Granulátor – domácí výroba

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

10.11.2009 17:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.132

máte někdo zkušenosti s domácí výrobou granulí ?

Neregistrovaný uživatel

10.11.2009 18:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.54.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Nejlevnější jsem našel na internety asi před rokem za +/- 40.000kč. Je u něj nastavitelný průměr granulí resp. minibriket i pro topení. S tím nejmenším průměrem se dají dělat granulky i pro ušáky. Ale za 40tis??? To se asi nevyplatí nemáte-li velký chov. L

Neregistrovaný uživatel

10.11.2009 19:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.132

Nejlevnější jsem našel na internety asi před rokem za +/- 40.000kč. Je u něj nastavitelný průměr granulí resp. minibriket i pro topení. S tím nejmenším průměrem se dají dělat granulky i pro ušáky. Ale za 40tis??? To se asi nevyplatí nemáte-li velký chov. L

Omlouvám se, v nadpisu neměl být granulátor, ale spíše domácí výroba granulí.
Neměl jsem na mysli strojní zařízení, i když vypadá složitě, s tím bych si jako strojař určitě poradil a jistě by to byl jen zlomek ceny, kterou uvádíte . Spíše zkušenosti jaké šroty ,moučky ,vitamíny , jaká vlhkost a teplota směsi ap. , aby ten výsledek
za něco stál.

Neregistrovaný uživatel

10.11.2009 19:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.79.203

Omlouvám se, v nadpisu neměl být granulátor, ale spíše domácí výroba granulí.
Neměl jsem na mysli strojní zařízení, i když vypadá složitě, s tím bych si jako strojař určitě poradil a jistě by to byl jen zlomek ceny, kterou uvádíte . Spíše zkušenosti jaké šroty ,moučky ,vitamíny , jaká vlhkost a teplota směsi ap. , aby ten výsledek
za něco stál.

Ja som videl dokument ako v afrike robia granule svojpomocne pre vykrm ryb. Zmes spocivala v zozrotovanych zrninach a masokostnej mucky. Nasledne to navlhcili vypracovali s toho cesto a pomocou rucneho mlynceku na maso robili granule. Teda skor take slize ale ked to ususili na slnku a polamali boli s toho take malinke peletky. Skusal som nieco podobne zo srotu pre nosnice. Moja skusenost je ze prehnat to cez rucny mlyncek mi dalo dost zabrat az somsa bal ze utrhnem rukovet. Vyrobil som tak cca 200g peletiek. Moj zaver bol taky ze tento sposob je prilis zdlhavy, namahavy a vyrobit tak vedise mnozstvo granul sa mi nechcelo. Krmim ich zosrotovanou zmeskou pre nosnice a mam pokoj. Tym africanom to slo celkom sikovne a narobili toho niekolko stoviek kg. Ked uz by ste to chcel skusit tak odporucam si zohnat proteinovy koncentrat v ktorom su vitaminy, minerali a bielkoviny. Uz sa to len miesa zo psenicnym a kukuricnym srotom.

Neregistrovaný uživatel

24.3.2014 08:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.251

Nazdar společnosti.
Co takle elektrický robot který vám vaši krmnou směs zamíchá a pak ji přes masový mlýnek bez problémů vyrobíte akorát sušit buď v troubě a nebo na radiátorech ůstředního topení a nebo jiném levném zdroji tepla.
Zdraví koumáky Mirek z Pasek

Neregistrovaný uživatel

24.3.2014 08:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.127.2

A není jednodušší prostě v domácím chovu krmit šrot a přikrmovat zeleným? Tím jsou zajištěny vitamíny i veškeré potřebné živiny bez granulátoru ;-)
K pití dávám buď vodu s octem (1 lžíce na 10L) proti kokcidióze, nebo slabý čaj jako zdroj vitamínů přes zimu.

Neregistrovaný uživatel

24.3.2014 08:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.3.54

Nazdar společnosti.
Co takle elektrický robot který vám vaši krmnou směs zamíchá a pak ji přes masový mlýnek bez problémů vyrobíte akorát sušit buď v troubě a nebo na radiátorech ůstředního topení a nebo jiném levném zdroji tepla.
Zdraví koumáky Mirek z Pasek

A na to jste přišel dneska v 8 ráno při zkoumání 5 let staré diskuse...
No to je paráda...smajlík

Neregistrovaný uživatel

24.3.2014 12:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.202.18

A není jednodušší prostě v domácím chovu krmit šrot a přikrmovat zeleným? Tím jsou zajištěny vitamíny i veškeré potřebné živiny bez granulátoru ;-)
K pití dávám buď vodu s octem (1 lžíce na 10L) proti kokcidióze, nebo slabý čaj jako zdroj vitamínů přes zimu.

