Neregistrovaný uživatel
chtěl bych se vás zeptat, kdy začínaji hnízdit divoké kachny ,kolik vajec snesou a za jak dlouho se jim vylihnou káčaty za odpovědi děkuji,,,,,,,,,jsou to kachny od loňska
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
                                                                                                        napsal(a):

chtěl bych se vás zeptat, kdy začínaji hnízdit divoké kachny ,kolik vajec snesou a za jak dlouho se jim vylihnou káčaty za odpovědi děkuji,,,,,,,,,jsou to kachny od loňska

TAk divoke kachny zacnu zhruba znasat v 3 popripade v 4 mesieci no niekedy je to ovela skor zalezi to od pocasia a samozrejme od samotnej kacice a stravy ktoru podavate. Kacica znesie od 15-20 vajec aspon tie moje ked sa dostala ku krmnej zeske pre sliepky bolo to aj viac.Hniezdo si vybera obycajne sama an kludnom a tichom mieste aby nebola moc rusena.Ak vam zacne znasat niekde v zahrade tak to nieje moc dobre pretoze ju nebudete moc ochranit pred predatorom.Mne kacica zacala sediet a to som nikdy necakal hned vedla bedniciek kde sedeli sliepky.Kaciatka sa liahnu po 28 dnoch.Kacice su velmi dobre a starostlive matky a niekedy dost agresivne.Ja som sice uz z ich chovom prestal ale nejake skusenosti s nimi mam.Rocne mi kacica vysedela dve hniezda jedno na jar a dalsie tak v 8 mesieci.Jediny problem s ktorym som si nevedel dat rady bol uhyn kacat.Neviem z akeho dovodu ale tak 30% uhynulo a zatial som sa nedopatral cim to bolo sposobene.Je pravda ze tie ktore zostali boli velmi silne.Zelam vela uspechov v chove
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
                                                                                                        napsal(a):

TAk divoke kachny zacnu zhruba znasat v 3 popripade v 4 mesieci no niekedy je to ovela skor zalezi to od pocasia a samozrejme od samotnej kacice a stravy ktoru podavate. Kacica znesie od 15-20 vajec aspon tie moje ked sa dostala ku krmnej zeske pre sliepky bolo to aj viac.Hniezdo si vybera obycajne sama an kludnom a tichom mieste aby nebola moc rusena.Ak vam zacne znasat niekde v zahrade tak to nieje moc dobre pretoze ju nebudete moc ochranit pred predatorom.Mne kacica zacala sediet a to som nikdy necakal hned vedla bedniciek kde sedeli sliepky.Kaciatka sa liahnu po 28 dnoch.Kacice su velmi dobre a starostlive matky a niekedy dost agresivne.Ja som sice uz z ich chovom prestal ale nejake skusenosti s nimi mam.Rocne mi kacica vysedela dve hniezda jedno na jar a dalsie tak v 8 mesieci.Jediny problem s ktorym som si nevedel dat rady bol uhyn kacat.Neviem z akeho dovodu ale tak 30% uhynulo a zatial som sa nedopatral cim to bolo sposobene.Je pravda ze tie ktore zostali boli velmi silne.Zelam vela uspechov v chove

Dobrý večer, četl jsem odpověď na váš dotaz a chci se k tomu vyjádřit. Nepíšete o jaké kachny jde, jestli o divoké březňačky a nebo o pižmové. Pižmová nanese tolik vajec, co se uvádí v odpovědi, ale vylíhnou se káčata až za 35 dnů, ne za 28. Divoká březňačka snáší v březnu, dubnu, nanese 8 - 10 vajec a za 28 dní se vylíhnou káčata. Divoká kachna březňačka žije v přírodě, ale někdo je chová i na dvorku.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
                                                                                                        napsal(a):

Dobrý večer, četl jsem odpověď na váš dotaz a chci se k tomu vyjádřit. Nepíšete o jaké kachny jde, jestli o divoké březňačky a nebo o pižmové. Pižmová nanese tolik vajec, co se uvádí v odpovědi, ale vylíhnou se káčata až za 35 dnů, ne za 28. Divoká březňačka snáší v březnu, dubnu, nanese 8 - 10 vajec a za 28 dní se vylíhnou káčata. Divoká kachna březňačka žije v přírodě, ale někdo je chová i na dvorku. 

Tak v tomto dotaze sa autir pytal na kacicu divu breznacku.Aspon som tak usudil...a to kolko znesie vajec je zavisle len od kacice.Tie moje nikdy nezniesli len 8-10 vajec ale bolo ich 15-20...vzdy bolo som mal tak 15-16 kacat.Je to velmi pekna kacica i ked zije i vo volnej prirode.Dvor nalezite spestri.MOje boli tak zvyknute ze cez otvor v plote mohli chodit k rieke a samozrejme vzdy sa vratili domov.Nikdy som nemal problem ze by niekde zanasali alebo sa nevratili....
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
                                                                                                        napsal(a):

jasnacka, ptal jsem se na březňačky

Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
                                                                                                        napsal(a):

Mám na zahradě 1,2 březňačky(i když by se už tak ani neměla nazývat-prakticky přes zimu zůstává).Snesly do záhonku do společného hnízda cca 23 vajec(2 z toho už rozmáčkly a vynesly ven).Sedí společně od 2. týdne dubna a kačer hlídá vedle.Občas se vykoupou v zednické vaničce.Úplně se přestaly bát a sedí jako přibité.Líhnutí čekám za 26-28 dnů od nasednutí.
Jareksen
XXX.XXX.195.111
Březńačka se mě usadila na vejcích na zahradě, celkem v klidné části, ale nevím, když se vylíhne drobotina, jak je mám ochránit před kočkama. Jsem na vesnici a kočky lezou i do mé zahrady. Uvažoval jsem, že jim udělám nějakou ochranu z králičího pletiva, ale když se přiblížím ke hnízdu, tak kačice vždy uleti. Kdo poradí ?
Uživatel s deaktivovaným účtem
                                            Prostě chytněte kachnu a s káčaty ji zavřete do králíkárny nebo jiného bezpečného zázemí. Pokud to bude nutné, použijte i podběrák, Ale udělejte to, až se káčata vylíhnou a kachna je vyvede ven. Na krmení pro ně použijte směs pro kuřata/kachňata.
Jestli chcete nutně z hnízda mít mladé a kachna sedící venku je plachá, budete muset pořídit líheň, vejce do ní přemístit a kachně dát podkladky, káčata byste k ní dal po vylíhnutí. Ale bude lepší se jí do toho nemontovat a až je vysedí, tak je na první týden schovat.
Pak už je můžete pustit s kachnou ven. Moji sousedi mají přes 10 koček a na kačenky mi nikdy nešly, akorát na hrdličky a holuby. Ale v noci je musíte zavírat až do 4-5 týdnů (nejraději do jejich prvního vzletu nebo neustále), venku jsou nebezpečím potkáni, lasičky, kuny. Přes den by jim s kachnu nemělo nic hrozit.
Každopádně fandím, ať se vyvede. Mně letos divoká nic nevyseděla a druhá ani nezasedla, první již nese opět. Tak jsem si koupil 6 káčat divokých, aby byly kačenky.