Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.149
Dobrý den,
vím že na toto téma se tu už dříve vedli dlouhé diskuze, ale chtěl bych jen menší radu. Chtěl bych udělat pro slepice hnízda. A chci poradit jak velká a kolik jich budu potřebovat pro 10 až 15 slepic chovám vlašky koroptví. Měl jsem představu o nějakém čtvercovém tvaru a mezi ním příčky a ty příčky by tvořili vlastní hnízda a postavené u zdi. Předem děkuji za odpovědi. Martin
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.65
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den,
vím že na toto téma se tu už dříve vedli dlouhé diskuze, ale chtěl bych jen menší radu. Chtěl bych udělat pro slepice hnízda. A chci poradit jak velká a kolik jich budu potřebovat pro 10 až 15 slepic chovám vlašky koroptví. Měl jsem představu o nějakém čtvercovém tvaru a mezi ním příčky a ty příčky by tvořili vlastní hnízda a postavené u zdi. Předem děkuji za odpovědi. Martin
Já používám jako hnízda kartonové krabice od banánů postavené na výšku, obě části poněkud oddálené, otvorem dopředu, jen šířku otvoru nožem zvětšit až do krajů. Pod výplň(listí, seno) na dně položím kachlík pro zvýšení stability. Výhody-je to hned, zadarmo a desinfekce se řeší zkompostováním nebo vhozením na oheň. Technická životnost několik let. Jiné hejno mi snáší do lísky kdoví od čeho, které v obchodech vyhazují. Líska leží na zemi a je v ní trochu listí. Tedy není nutno nic složitého vymýšlet.
Tři hnízda Vám budou stačit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.68
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den,
Udělali jsme rámek jako žebřík, na krátké příčky nabili desky(sololit) a tím jsme vytvořili kukaně. Shora jsou hnízda zakryté celé a z předu jsme zmenšili otvory. Hnízdo má rozměr 30x30cm.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já používám jako hnízda kartonové krabice od banánů postavené na výšku, obě části poněkud oddálené, otvorem dopředu, jen šířku otvoru nožem zvětšit až do krajů. Pod výplň(listí, seno) na dně položím kachlík pro zvýšení stability. Výhody-je to hned, zadarmo a desinfekce se řeší zkompostováním nebo vhozením na oheň. Technická životnost několik let. Jiné hejno mi snáší do lísky kdoví od čeho, které v obchodech vyhazují. Líska leží na zemi a je v ní trochu listí. Tedy není nutno nic složitého vymýšlet.
Tři hnízda Vám budou stačit.
Mám hnízda dřevěná po třech kukaních vnitřní rozměr 30x30x35 . Ve předu prkno asi 10 . Hnízda od země asi 90 a před hnízdama bydýlko pod úrovní hnízd od země asi 70 . Na 20 slepic mám 6 hnízd.
Dříve jsem měl hnízda upletená z vrbového proutí položená na zemi . Takový kukaně vlasní výroba . Moc dobrý , ale nemám na to čas . Ty kartony vám nedoporučuji pokud chodí slepice ven dlouho to nevydrží a slepice si musí zvykat na nový hnízdo . Možná to někomu slepice nedělají , ale pokud zapomenu nějakou krabici u slepic , je rozklobaná a rozhrabaná . Petr
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Udělali jsme rámek jako žebřík, na krátké příčky nabili desky(sololit) a tím jsme vytvořili kukaně. Shora jsou hnízda zakryté celé a z předu jsme zmenšili otvory. Hnízdo má rozměr 30x30cm.
moje sliepky doteraz niesli priamo na podlahu kurinu (hlboka slamena podstielka).
cez vikend som im spravil ukazkove budky. spravil som ich aj prakticke - vajicka padaju na slamu a odkotulaju sa do zbieracieho otvoru (mam jednu sliepku ktora poziera vlastne vajicka)
ma to len jednu chybu. sliepky tie budky uplne ignoruju aj napriek vyhrazkam sekerou
do "hniezda" v budke som im dal ping-pongovu oranzovu lopticku (s trochou fantazie pripomina vajicko).
co mam spravit aby som sliepky presvedcil, ze sa im chce znasat vajicka v tych budkach a nie na podlahe kurina?
dakujem pekne
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.50
Dobrý den,
mám v úmyslu vytvořit slepicím nová hnízda. Prozatím mají v kurníku (chlév, kde dříve stávalo 5 krav) různé nádoby, jako například staré velké hrnce, nízké soudky, lavor, některé chodí do spodní králíkárny, kde kvůli nim jsou sundána dvířka, jednaí chodí až na druhou stranu dvora pod kůlnu.
