Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.97.232
Mohli byste prosím někdo poradit, jak se nasazují brýle proti kanibalismu? Konkrétně co si počít se závlečkou? Má se snad slepici závlečkou propíchnout hřeben?? Předem moc děkuju za odpovědi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mohli byste prosím někdo poradit, jak se nasazují brýle proti kanibalismu? Konkrétně co si počít se závlečkou? Má se snad slepici závlečkou propíchnout hřeben?? Předem moc děkuju za odpovědi.
mě by zajímalo jak takový brýle vypadají jsem o tom nikdy nic neslyšela.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.144.220
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Někde v knize jsem viděl tyto brýle a závlačka byla provléknuta mám dojem nosním otvorem !
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.22
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Někde v knize jsem viděl tyto brýle a závlačka byla provléknuta mám dojem nosním otvorem !
Kanibalismus jsem u svých Milunek také měla ( a úplně asi nevymizí.) Začalo to, asi před třemi měsíci, malým poraněním jedné slepičky a během dvou dnů byly pozobané všechny. Krvavé skvrny byly po celém výběhu a slepicím tekla až po nohách. A přestaly skoro snášet.Slepice jsem si pořídila až letos, takže jsem úplný laik. A ty moje holky jsou nějaké "labilní hybridky."Ošetřování ran jodiselem nepomohlo, jen trošku zacelilo rány. Dala jsem na rady a začala trošku přidávat Maggi, ale výsledek nic moc. Potom jsem našla tyto stránky na netu a hledala rady.Slepice jsme začali mazat zelenou genciálkou a hojilo se to.( Sousedům je divné, co je to za druh, že mají zadeček zelený) I když krmíme směsí pro nosnice, zeleným, zbytky a Miluny mají rozptyl po zahradě, tak jim pravidelně kupuji z jatek slezinky a pokrájené na kousky jim je dávám.( Moji chlapi doma protestují, že se slepice mají líp, než oni.)Holky po sobě nemají jediné bolavé místečko a krásně nesou. Od 14 slepic každý den 13 málokdy 12 vajíček.
Bílkovina je holt bílkovina.A proč to píšu? Protože vám všem, co sem na tyto stránky přispíváte a radíte nám Neználkům, chci poděkovat. Tak děkuji.
Blondýna.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.144.136
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dodrý den s těmito brýlemi mám zkušenosti. Pokud máte ty plastové. Mají dvě části takový trn a oblouček. Nejprve si nasadíte jednu část obloučku na trn a pak trnem propíchnete nozdry a navlečete do obloučku, na konci trnu je takový háček, takže ho slepice neztratí. Používáme je u bažantů ve voliéře, brýle nasazujem asi v šesti týdnech. Kanibalismus se už neobjevuje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.206
Dobrý den, chtěla sem se zeptat ješte na ty brýle..dneska nám došly tyhle brýle: http://www.driml-napajecky.cz/cz/drubez-holubi/pomucky-pro-chov/bryle-proti-kanibalismu-pro-drubez-vetsi-hranate-komplet-se-zavlackou-11887.html
A nejak nevíme jak na to, jestli teda musíme to provlect. Děkuji za odpoved.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.240.152
Najprv si plastovou "šipkou" prevleč pravú dierku brýli, potom prepichni ňou "nosovu prepažku (cez nozdry na zobaku) a traf ňou do ľavej dierky na brýlach. Naspať sa už nevyvlečie, kedže má na konci protiháčik
Lepšie je keď to robia dvaja. Jeden fixuje kuru a druhý navlieka. Nikedy, keď je nosova prepážka tvrdšia, je lepšie ju najprv predderaviť tvrdším tenkým drôtom, kedže plast. šipka sa môže ohýbať a kuru budete len trápiť.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.240.152
Najprv si plastovou "šipkou" prevleč pravú dierku brýli, potom prepichni ňou "nosovu prepažku (cez nozdry na zobaku) a traf ňou do ľavej dierky na brýlach. Naspať sa už nevyvlečie, kedže má na konci protiháčik
Lepšie je keď to robia dvaja. Jeden fixuje kuru a druhý navlieka. Nikedy, keď je nosova prepážka tvrdšia, je lepšie ju najprv predderaviť tvrdším tenkým drôtom, kedže plast. šipka sa môže ohýbať a kuru budete len trápiť.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.206
Děkuji tak že musí se to navlect tím nosem.. A bolí to tu slepici?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.181
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A vás by to nebolelo..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.181
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A vás by to nebolelo..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.255
Dobrý den. Také bych řekl, že kanibalismus u drůbeže je dán nedostatkem bílkovin. Mám větší počet slepic na menší ploše a jsou pěkné a neodrbané. Některé přepeřují, takže nejsou na pohled krásné, ale jinak dobrý. Holkám dávám jako zdroj bílkovin drcené kosti a vývar se šrotem.