Taky dobře nesmyslnej blábol a ještě k tomu mimo témasmajlík

Neregistrovaný uživatel

24.3.2014 20:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.81

Ach to je blbost co tady píšete, již 4 roky používám granulátor průměr matrice 150mm, vyrábím granule průměr 4mm a cena 27 000Kč nyní 30 000Kč, vyrobím asi tak 120 - 150 Kg granulí za hodinu..
Ničím jiným nekrmím, ale nepřidávám žádnou chemii ani jiné doplňky, pouze, pšenice, kukuřice, hrách a pro mladé sojový extrakt, seno a ječmen pro králiky. smajlík smajlík

Neregistrovaný uživatel

24.3.2014 21:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.130

Nemáte někde odkaz na ten stroj? :) Někde kde se to dá pořídit? ;)

Neregistrovaný uživatel

25.3.2014 20:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.81

Nemáte někde odkaz na ten stroj? :) Někde kde se to dá pořídit? ;)

napište mejl pošlu vám kontakt

Neregistrovaný uživatel

25.3.2014 22:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.46

pavelapavlavyhnalovi@seznam.cz
děkuji Vyhnal

Neregistrovaný uživatel

25.3.2014 22:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.130

voreljakub@seznam.cz

Děkuji :)

Neregistrovaný uživatel

7.4.2014 23:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.248.74

Ach to je blbost co tady píšete, již 4 roky používám granulátor průměr matrice 150mm, vyrábím granule průměr 4mm a cena 27 000Kč nyní 30 000Kč, vyrobím asi tak 120 - 150 Kg granulí za hodinu..
Ničím jiným nekrmím, ale nepřidávám žádnou chemii ani jiné doplňky, pouze, pšenice, kukuřice, hrách a pro mladé sojový extrakt, seno a ječmen pro králiky. smajlík smajlík

Seno předpokládám taky šrotujete? A v jakých poměrech různé komponenty mícháte? Děkuji za odpověď

Neregistrovaný uživatel

8.4.2014 21:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.81

Přímo seno negranuluje, seno grnuluji sešrotované a přidávám ječmen.

dea

7.5.2017 06:42
dea

XXX.XXX.251.168

Granulátor delixxl@seznam.cz.Děkuji.

9.12.2019 16:29
esmez

XXX.XXX.12.218

Dobrý den,
chtěla bych se vrátit k této starší diskuzi. Krmím domácí směsí (šrot pšeničný, kukuřičný, soja, hrách,vápník, vitamíny, maso a strouhaná zelenina, to celé zalité kyškou). Mám problém s dominatními slepicemi v hejnu, které "slíznou smetanu", a těm slabším maso vyzobou. Ty pak nedostávají dávku vyváženou tak, jak jsem plánovala. Řešilo by to granulování směsi. Myslím výrobu netrvanlivých granulí, dělala bych je klidně několikrát týdně, nechci přidávat žádné konzervanty. Nemáte někdo podobnou zkušenost? Jde mi hlavně o způsob sušení, aby to neplesnivělo a zároveň se uchovalo co nejvíc živin a vitamínů.
Díky Jana

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.12.2019 16:53

esmez napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych se vrátit k této starší diskuzi. Krmím domácí směsí (šrot pšeničný, kukuřičný, soja, hrách,vápník, vitamíny, maso a strouhaná zelenina, to celé zalité kyškou). Mám problém s dominatními slepicemi v hejnu, které "slíznou smetanu", a těm slabším maso vyzobou. Ty pak nedostávají dávku vyváženou tak, jak jsem plánovala. Řešilo by to granulování směsi. Myslím výrobu netrvanlivých granulí, dělala bych je klidně několikrát týdně, nechci přidávat žádné konzervanty. Nemáte někdo podobnou zkušenost? Jde mi hlavně o způsob sušení, aby to neplesnivělo a zároveň se uchovalo co nejvíc živin a vitamínů.
Díky Jana

