Drůbež žeroucí slimáky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

28.7.2010 14:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.221.80

Zdravím, ví někdo jaký druh drůbeže se živí či žere plzáky španělské (jsou to takoví ti hnusní velcí rezaví slimáci)? Mám totiž těmito slimákama zamořenou zahradu a tak zkoumám alternativní možnosti jak se jich zbavit. Díky za tipy!

Neregistrovaný uživatel

28.7.2010 14:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.206.55

pizmovky sa idu za nimi zblaznit. Problem ale je ze pokial pustite hociaku hydinu do zeleninovej zahrady tak nezostanu len pri slimakoch :-)

Neregistrovaný uživatel

28.7.2010 15:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.146

Můj táta na lyžařskou hůlku dolů místo bodce přidělal do rozštěpu nabroušenou kovovou planžetu (možná by šla i žiletka) s výřezem do nizkého obráceného V a tím je za chůze přeřezává:-) Protože jsou kanibalové, slézají se pak k těm mrtvým a už stačí tam občas zajít .

Neregistrovaný uživatel

28.7.2010 17:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.161.227

Mě se osvědčili Indičtí běžci. Stejně jako pižmovky výborně sbírají slimáky, ale zelenina jim moc nechutná, tak tu nechávají napokoji. Navíc jsou úžasně legrační když běhají po zahraděsmajlíksmajlík

Neregistrovaný uživatel

28.7.2010 17:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3

Já krom pižmovek můžu doporučit ještě perličky. Akorát u nich je nevýhoda občasný až nesnesitelný hluk. Pokud bydlíte na samotě je to jedno, ale pokud uprostřed vesnice, tak by vás za chvíli sousedi nenáviděli.:-| Ale plusem je, že zeleninu moc nemusí, raději vybírají různá semínka plevele. :-) Zuzka F.

Neregistrovaný uživatel

28.7.2010 17:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.221.80

Takže máte opravdu vyzkoušeno, že pižmovky a perličky žerou ty rezavé slimáky??

Neregistrovaný uživatel

28.7.2010 18:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.166.14

My máme kuřata amroksů, můžou se po slimácích utlouct.

Neregistrovaný uživatel

28.7.2010 19:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.80

Pokud máte takéto strávníky, tak jste šťastní lidé. Já mámza to že ty oranžové španělské slimáky nežere tady nic. Nemá tady přirozeného nepřítele. Ale jak tak čtu, asi to není zas takový problém. Jen připomínám, že měkýši obecně jsou mezihostiteli různých endoparazitů srostlic nevyjímaje a proto bych doporučoval likvidovat slimáky jen mladou drůbeží určenou na zabití. Pozdější možné problémy jako např. motolice a pod. je nemusí na pekáči trápit.
Juraj Kafka

Neregistrovaný uživatel

28.7.2010 19:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.6.67

Mohu potvrdit,že pižmovky a ruánky je žerou :-). Nemám na zahradě ani jednoho a soused je sbírá po kýblech. Roklanka

Neregistrovaný uživatel

28.7.2010 20:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.36

Moje saské kachny je mají jako lahůdku,zahrada je čista a tak si je pojčují sousede ( zdarma),Pozor,mladé kachny se můžou udusit.:-)

Neregistrovaný uživatel

28.7.2010 20:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.36

Moje saské kachny je mají jako lahůdku,zahrada je čista a tak si je pojčují sousede ( zdarma),Pozor,mladé kachny se můžou udusit.:-)

Neregistrovaný uživatel

29.7.2010 00:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.128.126

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

To je pravda. Známá našla mladou kachničku jak sotva dýchá. Pomohla jí vyndat ze zobáku 2 slimáky, ale stejně se udusila, protože v krku měla ještě dva.
Jinak u mě také žádní nejsou, protože pižmovky a ruánky to sežerou a slepice vyhrabou vajíčka, takže se ani nemohou moc množit. Sousedé jich mají všude plno.:-)

Neregistrovaný uživatel

29.7.2010 09:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.198

Myslím že je žerou všechny kachny. Naše brojlerové kachny pekingské je žerou na kila,ale je pravda,že se nám taky stalo,že jedné zůstal viset v krku a ta se udusila.