Jana1111

XXX.XXX.215.16
To nedokážu.
Jana1111

XXX.XXX.215.16
Měla jsem 7 mladých slepic, nejprve si vytrhávali peří a jednou když jsem přišla, tak 5 z nich mělo krvavý zadek, večer už jedna seděla v rohu a do rána zahynula. Druhá seděla na bidle 2 dny a také zahynula. Ta. co jí to udělala, měla celou hlavu od krve. Tak jsem ji odstranila a ještě mám jednu, kterou od nich 4 dny izoluji, ale jak náhodně se setkají, tak jde klovat do zadku. Koupila jsem ty brýle, ale asi to nedám.
Jana1111

XXX.XXX.215.16
Hrách je též bílkovina. Melu do míchanice.
Zdravím, používal jsem je ale není to nic příjemného. Musíte totiž slepici propíchnout přepážku mezi nosními dírkami, třeba vydezinfikovanym hřebíkem. Ta přepážka není silná, takže ani není třeba velké síly! Samozřejmě vyteče trocha krve a slepici to není určitě příjemné. Ta závlačka se poté nejprve prostrčí jednou stranou brýlí (mají dvě dírky)a teprve potom se prostrčí nosními dírkami a opět brýlemi. Nezapomeňte na to, jelikož se to potom špatně díky háčku na konci závlačky, vyndavá. Je to jako s rybařením. Při sundávání je potom lepší tu zavlacku za háčkem přestipnout. Brýle jsou použitelné opakovaně. Přistoupil jsem k tomu, jelikož si jedna slepice vyklovala kloaku a byla to zrovna má oblíbená. A není to určitě v bílkovinách, dělám míchanice s tvarohem i rybí moučkou. Pravidelně jim drtim kosti s morkem, stravu mají velmi pestrou a hlavně velký travnatý výběh. Tehdy mě všichni říkali málo bílkovin a já jim dopřával jako šílený a nakonec byla chyba v parazitech. Ta slepice je potom jako šílená a klove se do krve. Slepici jsem vykoupal, celý kurník vydezinfikoval vápnem s chlorem a přestala. Také mě někdo poradil, abych jim zbytečně nedělil stravu na malé kousky, rohlík jim hodím celý. Hlávku salátu nebo zelí rovněž. Aby se nenudili a měli co klovat. Z nudy se také klovou, pokud nemají dostatečný výběh. Strava je důležitá ale v mém případě v počátcích chovu to byli paraziti.
Zapomněl jsem dodat, že hřebík vybírejte stejného průměru, jako má závlačka. A určitě je to lepší dělat ve dvou lidech. Jeden slepici podrží a druhý operuje😁
Rozhodně ale nepodceňujte ty parazity. Já to ve svých začátcích pravidelně stříkal savem ale i cmelici tohle v pohodě přežijí. Vsadil bych na to vápno a slepici vykoupal v něčem antiparazitnim na zvířata. Bohužel se mi také stalo, že některé se obzvláště zakoupené z halového chovu, neumí popelit. Také bych slepice odčervil, pokud si klovaji výhradně zadky. V Německu odcervuji chovatelé pravidelně. Ještě jsem tam nenarazil na chovatele, který neodcervuje, ptám se každého. Jo a na závěr co dělali naše babičky. Vzali kravské hovno a rozmazali ho po postižené slepici. To jim nechutná a přestanou se klovat také.😁 Ona jim ta krev někdy zachutná nebo mladé peří. Pokud nepřestane ani potom, je ji lepší zabít.