robíme si doma granule, z dovodu, že niektoré semena sliepky nechcu (celá kukurica, pichlavy ovos) a len to preberali a vyhrnali, šrot im zase sposoboval problemy - prach, proste samé plytvanie. Granule žerú doradu, takmer nulové straty. Vyborne sa do nich pridávajú vitamíny, vápno, zelená sušina aj tekutiny (postrekovačom) Nevadí, že to nie je premiešané dokonale aj tak to zožerú všetko tie naše. Pri granulácii je potrebné zmes vlhčiť (zdá sa to zložité, ale neni. lopatka zmesi a postriekať povrch trochu postrekovačom a zase lopatka zmesi,a zase streknúť. Na tie 4 kýble spolu cca 0.75 - 1l vody, možes do nej pridať tekuté vitamíny)
Sušiť to neni problém - otvorený 40-50l maltovník. Problém je teplota. Z granulátora to ide asi 70 st teplé - preto ten maltovník. Z večera do rána to ochladne a odparí sa.(asi 4 kýble zmesi) a potom to presypem do 200l suda. Teplé nezakrývať - zaparí sa to. Studené vydrží kludne mesiac. Aj tak to do 10 dní skŕmim.
Granule sú pevné, málo prašné, nerozsýpajú sa. A sliepky to žerú a nesťažujú sa.
Lis mám tento: https://aela.sk/peletizacne-lisy-op-serie/lis-na-pelety-op-150x4/
120 - ka je veľmi pomalá, a zase 200 -ka má na moju prípojku moc silný motor.
a postrekovač je tu: https://www.fgym.sk/Rucny-tlakovy-postrekovac-2L-Graden-King-d9425.htm?tab=description
Už nemám písmenká, tak musím končiť

9.12.2019 17:52
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Já to řeším více krmítky. Na 15 slepic mám 5 krmítek. Zprvu chvilku přebíhají od jednoho k druhému , myslí si, že ta druhá má něco lepšího , ale za chvíli si to rozmyslí a v klidu zobou. Maso je jemně mleté a když se to dobře promíchá se šroty , tak nemají co vybírat a sezobou všechno, beze zbytku.

10.12.2019 09:24
esmez

XXX.XXX.12.218

Zuzkaa napsal(a):
Já to řeším více krmítky. Na 15 slepic mám 5 krmítek. Zprvu chvilku přebíhají od jednoho k druhému , myslí si, že ta druhá má něco lepšího , ale za chvíli si to rozmyslí a v klidu zobou. Maso je jemně mleté a když se to dobře promíchá se šroty , tak nemají co vybírat a sezobou všechno, beze zbytku.

Mají krmítko 1m pro 7 slepic. Mělo by to v pohodě stačit, ale ty submisivní se prostě nepřiblíží, dokud se "paní důležité" krmí. Rozhazuju jim odpolední krmení, aby se zabavily hledáním. To mají naklíčenou pšenici, slunečnici a kukuřici. Vlhčený šrot takhle rozhodit nejde, ale asi zkusím těch víc krmítek.

10.12.2019 09:30
esmez

XXX.XXX.12.218

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
robíme si doma granule, z dovodu, že niektoré semena sliepky nechcu (celá kukurica, pichlavy ovos) a len to preberali a vyhrnali, šrot im zase sposoboval problemy - prach, proste samé plytvanie. Granule žerú doradu, takmer nulové straty. Vyborne sa do nich pridávajú vitamíny, vápno, zelená sušina aj tekutiny (postrekovačom) Nevadí, že to nie je premiešané dokonale aj tak to zožerú všetko tie naše. Pri granulácii je potrebné zmes vlhčiť (zdá sa to zložité, ale neni. lopatka zmesi a postriekať povrch trochu postrekovačom a zase lopatka zmesi,a zase streknúť. Na tie 4 kýble spolu cca 0.75 - 1l vody, možes do nej pridať tekuté vitamíny)
Sušiť to neni problém - otvorený 40-50l maltovník. Problém je teplota. Z granulátora to ide asi 70 st teplé - preto ten maltovník. Z večera do rána to ochladne a odparí sa.(asi 4 kýble zmesi) a potom to presypem do 200l suda. Teplé nezakrývať - zaparí sa to. Studené vydrží kludne mesiac. Aj tak to do 10 dní skŕmim.
Granule sú pevné, málo prašné, nerozsýpajú sa. A sliepky to žerú a nesťažujú sa.
Lis mám tento: https://aela.sk/peletizacne-lisy-op-serie/lis-na-pelety-op-150x4/
120 - ka je veľmi pomalá, a zase 200 -ka má na moju prípojku moc silný motor.
a postrekovač je tu: https://www.fgym.sk/Rucny-tlakovy-postrekovac-2L-Graden-King-d9425.htm?tab=description
Už nemám písmenká, tak musím končiť