Neregistrovaný uživatel

2.8.2010 00:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.200

Tak naše slepice mají rády slimáky!

Neregistrovaný uživatel

3.8.2010 18:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.65.17

... perličky je nežerou !!!!!

Neregistrovaný uživatel

3.8.2010 18:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.239

Perličky je žerou i vyklovají slimáky z ulit. Dnes mi dotáhly na dvorek rozpůlenou užovku. Šikovné holky:-))

Neregistrovaný uživatel

6.8.2010 21:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.123.58

Tak jsem si tady na diskuzi přečetl, že pižmovky žerou španělské slimáky. Protože jich mám plnou zahradu, zkusil jsem dát pižmovkám do výběhu alespoň jednoho. Musím říct, že jsem užasle koukal, když se o toho jednoho slimáka seběhl boj. Všechny honily kačera, který ho držel v zobáku a při trochu klidu ho spolykal. Musel potom pít hodně vody, zajedl ho granulema. Dnes jsem jich dal do výběhu o něco víc a efekt byl stejný. Asi bych to s nima nepřeháněl, ale jako pamlsek bych jim slimáky předložil.
V.E.

Neregistrovaný uživatel

7.8.2010 11:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3

Tak jsem si tady na diskuzi přečetl, že pižmovky žerou španělské slimáky. Protože jich mám plnou zahradu, zkusil jsem dát pižmovkám do výběhu alespoň jednoho. Musím říct, že jsem užasle koukal, když se o toho jednoho slimáka seběhl boj. Všechny honily kačera, který ho držel v zobáku a při trochu klidu ho spolykal. Musel potom pít hodně vody, zajedl ho granulema. Dnes jsem jich dal do výběhu o něco víc a efekt byl stejný. Asi bych to s nima nepřeháněl, ale jako pamlsek bych jim slimáky předložil.
V.E.

Asi tak. Pokud běhají kačeny volně po zahradě, tak je sbírají průběžně. Rozhodně bych jich ale nesesbírala kyblíky a nečekala, že je na ráz sežerou a nic jim nebude(viz udušení zaseklým slimákem v hrdlu). :-|

A perličky mají slimáky, plzáky a další havět opravdu moc rády. :-) Zuzka F.

PS: My slimáky dříve kačenám sbírali a míchali buď se šrotem nebo s namočeným pečivem. Oboje má efekt, že kachna jde a pořádně se napije. Čímžto toho slimáka spláchne. :-)

Neregistrovaný uživatel

14.8.2010 14:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.11

V aktuálním čísle drůbežář 2/2010 vyšel pěkný článek od p Hladíka. Zde se mimo jiné dočtete , že Indický běžec je neunavním sběračem slimáků i těch španěleských. Určitě to stojí za vyzkoušení. Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

16.8.2010 22:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.69

Pokud máte takéto strávníky, tak jste šťastní lidé. Já mámza to že ty oranžové španělské slimáky nežere tady nic. Nemá tady přirozeného nepřítele. Ale jak tak čtu, asi to není zas takový problém. Jen připomínám, že měkýši obecně jsou mezihostiteli různých endoparazitů srostlic nevyjímaje a proto bych doporučoval likvidovat slimáky jen mladou drůbeží určenou na zabití. Pozdější možné problémy jako např. motolice a pod. je nemusí na pekáči trápit.
Juraj Kafka

Prirodzený nepriateľ týchto slimákov by mal byť ježko.