ančovička1
napsal(a):
A neni lepší slepice dobře krmit,aby se navzajem nesežraly?..ja chovam slepice skoro 30let a nikdy se mi neklovaly..mam momentálně 60velkych nosnic,malé nepočítám😀
Tak máte dobrý kurnik nebo i dobré místo!! Ono také záleží na umístění kurníku. Na jakou světovou stranu je. Zděný je určitě lepší. Ja mám kupříkladu dřevěný kurník na jih a tudíž je to přímo mnozirna na čmelíky. Bez pravidelného ošetření vápnem a chlorem bych nemohl chovat nic. Pokud si dáte na podlahu lino, tak také můžete vařit slepicím třeba každý den svíčkovou ale budou se klovat dál. Většinou se ale klovaji slepice ze slepicarny. Ty bych rozhodně nedoporučil, jelikož se klovou navzájem už v drůbežárne. Ve velkochovu dávají do vody magi, aby jim nechutnala čerstvá krev. Pokud se ale omezíme jen na stravu, tak nevyřešíme nic. Těch faktorů je totiž fůra a můžou se klovat i pěkně vykrmené slepice, když se budou nudit. Sebepoškozování je přece známé i u člověka. A takový postižený to také nedělá jen z důvodu, že mu máma nenandala na talíř kupu knedlíků. Na vině může být i stres.
Mate ve vsech bodech pravdu..nechtela jsem to vsechno popisovat,je mi jasne,že na zablacenem plácku se slepice nudi a i při dobrem krmeni(ale ne vždy dostanou,co potřebují) se z nudy a stresu,jako i pri nedostatku bilkovin, zacnou ostipovat..take mam zdene kurniky a velký,nejmin 2tisice m zeleny výběh..krmim snad dobře,nestezuji si😀..kazde zvire prostě potřebuje své i svuj životní prostor..
ančovička1
napsal(a):
A neni lepší slepice dobře krmit,aby se navzajem nesežraly?..ja chovam slepice skoro 30let a nikdy se mi neklovaly..mam momentálně 60velkych nosnic,malé nepočítám😀
Ano, jistě souhlasím, ale...Chovám stále stejný počet slepic (+/- 2 kusy) ve stejných podmínkách pro zdrobnělou drůbež, krmím stále stejně a chovem se zabývým více než 40 let. Před 3 roky se mi začaly jak kuřice, tak dospívající kohoutci ozobávat-prostě kanibalismus. Kanibalizmu jsem nejprve čelil zvýšením dávky bílkovin, vitamínů a minerálií, ale marně. Musel jsem použít brýle. V další generaci opět bez problémů až do dneška. Jde o zdropbnělé hemšírky. Neumím si to vysvětlit ale příroda má svá tajemství...
ančovička1
napsal(a):
Mate ve vsech bodech pravdu..nechtela jsem to vsechno popisovat,je mi jasne,že na zablacenem plácku se slepice nudi a i při dobrem krmeni(ale ne vždy dostanou,co potřebují) se z nudy a stresu,jako i pri nedostatku bilkovin, zacnou ostipovat..take mam zdene kurniky a velký,nejmin 2tisice m zeleny výběh..krmim snad dobře,nestezuji si😀..kazde zvire prostě potřebuje své i svuj životní prostor..
