Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.47.27
dneska jsem se dokopal k tomu,abych nastrazil jedy! po celem dni na zahrade,kdyz jsem videl jake hejna vrabcaku me litaji na zrni tak jsem to zacal resit, slepice jsem nechal pusteny na jedne starne zahrady a na druhou stranu kudy litali hejna vrabcaku jsem dal klasickej ´plech a udelal jsem z granulí na potkany takovej hrubsi srot padly dva sacky a po jedu jak kdyby se zaprasilo, tak jsem zvedav zda zitra se objevi znovu! byl to nekonecny boj, kazdy den kybl obili jen pro vrabcaky!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.208.207
proč nenecháte zrní pro drůbež uvnitř kurníku ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.169
Pozor na to, zaděláváte si na potíže se zákonem, vrabec obecný je zákonem chráněný jako ohrožený druh, takže bych se být vámi, moc s touto metodou nechlubila. Jinak já nechávám slepicím zrní v kurníku a od té doby mám klid. Míchanici jim dávám ven, ale ta na vrabčáky nezbyde
Než jsem to tak začala dělat, krmila jsem zrním nejen slepice a vrabčáky, ale i hrdličky a nakonec i sousedovy holubi
Jana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.6
No já mám tak drzé vrabčáky, že některý si i do kurníku dovolí vstoupit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.227
Prosímvás, tak to není nic, čím byste se měl chlubit. Vrabci nejsou potkani, kromě ujídání neškodí a krmení se před nimi dá zabezpečit, jak už psali lidé přede mnou. Vrabců v posledních asi 20 letech v krajině i ve městech dost drasticky ubylo, i když na vašem dvorku se to možná nezdá. Dokonce byl Českou společností ornitologickou vyhlášený ptákem roku 2003. Takže krmit je nemusíte, ale prosím netravte je.
Navíc podle zákona o ochraně přírody je to skutečně přestupek, všichni ptáci jsou u nás chránění.
Adri
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.227
Reagovala jsem na zadavatele, ne na pána, který má drzé vrabčáky...tím ať se klidně chlubí
Adri
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.246.70
zdravím, naše babička má venkovní krmítko na zrní pro drůbež ale krmítko jen v uvozovkách vejde se tam určitě 25 kg obilí a je nášlapné takže jediný kdo vydí a dostane se k tomu je slepice. Super věc ale nevím kde to sehnat snad někde v železářství.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.95.155
nálety jsou do kurniku-naslapne krmitka nemam, tak jsem zvolil tuhle metodu, tak ze dikas za info, tak toho necham no
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1
Proboha lidi vždyť ten vrabčák do přírody patří tak je nechte žít.Strava vrabčáků se z 90% skládá z hmyzu a plevelu na to si vspomeňte až vám budou ujídat z krmítka.Vždyť od jak živa na dvůr patřili a patří.Mám cirka 100 slepic,20 kachen a 40 holubů ti všichni něco sežerou vrabci se naučili létat až do chlévu (venku vůbec nekrmím) a žádné drastické zvýšení spotřeby krmení jsem nezaznamenal.Mimo jiné vrabec je opravdu chráněný druh a mnoho lidí si to i uvědomuje a projejich ochranu i něco dělá.Velmi mne pobouřilo smyšlení a jednáni zadavatele.Proboha lidi vzpamatujte se příroda nejsou jen slepice kachny a husy,ale i ta drobotina a uvědomme si že příroda je i za naším plotem.Mysleme na to a přejme vrabčákům těch pár zrnek.Jarda K.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.3.153
Já su taky Jarda K. Ale předchozí lidi néé vzpamatujte se,ale Vzpamatujme se-:))))
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.198
Jojo, my jich taky máme plný dvorek, když jdu krmit sedí na plotě a čekají- manžel se chechtá, že k nám lítají jak do marketu.
Dřív mu taky vadili, ale už ho to přešlo, když zjistil, že opravdu tak moc neškodí. Nejvíc mu teď vadí pos... plot.
Jo a dneska jsme málem umřeli od smíchu, když se naši psi honili po zahradě s kočkou (teda kočka honila psy!!!) a vrabci z toho byli tak na větvi, že se slétli snad z celé vsi a z plotu čučeli co se to děje." To k nám lítaj jako do kina nebo co?" utrousil můj drahý choť a já řvala smíchy ještě půl hodiny.
Pro zadavatele- nechte je žít, buďte rád, že nemáte jinou škodnou...
Terka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197
Vrabec je krásný, zajímavý a užitečný pták. Jednání zadavatele mi připomíná jednoho čínského císaře, který žil někdy před staletími a vzal si do hlavy, že vrabci užírají úrodu z polí. Nechal tedy vrabce v celé zemi vyhubit. Výsledek se dostavil během několika let - přišla velká neúroda způsobená přemnožením škodlivého hmyzu. Císař pak za drahé peníze nakupoval vrabce, aby je usadil zpět ve své zemi.
Lidi, zamysleme se, než začneme podnikat takováto nechutná drastická opatření, zjistěme si něco o těch tvorech, kteří nám překáží. Nejsme páni tvorstva a co přírodě způsobíme, vrátí se nám i s úroky. Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.128.126
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
dneska jsem se dokopal k tomu,abych nastrazil jedy! po celem dni na zahrade,kdyz jsem videl jake hejna vrabcaku me litaji na zrni tak jsem to zacal resit, slepice jsem nechal pusteny na jedne starne zahrady a na druhou stranu kudy litali hejna vrabcaku jsem dal klasickej ´plech a udelal jsem z granulí na potkany takovej hrubsi srot padly dva sacky a po jedu jak kdyby se zaprasilo, tak jsem zvedav zda zitra se objevi znovu! byl to nekonecny boj, kazdy den kybl obili jen pro vrabcaky!
To je velmi smutné a politování hodné. K tomu není co dodat.
Petra
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Taky jsme vrabce nemusela, poslední cca 2 roky jsme ráda, že je tu vidím. Předtím tu byla obrovská hejna, teď jich je kolem 20, někdy ani to ne. A těch pár zrnek, co seberou... ani nestojí za zmíňku (aspoň to nezbyde potkanům). Původně jsem si myslela, že jste šel hubit potkany, ale chudáky vrabce? Ani nemluvím o tom, že ho může sežrat nějaká kočka v okolí a otrávit se též.
Jinak nedávno dávali na ČT2 dokument o krtkovi - do té doby jsem mu chodila ničit krtiny, aby dal pokoj...teď pokud vážně nepřekáží (tj. nejsou v pěšině), je nechávám být. :) Když jsme viděla, kolik dřiny si dává a že ho to vlastně stejně nezastaví. Tak co, ať tu je. K nám už lítají i bažanti - jak jsou hony, šup k nám do zeleně a schovat. :) V zimě lítají k drůbeži a sypeme jim. Koroptvičku tu přikrmujeme taky. A ten srnčí pár, co žije za námi na strejdovym poli a okolí, bych nejradši sbalila domů - mají nám tu naproti stavět, tak už nebudou mít klid. prostě a jednoduše - do české přírody patří zvěř a ptactvo. A místo zabíjení by jste si jich měla vážit a snažit se jim pomáhat. Zuzka F.
PS: Vzpomněla jsem si na léto, kdy si vlaštovky postavily hnízdo v kurníku u stropu (jsou tam latě, co drží střechu) a já pak každý večer kontrolovala, zda je jejich máma doma, aby se malí vylíhli a pak aby jim nebyla zima. Kolikrát jsem na ní čekala a dokonce byla tak šikovná, že po zavolá na ní po chvíli přilétla, sedla si a já zavřela dveře a šla. No a bohužel další rok nepřiletěly, kdoví jak chudinky dopadly..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.221.82
Nepříteli, pokud vám vrabci sežerou denně kýbl obilí, tak očividně plýtváte krmením. Pokud dávám přiměřené dávky, nikdy nezbyde pro vrabce kýbl a těch pár zrníček po zemi....Načež se dá pořídit nášlapné krmítko, které se sĺepice velmi brzy naučí používa. Je to i proti myším a potkanům, ale on jed je levnější a je to jednodužší, že....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.171.58
U nás vrabci hnízdí mezi kameny ve zdi staré stodoly a mám je ráda, dokonce odkládáme opravení té stodoly, přece jim nezazdíme "domečky". A těch pár zrníček se pro ně taky najde. Už přes 25 let, co umřela naše babička a odstěhovaly se vlaštovičky toužím po tom, aby se vrátily. Tchýně jim ze svého domu shazuje hnízda a k nám ne a ne se vrátit. Z domu, z kterého se vlaštovky odstěhují se prý odstěhuje štěstí a něco na tom bude
. Budu si muset asi pořídit k drůbeži prase
. Ivana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.208.207
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
nálety jsou do kurniku-naslapne krmitka nemam, tak jsem zvolil tuhle metodu, tak ze dikas za info, tak toho necham no
nějak vám to nevěřím
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.130.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
vyvraždovat vrabčáky je opravdu nápad hodný ........! Je vidět, že ti příroda opravdu přirostla k srdci
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.53
Pane zadavateli, nášlapné krmítko koupíte např. na http://hradsky-sunk.sweb.cz/
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.182
Hluboce pohrdám zadavatelem, k nám také celý den létají, hlavně na namočený chleba a co. Zrní mají slepice v kurníku a tam se čamráci odvážili jen v zimě v době nouze.V zimě pozoruji domácího i polního a to na krmítku na slunečnici. V době kdy mají mladé seberou tolik hmyzu a tak trocha toho žvance co si odnesou bohatě odpracují. Kdo navíc shodí vlaštovčí hnízdo i jiřiček, tak by mu měla hnáta upadnout.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.80
Nám vrabci taky lítají na krmení a krmím celoročně venku. Nejraději mají sypké směsi. Pravdou je, že se i díky tomu namnoží, ale přijde zima a s ní hladový krahulík. Ten si je postupně odebírá, takže mám čas zabezpečit své holuby. Dokud nenechá jen těch 5 nejrychlejších a nejopatrnějích vrabců, tak si holubů nevšimne.