Dobrý den,
díky moc za fundovanou odpověď, kéž by takových bylo na ifauně víc. Pro mé podmínky se sice nehodí (mám jen 7 slípek, to by se mi investice vracela celá staletí:), ale určitě to někomu k užitku bude.
Měla jsem myšlénku, že bych maso pomlela ještě jemněji, smíchala se šroty, vitamíny atd., zlehka navhlčila, vypracovala tuhé těsto (něco jako strouhání do polévky:), nastrouhala a nechala usušit. Šlo mi právě o ten princip sušení, aby to nezplesnivělo. V troubě na mírný výkon? na radiátoru? - prostě jak, aby to fungovalo. Jasně že nebudou trvanlivé, ale aspoň na několik dní

10.12.2019 10:52
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Esmez, šroty jsou dost hrubé, to by jako těsto nedrželo a stejně by se to, po usušení, rozpadlo. Směs by měla být vlhká, tak akorát, aby se jim to nelepilo na zobák, ale také aby nevybíraly. Dejte klidně 3 krmítka, dál od sebe a uvidíte, že to bude dobré.

10.12.2019 12:05
alest250

XXX.XXX.153.219

esmez napsal(a):
Mají krmítko 1m pro 7 slepic. Mělo by to v pohodě stačit, ale ty submisivní se prostě nepřiblíží, dokud se "paní důležité" krmí. Rozhazuju jim odpolední krmení, aby se zabavily hledáním. To mají naklíčenou pšenici, slunečnici a kukuřici. Vlhčený šrot takhle rozhodit nejde, ale asi zkusím těch víc krmítek.

Také si myslím, že 2-3 krmítka, dále od sebe, problém vyřeší. 1m krmítko na objem krmiva stačí, ale je malé co do prostoru, dominantní si to hlídají dokud se nenažerou.
Pokud se osvědčí, systém více krmítek, dejte prosím zpětnou vazbu, neboť dělat doma granule pro pár slepic není levné...

Jeseter

25.1.2021 14:46
Jeseter

XXX.XXX.110.169

NECHCETE DO KRMIVA POUŽÍT PRODUKTY NA BÁZI HUMINOVÝCH KYSELIN....www.lifeforcecz.eu
?

olifiš75

10.3.2021 08:13
olifiš75

XXX.XXX.45.224

Dobrý den, chtěla bych vyrábět granule na nově koupeném granulátoru,ale bohužel nevím jaké množství a čeho je potřeba na 1q směsi. Zkoušela jsem granulovat,ale bohužel se mi granule rozpadají a nedrží tvar. Budu vděčna i za tel.kontakt na Vas.Děkuji!

10.3.2021 20:18
kolda71

XXX.XXX.168.189

Dobrý večer jakou máte velikost matrice?

10.3.2021 20:20
honzapm

XXX.XXX.134.34

Šrot se před granulováním vlhčí a pak se granule vysouší.
Jinak to tvar nebude držet nikdy.

olifiš75

11.3.2021 07:33
olifiš75

XXX.XXX.52.141

Průměr matrice mám 130 mm.

11.3.2021 20:54
kolda71

XXX.XXX.168.189

olifiš75 napsal(a):
Průměr matrice mám 130 mm.

Omlovám špatně jsem to napsal, velikost děr v matrici?

12.3.2021 13:48

olifiš75 napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych vyrábět granule na nově koupeném granulátoru,ale bohužel nevím jaké množství a čeho je potřeba na 1q směsi. Zkoušela jsem granulovat,ale bohužel se mi granule rozpadají a nedrží tvar. Budu vděčna i za tel.kontakt na Vas.Děkuji!

lis - matricu a valce treba najprv nastaviť a 20-40x zabehnúť zmesou jemného piesku+materiálu čo chcete lisovať+ olej, návod k nemu nemáte?

12.3.2021 15:23
horal

XXX.XXX.13.26

kolda71 napsal(a):
Omlovám špatně jsem to napsal, velikost děr v matrici?

To chcete vyrábět brikety?

Přidejte reakci

Přidat smajlík