Krásný den přeji, tak to máte velice krásný výběh, to jsou určitě spokojené a navíc ty zděné kurníky Vám přímo závidím 😁 Co si budeme povídat, vždy je na tom lépe chovatel, který bydlí někde na okraji města nebo na vesnici a má u domu hospodářskou přístavbu po předchozích majitelích. V zásadě to má už vychytane, protože přemýšlel někdo před ním. Já koupil dům bez jakéhokoliv chlivku na prasátko nebo kurníku a to pak musíte hold zkoušet. Kupříkladu jsem první kurník postavil na severu, takže se nepřehříval ale když uhodili mrazy -25, omrzli mi u všech slepic v kurníku hřebínky. Tak jsem kurník zateplil ale to je ta nejhorší věc, co může člověk udělat, protože všem breberkam postaví přímo ubytovnu. Takže po dalším roce jsem tento kurník zboural a postavil na jihu, kde mi nefouká mrazivý vítr. Ale tam mám problém zase s přehříváním a stromy na zastínění rostou pomalu. Pozemek mám sice velký i s potůčkem ale právě proto je velmi nákladné takový pozemek oplotit. Chovatelství je prostě velmi nákladný koníček a pokud někdo nemá podmínky, tak by raději ani chovat nic neměl. Vždy, když vidím ty chudáky, které někdo mučí na zabláceném plácku, vstávají mi hrůzou poslední vlasy na hlavě. V Holandsku třeba také mají snahu chovat pipky a pozemky mají oproti nám velmi skromné ale ti lidé asi víc přemýšlí, jelikož na malém plácku si drží jen 3 slepičky. Znám se tam s jedním chovatelem, který chová Holanďanky. Nikdy jsem u něj neviděl víc jak 5ks. A i v takovém počtu dokáže udělat krásku na výstavy. Takže aby člověk mohl poradit někomu s kanibalismem, musel by stejně znát veškeré podmínky, která drůbež u dotyčného má, včetně stravy. Existují pěkné knížky o chovu, tak tam bych asi doporučoval každému začít. Když chci opravit auto, tak to také bez dílenského manuálu nedokážu. Podobně jako u chovu včel si ale každý musí najít vlastní cestu.
jo012810
napsal(a):
Ano, jistě souhlasím, ale...Chovám stále stejný počet slepic (+/- 2 kusy) ve stejných podmínkách pro zdrobnělou drůbež, krmím stále stejně a chovem se zabývým více než 40 let. Před 3 roky se mi začaly jak kuřice, tak dospívající kohoutci ozobávat-prostě kanibalismus. Kanibalizmu jsem nejprve čelil zvýšením dávky bílkovin, vitamínů a minerálií, ale marně. Musel jsem použít brýle. V další generaci opět bez problémů až do dneška. Jde o zdropbnělé hemšírky. Neumím si to vysvětlit ale příroda má svá tajemství...
Zaujala me věta.."kuřice a dospívající kohoutci se začali ozobavat"..myslim,že prave tam začal ten problem s nedostatkem bílkovin..neco chybi,zkusí si zobnout masa jinde a už to "jede"..určitě vás nechci poučovat(to bych si nedovolila😀),ale prave ta kuřata potřebují hodně..ja je cpu,co se do nich vejde,směsi a mám kozy,tak zalevam denně kyselym kozim mlékem..ještě porad koza doji..rodit bude az v březnu😀..to když slepicim nasypu směs,tak nechápavě kroutí hlavou a čekají,kdy už tam konečně naleju to mliko😁
možná i problém s nudou a malým prostorem.... https://www.youtube.com/watch?v=D8qPiSDTA50
Marco07
napsal(a):
Krásný den přeji, tak to máte velice krásný výběh, to jsou určitě spokojené a navíc ty zděné kurníky Vám přímo závidím 😁 Co si budeme povídat, vždy je na tom lépe chovatel, který bydlí někde na okraji města nebo na vesnici a má u domu hospodářskou přístavbu po předchozích majitelích. V zásadě to má už vychytane, protože přemýšlel někdo před ním. Já koupil dům bez jakéhokoliv chlivku na prasátko nebo kurníku a to pak musíte hold zkoušet. Kupříkladu jsem první kurník postavil na severu, takže se nepřehříval ale když uhodili mrazy -25, omrzli mi u všech slepic v kurníku hřebínky. Tak jsem kurník zateplil ale to je ta nejhorší věc, co může člověk udělat, protože všem breberkam postaví přímo ubytovnu. Takže po dalším roce jsem tento kurník zboural a postavil na jihu, kde mi nefouká mrazivý vítr. Ale tam mám problém zase s přehříváním a stromy na zastínění rostou pomalu. Pozemek mám sice velký i s potůčkem ale právě proto je velmi nákladné takový pozemek oplotit. Chovatelství je prostě velmi nákladný koníček a pokud někdo nemá podmínky, tak by raději ani chovat nic neměl. Vždy, když vidím ty chudáky, které někdo mučí na zabláceném plácku, vstávají mi hrůzou poslední vlasy na hlavě. V Holandsku třeba také mají snahu chovat pipky a pozemky mají oproti nám velmi skromné ale ti lidé asi víc přemýšlí, jelikož na malém plácku si drží jen 3 slepičky. Znám se tam s jedním chovatelem, který chová Holanďanky. Nikdy jsem u něj neviděl víc jak 5ks. A i v takovém počtu dokáže udělat krásku na výstavy. Takže aby člověk mohl poradit někomu s kanibalismem, musel by stejně znát veškeré podmínky, která drůbež u dotyčného má, včetně stravy. Existují pěkné knížky o chovu, tak tam bych asi doporučoval každému začít. Když chci opravit auto, tak to také bez dílenského manuálu nedokážu. Podobně jako u chovu včel si ale každý musí najít vlastní cestu.