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.141
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hluboce pohrdám zadavatelem, k nám také celý den létají, hlavně na namočený chleba a co. Zrní mají slepice v kurníku a tam se čamráci odvážili jen v zimě v době nouze.V zimě pozoruji domácího i polního a to na krmítku na slunečnici. V době kdy mají mladé seberou tolik hmyzu a tak trocha toho žvance co si odnesou bohatě odpracují. Kdo navíc shodí vlaštovčí hnízdo i jiřiček, tak by mu měla hnáta upadnout.
Přesně tak a nejen hnáta.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.240.1
Pane zadavateli, stačilo si přečíst téma níže "Jak nemkrmit vrabčáky", když Vás tak moc vrabci obtěžují. Mě třeba na dvoře chybí kdysi ty jejich hejna a jak tam vyřvávali na sebe se strnady. Tak jim kdyžtak vzkažte, ať přiletí k nám ZdeňkaZ.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.232.139
úplna hlúposť.otrávené zrno na potkyny a myši má účinnosť väčšinou iba na hlodavce,cicavce, vtákom to neurobí prakticky nič. morené osivo by ich však otrávilo.
hydine máte dávať len tolko obilia kolko spotrebujú do 10 minút,ináč prikrmujete vrabce a hrdličky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.100.116
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pane zadavateli, stačilo si přečíst téma níže "Jak nemkrmit vrabčáky", když Vás tak moc vrabci obtěžují. Mě třeba na dvoře chybí kdysi ty jejich hejna a jak tam vyřvávali na sebe se strnady. Tak jim kdyžtak vzkažte, ať přiletí k nám ZdeňkaZ.
Dokud jsme bydleli ve městě, řvali z parků od brzkého rána, nebo spíš noci před rozdeněním, hejna ptáků. Co jsme na vsi, hejna zmizela, kočky je spasou dřív, než se naučí létat. U nás to vyzobou jen slepice a kachny. Škoda těch ptáků. Nebýt kohouta, nevěděli bychom, že je ráno.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.128.126
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pan zadavatel tohle psal už v srpnu, takže to téma mohl číst až teď. A jen doufám, že od té doby trochu zmoudřel a pochopil, o čem ten chov je. Člověk je snad ten nejhloupější tvor. Hrabe vše pro sebe.
Petra
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.2
Exotáři na vedlejším fóru by vám potvrdili, že odchovat vrabce je velký kumšt. Málokdo to umí a i proto je chová pár lidí v republice. Je to právě v tom, že potřebují k úspěšnému odchovu živý hmyz, proto škodí na dvorku skutečně zanedbatelně. A když se podíváte na samce ve svatebním šatu tak je to krásný pták, pro mě osobně je to vzpomínka na dětsví u babči s dědou,kdy mě vrabčáci ráno svým čimčaráním spolehlivě vzbudili. Je jich již opravdu málo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.59
Mojí tetě se je odchovat před 2 roky podařilo. Našli jsme 2 holátka pod hnízdem, bohužel je nešlo vrátit zpět. Krmila je máčenými a kočečími granulemi a ovesnými vločkami. Asi po dvou týdnech už plně opeřené a stále vyskakující z misky si je odvezli do záchranné stanice do vypouštěcí voliery.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.70
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Exotáři na vedlejším fóru by vám potvrdili, že odchovat vrabce je velký kumšt. Málokdo to umí a i proto je chová pár lidí v republice. Je to právě v tom, že potřebují k úspěšnému odchovu živý hmyz, proto škodí na dvorku skutečně zanedbatelně. A když se podíváte na samce ve svatebním šatu tak je to krásný pták, pro mě osobně je to vzpomínka na dětsví u babči s dědou,kdy mě vrabčáci ráno svým čimčaráním spolehlivě vzbudili. Je jich již opravdu málo.
Komu chybí vrabci může si je ke mně přijet doplnit. Všechno posraný. Zktátka létající potkan. Ještě by mě zajímalo jak ten pán krmí slepice tak aby to sežraly během 10 minut. To je krmí 10x denně? Nedovedu si to nějak představit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.149
hmmmm. tak my tady vravčáčky skoro nemáme, před domem , když uvidím jednoho mám vánoce....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.12.143
Kdo chce vrabce, stačí si přijet. Nejsem zadavatel, ale když ráno vidím, jak mi od hedvábniček vylítává nějakých 50 vrabčáků jen proto, aby se vrhli na koryto u kačen, kde krmím o 20 vteřin dřív, taky jsem na mrtvici...není to o tom, do jaké doby to sežere moje drůbež, protože ta často nemá pro vrabce kam klovnout. Přiznám se, že kvůli tomu máme hodně koček:-(
Ono je to opravdu o množství, které kolem sebe máte - živě si vzpomínám na diskuzi o žabách, kdy mi "zkušený ochránce" vysvětloval, jak jsou žáby vzácné a chráněné. Když uviděl zeď u nás na dvoře, kde mu žáby, sedící na omítce a obalující zeď dvora hnusnou kvákající hnědí, sahaly až nad hlavu, pozvracel se. Přitom bych mu ochotně ty vzácné a chytré obojživelníky nechala, stačilo, aby si vzal kýbl a lopatu a mohl jich mít, kolik chtěl. Nechtěl ani jednu malinkou žabičku...srabík.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.70
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kdo chce vrabce, stačí si přijet. Nejsem zadavatel, ale když ráno vidím, jak mi od hedvábniček vylítává nějakých 50 vrabčáků jen proto, aby se vrhli na koryto u kačen, kde krmím o 20 vteřin dřív, taky jsem na mrtvici...není to o tom, do jaké doby to sežere moje drůbež, protože ta často nemá pro vrabce kam klovnout. Přiznám se, že kvůli tomu máme hodně koček:-(
Ono je to opravdu o množství, které kolem sebe máte - živě si vzpomínám na diskuzi o žabách, kdy mi "zkušený ochránce" vysvětloval, jak jsou žáby vzácné a chráněné. Když uviděl zeď u nás na dvoře, kde mu žáby, sedící na omítce a obalující zeď dvora hnusnou kvákající hnědí, sahaly až nad hlavu, pozvracel se. Přitom bych mu ochotně ty vzácné a chytré obojživelníky nechala, stačilo, aby si vzal kýbl a lopatu a mohl jich mít, kolik chtěl. Nechtěl ani jednu malinkou žabičku...srabík.
Díky za tenhle příspěvek. Parkuju auto pod přístřeškem a stydím se s ním jezdit jak je zaneřáděné od vrabců.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.194
nic se nebojte, zachvíli si je začne podávat krahulík. Vybere je skoro všechny posledních 5 nejopatrnějších nechá na přístí rok aby se měl v zimě zase čím živit:-)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.138
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
nic se nebojte, zachvíli si je začne podávat krahulík. Vybere je skoro všechny posledních 5 nejopatrnějších nechá na přístí rok aby se měl v zimě zase čím živit:-)
Nemůžete někdo poradit jak ty vrabce plašit nebo odradit. Promiňte Vy citliví ale nemám je rád!
Neregistrovaný uživatel
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.189.212
Mám hejno cca 50 kusů vrabců na zahradě jsou již celkem krotcí krmím je se vší drůbeží ,kdysi mi také vadily ale když poslouchám jejich spokojený zpěv ,a každá návštěva co přijde se diví co mi to zpívá na zahradě za ptáky ,to mi za to stojí beru je jako moje ptactvo jen je krmím nemusím po nich poklízet a ještě nás potěší svím zpěvev.Ti co je jim líto zrnka pšenice pro jiné ptactvo než pro to co se dá hodit na pekáč a sežrat a tráví vrabce kteří jsou chráněni at se také pochlubí svou adresou at víme s kým máme tu čest a na výstavě nebo burze mu omylem nepodáme ruku na pozdrav ale raději ho obejdeme obloukem.Zdravím milovníky přírody a všeho živého.Jirka V.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.144
Přátelé já tomu nerozumím,píšete,že je vrabec chráněn a přítom jich má každý hejno.Živí se hmyzem a přitom užírá drůbeži,lenoch jeden a dokonce prý pochází z Číny?Dost peněz prý stojí mutační bílý vrabec?Mně provokuje jejich drzost,sic je nezabíjím,ale pouze je plaším z čehož mají neskutečnou legraci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.63.254
To,že je nachízíme v pár koutech republiky neznamená,že jsou všude v průměrných počtech. Třeba u mě jsou odjaktěživa,ovšem půjdu na druhý konec obce a neuvidím ani jednoho.Strýc je měl odjaktěživa na chatě u lesa ač tak nikdo drůbež nemá,měl je mezi paneláky na Praze Východ,ovšem pět let se tam už nevyskytují.Ubývá jich fest jen mi co je máme "zatím"doma a lezou nám na nervy to jen tak nevidíme a nedokážeme to ocenit,je pravda že řada jiných ptáčků dopadla daleko hůř nebo dokonce vyhynula,ale to chceme? Já sám za sebe říkám NE
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.163.128
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
TENTO ZADAVATEL JISTE V ZIMNĚ ANI NEPŘIKRMUJE PTACTVO ,NEMÁ JISTĚ NA ZAHRADĚ ANI JINDE KRMÍTKO PRO PTÁČKY !!!!!!!! PŘECE NEBUDE KRMIT DARMOŽŘOUTY !!!!!!!!!!!! TAKOVÉMU ČLOVĚKU BYCH TAKÉ RUKU NEPODALA ,HOLT JSOU MEZY MÁMA CHOVATELÉ CO MAJÍ ZVÍŘATA A PŘÍRODU RÁDI A JSOU MEZY NÁMA TAKÉ ČISTOKREVNÍ MASAŘI.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.149
Přikrmuji celou zimu, věším lůj pro sýkorky, ale čistě jen pro ty, kteří ani neví, co takový vrabčák žere:
Vrabec domácí je stálý druh. Celoročně žije v početných, mnohdy i několikasetčlenných hejnech. Dospělci se živí především rostlinnou stravou (semeny, částmi rostlin), příležitostně krmením pro hospodářská zvířata nebo odpadky z domácnosti, mláďata krmí drobným hmyzem.