Neregistrovaný uživatel

19.8.2010 22:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.98

Žádné drůbeži bych to nedával. Jsou to hostitelé endoparazitů drůbeže. Doporučuji ve velmi malém množství přípravek Vanish (ne na pranísmajlík) a nebo Mesurol. Granulky o velikosti granulek pro králiky (modrá barva = ptáci nežerou, nevidí to) rozhodit v místech největšího výskytu a je klid. Slimáci se vyslintají a vaše drůbež zůstane OK. Luděk

Neregistrovaný uživatel

20.8.2010 08:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.19

Perličky je žerou i vyklovají slimáky z ulit. Dnes mi dotáhly na dvorek rozpůlenou užovku. Šikovné holky:-))

ty si taky dobrej VYPATLANEC smajlík

Neregistrovaný uživatel

20.8.2010 08:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.146

No při velikosti zahrady 0,5 hektaru:-( nepoužitelné, na to by mi "kapesné" nestačilo a pak všude ten jed a moje děti dohromady, to raděj ty kachny.:-)

Neregistrovaný uživatel

20.8.2010 18:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.12.226

Žádné drůbeži bych to nedával. Jsou to hostitelé endoparazitů drůbeže. Doporučuji ve velmi malém množství přípravek Vanish (ne na pranísmajlík) a nebo Mesurol. Granulky o velikosti granulek pro králiky (modrá barva = ptáci nežerou, nevidí to) rozhodit v místech největšího výskytu a je klid. Slimáci se vyslintají a vaše drůbež zůstane OK. Luděk

Nevím nic o tom, že když jsou granulky modré, tak je ptáci nevidí, ale tuhle mi jeden pán povídal, jak jeho soused nasypal Vanish proti slimákům kolem celého jejich společného plotu, dokonce částečně i z obou stran. Jemu to pak sezobaly slepice a všechny pochcípaly. Lepší než Vanish je Ferramol, ten by měl být pro zvířata neškodný, ale je trochu dražší. Prodávám ho, 200g stojí asi 100kč a kilovka kolem 300kč. Dana

Neregistrovaný uživatel

20.8.2010 21:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.11

Známá si chválí ovesné vločky' Slimáci je sežerou a pak doslova puknou. Ma na to udělené takové střížky z umělé hmoty aby vločky nenamokly a chválí si to.

Neregistrovaný uživatel

21.8.2010 07:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.88

U nás stojí pul kila váženého Ferrmerolu 98kč je to levnější než v pikslích.Marcela

Neregistrovaný uživatel

27.8.2010 22:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.30.46

Jak tvrdí i jiní chovatelé,nejlepší na slimáky jsou kachny.Po jejich odchovu na zahradě nezbyl ani jediný a trvá to již druhý rok.

Neregistrovaný uživatel

31.7.2011 21:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.97.126

Nemohl by jste mi dát tip, kde se tato zvířata dají koupit?

Neregistrovaný uživatel

31.7.2011 23:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.219.237

Naše pekiňačky brojlerové je baští po kyblících. Jsou žravější než běžci. A perličky taky, za závisti je žerou dokonce i krocani a husy. Mám štěstí, sousedi mi je nosí na kila.

Neregistrovaný uživatel

1.8.2011 08:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.169

Když jsem si na jaře pořizovala slepice, všichni mi říkali, že tyhle oranžové hnusáky mi žrát nebudou. Manžel to na mladých slepicích vyzkoušel tak, že jim plzáka lopatkou řízl na půl. Párkrát jsme to tak udělali a teď když jim do výběhu hodím slimáka, tak se strhne doslova rvačka. Ale je pravda, že jim jich nedávám moc, na zahradě jich moc nemám a když už ho najdu, tak jim ho donesu smajlík Takže si myslí, že i slepice mohou být pro tento účel dobré, jen bych jim to tedy nedávala po kýblích. Jana

Neregistrovaný uživatel

1.8.2011 12:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.119.241

no sehnat je můžete kdekoli na inzerci,já mám pižmovky a je pravda,že nemám na zahradě ani jednoho,vše sežerou,dokonce žerou i larvy mandelínek,chodí mi do zahhrádky,mám tam brambory,okurky,rajčata,celer a salát a nic jim nechutná takže můžu doporučit,sousedé si pořád naříkaj a já nic

