úžasne, boli dve, sestry, ale jedna bola hotová herečka, keď som na ňu ukázal, dvihla hore ruky ako by som jej povedal " ruky hore" :-D Tak som si ju teda kúpil. Hneď aj klietku, príslušenstvo. Klietku som zariadil, ako podstielku som použil citrónové hobliny - žiaden citrón som necítil :-D Spravil som jej dve poschodia, domček, napájačku a krmítko. Neprešlo ani 30 minút a už sa potvora pustila do obrhýzania klietky. Mám vysoký prach hluku, ale toto sa vážne nedalo vdržať. Cez deň, v noci, bola to hrôza. Nemal som inú možnosť, tak som ju premiestnil do akvária.. Veľa chovateľov to neschvaľuje, ale podľa mňa sa jej v akváriu páči viac. Ani neviem, že ju mám, je kľudná, spí, a až má chuť, postaví sa na domček a čaká. Až ma uvidí, začne behať hore dolu pojašene a čaká, kedy si ju vezmem na ruky. Potom mi lezie pod tričko, uteká po gauči, potom sa spustí na podlahu, potom vylezie zase hore, vojde pod perinu a tam zaspí :-D
Trošku som odbočil od témy smajlík
Potom som uvažoval, v piatok večer, že načo so kupoval klietku, keď je teraz prázdna? V sobotu ráno som sa vydal teda do mesta do druhého zverimexu a kúpil som si škrečka džungárskeho :-D Tá je takové to zlatíčk - zatiaľ ju ani nenapadlo obhrýzať mriežky, je krotká, nehryzie, všade si zahrabuje krmivo, a dokáže hodiny utekať na kolese - to musím olejovať, pretože to hučí ako zbíjačka :D

Nakoniec, včera, som sa rozhodol, že by som sa odhodlal na odchov mláďat. Niekto si možno povie - čo to robí, veď sa do toho nerozumie. Ja osobne sa pokladám za človeka, ktorý má rád zvieratá a ktorý sa dokáže naučiť všetko, ak ho to baví, nájde si pre to čas a hlavne má v sebe odhodlanie učiť sa... Tak som si od známej vypožičal škrečka, ale bieleho. Naštudoval som si, že je lepšie dať samicu k samčekovi, nie naopak, aby nebola samička nervózna. Ja som to riskol, a dal som cudzinca k mojej slečne - po minúte nastalo párenie, párili sa viac ako 27 krát za 10 minút :-D Takže som samčeka hneď po tomto čine odobral a vrátil. Teraz očakávam, či sa mi narodia mladé, alebo nie. V podstate som stále v štádiu učenia, takže ma nič nemôže sklamať, práve naopak smajlík
Čo sa týka krmiva, kupujem hotové na váhu v jednom zverimexe vo vedľajšom meste, to vyzerá tak dobre, že by som ho zjedol i ja, pokojne aj zapil pohár mliekom :-D

No parádne som sa rozpísal, to je môj problém, ak ma niečo baví, dokážem o tom písať hodiny a hodiny. A prečo som to sem vlastne napísal? Rád sa naučím nové veci, nové triky, rád si vypočujem vaše názory, rád si pozriem rôzne fotky, vašich maznáčikov, mláďat, rád sa zoznámim, možno, že sem nájdem aj niekoho z môjho okolia, čím bude spolupráca ešte efektívnejšia smajlík
Na záver pridám pár fotiek, ako zvierat, tak aj ich obydlia, hádam nevyvolám nejaké negatívne hádky... Tak ak ste došli až potiaľto, tak ma to teší, možno že ste práve takí, ako ja - koníček z lásky k zvieratám smajlík

XoXo Lubo

20.10.2014 18:53
veru777

XXX.XXX.96.1

Ahoj, já ještě bohužel nemůžu nasdílet žádné fotky mnou odchovaných mláďat, protože teprve před pár dny jsem se teprve rozhoupala k chovu morčátek, ale mám fotku budoucí maminy ( ještě to ale chvíli potrvá ) :)
Našla jsem si krásnou samičku, které je teď teprve 10 dnů a čekám, až si jí budu moct vzít domů...pak mě čeká ještě pár měsíců, kdy si jí budu muset vypiplat, než jí nechám nakrýt. Ale, už jsem měla doma morčata předtím, dokonce i křečka, takže ráda budu sdílet poznatky a naopak se ráda taky něco naučím :)
S tím nadšením to úplně chápu, já teď jako posedlá píšu genetické kódy budoucích mláďat, zařizuju doma vše a už se nemůžu dočkat až si Wilmu dovezu domů :)
S pozdravem
Veronika

Přidejte reakci

Přidat smajlík