Tolik odborný text. A teď si uvědomte, že nejde zdaleka jen o vrabce. Třeba v Praze nebo v Brně je třeba špaček vzácný a roztomilý úkaz, ale když jich naletí tisícovka na vinici, je to živelná pohroma. S vrabci je to stejné - chápu, že když jich zpívá v křoví 10, je to roztomilé, osobně jsem je taky přikrmovala, ale když vám před očima sežerou 3 kila zrní do 5 minut (včera jsem si to stopla), protože jsou k vám nastěhovaní snad z celého okresu, je to problém. Bohužel i hygienický. A přestěhovat všech 90 kusů drůbeže do krytých prostor nemůžu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.221.82
Co to řešit nějakou předsíňkou u kurníku, do které by byl vlez pro drůbež?? Tam umisťovat zrní.....Máme hybridy, těm krmíme v zděném kurníku, je to ok, pak araukany ve volieře s výběhem, do voliery vrabci nevlezou ani vstupem, tam dáváme zrní, pak kachy a k těm létají, jsme na vesnici, bývalé JZD je KO, a všehovšudy desete vrabců přilítne. Pak mám ve městě bantamky ve voliéře s velkými oky, myslíte, že je tam vidět nějaký vrabec? Maximálně vrána a spol, taky straka, takoví ti měšťáci. Jirka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.111.163
Když si do vyhledávače zadáte " nášlapné krmítko ", objeví se vám několik obchodů i krmítka od různých výrobců.... Stačí jen objednat a máte po problému. Vrabci ani myši pak nemají šanci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.147
Oni lezou i do kurníku. V nášlapném krmítku jsem našla v zimě pár drobných ptáčků - zřejmě se posadili na hranu, aby se nazobali, když bylo krmítko zatížené a poklop je pak smetl. Od té doby jsou krmítka mimo dosah potkánů, ale zatížená v otevřené poloze. Tam aspoň nemůžou sežrat kilo zrní na posezení, což hodně pomáhá. Motají se opravdu slepicím až pod zobákem, nebojí se ničeho, dokonce pávici, když seděla skočili i na záda. Zkoušela jsem přikrmovat kus od nás, ale nepomohlo to...samozřejmě. Už se zřejmě rozkřiklo, že je u nás krmení dost. A pod hedvábničku si hrdličky dokonce podložily pár vajec, aby nemusely sedět samotné.
Všechna drůbež je ve voliérách, krytých sítí z plastu s oky 4 x 4 cm - vrabci na útěku jsou schopni na nich udělat veletoč. Abych potáhla všechno znovu králíkářským pletivem, na to opravdu nemám. Vím, že to zní blbě, sama mám zvířata ráda jakákoliv, ale jsem vděčná za to, že kočky občas nějakého "zobnou". Sama jim neubližuji, ale teda sežerou
Aswi nejvíc se mi osvědčil nejmíň hospodárný způsob krmení - rozhodit zrní "doširoka" těsně před slípky a kačeny tak, aby pro každé zrnko musely poskočit. Vrabci pak mají opravdu jen to, co najdou - mezi kohouty a housery si netroufnou - a nemůžou sežrat kdeco, jako když mají zrní na hromadě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.30
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
tak toto je hnus,také jsou u nás hejna ptáčků, různých, také ďobou namočené pečivo pro drůbež a zrní a ještě jim dávám do krmítek,nadávám kočkám, když si nějakého uloví, také máme pokaděné auto,ale ani ve snu by mě nenapadlo, trávit je a toto čtu snad poprvé,že někdo tráví ptáky.Ono se Vám to vrátí,tak se stavět k přírodě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.2
Tak tohle je tedy hrozný! Nikdy by mě nenapadlo, že chovatel může udělat přírodě něco takového. Možná budu pro některé, hlavně pro zadavatele za hloupou, ale letos se mi do zrní pustili myšky a jediný co mě napadlo bylo sehnat si na zrní lépe uzavíratelné nádoby. Zdravím rozumné lidi kteří nekoukaj jen na svůj dvorek Andrea
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.249.87
to se vám to kecá, když máte na dvorku či zahradě 1 čimčaráka. Ale my máme na 10 slepic 50 vrabců, tak drzých, že klidně zobou slepici u zobáku. Sídlí u sousedů na ořešáku a smrku a je to úplný vrabčí panelák - už to není o zpěvu, ale o řevu. Teď ale by mohli jít zobat na pole, ale tam nevidíte ani jednoho, u slepic to mají pohodlnější a v minimálním doletu od svého sídla. A pokud musíte krmivo draze kupovat, tito příživníci dost vadí. Ptačí lidumily bych chtěla upozornit, že nevědí, o čem píší - asi jako kdyby bydleli v domě plném nepřizpůsobivých občanů, pak by mluvili jinak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.181.50
Jj, lidská blbost nezná mezí
Já krmil vrabce každou zimu ještě před tím, než jsem si pořídil slepice. V zimě se jich u našeho baráku srotilo vždycky takovej 70, možná i víc, a zobali a zobali a dělali nám radost. Vždycky bylo hezký sledovat, jak se někteří krmí a jiní hlídají, k tomu se přidali i zvonci a jiné druhy ... a samozřejmě i sýkory (na lojové koule). Proto jsem s tím nepřestal ani se slepicema, je fakt, že ta skvadra vrabců toho sezobne dost (v zimě není problém 2 kg denně) a nelítají snad ani nikam jinam, ale je to sranda Dnes mám v zimě krmítko ve výběhu slepic, abych neměl zase zahradu samou slunečnici a všichni se tak nějak podělí
Jo, abych nezapomněl, vrabci se u nás drží samozřejmě celoročně, ale ne v takovém množství (teď jich tu máme kolem 20) a každé ráno k nám zalítne i párek hrdliček
Libor
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.1
Tento príspevok mi vadil už na začiatku, teda minulého roku. Ja mám krmivo pre sliepky v krmítkach a na dvor im sypem len zbytky a tie sú do 10 min. preč. Na strome pred domom mám tiež vrabce, na streche drozdy aj holuby, ale na dvor nechodia. Možno kvôli mačkám
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
to se vám to kecá, když máte na dvorku či zahradě 1 čimčaráka. Ale my máme na 10 slepic 50 vrabců, tak drzých, že klidně zobou slepici u zobáku. Sídlí u sousedů na ořešáku a smrku a je to úplný vrabčí panelák - už to není o zpěvu, ale o řevu. Teď ale by mohli jít zobat na pole, ale tam nevidíte ani jednoho, u slepic to mají pohodlnější a v minimálním doletu od svého sídla. A pokud musíte krmivo draze kupovat, tito příživníci dost vadí. Ptačí lidumily bych chtěla upozornit, že nevědí, o čem píší - asi jako kdyby bydleli v domě plném nepřizpůsobivých občanů, pak by mluvili jinak.
řešením je dávat krmení doma - málokterý vrabčák vleze až do kurníku. Mně osobně nevadí, i když samozřejmě též obilí kupujeme a dáváme i ven - v zimě sypeme běžně bažantům, tak proč nedat i vrabcům? Zvlášť když jsou už ohroženým druhem. To mi spíš vadí špačci, co vždy přiletí a máme sklizené ovoce. Vrabčák toho tolik nesežere a do naší přírody prostě patří. Naopak poslední roky vidím jeho velký úbytek. Což je dle mého velká škoda. Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.191.213
Běžně také krmím v zimě vrabce,společně se sýkorkami a zvonky,přiletí i brhlíci,měla jsem i hýla.Pro toho "nenažrance"-v prvé řadě je vrabec polní a je vrabec domácí.Dále bY si měl ten "grobián" uvědomit,že do vrabců nepatří tzv.nepřispůsobiví.Navícx příroda hodně bere "za své" a ještě kvůli nějakému kilu obilí dělat takový randál je jaksi o samotné inteligenci toho zadavatele.Vždyť si všichni všimněme,jak ubylo vlašťovek a jiřiček,jen proto,že někde se mlátěj hlava nehlava kvůli ropě a až jí budou mít plné talíře tak si snad vzpomenou,že tam byla zvířata.Stačí co se zlikvidovalo zvířat volně žijících v Iraku a Afganistánu.
Jinak moji vrabčáčci umí zalétnout i do krytého výběhu ke slepicím a jsou už tak krotcí,že když leje,tak se tam schovají.To,že křičí místo zpěvu,alespoň víme,že ještě jsou na světě.Jitka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.85.50
Ja mam od těch pa.....tu v jednom kuse podělane auto.Dřiv sem je míval rad ale dneska je nesnesu pro ten bordel a řev.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.191.213
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ja mam od těch pa.....tu v jednom kuse podělane auto.Dřiv sem je míval rad ale dneska je nesnesu pro ten bordel a řev.