Neregistrovaný uživatel

1.8.2011 14:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.247.152

No mě je slepice moc nechtějí, jen jedna je taková dravější a ty menší sežere. Ovšem mám také mulardy, a ty jsou po nich jako divý. Stačí když jdu s kýblem k výběhu a už skáčou z rybníčku. Snědí i ty opravdu velké, jen musí být u vody aby je "zapily":). A když je vypustím na zahradu tak to je jak slimáčí komando....nezůstane ani jeden:)

Neregistrovaný uživatel

2.8.2011 16:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.49

Máme běžce a pižmovky a za letošní rok je bilance tři slimáci na zahradě. Loni, když jsme ještě kachny neměli, jsem ráno a večer vzala kýbl a šla na sběr. Hnus slizový. Letos si jen pískám a soused si chválí, že jich má o hodně míň než loni - od nás už k němu žádný nepřeleze. Povezu teď kachny na dovolenou k rodičům - je tam slimáčí katastrofa, tak si máknou. Udušení slimákem nás bohužel neminulo - to byli ještě běžci mladí a jeden kačer se udusil. Máme i perličky, ale u nich to nemám vysledováno, jestli je žerou.

Neregistrovaný uživatel

2.8.2011 16:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3

Máme běžce a pižmovky a za letošní rok je bilance tři slimáci na zahradě. Loni, když jsme ještě kachny neměli, jsem ráno a večer vzala kýbl a šla na sběr. Hnus slizový. Letos si jen pískám a soused si chválí, že jich má o hodně míň než loni - od nás už k němu žádný nepřeleze. Povezu teď kachny na dovolenou k rodičům - je tam slimáčí katastrofa, tak si máknou. Udušení slimákem nás bohužel neminulo - to byli ještě běžci mladí a jeden kačer se udusil. Máme i perličky, ale u nich to nemám vysledováno, jestli je žerou.

Nám perličky pravidelně přelétaly na zahrádku a vybíraly je z jahod, atd. Před perličkami z jahod skoro nic nebylo, takže mi ani nevadilo, když si sem tam i zobly jahody. Většinou to byly stejně ty kusy, které už byly načaté od slimáků a plzáků. Jinak máme kachny (pižmové) a slepice a u nich se žádný plzák ani slimák nevyskytuje. Před pořízením drůbeže jsme je sbírali na kila i v okrasné zahradě, teď se sem tam nějaký najde, ale rozhodně to není jak předtím na lovu - 100 za večer na 1 osobu. :-)

Takže pokud nechcete vodní drůbež, můžu doporučit perličky (akorát mají mínus s tím řvaním, ale řvou jen když se něco divného děje, ne že by řvaly celý den pro nic za nic :-)) . Jinak stačí obyč. pižmovka, nemusí být indický běžec. Zuzka F.

Neregistrovaný uživatel

2.8.2011 16:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.194

Jak jsem řekl, nedávat to chovné drůbeži ale pouze drůbeži určené na zabití. Hrozí začervení. Jinak svižné v tomto sběru jsou kampbelky, ty tu nikdo nevzpomněl. Ferramol je pro teplokrevná zvířata neškodný.
Juraj Kafka

Neregistrovaný uživatel

6.8.2014 00:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.6

Právě sháním pižmovky kvůli slimáků, mám tím zamořenou zahradu, letos už asi nic pěstovat nebudu, tak mi je jedno zda to zničí, ale zajímalo by mě... Když jsou z nich tedy začervení, tak proč je normálně neodčervit? Já třeba pravidelně odčervuji slepice, tak to by snad mělo jít i u vodní drůbeže, ne?