Je sice pěkné obcházet s košíkem celý dvůr a sbírat, ale celé to na mě působí neuspořádaně... prostě jsou to staré krámy.
Mám cca 30 slepic různých plemen. Chtěla bych kompaktní hnízda.
A teď mám na vás několik otázek:
1) počítám pro mé slepice s 9 hnízdy, bude to stačít
2) jak velké boxy udělat
3) máte zkušenosti s hnízdy z OSB desek
4) máte zkušenosti s hnízdy s nakloněnou podlahou, je to pro slepice pohodlné
5) nerozbijí se vajíčka po odkutálení jedno o druhé
6) podestýláte do takových hnízd (mám pocit, že se pak vejce neodkutálí, ale podestýlat chci).
Snad jsem na nic nezapoměla, děkuji vám za reakce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.117.5
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
moje sliepky doteraz niesli priamo na podlahu kurinu (hlboka slamena podstielka).
cez vikend som im spravil ukazkove budky. spravil som ich aj prakticke - vajicka padaju na slamu a odkotulaju sa do zbieracieho otvoru (mam jednu sliepku ktora poziera vlastne vajicka)
ma to len jednu chybu. sliepky tie budky uplne ignoruju aj napriek vyhrazkam sekerou
do "hniezda" v budke som im dal ping-pongovu oranzovu lopticku (s trochou fantazie pripomina vajicko).
co mam spravit aby som sliepky presvedcil, ze sa im chce znasat vajicka v tych budkach a nie na podlahe kurina?
dakujem pekne
Tak takto jsem se u I fauny ještě nepobavil, nezasmál. Jste veselá kopa!
Čtu to mojí paní a ta radí, na vaši otázku co máte dělat, abyste svoje slepičky přesvědčil, že prý abyste jim to sám názorně předvedl.
A vážně. Zvyknou si, vydržte několik dní, jen se fakt obávám, že vašim slepičkám bude rozhodně chybět jak vůle, tak fantazie, aby oranžové pinčesové míčky začaly považovat za vajíčka. Kupte jim podkladky, sádrové atrapy vajec. Taky se dělají z plastu, jsou hezčí a omyvatelné, já s nimi ale zkušenost nemám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.202.18
nejlepší a higienická podle mě jsou zednická vědra 20litr naležato a před ně dát prkno.
cena jednoho do 35kč v baumaxu.
Jedno hnízdo se počítá na 3-4 nosnice
zadejte do google,, nest boxes for eggs,,
a pak klikněte na obrázky
Pro slepice jsou dobré snášková hnízda z plastu, aby bylo jednoduché čištění proti parazitům. https://www.lihneme.cz/snaskova-hnizda/hf37x28x46-zelene/
To mi přijde jako drahá sranda.
Existují přepravky 60x40x40 s otvorem vepředu. Dají štosovat a když na vrch vlozis kus plechu zešikma... a ztracené bednění pod ně kvůli myším, tak je to luxus za nějakých 300kc a hlavně věčný.
Dal mě napadá ztracené bednění a zastřešit betonovými obrubníky. Vyjde to ještě levněji a dá to vysmazit plamenem.
Já to udělám že ztraceného bednění a zastřešení ze betonových žlabů, sehnal jsem je za odvoz. A hnízda budou dezinfikovatelné a hlavne věčná. Bude tam moc snášet i tyranosaurus. Práce, cement a písek a můžu do toho klidně nabourat kolečkem při kydání. Na zastřešení kus lina nebo plech :-)
Já mám badie, které jsou schválené i pro potravinářské účely (koupeno v Bauhausu cca za 100,- Kč). Mají víko, z kterého jsem velkou část vyřízla - viz. foto. Vejdou se do něj i velké slepice - mám orpingtonky a australky. Perfektně se čistí
Ty bych si dal klidně do kurníku taky, ale jelikož musí stát u vchodu, tak by mi vadila jejich délka. Ale je fakt, že na čištění jsou supr. Používám je na žrádlo a čistím je záchodovou štětkou, je kulatá, krásně se tam krouží při čištění .
