Neregistrovaný uživatel

Koupila jsem si na trhu ruánské kachny.Zajímalo by mě o nich prakticky cokoliv.Jak budou velké,jak poznám kachnu od kačera a jestli si mohu ponechat párek do dalšího roku a doufat,že budou mít mladé.Jaké jim k tomu mám dát podmínky?
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Koupila jsem si na trhu ruánské kachny.Zajímalo by mě o nich prakticky cokoliv.Jak budou velké,jak poznám kachnu od kačera a jestli si mohu ponechat párek do dalšího roku a doufat,že budou mít mladé.Jaké jim k tomu mám dát podmínky?
Dobrý den,
ruánská kachna je vlastně velká verze divoké kachny, kterou vídáme na rybnících a řekách. Hmotnost se pohybuje okolo 3-5,5 kg. Kačer má obecně daleko pestřejší zbarvení než kachna. Je možné je chovat jak v páru, tak kačera a několik kachen(max. 4). Obecně jako všechna kachny, tak i tyto mají rády vodu, proto budou spokojeny, když jim dopřejete rybníček nebo jezírko. Vede to i k lepší oplozenosti vajec,kačer totiž rád pojímá na vodě. Tato kachna má však potlačený pud kvokavosti, snese ročně okolo 50 vajec, které je nutno líhnout v líhni nebo pod kvočnou. S pozdravem a s přáním úspěšného chovu Honzik.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den,
ruánská kachna je vlastně velká verze divoké kachny, kterou vídáme na rybnících a řekách. Hmotnost se pohybuje okolo 3-5,5 kg. Kačer má obecně daleko pestřejší zbarvení než kachna. Je možné je chovat jak v páru, tak kačera a několik kachen(max. 4). Obecně jako všechna kachny, tak i tyto mají rády vodu, proto budou spokojeny, když jim dopřejete rybníček nebo jezírko. Vede to i k lepší oplozenosti vajec,kačer totiž rád pojímá na vodě. Tato kachna má však potlačený pud kvokavosti, snese ročně okolo 50 vajec, které je nutno líhnout v líhni nebo pod kvočnou. S pozdravem a s přáním úspěšného chovu Honzik.
Zdravím, měl bych k tématu také otázečku.Mám chovné trio ruánských kachen a chtěl bych k nim ještě pořídit trio indické běžce a čárkované kachny.Snášenlivost asi bude v pohodě, ale co na jaře v období pojímání,mám obavu, že kačeři budou pojímat všechny kačky a ne jen ty svého druhu, jak to řešíte vy?Oddělujete chovné kmeny na jaře každé zvlášt?D
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pohlaví rozeznáte lehce jak se začnou vybarvovat,kačer je barevnější. Chovat je ale bude trošku náročnější oproti třeba pižmovkám které si káčata samy vysedí a potom se o ně až do osamostatnění starají. Ruánky sednou vyjímečně druhým rokem a pokud už se jim podaří něco vysedět tak se o káčata starají mizerně,alespon ty naše. I oplozeńost vajíček je jen kolem 60 procent a na konci snášky ještě mín. Tímto Vás ale nechci odradit, kachny to jsou velmi pěkné. Hezký den A.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pohlaví rozeznáte lehce jak se začnou vybarvovat,kačer je barevnější. Chovat je ale bude trošku náročnější oproti třeba pižmovkám které si káčata samy vysedí a potom se o ně až do osamostatnění starají. Ruánky sednou vyjímečně druhým rokem a pokud už se jim podaří něco vysedět tak se o káčata starají mizerně,alespon ty naše. I oplozeńost vajíček je jen kolem 60 procent a na konci snášky ještě mín. Tímto Vás ale nechci odradit, kachny to jsou velmi pěkné. Hezký den A.
Je dobré alespoň jednou překřížit s březňačkama.Potom sedí na vejcích velice uspokojivě.V případě potřeby nové krve pak dokupovat jen čisté kačery.
Co se týče běžců,s těmi se překříží na 100%!
Nery
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den,
Dobrý den.
Já jen že moje teta chovala také ruánské kachny a jí normálně seděly na vejcích. jenom si ale vybíraly hnízdo podle svých představ. např. někde ve vysokých kopřivách. nebo v trávě. jinak je dobrý si z nich nechat vysedět mezidruhové křížence. to chci také udělat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.2
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, nám vyměnili v líhni omylem běžce za ruanské, takže také jednu máme a k ní 4 běžce, ruanská nám teď sedí cca 20 dnem na vejcích ve vysokých kopřivách, jsme zvědaví, zda z vajec něco bude:)
pppepa