Neregistrovaný uživatel

9.8.2014 13:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.88.99

Každý rok v podvečer vyrážím s kyblíkem kolem zahrad a do naší koňské ohrady na sběr slimońů, doma je už nemáme smajlík.Hážu je po hrstích pižmovkám, né malým, ale od 2 měsíců.Zdlábnou i rekordní slimáky tygří, co mají 20 cm na délku.Podmínka je , že je dostávají u bazénku, to je mlaskáního smajlík. Jinak podaří se mi nazbírat tak 6 slimáku na kachnu, takže to není nic světoborného.Na 12 kachen je to 70 slimoňů.Taky si myslím , že vyzdvihování běžců je jen reklamní tah ,který zvedl cenu běžce až na 600,- . Ve svahovitém terénu jsou nepoužitelný. Zato pižmovky jsou jako kamzíci smajlík

26.8.2016 19:07
moonika

XXX.XXX.191.112

A morky ich nežerú? Aj by som im to skúsila hodiť len mám obavu aby si neublížili.

lentak

26.8.2016 19:44
lentak

XXX.XXX.218.239

Každý rok v podvečer vyrážím s kyblíkem kolem zahrad a do naší koňské ohrady na sběr slimońů, doma je už nemáme smajlík.Hážu je po hrstích pižmovkám, né malým, ale od 2 měsíců.Zdlábnou i rekordní slimáky tygří, co mají 20 cm na délku.Podmínka je , že je dostávají u bazénku, to je mlaskáního smajlík. Jinak podaří se mi nazbírat tak 6 slimáku na kachnu, takže to není nic světoborného.Na 12 kachen je to 70 slimoňů.Taky si myslím , že vyzdvihování běžců je jen reklamní tah ,který zvedl cenu běžce až na 600,- . Ve svahovitém terénu jsou nepoužitelný. Zato pižmovky jsou jako kamzíci smajlík

Nic v zlom ale asi neviete kolko je 20cm...poprosim odfotit inak vas niekto oklamal ze to je 20cm

26.8.2016 20:56
Arisko

XXX.XXX.175.221

moonika napsal(a):
A morky ich nežerú? Aj by som im to skúsila hodiť len mám obavu aby si neublížili.

Nemusíte sa báť. Kludne vyskúšajte, či to budú chcieť.

26.8.2016 20:59
Rebeka13

XXX.XXX.18.41

lentak napsal(a):
Nic v zlom ale asi neviete kolko je 20cm...poprosim odfotit inak vas niekto oklamal ze to je 20cm

Ti slimáci s puntíkama mají opravdu asi 20cm, když se natáhnou.

lentak

26.8.2016 21:42
lentak

XXX.XXX.218.239

Rebeka13 napsal(a):
Ti slimáci s puntíkama mají opravdu asi 20cm, když se natáhnou.

Tak spravte foto...fakt asi neviete kolko je 20cm...dajte si k tomu pravitko.

26.8.2016 21:50
ovecka

XXX.XXX.203.146

lentak napsal(a):
Tak spravte foto...fakt asi neviete kolko je 20cm...dajte si k tomu pravitko.

Pokud si dáte tu práci a vyhledáte si něco o slimáku největším, zjistíte, že opravdu měří 20cm
http://www.naturabohemica.cz/limax-maximus/
Slimák popelavý - natažený dokonce i 30cm!
https://cs.wikipedia.org/wiki/Slim%C3%A1k_popelav%C3%BD
Pokud se vám ještě nepodařilo tak velkého spatřit, neznamená to, že neexistuje. Dana.

lentak

27.8.2016 06:40
lentak

XXX.XXX.218.239

ovecka napsal(a):
Pokud si dáte tu práci a vyhledáte si něco o slimáku největším, zjistíte, že opravdu měří 20cm
http://www.naturabohemica.cz/limax-maximus/
Slimák popelavý - natažený dokonce i 30cm!
https://cs.wikipedia.org/wiki/Slim%C3%A1k_popelav%C3%BD
Pokud se vám ještě nepodařilo tak velkého spatřit, neznamená to, že neexistuje. Dana.

To by som chcel fakt vidiet..tak velke exemplare som nikdy nevidel

3.5.2019 12:01
Machalkova

XXX.XXX.112.74

Máte prosím zkušenosti, jak rychle zlikvidovat ze zahrady slimáky?