Kdyz jste zminil to zatepleni, tak by me zajimalo o kolik stupnu to v zime zvysilo teplotu kurniku? Ja nejsem zadny stavebni inzenyr, ale o izolacich vim docela hodne a vzdycky kroutim hlavou jak nekdo uvadi ze ma slepice v zateplenym kurniku ze jim je tam v zime dobre (tim nenarazim na vas, ale celkove na zatepleni kurniku). Zatepleny kurnik je totiz absolutni nesmysl. Kdyz srovnam zatepleny a nezatepleny, tak spolecne maji to ze do obou nefouka, neprsi a v obou dvou bude stejna teplota. Jestlize bude venku -10, tak i v zateplenem bude -10. Rozdil mezi nimi je pouze v tom kdyby se v kurniku vytapelo, tak samzdrejme zatepleny by drzel lepe teplo. A jestli si nekdo mysli ze v zateplenem kurniku si tech 10-20 slepic vlastnim telesnym teplem ten kurnik o obemu 20m3 vyhreji, tak je to nesmysl, opravdu nevyhreji, maximalne zvyssi v kurniku vzdusnou vlhkost.
petan83
napsal(a):
Kdyz jste zminil to zatepleni, tak by me zajimalo o kolik stupnu to v zime zvysilo teplotu kurniku? Ja nejsem zadny stavebni inzenyr, ale o izolacich vim docela hodne a vzdycky kroutim hlavou jak nekdo uvadi ze ma slepice v zateplenym kurniku ze jim je tam v zime dobre (tim nenarazim na vas, ale celkove na zatepleni kurniku). Zatepleny kurnik je totiz absolutni nesmysl. Kdyz srovnam zatepleny a nezatepleny, tak spolecne maji to ze do obou nefouka, neprsi a v obou dvou bude stejna teplota. Jestlize bude venku -10, tak i v zateplenem bude -10. Rozdil mezi nimi je pouze v tom kdyby se v kurniku vytapelo, tak samzdrejme zatepleny by drzel lepe teplo. A jestli si nekdo mysli ze v zateplenem kurniku si tech 10-20 slepic vlastnim telesnym teplem ten kurnik o obemu 20m3 vyhreji, tak je to nesmysl, opravdu nevyhreji, maximalne zvyssi v kurniku vzdusnou vlhkost.
Tak moc nesouhlasím. Krom tepla, které vydává drůbež, mají kurníky okna, které pokud jsou správně orientována, kurníky zahřívají. Zateplený kurník pak neprochládá tak rychle jako nezateplený, takže je v něm logicky tepleji. Navíc zateplený kurník zabrání krátkodobým teplotním výkyvům. Pokud bude stabilní teplota -5, tak v kurníku bude dejme tomu – 5, když ale to k ránu teplota klesne k -10, tak záleží na síle zateplení, za jak dlouho promrznou stěny, aby to na -10 kleslo i uvnitř.
Ideálně nezateplovat ale místo dřevěných kurníků zděné.
Zdeny je zdeny, o tom neni pochyb. Nicmene mate pravdu ze zatepleny nebude tak nachypny na zmenu teplot, ale to funguje i obrace, takze kdyz se najednou oteply, nezatepleny se rychleji prohreje.
Ja mam jeden kurnik zdeny, jeden cely z trapezoveho plechu, kdyz se rano podivam na teplomery ve zdenem a plechovem, teplota je +- stejna.