To chce to auto dát do garáže,nebo zakrýt-plachta stojí 50kč.Je vidět,že jste plný zlosti a nenávisti-co Vám tak hrozného udělaly mi to,že pos... auto?Zřejmě by jste měl jít bydlet do velkoměsta a pěkně do paneláku,žádný les,žádná zahrada ani park,jen beton a beto.Docela bych Vám to přála a z celého srdce,aby jste si užíval toho betonu.Pak by jsme se po čase mohli bavit na jiné úrovni.Jste taková nerudný kvůli penězům,nebo jen ze závisti vůči přírodě jako takové.Já nejsem od Zelených,ale příroda mě stále něco "říká",kdežto Vám zřejmě nic nikdy. Jitka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.191.213
Proč tedy máte slepice?Proč tak nadáváte-tak vypište dopodrobna sem pro všechny Vaši nenávist a hlavně všechny důvody i ten proč tedy žijete a jste tak součástí přírody? Nebo jste něco víc-napište tedy co?To aby jsme všichni věděli s kým -s jakou dokonalostí máme tu čest zde sdílet diskusi!Jitka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.37
To se mi snad zdá Ten vrabec toho zas tak moc nesežere!!! A odstřelovat a trávit vrabce to může fakt jen blbec. Vzpamatujte se
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.144
Příteli vrabec ,pták nějakého předešlého roku,mně taky kdysi lezl na nervy svoji drzostí a tehdy někdo napsal,vrabci mě opustili a mně se po nich stýská a věř, nevěř u mně je zlikvidoval krahulík a taky se mně po nich stýská.Spíše mně tíží obava z přemnožení blbců,ale to krahulík asi nevyřeší.Domnívám se,že jed na myši způsobuje rozpad krvinek a jater a umírání je zdlouhavé,útrpné,hlavně u savců.Pokud zadavatel jed vyzkouší na sobě bude mít dost času nám sdělit své poznatky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.37
Nechápu jak to někdo může udělat ! Třeba u nás jich je, ale chodí se najíst všude možně a teď se už aji začalo sypat do ptačích budek, tak lítají aji tam ! Ale chci vám říct příběh cca před 3-4 týdny jsem šel zavírat slepice a venku pochodoval malý vrabec nejspíše mládě, které něumělo ještě pořadně létat a jak jsem šel zavírat okno, tak se schoval do kurníku ze slepice, ale uteklo, tak jsem ho nechal jít. Ale jak jsem šel domů, tak furt pochodoval venku už byla docela tma a zima, tak jsem ho chytl a zavřel do kachní budky, ale kachny už nemáme cca 3 roky a utekl. Po druhé zas utekl, ale do třetice všeho dobrého chytl jsem ho a dal jsem mu tam seno a pěkně tam spal ...
Opravdu nechápu jak vám může vadit VRABEC !
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.154
Souhlasím, napište mi adresu, pošlu Vám grátis lahvinku rumu z Drakovského lihovaru
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.223
Fakt je, že člověk je tvor namyšlený a domnívá se, že planeta je jeho.Ale nebýt ptáků a dalších tvorů by nás hmyz pacifikoval prý do tří dnů. Stejně jako ztráta hmyzu z povrchu zemského je pro člověka konečná. Mám na zahradě skupinu asi 12 vysokých smrků. Každý rok 12. září z něj odlétá místní hejno vlaštovek. Jinak tam žije sova, divoký holub, hrdlička a nedávno se tu rekreoval týden pošťák. Vrabci mi hnízdí na domě, jiřičky a úhelníček ve stodole. Fakt je, že když sova rozlétává mladé a posadí mi ho na střechu nad ložnici a celou noc tam píská, tak jsem na nervy. Stejně tak, když hrdličky sedí na plotě u slepic a čekají na krmení. Opravdu na mrtvici jsem, když mi nějaké kuře nezvedené přeletí k sousedovi co si pěstuje Wimbledon a on mi vyhrožuje soudním postihem na škody způsobené mou drůbeží. Pak je každý vrabčák či protivná hrdlička nejmilejší kamarád. Jsou roky, kdy vrabčáci nejsou vůbec. Ale pak se zas objeví a svět je zase v pořádku. Regina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.191.213
Myslím si,vážení,že by jsme neměli na takového idiota reagovat,ať si píše,Vím je to těžké nechat to bez reakce,ale když tak čtu ty jeho výplody.on si opravdu dělá ze slušných lidí legraci-prostě zase jeden počítačový úchyl.Neodpovídejte mu a nereagujte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.180.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To je ale nádherná fotka . Taky mi lítá hejno vrabců ke slepicím, hrdličky tu jsou také, no a co? V zimě, když všude leží sníh, je to hejno dost početné, na jaře zas zaberou polovinu budek, původně určených pro sýkorky, takže se nám "naše" hejno vrabců utěšeně rozrůstá
. A protože pipky mají zrní míchané z cca 9 druhů různých zrnin, tak si užívaj i vrabčáci
. A evidentně prospívaj
.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.32
no,taky je vykrmuji..dvě krmítka,lojový koule..ke slepicím chodí až do kurníku..nic mi nevadí..ale že musím být "kurva"sprostej,vytočily mně,když mi kvetla třešen a pak švestka..uzobaly mi většinu květu..nechápu proč to už jsem hledal kde mám tu vzduchovku schovanou..zrní mi nevadí,ale toto..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.188.108
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
no,taky je vykrmuji..dvě krmítka,lojový koule..ke slepicím chodí až do kurníku..nic mi nevadí..ale že musím být "kurva"sprostej,vytočily mně,když mi kvetla třešen a pak švestka..uzobaly mi většinu květu..nechápu proč to už jsem hledal kde mám tu vzduchovku schovanou..zrní mi nevadí,ale toto..
A nebyly ty květy náhodou napadeny květopasem? Nezobali květy, ale parazity, kteří byli v nich. Z napadených květů by stejně ovoce nebylo.
Obviňujete ptáky, kteří Vám pomáhají v boji se škůdci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.18
Zrovna dnes ráno jsem pozoroval skupinku asi čtyř vrabců,
co nám každoročně hnízdí pod střechou, tak ozobávají mšice z růží a jabloně.
Jsou fajn.
Co se krmiva týká - moje Sussex Dominant D104 vrabčáky vyloženě honí.
Jakmile jim v zahradě usedne poblíž koryta, už po něm jsou jako po flusu.
Je fakt, že ale honí i kuřata. Jsou to... pipky.
V křoví číhají dva kocouři.
Prostě je jasně dané, kam si moje zvířata vrabce pustí a kam už ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.180.182
Pravda, moje rýnské kuřičky je taky ženou, i když se chtějí třeba jen napít. Ale dospělým slepicím jsou fuk jak vrabci, tak i hrdličky. No a kocouři a kočky (v počtu sedmi, z toho moje jsou jen dva, zbytek je sousedů), ti se je snaží lovit, jenže vrabčáci přesně vědí, kam až je nechat zajít. Pak jim frnknou před nosem .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.64
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To je ale nádherná fotka . Taky mi lítá hejno vrabců ke slepicím, hrdličky tu jsou také, no a co? V zimě, když všude leží sníh, je to hejno dost početné, na jaře zas zaberou polovinu budek, původně určených pro sýkorky, takže se nám "naše" hejno vrabců utěšeně rozrůstá
. A protože pipky mají zrní míchané z cca 9 druhů různých zrnin, tak si užívaj i vrabčáci
. A evidentně prospívaj
.
ja vrabcakum davam v lete i v zime a vubec mi to nevadi maj krmitko u slepic na plote a co jim nejede hodi dolu slepicim.kupuju jim smes a slunecnici porad a davam jim sama jeste zrni.ted zacali litat i hrdlicky a je to pekny sedet na zahrade a koukat jak litaj okolo nas a vubec se neboji a ukazujou mlade co maj.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.230.106
Já vrabce toleruji a jsem ráda že u nás jsou ,protože bydlíme u lesa fungují jako varovný signál na dravce a máte vidět slepice jak na to slyší když vrabci vyhlásí poplach a taky jim toleruji že při stavění hnízda dělají nepořádek ,a jak krmí mladé v krmítku u slepic ,ale ty počty které jsme měli před 20 léty ty už dávno nejsou
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.190
To je divadlo. Vrabčice sedí přikrčena na plotě a vedle stojí hrdě vrabčák. A hup na ni a hup dolů a zase hup na ni a hup dolů. Více jak třicetkrát!!!!! Najednou odletí a přiletí jiný a hup na ni a hup dolů a také tolikrát. Docela jim závidím!!!!!!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.144
Příteli,jestli nejsou původem z Činy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.208.137
Diskuze začala před dvěma roky.Zadavatel ,chudák,co mu vrabci sežerou kýbl zrní za den se neozval,jestli mu jeho způsob "boje" pomohl. Otrávené návnady na hlodavce ptákům moc neuškodí.Jed v nich obsažený působí na jádra krvinek savců.Už v biologii se děti učí o rozdílu mezi krvinkou savčí a ptačí -ptačí krvinky nemají jádro. A ještě byl zadavatel zvědav,,jestli vrabci přiletí druhý den.Určitě přiletěli.( Otrávené návnady na hlodavce působí s několikadenním zpožděním).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.180.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ja vrabcakum davam v lete i v zime a vubec mi to nevadi maj krmitko u slepic na plote a co jim nejede hodi dolu slepicim.kupuju jim smes a slunecnici porad a davam jim sama jeste zrni.ted zacali litat i hrdlicky a je to pekny sedet na zahrade a koukat jak litaj okolo nas a vubec se neboji a ukazujou mlade co maj.