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.5.2019 14:43

Machalkova napsal(a):
Máte prosím zkušenosti, jak rychle zlikvidovat ze zahrady slimáky?

Podívejte se na inzerci. Je tam plno inzerátů s kachnami. Kupte právě opeřující kachňata nebo již dospělé kachny (ruánská, saská, pekingská, divoká, běžec...) a jak je pustíte na zahrádku, bude po slimácích.
Nebo si můžete od někoho kačeny půjčit, jestli nemáte možnosti je chovat (což je jednodušší než mít slepice).
Já chovám zakrslé kachny a tam, kde chodí, slimáka nepotkám.

4.5.2019 17:48
Patrikfazel

XXX.XXX.102.4

Já jsem se radila u zahrádkářů, a hodně mi jich doporučovalo, na likvidaci slimáků Ferramol, tak jsem to vyzkoušela a opravdu to zabralo.

5.5.2019 10:20
Machalkova

XXX.XXX.112.74

Kde se dá sehnat?

6.5.2019 12:45
Patrikfazel

XXX.XXX.101.49

Podívejte se na web neudorff.cz, kde se o něm dočtete více, dívala jsem se, že ho mají v bauhausu a horbachu.

6.5.2019 21:05

http://www.biocont.cz/cz/eshop/nemaslug_i12.htm
Zkuste použít parazitické hlístice. Návodu, který vám výrobce zasílá, si nevšímejte. Skutečně účinný postup na spolehlivou a dlouhodobou likvidaci slimáků hlísticemi je tento -Počkejte, až se na zahradě začnou objevovat první slimáci, Poté zakoupíte nejmenší možné balení hlístic, po doručení hlístice podle návodu zamícháte do vlažné vody a nasbíráte co největší množství slimáků. Slimáky vhoďte do roztoku s hlísticemi a nechte je tam cca 5min. Potom je vyndejte a rozmístěte už nakažené po vašem pozemku, eventuelně jich pár dejte i sousedům. Nakažený slimák zaleze do země a stane se zdrojem nákazy pro ostatní. Zbylý roztok vemte a nalijte ho do kompostu. Jednak právě v kompostu bývá velké množství slimáků, ale hlavně ve správně založeném a ošetřovaném kompostu dokáží teplomilné hlístice bez problémů přežít i několik let.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Včelí-maso

21.8.2022 09:20
Včelí-maso

XXX.XXX.10.191

Zdravím, ví někdo jaký druh drůbeže se živí či žere plzáky španělské (jsou to takoví ti hnusní velcí rezaví slimáci)? Mám totiž těmito slimákama zamořenou zahradu a tak zkoumám alternativní možnosti jak se jich zbavit. Díky za tipy!

Na území ČR se vyskytuje původní druh plzáka, který je nesmírně podobný plzákovi
španělskému. Je to plzák lesní (Arion rufus) a společně s plzákem A. ater (v ČR se
nevyskytuje) spolu tyto tři druhy tvoří druhový komplex. Odlišit je na základě vnější
morfologie je obtížné, nezpochybnitelné určení je založeno na morfologii rozmnožovacího ústrojí a neobejde se bez pitvy určovaných jedinců.

Ve srovnání s plzákem španělským je náš domácí druh větší a robustnější, navíc má
jasnější zbarvení.

Nejvýraznější rozdíly jsou v anatomii rozmnožovacího ústrojí. Plzák lesní má větší dvoudílné atrium, které je asymetrické. Plzák španělský má krátké atrium, které není rozdělené. Oba plzáci mají životní cyklus dlouhý jeden rok a i průměrná snůška vajec je stejná s plzákem španělským. Jejich vajíčka jsou si také velmi podobná, byť plzák lesní je má zhruba o 1 mm větší. Mladí jedinci se líhnou na podzim nebo až na jaře příští roku. I toto mají plzáci společné.

Přidejte reakci

Přidat smajlík