XXX.XXX.12.156
A meslite že be to neveseděla nebo je dat do lihně jako me máme lihen ale abe to nebelo zbetečny.
Zdravím,
keď som si pred pár rokmi zakladal chov Ruánskych kačíc, kúpil som si 1 káčera + 2 kačice vo veku 5 mesiacov. Chovateľ ma upozornil, že mal s kvokaním problém lebo je u nich pud kvokavosti potlačený.. Tak som si kúpil liaheň. Choval som ich na voľno, k dispozícii mali malé plastové jazierko o rozmeroch 60 x 40 cca s hĺbkou 50 cm. V okolí jazierka som povysádzal trstiny a rôzne druhy tráv. Na moje veľké prekvapenie si obe kačice vytvorili v tejto húštine hniezdo a začali znášať vajcia. Nakoniec som použil aj liaheň, keďže som už do nej investoval. Výsledok bol taký, že vysedené vajcia vyšli všetky a z liahne cca 70%. tak som nečakane mal na dvore viac kačiatok ako som predpokladal.. Určite doporučujem vytvoriť prírodné podmienky a voľnú pastvu ak to podmienky dovoľujú..
Chovu zdar a veľa úspechov.
Několik mých známých má ruánky a všichni mi řekli, že pokud jim nesbírají vejce, sednou na ně. Skoro všechny mají prý snahu sednout ke konci snášky i na jeden podkladek. Mě pojímá pižmový kačer kromě své pižmovky i pekingskou kachnu. Ze začátku jí nějaká vejce odeberu do líhně a pak schválně vyzkouším v hnízdě vejce nechávat, co to s ní udělá. Vím, že pekina má snášku daleko vyšší než ruánka a pud kvokavosti je u nich ještě slabší. Jen chci zkusit, co kachna bude s hnízdem plným vajec dělat.
Matsik

XXX.XXX.81.4
Nám taky říkali, že tyhle kachny moc nesedí, ale nám sedla hned první rok co jsme jí měli. Je pravda, že sedá později a nanese spoustu vajec, ale když už vysedí tak se stará dobře (teda ta naše). Asi taky záleží jestli jsou ve výběhu sami nebo s jinými zvířaty. My je máme samotné.
suppeer

XXX.XXX.52.4
Dobry den zacal jsem chovat ruanske kachny, ted zacala snaset vejce, muzete mi poradit koljik asi vajec snese nez si sedne a jak mam postupovat, mam ji je odebirat a jestli ano jak je uskladnit abych je mohl nasadit zpet pod kachnu?Dekuji za kazdou dobrou radu.
d.
Zdravím, chtěl bych se zeptat, čím ruánské kachny krmíte? Dost o jejich chovu uvažuji, tak si zjišťuji všechno, co bych měl vědět a zrovna jsem se dostal ke krmivu. Při tom jsem objevil firmu De Heus, která vyrábí přírodní krmiva přímo pro drůbež, viz. https://www.deheus.cz/vyrobky-a-sluzby/drubez , tak by mě zajímalo, jestli by bylo vhodné i pro tento druh kachen.. :)
dobry den, tiez ma zaujali ruanske kacice, zatial mam len pekinske (prvy rok nepodarilo sa zohnat ostatne, dlha story) nasiel som ze su bezne u nas aj Saske kacice, videl som z predavali Orpingtonske a Kajuga, mate skusenosti s krizenim tychto plemien? vsetky by mali byt bezne kacice na maso (nie bezci) ako vyzeraju farebne kombinacie? ci to niekto choval napriklad ze Ruansky kacer, Saska kacica, pekinska kacica, atd? dakujem
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!
Ricrd

XXX.XXX.230.193
Dobrý den prosím o radu
Chovám ruánky jedna chudinka má velký problém s rovnováhou špatně se pohybuje a nedrží se hejna zatím žere ale má problem se dostat ke žrádlu,váhově je menší než ostatní stejně staré.
Děkuji za rady