To je jako u nás . Krmítko plné slunečnice celý rok, létají tam jak vrabci, tak sýkorky, zvonky tam vidím také, strakapoudi, pěnkavy ... . No a pšenici a ostatní zrní zas ďobaj u slepic. Pak přivedou i mladé, aby věděli, kde se dobře jí
.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.68
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To je divadlo. Vrabčice sedí přikrčena na plotě a vedle stojí hrdě vrabčák. A hup na ni a hup dolů a zase hup na ni a hup dolů. Více jak třicetkrát!!!!! Najednou odletí a přiletí jiný a hup na ni a hup dolů a také tolikrát. Docela jim závidím!!!!!!
Však se říká tak často jak vrabec a tak dlouze jak kanec.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.48
Ať si vrabčáčci zobnou se slípkama... Vždyť nezchudnu... Naše české kropenky si dovedou říct o své, když jim některý zobe to, co je pro ně... Zdravím všechny hodný chovatele! Ten první příspěvek fakt nechápu. Ptactva ubývá a vrabec je (krom toho, že sezobe nějaký to zrnko) taky užitečný... Já bych ten "kýbl zrní denně" chtěla fakt vidět
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.79.87
Koukám, tady je zase citlivek toho zadavetele příspěvku spíš chápu. Mám s vrabčáky hrozný zkušenosti a vím, jaký otravný potvory to dovedou být. Ale člověk tomu nesmí nic. Neřekla bych, že je jich málo a že jich nejsou celá hejna? To je teda tragédie... Taky jsme je mívali u baráku a to jejich vřeštění který je horší jak budík mi teda nechybí
Nesnáším když mi někdo vnucuje, abych měla něco ráda jenom proto, že to toho dotyčnýho fascinuje. Jak někdo nemá rád něco co máte rádi vy, tak nešetříte nadávkami a urážkami, sami ale taky přece nemusíte všechna zvířata a jaký je mezi nima rozdíl?? Tak jako většina z Vás nesnáší pavouky, krtky, kuny, kočky a já nevím co ještě, tak já zase nemusím například tohle... a co??
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.76
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Koukám, tady je zase citlivek toho zadavetele příspěvku spíš chápu. Mám s vrabčáky hrozný zkušenosti a vím, jaký otravný potvory to dovedou být. Ale člověk tomu nesmí nic. Neřekla bych, že je jich málo a že jich nejsou celá hejna? To je teda tragédie... Taky jsme je mívali u baráku a to jejich vřeštění který je horší jak budík mi teda nechybí
Nesnáším když mi někdo vnucuje, abych měla něco ráda jenom proto, že to toho dotyčnýho fascinuje. Jak někdo nemá rád něco co máte rádi vy, tak nešetříte nadávkami a urážkami, sami ale taky přece nemusíte všechna zvířata a jaký je mezi nima rozdíl?? Tak jako většina z Vás nesnáší pavouky, krtky, kuny, kočky a já nevím co ještě, tak já zase nemusím například tohle... a co??
Nikdo Vás nenutí,abyste je milovala.Jen je proboha nezabijejte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.188.108
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A víte, jak otravný potvory dokáží být někteří sousedi?! Na rozdíl od vrabců vyřvávají po nocích, pálí hegeš, ukradnou na co přijdou...
Já nesnáším sousedy.
A co? Mám je otrávit? Buďte v klidu, taky "tomu nesmím nic..."
Takhle se přece problémy neřeší!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.14
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A víte, jak otravný potvory dokáží být někteří sousedi?! Na rozdíl od vrabců vyřvávají po nocích, pálí hegeš, ukradnou na co přijdou...
Já nesnáším sousedy.
A co? Mám je otrávit? Buďte v klidu, taky "tomu nesmím nic..."
Takhle se přece problémy neřeší!
tak tak...
me cikani taky kradli obili a co pak neco (z)muzu? (ted mi tady chybi ten smajlik se samopalem, sakra) Budte radi za vrabcaky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.191
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Diskuze začala před dvěma roky.Zadavatel ,chudák,co mu vrabci sežerou kýbl zrní za den se neozval,jestli mu jeho způsob "boje" pomohl. Otrávené návnady na hlodavce ptákům moc neuškodí.Jed v nich obsažený působí na jádra krvinek savců.Už v biologii se děti učí o rozdílu mezi krvinkou savčí a ptačí -ptačí krvinky nemají jádro. A ještě byl zadavatel zvědav,,jestli vrabci přiletí druhý den.Určitě přiletěli.( Otrávené návnady na hlodavce působí s několikadenním zpožděním).
No já nevím. Myslím si, že spíš jed bude působit na trombocyty než na erytrocyty... Pokud by byla pravda co píšete, tak by se chovatelé slepic nemuseli bát, že jim nějaký jed sežerou slepice.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.230.139
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No já nevím. Myslím si, že spíš jed bude působit na trombocyty než na erytrocyty... Pokud by byla pravda co píšete, tak by se chovatelé slepic nemuseli bát, že jim nějaký jed sežerou slepice.
Když se zde řeší politika nebo homosexualita, tak jste všichni chytří jak rádio, ale toto vysvětlit nikdo neumí......
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.18
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A nic, tak se máte odstěhovat když vám to vadí. Já prokrmím ročně odhadem 2-3 tisíce droboti v létě zimě, dřív jsem to prohulil za měsíc. A co? Já vám nenutím mít je ráda a vy mne nenuťte je nenávidět. Prostě tu jsou tak jako smradlavý auta ,hyper-super multimarkety, hektarová parkoviště na orné půdě a podobná zvěrstva lidí.
s pozdravem a přáním hezkého dne Aleš.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.22
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
přesně toto je projev primitiva,nekulturního ......, bez jakékoliv špetky inteligence
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.14
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A nic, tak se máte odstěhovat když vám to vadí. Já prokrmím ročně odhadem 2-3 tisíce droboti v létě zimě, dřív jsem to prohulil za měsíc. A co? Já vám nenutím mít je ráda a vy mne nenuťte je nenávidět. Prostě tu jsou tak jako smradlavý auta ,hyper-super multimarkety, hektarová parkoviště na orné půdě a podobná zvěrstva lidí.
s pozdravem a přáním hezkého dne Aleš.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.194
Vážení,beran je nebezpečný ze předu kůn ze zadu a blbec ze všech stran!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.79.87
A v čem jste teda lepší než on???
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.79.87
Abyste se z vrabců nepo..... . My měli hejno vrabců u baráku a nic dobrýho nám to nepřineslo, jenom to řve a sere, zasraný okenní parapety, pískoviště, všechno.. a řev od rána do večera, to se fakt nedalo vydržet. Popravdě nechápu co na tom každej furt vidí. A taky proč by to jako někdo měl krmit?? Ze svýho? Krmím přece svá zvířata, která jsou mi k užitku a ne oprsklou havěť. Když je to příroda, jak zde píšete, tak ať si to hledá obživu v přírodě! Fakt mě dojímají ty řeči, jak jsou strašně užiteční, jak je jich málo apod., přitom je zajímavý, že právě vrabčáci nejvíc chodí hodovat někam, kde nemají co dělat, krom toho jich je jak nasranejch, nechápu - je to rozlezlý doslova po celým světě - snad s výjimkou Antarktidy - a stejně každej brečí jak je jich málo... kdyby jste znali někoho v zemědělství, tak by vám mohl vyprávět o náletech vrabců do velkochovů zvířat, kde se v jednom kuse přikrmují a svými trusy znečišťují žrádlo pro dobytek. Stejně tak i na polích vyštipují a ožírají co se dá, vyklovávají mák z makovic a tak by se dalo pokračovat dál. Je to tak drzý že to vleze úplně všude, i do výběhu v zoo, ty výběhy jsou často plný přikrmujících se vrabců (nejvíc sem jich viděla v zoo ve Vídni, to byla opravdu síla..). A že to všude sere a vytřepává to ze sebe nejrůznější parazity (i na dětských hřištích), to nikoho nevzrušuje. V podstatě škůdce, ale hlavně že chráněný a neustále velebený a glorifikovaný. Hrůza...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.249.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Abyste se z vrabců nepo..... . My měli hejno vrabců u baráku a nic dobrýho nám to nepřineslo, jenom to řve a sere, zasraný okenní parapety, pískoviště, všechno.. a řev od rána do večera, to se fakt nedalo vydržet. Popravdě nechápu co na tom každej furt vidí. A taky proč by to jako někdo měl krmit?? Ze svýho? Krmím přece svá zvířata, která jsou mi k užitku a ne oprsklou havěť. Když je to příroda, jak zde píšete, tak ať si to hledá obživu v přírodě! Fakt mě dojímají ty řeči, jak jsou strašně užiteční, jak je jich málo apod., přitom je zajímavý, že právě vrabčáci nejvíc chodí hodovat někam, kde nemají co dělat, krom toho jich je jak nasranejch, nechápu - je to rozlezlý doslova po celým světě - snad s výjimkou Antarktidy - a stejně každej brečí jak je jich málo... kdyby jste znali někoho v zemědělství, tak by vám mohl vyprávět o náletech vrabců do velkochovů zvířat, kde se v jednom kuse přikrmují a svými trusy znečišťují žrádlo pro dobytek. Stejně tak i na polích vyštipují a ožírají co se dá, vyklovávají mák z makovic a tak by se dalo pokračovat dál. Je to tak drzý že to vleze úplně všude, i do výběhu v zoo, ty výběhy jsou často plný přikrmujících se vrabců (nejvíc sem jich viděla v zoo ve Vídni, to byla opravdu síla..). A že to všude sere a vytřepává to ze sebe nejrůznější parazity (i na dětských hřištích), to nikoho nevzrušuje. V podstatě škůdce, ale hlavně že chráněný a neustále velebený a glorifikovaný. Hrůza...