Pro petan83: Tak já zmínil, že je to pitomost. Mě osobně k tomu přinutilo umístění mezi kopci, kde fouká ledový vítr a jak jsem psal, omrzli mi při -25 hřebínky u všech slepic. Jen jednu výhodu to mělo. Vypadali s kratšími hřebínky zase jako za mlada😂 To je samozřejmě fór. Tyto zimy jsou ale už dávno pryč, takže asi opakování nehrozí.
Jak ale zmínil pan ladd, ty teplotní výkyvy nebyli v zateplenem tak tragické a kdyby tam bylo okno, což nebylo, tak by to bylo přez den také lepší. Já to zavrhnul díky parazitům ve stěnách. Každopádně jsem to zateplil a po 1 sezóně přestavěl na kůlnu na dřevo. Se zateplovánim je myslím problém i u domu. Mám stoletý dům a neodvážil jsem se to zateplit, pouze stropy a půdu. Četl jsem stohy článků, kdy se díky zateplení množí v domě jenom plísně a mnoho lidí získá alergie na to či ono. Takže i když z jiných důvodů, zateplování zavrhuji všeobecně. A i když topím na 60-70, protopim maximálně 22tis a to vytápim úplně celý dům skoro nepřetržitě a doma chodím v zimě v trenkach. Nenechal jsem se nachytat eko lobby a postavil samotiz v mědi za asi 50tis bez jakékoliv dotace. Vždy když pak poslouchám lidi, kteří šli do dotací, mají automaty a další blbosti, museli zateplovat staré domy, mohu se jen usmívat, jelikož nemusím šetřit, nemusel jsem zateplovat obvodové zdi a jsem v pohodě. V jednoduchosti je síla, nepotřebuji ani jakýkoliv servis a na samotizce vydrží vše dvakrát déle, bo tam s otevřeným expanzomatem nejsou takové tlaky. To jsem ale odbočil. Nejlepší je prostě postavit kurník zděný a člověk pak nemusí řešit, to či ono. Slepicím se dá i vytápět jednoduchým topitkem na principu žárovky, která ohřívá plech. Používám to v největších mrazech, nepřestanou mi snášet a hlavně jim tam nezamrzne voda.
petan83
napsal(a):
Zdeny je zdeny, o tom neni pochyb. Nicmene mate pravdu ze zatepleny nebude tak nachypny na zmenu teplot, ale to funguje i obrace, takze kdyz se najednou oteply, nezatepleny se rychleji prohreje.
Ja mam jeden kurnik zdeny, jeden cely z trapezoveho plechu, kdyz se rano podivam na teplomery ve zdenem a plechovem, teplota je +- stejna.
Při oteplení se to během dne buď vyhřeje těmi okny nebo se mohou otevřít dveře a pustí se tam venkovní vzduch. Na druhou stranu, pokud jsou velká okna a nejsou dvojitá, prochládá to v noci přes ně. Je to i o zvoleném plemenu do svých podmínek.
Pro ančovička1: Tak to se už nedivím, že jste to nezažila. Velký výběh, zděné kurníky a kozí mléko= úspěch 😁 Mám kamarádku, která si rovněž drží kozu a drůbež má nádhernou. A těch vajec. Já jim bohužel musím kupovat. Ale o té koze stále přemýšlím. Asi jste mě motivovala a letos nějakou pořídím. Co máte za plemeno? A nesmrdí jí mléko? Mě chutná kozí mléko jen bez toho klasického puchu a to prý nemají všechny. Proto jsem chtěl pořídit raději krávu ale na to nemám chlév.
Mivali jsme kozy 3-4,ale to jsme krmili i prase,rostlo před očima..ted už mame jen dvě, letos 5let Růženu,v sezone dojila 5,80-6litrů,ma výborné mléko,uzivi celou rodinu😁druhá je letos dvouletá,čekáme od obou v breznu kuzlatka..kozy jsou křížene,myslim,že tam bude koza sanska,jsou dost velké..pripoustime vždy jen plemenikem kozy hnědé..když budete kupovat kozy,musite koupit dvě,jednak je to ze zákona a sama koza trpi samotou,neni to přirozený chov,koza je zvíře stylové,hodně citlivé..jinak je mamr nafocene na profilu😀