Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.232
Dostala jsem od známých nádherné voňavé luční seno, dva pytle. Ovšem když jsem jím chtěla krmit, zjistila jsem, že je plné pryskyřníku. Ten tvoří asi tak třetinu toho sena. Mám to vyhodit, nebo to sušené nevadí?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.149.213
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dostala jsem od známých nádherné voňavé luční seno, dva pytle. Ovšem když jsem jím chtěla krmit, zjistila jsem, že je plné pryskyřníku. Ten tvoří asi tak třetinu toho sena. Mám to vyhodit, nebo to sušené nevadí?
Nevím, jak morčatům, ale pro koně je pryskyřník jedovatý, ale v usušeném senu nevadí (seno se musí nechat 6 týdnů ležet). Pokud je ho třetina, no nevím, asi bych se toho bála.
Pokud si z něsta, seno sehnat je horší. My z vesnice ho seženeme či nasušíme lehce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nevím, jak morčatům, ale pro koně je pryskyřník jedovatý, ale v usušeném senu nevadí (seno se musí nechat 6 týdnů ležet). Pokud je ho třetina, no nevím, asi bych se toho bála.
Pokud si z něsta, seno sehnat je horší. My z vesnice ho seženeme či nasušíme lehce.
Ja bych to vyhodila, pryskyrniky sjou jedovate, coz se ani po ususeni nemeni.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.232
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ja bych to vyhodila, pryskyrniky sjou jedovate, coz se ani po ususeni nemeni.
No, dám na vaše rady. Vím, že je jedovatý, jen jsem nevěděla, jestli třeba jedovatost neztrácí jako kopřiva žahavost. Ale každopádně bezpečnější bude to vyhodit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.109.171
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dostala jsem od známých nádherné voňavé luční seno, dva pytle. Ovšem když jsem jím chtěla krmit, zjistila jsem, že je plné pryskyřníku. Ten tvoří asi tak třetinu toho sena. Mám to vyhodit, nebo to sušené nevadí?
Taky jsem slyšela, že sušený nevadí. Řeším podobné dilema: příbuzní z vesnice mi nasušili seno a dokonce z něj kvetoucí pryskyřníky vybrali. Ale mohly tam zůstat listy, které nejsou tak nápadné a vybrat se nedají. Taky nevím, jestli to risknout. Pochybuju, že by se v běžně prodávaném seně nevyskytovaly... Co myslíte?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.232
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Taky jsem slyšela, že sušený nevadí. Řeším podobné dilema: příbuzní z vesnice mi nasušili seno a dokonce z něj kvetoucí pryskyřníky vybrali. Ale mohly tam zůstat listy, které nejsou tak nápadné a vybrat se nedají. Taky nevím, jestli to risknout. Pochybuju, že by se v běžně prodávaném seně nevyskytovaly... Co myslíte?
Nevím. Neriskovala bych to, už se mi jednou stalo, že se pryskyřníkem morčata otrávila (pastva venku, špatně zvolené místo), ale to byly čerstvé. Nevím. Asi tu nebude nikdo, kdo by záměrně skoušel, jestli jsou sušené jedůvky jedovaté..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.250
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nevím. Neriskovala bych to, už se mi jednou stalo, že se pryskyřníkem morčata otrávila (pastva venku, špatně zvolené místo), ale to byly čerstvé. Nevím. Asi tu nebude nikdo, kdo by záměrně skoušel, jestli jsou sušené jedůvky jedovaté..
sušený jedovatý není
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.8
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
sušený jedovatý není
pokud je neco jedovate, tak je to jedovate i susene, zkus si navarit polivku ze susenych mochomurek zelenych nebo durmanu a uvdidis:-)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.74.25
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
pokud je neco jedovate, tak je to jedovate i susene, zkus si navarit polivku ze susenych mochomurek zelenych nebo durmanu a uvdidis:-)
V tom je rozdíl! Např. SAVO rozhodně není poživatelné, že? Ale po zaschnutí (když se z něj odpaří voda) z něj zůstane chlorid sodný - neboli obyčejná, neškodná kuchyňská sůl. Chtělo by to nějakého odborníka, který by věděl, co je na pryskyřníku jedovatého a co se s tím stane po usušení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.232
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V tom je rozdíl! Např. SAVO rozhodně není poživatelné, že? Ale po zaschnutí (když se z něj odpaří voda) z něj zůstane chlorid sodný - neboli obyčejná, neškodná kuchyňská sůl. Chtělo by to nějakého odborníka, který by věděl, co je na pryskyřníku jedovatého a co se s tím stane po usušení.
Dala jsem stejný dotaz (tedy doplněk k tomuto tématu) na "koňskou" diskusi tady. Tam někdo psal, že pryskyřník po usušení jedovatý není a dal tam k tomu i chemické vzorce. Nicméně problém se pro tentokrát vyřešil sám - do sena mi včera napršelo a chytlo to plíseň a já coby silná alergička jsem ho musela všechno vyhodit. Ale díky za Vaše názory, třeba to někomu bude užitečné. Myslím, že pryskyřník v trávě a seně zdaleka není jen můj problém.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.91
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V tom je rozdíl! Např. SAVO rozhodně není poživatelné, že? Ale po zaschnutí (když se z něj odpaří voda) z něj zůstane chlorid sodný - neboli obyčejná, neškodná kuchyňská sůl. Chtělo by to nějakého odborníka, který by věděl, co je na pryskyřníku jedovatého a co se s tím stane po usušení.
Pryskyřník y (ranunculus) obsahují jed anemonin,který je obsažen ve šťávě rostliny a po usušení se skutečně stane neškodným.
gg

XXX.XXX.209.118
je jedovaty list nebo květ,
Uživatel s deaktivovaným účtem

gg
napsal(a):
je jedovaty list nebo květ,
Stačí zagůglit. Za čerstva jsou jedovaté jsou všechny části rostliny, po usušení žádné.