pozrite sa nato s iného hladiska to my ludia sme sa nasťahovaly vrabcom do obydlia kde si majú hladať potravu ked všade sú len polia a zelných trávnatých lúk je naozaj málo :( čo je na Kokot lebo človek ničí prírodu a neuvritelne rýchlím tempom .... ale dajme si to na ludí keby ste maly v meste dva obchody v jednom by davaly jest zadarmo bez námahy a v druhom by ste si to musely odpracovat tak kam by ste isly ?? jasne ze tam kde to je zadarmo :) tak isto aj vrabce lovia hmyz ale rady si daju zrno ktore lezi na zemi :) a nechapem naco tam toho tolko jebete ze sa ktomu vrabci vobec dostanu ??? ved staci dat sliepkam tolko kolko dokazu zest na jeden raz a potom sa budu past na tráve :) a vrabce nemaju sancu dostat sa k zrnu alebo co vystane dajte do kurina kam sa vrabce neodvazia :) a taký malý vrabec toho nezozere vela :) mozno par zrniek :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.163.67
No, já primárně krmím sýkorky, ale ty tu letos vůbec nemám. Zato mám letos rekordní množství vrabců. Myslím, že jich mívám na zahradě i 100. Jsou to dacani, to jo. Ale zabíjet je? To mě víc serou kočky, který se mi schovávaj v živým plotě a číhaj na ty vrabčáky. Pak ať jdu, kam jdu všude všechno ochcaný od koček a puch jak od ropuch... A to nemluvím o tom, že mi loni lovily kuřata.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.44
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To snad ani nemohla napsat ženská. Doma bych teda něco takovýho nechtěl. Lítlo by to z baráku než by to nenapočítalo do 10.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.46
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
pozrite sa nato s iného hladiska to my ludia sme sa nasťahovaly vrabcom do obydlia kde si majú hladať potravu ked všade sú len polia a zelných trávnatých lúk je naozaj málo :( čo je na Kokot lebo človek ničí prírodu a neuvritelne rýchlím tempom .... ale dajme si to na ludí keby ste maly v meste dva obchody v jednom by davaly jest zadarmo bez námahy a v druhom by ste si to musely odpracovat tak kam by ste isly ?? jasne ze tam kde to je zadarmo :) tak isto aj vrabce lovia hmyz ale rady si daju zrno ktore lezi na zemi :) a nechapem naco tam toho tolko jebete ze sa ktomu vrabci vobec dostanu ??? ved staci dat sliepkam tolko kolko dokazu zest na jeden raz a potom sa budu past na tráve :) a vrabce nemaju sancu dostat sa k zrnu alebo co vystane dajte do kurina kam sa vrabce neodvazia :) a taký malý vrabec toho nezozere vela :) mozno par zrniek :)
Vrabec je synantropny druh,zisti si na wiki,co to je.Ale inac
,hlavne gramatika a vyrazy-hlavne to jedine s velkym
!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.135
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To mi řekněte, co teď bude vrabec na tom poli dělat. Asi bude žrát hlínu, nebo se zavrtá do země a vylítne s žížalou. Lidi uvědomte si konečně, že oni jsou tady doma! My jsme sem vlezli, a tací jako Vy máte ještě kecy, ať si letí jinam a tady nezaclání. Oni taky potřebují jídlo, a jsou logicky tam, kde je k dostání. A stejně jako lidi si volí tu nejsnadnější cestu. U nás máme 20 slepic a 4-15 hus (jak kdy), lítá tam 150 vrabců, cca 30 strnadů a jiné drobotě, 5 párů hrdliček, občas tam slítne našich cca 200 holubů a od potoka v zimě nepřetržitě chodí na zrní divoké kachny. A jsme rádi, že tady něco máme. Že jste Žiďák, co není schopen to pochopit, to je jen a jen Váš problém.
O.P.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.117
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To mi řekněte, co teď bude vrabec na tom poli dělat. Asi bude žrát hlínu, nebo se zavrtá do země a vylítne s žížalou. Lidi uvědomte si konečně, že oni jsou tady doma! My jsme sem vlezli, a tací jako Vy máte ještě kecy, ať si letí jinam a tady nezaclání. Oni taky potřebují jídlo, a jsou logicky tam, kde je k dostání. A stejně jako lidi si volí tu nejsnadnější cestu. U nás máme 20 slepic a 4-15 hus (jak kdy), lítá tam 150 vrabců, cca 30 strnadů a jiné drobotě, 5 párů hrdliček, občas tam slítne našich cca 200 holubů a od potoka v zimě nepřetržitě chodí na zrní divoké kachny. A jsme rádi, že tady něco máme. Že jste Žiďák, co není schopen to pochopit, to je jen a jen Váš problém.
O.P.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.23
Pokud nekomu vadi, ze mu vrabci uziraji od dubeze, at si poridi naslapna krmitka a ma klid. Ja uz skrmil za letosni zimu 60 kilo slunecnice a luj z celyho bejka. Jeste to nosim do lesa.Lepsi koukat na ptaky, nez na blbce prez plot nebo v televizi...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.141.196
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To snad ani nemohla napsat ženská. Doma bych teda něco takovýho nechtěl. Lítlo by to z baráku než by to nenapočítalo do 10.
Souhlasím s vámi , jsem sice ženská ale mít doma takového magora co napsal příspěvek na který jste reagoval , tak bych ho hnala od baráku že by se nestačil divit .Já mám celoročně na zahradě hejno cca 50 vrabčáků kteří jsou už i krotcí , bydlí v hromadě nařezaných větví když je větší zima jsou zalezlí až uvnitř když je hezky sedí nahoře a opalují se .V zimě baští s holubi a drůbeží taky lítají do krmítka sýkorkám v létě sice taky ale převážně loví hmyz. Nemám pocit že by mě měli vrabčáci finančně zruinovat . POZOR kuny a straky ty ale zdárně lovím a důvod , sežerou a zničí hnízda pěvců ,hřivnáčů a spoustu dalšího tvorstva co si na zahradě hýčkám a taky mi berou vejce a drůbež. Zdravím všechny milovníky nejen vrabců ale i jiných živočichů KROMĚ KUN A STRAK. Jana.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.196.158
Ja mam doma 15 sliepok, nejake jkacky, 6 holubov a asi 50 vrabcov, ano, v zimechodia aj na lenka tka pre ine vtaky, tak padne obsah krmitka za den, to este chodia do kurinu na zrno, zruinovat ma nejdu, zvykol som si na nich a bez nich si to uz ani neviem predstavit, ak vam vadi, ze padne nejake zrno im za obet je aspon aky mate vztah k prirode celkovo, ze ide len o vas zisk, majetok. Nevravim, ze skodnu neodstranujem, ale vrabce su o inom. Pozbieraju aj hmyz a su vesele, teda ak vam cely vecer nevrestia pod oknom. Krmime rozne vtaky, ale ruku na srdce. Keby vrabec vyzeral tak farebne a milo ako sykorka, ale boli by hufy ako normalnych vrabcov, kto by ich likvidoval Ako teraz obycajne vrabciaky.
a pritom aj na obycajnom vrabciakovi sa da najst vela zaujimaveho, sledujte mlade vtaky, bitky dospelych, hasterenie v krdli, celkom sranda.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.191
Mám vedle kurníku přístřešek na seno a slámu.Bydlí tu kočka,přišla sama tak ji tu krmíme.Když jí je zima chodí na noc spát do kurníku.Někdy do snáškového hnízda ,někdy mezi slepice.Slepice si na ni zvykly.A zrní je uvnitř v kurníku-krmítko z pozikovaného okapu 1m dlouhý.Konce okapu jsem zaslepil dřevem a pověsil tak ,aby to slepice měli v úrovni volete/přibližně 25 cm od země/.Vejde se tam asi 8 kg zrní.
Někdy je to srandovní když pustíme slepice tak vyběhně nejdřív kočka.Jo a to krmení kočce dáváme zase na ten seník kam nemůžou slepice,jinak by jí to sežraly.
VRABEC,HOLUB, MYŠ, KUNA -TO NEZNÁME !!!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.163.67
Mám na zahradě keramické krmítko kam dávám slunečnici. Vždycky sem lítaly sýkory, ale poslední tři roky mi tu narůstá počet vrabců. Kromě toho, že máme totálně pokálenou houpačku mi nevadí ani drobet. Je sranda je pozorovat. Vrabčáci i slepice se spolu naučili kooperovat. Vrabčáci ví, že když se slepice někde něčím zabývají, že i oni tam budou mít práci. A obráceně. Zajímavé, že někdy ty slepice začnou ty vrabčáky nahánět. Roztáhnou křídla jak kvočny a začnou je rozhánět...
Když jsem nedávno koukal z okna a hudroval na onu posranou lavičku, naše dnes 5ti letá dcerka mi zarecitovala :
Kdo to ťuká na okénko?
malý vrabeček!
Pěkně prosí ať mu dáme
aspoň drobeček.
Nejsme lakomí,
každý z nás to ví,
že když všude zima vládne,
ptáci hladoví.
Od té doby vrabčáky neřeším vůbec.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.149.134
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám na zahradě keramické krmítko kam dávám slunečnici. Vždycky sem lítaly sýkory, ale poslední tři roky mi tu narůstá počet vrabců. Kromě toho, že máme totálně pokálenou houpačku mi nevadí ani drobet. Je sranda je pozorovat. Vrabčáci i slepice se spolu naučili kooperovat. Vrabčáci ví, že když se slepice někde něčím zabývají, že i oni tam budou mít práci. A obráceně. Zajímavé, že někdy ty slepice začnou ty vrabčáky nahánět. Roztáhnou křídla jak kvočny a začnou je rozhánět...