Musel by je aspoň o dvacet čísel zkrátit flexou. Mám limit do 50cm . Nehledě, že bych na to musel udělat nějaký podstavec, aby se nekutaleli. Asi ze dřeva, a toho chci mít ve zděným kurníku co nejmin kvůli dezinfekčním opejkackam na cmeliky. Ty jsem zatím ve větší míře neměl, ale z diskuzí tady mi docela nahánějí hrůzu, tak se tomu snažím předcházet už od začátku. Abych to měl pak co nejjednodušši, když už jsem to celé renovoval od podlahy až ke stropu .
Použil jsem starou šatní skříň, kterou jsem dostal za odvoz (je toho plný internet), rozřezal ji a pár vruty sešrouboval.
Takže nám celkem luxusní hnízda z materiálu zdarma.
Na spáry jsem použil silikonový tmel, aby žádný případný breberky neměly kam zalézat.
Čištění je možné: klasicky smetáček, špachtle, mokrý hadry či houba, popřípadě horkovzdušná pistole...
Slepice mají nejraději pravou horní kukaň, pak levou horní a dolů lezou málo kdy. Celkem slepic 14, kapacita kurníku je 20.
Ztracené bednění 10x25x50...350kc plus 2 pytle cementu 70kc.
Zastřešení a přepážky jsou plech, kraje zahnuté kvuli pořezání. Přepážky drzi na vrutech, mají vyříznuté drážky. Plechy jsem vysmelil ve sběrně za svůj ocel šrot, takže zadara.
Práce asi tři dopoledne. Je to nezničitelné, desinfikovatelne plamenem, jen budu muset ohybat záda pro vejce, asi největší nevýhoda.
Meelek
napsal(a):
Ztracené bednění 10x25x50...350kc plus 2 pytle cementu 70kc.
Zastřešení a přepážky jsou plech, kraje zahnuté kvuli pořezání. Přepážky drzi na vrutech, mají vyříznuté drážky. Plechy jsem vysmelil ve sběrně za svůj ocel šrot, takže zadara.
Práce asi tři dopoledne. Je to nezničitelné, desinfikovatelne plamenem, jen budu muset ohybat záda pro vejce, asi největší nevýhoda.
Největší nevýhodou na zemi umístěných snáškových hnízd je to, že snesená vajíčka jsou slepicím moc na očích a tím se zvětšuje riziko požírání vajec. Dalšími nedostatky je, že slepice chodí do hnízd hrabat a v zimě a v době přepeřování se do nich chodí ukrývat a hřát a tím do nich ve zvýšené míře kálí.
Šlo vám zřejmě o snadný úklid a prevenci usazení čmelíků. Na zeď zabudovat konstrukci, na kterou se položí jako podlážka např. železný rošt, na něj dáte plastové bedýnky na zeleninu jako snášková hnízda. Mezi bedýnky zasunete jako zástěny například ty plechy, aby se slepice neviděly navzájem a nerušily se při snášení. Nad bedýnkami pruh plechu, plastu, či fošna jako střecha; sešikmený, aby na něm drůbež nemohla nocovat. Před hnízdy po celé délce lať, jako ochoz, na který si vyskočí a z kterého se pak dostanou do hnízda. Na tento ochoz pak odpoledne šikmo o hnízda opřete prkno a tím zamezíte, aby v nich slepice nocovaly. Hnízda by měla být vždy níže než hřady, aby to slepice nesvádělo v nich nocovat, zvláště v zimě je to ale stejně láká, proto je dobré při večerním krmení hnízda nějak zakrýt. Večer, když kurník zavíráte a slepice jsou již na hřadech se hnízda již mohou odkrýt aby byla brzo ráno k dispozici na snášení.
Meelek, krásná hnízda, takové domečky. Jak už bylo zmíněno, umístění na zemi, má své výhody, ale více spíš ty nevýhody. Uvidíte, co ze zmíněného čas přinese...
Nejvíc mne zarazila jiná věc. Sice to není z foto úplně jasně zřejmé, nicméně zdá se, že část hnízd je umístěných přímo pod hřady? Pak budou slepice kálet na hnízda i kolem? To je dost nešťastné, protože kromě potřeby neustálého čištění samotných hnízd, budou denně chodit přímo přes čerstvý trus. Udržovat hnízda čistá a tím i čistá vejce, bude prakticky nemožné. Buď tedy trusný stůl, nebo dát hnízda jinam.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!