Když jsem nedávno koukal z okna a hudroval na onu posranou lavičku, naše dnes 5ti letá dcerka mi zarecitovala :
Kdo to ťuká na okénko?
malý vrabeček!
Pěkně prosí ať mu dáme
aspoň drobeček.
Nejsme lakomí,
každý z nás to ví,
že když všude zima vládne,
ptáci hladoví.
Od té doby vrabčáky neřeším vůbec.
To je nádherná říkanka až mi vlétly slzy do očí díky za ni. Jana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.44
Celou zimu máme na dvoře snad 30 nebo 40 hrdliček. Kdyby nepřilítl občas ostříž, nebo co to je. Tak by snad i zapomněly létat. Taky nás to nezrujnuje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.163.67
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Celou zimu máme na dvoře snad 30 nebo 40 hrdliček. Kdyby nepřilítl občas ostříž, nebo co to je. Tak by snad i zapomněly létat. Taky nás to nezrujnuje.
Hrdličky tu mám taky asi 4 páry a myslím, že je tu prohání poštolka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.193.10
Prosím Vás,mám u baráku veliký keř a letos se tam usídlili vrabci..nejvíc mi vadí když dělají bordel v okapu,máme tam okno do ložnice,nevíte co tam dát,aby na okap nelétali?třeba pověsit víčka nebo alobal??děkuji vám za odpověď
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.202
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vrabec je krásný, zajímavý a užitečný pták. Jednání zadavatele mi připomíná jednoho čínského císaře, který žil někdy před staletími a vzal si do hlavy, že vrabci užírají úrodu z polí. Nechal tedy vrabce v celé zemi vyhubit. Výsledek se dostavil během několika let - přišla velká neúroda způsobená přemnožením škodlivého hmyzu. Císař pak za drahé peníze nakupoval vrabce, aby je usadil zpět ve své zemi.
Lidi, zamysleme se, než začneme podnikat takováto nechutná drastická opatření, zjistěme si něco o těch tvorech, kteří nám překáží. Nejsme páni tvorstva a co přírodě způsobíme, vrátí se nám i s úroky. Dana
Jo jo máte pravdu. I v naší TV asi před 40ti roky byla ve zprávách znínka i ukázka jak traktory táhnou valníky a na nich spousty postřílených vrabců.Tehdá Čína se rozhodla vrabce zničit jako škůdce. (Ono vše co se přemnoží bývá špatné,ale příroda si s tím časem dokáže sama poradit. I u nás bývalo spousty vrabců a cca před pěti roky byl zde vzácný jak jejich stav poklesl.)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.17
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ne že bych byla proti vrabcům, nemám s nima takovou zkušenost jako Vy, protože jednak nemám obří hejno slepic a druhak jsem tu nikdy neměla víc než 2 rodiny...každopádně pořiďte si kočky a budete mít od vrabců jistojistě pokoj...oboum rodinám vybraly několikrát hnízda a od tý doby se raduju, když vidím jakéhokoliv ptáčka na dvorku aspoň proletět. Vlaštovkám shodily jednou hnízdo, měla jsem strach, že se nevrátí...vrátily, jenže si ho postavily tak blbě na vodovodní trubce, která se při zálévání nebo napouštění napáječky tlakem hýbe...hnízdo spadlo, zůstalo z větší části pokupě, jen ejsm ho přemístila, mrtvé mládě vyhodila a živá nechala...přestože jsem na ně musela sáhnout, tak z těch 3 mladých 2 vyvedli, to třetí asi umřelo, bylo jedno z těch, které leželo mimo hnízdo, i když živé. Letos zatím nic, ale asi se holky ještě nevrátily, až se vrátí, zas jim udělám okýnko:)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.79.87
Všichni kteří tady nadáváte na ty, co nemají rádi vrabce, ale sami přitom nesnášíte kuny, straky, holuby, kočky a další, jste neuvěřitelně SMĚŠNÍ!! Uvědomte si laskavě, že tak jako vám vadí kuna nebo holub, stejně tak někomu vadí vrabec, tak to respektujte. A neohánějte se tu neustále ochranou přírody a těmi nesmysly o tom, jak je vrabčáků málo. Není jich málo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.130.27
Když vám vrabci žerou krmivo je to vaše vina.Zabezpečte si ho tak aby k němu mohla jenom drůbež.Když vám kuna žere zvířata take si je zabezpečujete.Ale trávení je vrchol bezohlednosti a drzosti.Přál bych vám aby vás někdo udal a našli uhynulé zvíře (poštolka ,orel apod) to by jste poznali ten mazec.Lišky mají vzteklinu je vyhlášené pásmo a myslíte že se mohou trávit? (a to také škodí)Naopak přikročí se k léčbě.Trávení zvířat je trestný čin.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.100.238
Takže ,když otrávím myš, tak je to trestný čin?!!! Jééé, tak to je na kriminál co?To je nás ale hodně co půjdeme sedět.Není zvíře jako zvíře a není člověk jako člověk ,jsou zvířata chráněná a zvířata škůdci, tak co s nimi ?Můžete si je vy odpůrci vzít domů třeba do sklepa a nakrmit je uskladněnými potravinami !!! PŘEMÝŠLEJTE JAK BY TO ASI DOPADLO!!!NEBÝT TRÁVENÍ ŠKODNÝCH ZVÍŘAT
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.62
Treba spravit tvrdu kampan proti traveniu zivocichov!Hlavne v mestach,tam je najviac ludi,citiacich s prirodou,priamo od pocitaca.Sak aj ten potkan je tvor bozi...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.219.2
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prosímvás, tak to není nic, čím byste se měl chlubit. Vrabci nejsou potkani, kromě ujídání neškodí a krmení se před nimi dá zabezpečit, jak už psali lidé přede mnou. Vrabců v posledních asi 20 letech v krajině i ve městech dost drasticky ubylo, i když na vašem dvorku se to možná nezdá. Dokonce byl Českou společností ornitologickou vyhlášený ptákem roku 2003. Takže krmit je nemusíte, ale prosím netravte je.
Navíc podle zákona o ochraně přírody je to skutečně přestupek, všichni ptáci jsou u nás chránění.
Adri
No a tak to u nás vypadá vrabci žerou zrní krkavci zabíjejí jehnata a kormorán vybírá rybníky
PROSTĚ NEVIM KTEREJ KRETÉN NA TOHLE PŘIŠEL
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.156.73
Ano vrabci kde je jim dobře jsou přemnožení a tim nevítaní a protivní. Kdo má posraný dvorek od drubeže, tomu už ti vrabci nevadí. Já mám své chovy v čistotě. Proto mi vadí vše posrané od vrabců.Je to velmi nepříjemné. Daruji vrabce a taky celá hnízda. Vhodné třeba na balkony.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No a tak to u nás vypadá vrabci žerou zrní krkavci zabíjejí jehnata a kormorán vybírá rybníky
jedinej kreten jsi tady ty
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.156.183
vrabci jsou fajn co sezobne takovej vrabec?
já mám strašnou radost jak jin chutná moje pšenice
je to dotek ryzý přírody, vrabec je přítel!!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.70
Pane nebo paní ,jste neskutečný dobytek(omlouvám se všem dobytkům).Ty lidský hovado asi nevíš ,že vrabec domácí a polní v době hnízdění jsou hmyžožravý a vyčistí ti ty hňupe zahradu.Můžeš Pánu Bohu děkovat že je ještě na zahradě máš.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.116.252
Napsal jsem velmi obsáhlou reakci na příspěvek zadatele, plný vulgarismů....ale raději jej nenapíšu, pohled primitiva se nezmění a řešit problémy jedem a flintou nepřestane. :( Aspoň, že je zde spousta lidí, kteří si okolní přírody a jejich zvířat váží. JŽ
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.252
Vyrobit nášlapné krmítko a je KLID . Vrabci se přiletí jenom podívat a letí k sousedům.
Tak sem vyrobil i sousedovi a máme od vrabců pokoj .
Bez nášlapného krmítka jsem v zimě přikrmoval 25 hrdliček a vrabců odhadem 80 ks.
Tak se divím , že si takové krmítko nekoupíte a necháte se všichni napadat .
Zručný kutil si je vyrobí sám , na kráse nezáleží - jenom aby fungovalo . (na netu je tolik druhů , jenom hledat a nechat se inspirovat)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.153
Největší a nejvíce přemnožená škodná jsou lidé!!!!!!!!!!!!!!!!!
Stále přemýšlim kde matka příroda uděla chybu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.252
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.239
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
a člověk zkurví na co přijde. co by ta blbá příroda bez nás dělala. taky se táži kde matka příroda a otec Bůh udělali chybu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.131
Uvědomte si že doba kdy byly vrabců miliony je dávno ta tam. Vloni nebyl nadarmo vyhlášen pták roku mezi ornitology právě vrabec... protože všichni už ví že vrabců je tak žalostně málo že jsou na pokraji vyhubení. Nedívejte se jen do koryt svých slepic kolik že vám sezobou vrabci, ale podívejte se na jaře do korun stromů kolik sbírají hmyzu a škodlivých brouků. Člověk svou krátkozrakostí a nenasytností zahubil už pomalu ceý svět a přece si zatím neuvědomil že každičký tvor na tomto světě má své nezastupitelné místo, své poslání a i ti drobní vrabčáci nejsou vyjimka a bez těchto spoluobyvatel planety zakrátko zahyne také.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.201.210
tak asi vam je otravil nejaky stejne idiotsky soused...
RM

XXX.XXX.103.251
Vrabci bohužel jen neujídají. Takto vypadá náš plot, přes rok třeba 4x umývaný a ze dřeva to opravdu moc nejde, spíše barva. Kéž by někdo přijel k nám, pochytal je a odvezl domů ke svému krmítku.
RM

XXX.XXX.103.251
Kéž by vrabci jen ujídali. takto vypadá náš plot,4x do roka umývaný. A ze dřeva ta hovínka opravdu moc nejdou, spíše barva. Nechcete někdo vrabce odchytit a dovézt ke svému krmítku?
Tak já tu mám hejno tak 20 - 30 vrabců a fakt mi nevadí, že se tu nazobou zrní. Teď už mám slípky "uložené" v uzavíratelných místnostech, ale pro vrabce mám venku misku, do které jim zrní doplňuji. Je příjemné v létě poslouchat, jak se hašteří v keřích, nebo na podzim sledovat, jak je celé hejno na dvoře na trávě a sbírají (asi) semínka trav. To mi víc vadí hrdličky. A že se jim letos u nás dařilo a dost se rozmnožily... Jen se u nás nějak nelíbí kosákům - docela mi chybí to jejich večerní prozpěvování.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přečíst si něco o hnízdění a krmení mladých vrabců, to by bylo dobré.Tito ptáčkové seberou tolik hmyzu, že těch pár zrnek pšenice mají dávno splacené.Ale komu není zhůry dáno...že!
honzapm
napsal(a):
Čekám, kdy se ozve nějaký entomolog, i ten hmyz má právo na život.
Dobrý den, nejsem sice entomolog, ale sleduji vrabce v období, kdy krmí mladé a pravidelně dosedají na česna úlů, kde chytají včelky, ten co má bohaté zkušenosti sebere do zobáku dvě, méně zkušený jednu a začátečník to tu a tam po včelím žihadle zaplatí životem.No při těch milionech včel co chovám to ani nejde poznat.Pamatuji dobu, kdy u nás bylo vrabců tisíce, letos sem jich napočítal max 10 a do zimy vydrželo 4-6 kusů, zato hrdliček je jako mravenců v mraveništi, ale i u nich momentálně sleduji dost velký úbytek.Honzíku ale i brouk chce žít.
Právě, Začátku, i takový pavouk má právo na život.
A kolik pavouk naláká do svých sítí toho fujky hmyzu, takže je vlastně užitečný, že?
A vrabčák si ho klidně dá jako svačinku, či jako dezert pro své hladové krky doma.
No to je tedy situace, jak z toho ven?
A neměla by se ta žihadla u včelind zakázat v EU, aby mladí a nezkušení vrabci nehynuli?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Toto může udělat jen primitiv.Napadají mě vulgární výrazy, ovšem nechci tady být za hulváta.Vy jste morální hulvát, Primitivní buran.Vám milý pane přeji aby vám slepice někdo otrávil, protože když příjdete o slepice, nebude vás to nutít trávit jedem na myši vrabčáky.Věřím, že až příjde vaše hodinka, budete hodně trpět.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Úsporné krmitko pre šetrných
https://www.youtube.com/watch?v=vc1kW-2HXJg
Ak sa však nájde nejaký chytrejší Čimčara, ktorý zvládne obsluhu, tak smola
Oliko

XXX.XXX.87.253
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hrdličky tu mám taky asi 4 páry a myslím, že je tu prohání poštolka.
Já mám celoročně hejno hrdliček chechtavýc na volno, a v zimě se mísí s hejnem divokých, teď je začlo taky něco prohánět, ale má strakatá torpéda se po pár letech naučila přežívat bez problémů. Pro všechny obětuji nějaké to zrničko, stejně rád dopřeju i vrabčákům. Vraždit je pro pár ušetřenejch korun mi příjde úchylný.
Oliko

XXX.XXX.87.253
napsal(a):
Úsporné krmitko pre šetrných
https://www.youtube.com/watch?v=vc1kW-2HXJg
Ak sa však nájde nejaký chytrejší Čimčara, ktorý zvládne obsluhu, tak smola
Tak to je řešení pro všechny džgrešle..

budulíný
napsal(a):
Přečíst si něco o hnízdění a krmení mladých vrabců, to by bylo dobré.Tito ptáčkové seberou tolik hmyzu, že těch pár zrnek pšenice mají dávno splacené.Ale komu není zhůry dáno...že!
Celkove proti vrabcom ani hrdličkám nemám nič, ale o tej návratnosti nie som celkom presvedčená. Dosť záleží na tom, kde bývate a koľko chovateľov je v okolí. Niekedy bola hydina v každom dvore, teraz je tých chovateľoov, hlavne v mestách ako šafránu, takže na jedného chovateľa pripadá tých vrabčiakov celkom dosť . Mám výhľad z kuchyne priamo na krmidlo pre bežcov, tak vidím, koľko kŕdľov sa ich tam vystrieda, lebo v skutočnosti ani veľmi nemajú kam ísť. A to ešte nepočítam pravidelných stravníkov asi sedem hrdličiek. Jednu mám aj v opatere vo voliere, lebo som ju chcela ochrániť pred mačkami, ešte nevedela poriadne lietať, a teraz sa jej akosi nechce späť. Keď som ju vypustila, asi po troch dňoch sa
dobrovoľne vrátila do väzenia . No a niekedy, keď už mám pocit, že kŕmim všetkých vrabcov v našom meste, jednoduch krmitko na nejaký čas prikryjem a je pokoj . Prídu, vidia že reštika je zatvorená tak idú ďalej . Mám len pár stromov a na jar, či v lete aj keby som si oči vyočila, tak vrabca u nás nezazriem. Ako by sa s nimi zem zľahla Takže ja vrabcom určite nič nedlhujem
Jenom pro zajímavost. U nás žijí čtyři druhy vrabců. Nejpočetnější je vrabec domácí a je také největší. Jejich populace se odhaduje na 5 milionů. Žije v velkých hejnech a může napáchat dost velké škody na polních porostech. Obilí je jeho hlavní potrava ale také části rostlin a pupeny a nepohrdne a ni zbytky lidských jídel. V době hnízdění krmí mláďata hmyzem. Vyskytuje se u nás téměř na celém území až do výšky 800/850 metrů. Druhý je vrabec polní. Jeho populace se odhaduje na 500 tisíc a žije spíše v nížinách. Hlavní potravou jsou převážně semena rostlin a na polnostech nedélá tak velké škody jako domácí. Další dva druhy jsou vrabec pokřovní a skalní. Vyskytují se na celém území naši republiky, ale v tak malých počtech že se nedá ani odhadnout jejich počet. Vrabci patří mezi pěvce a jsou zákonem chráněny.
Díky za vyčerpávající info o vrabcích.Nic proti nim nemám, protože v okolí jsme asi 4 chovatelé-spíš tací drožkaři a ja pozoruji, že nějak těch "prcků"ubývá, ale začíná ubývat i hrdliček.Zajisté, že toho spořádají dost, jenže, kdo jim narušil jejich životní prostředí-člověk-takže vážení nehoňte je, nechte je v klidu žít i s těmi našimi pipinami.Fakt je, že přírodu nezachráníme, protože je ve stavu zuboženosti, ale přeci jen alespoň těm vrabčákům a hrdličkám nechme jejich klid, ony ty slípky si to s nimi umí také "vyřídit".Myslím, že je třeba se spíš zamyslet nad spoustou volně běhající kočky, které od jara dokáží devastovat veškeré ptactvo v době hnízdění.Oni totiž nejsou jen chovatelé slepiček atd., ale i množitelé kočiček-a vím o čem píšu.Žiji poblíž Prahy a tak to každoroční vyhazování nechtěných koťat se opakuje-jo už je to na chatách omrzelo, dětičky si vyhrály-tak ono to nějak dopadne.Realita je mnohdy velice krutá.Sama mám doma "vyhozenou" kočičku a krásného kovoura ragdolla-prostě kocourů i v případě PP je nadbytek -tak se asi máme "opravdu dobře" jak se nám hlásá ze všech stran.
Lubor

XXX.XXX.184.161
Tak to je dobrý... já krmím s domácími zvířaty běžně i divoké ptactvo, hrdličky na mě čekají a slétnou se jak moje holuby. Vrabčáci a jiní, se také přiživují a když zrovna nepustim ven moji drůbež, tak vrabčáci a spol. dostanou také nažrat.. nepřijde mi že by se nák namnožily, spíš jich je pořád stejně, přes zimu je procedí Jestřáb. Nemluvě o tom že tady Pán otráví vrabce, kterého sežere kočka, pes, draví pták... a ti se otrávenou kořistí(vrabcem) otráví také ! ! Až sousedum zajde kočka na otravu, tak vám třeba taky sousedi rozkopou hubu!
On, Vám to nesdělí-protože je to omezenec.Nedavno byl v rozhlase pořad o divokých ptácích-a mohu všem jen říci-žasla jsem, co kdo dokáže doslova z té huby vypustit-ne proto aby byl zajímaví, ale skutečně tvrdě napadá vše co je v přírodě nazvané divočinou a tedy je podle takových lidí "nutné" to likvidovat-proč-pár co jsem si zapamatovala-znečišťují pergoly, znečišťují okrasné stromy a keře, ožírají najaře třešně, rybíz, na podzim jeřabiny, rakytník, a jeden "gol"-ruší svým zpěvěm brzy ráno lidi, kteří šly na venkov, aby měli klid a ticho.
Komu vadí, at si vyrobí(koupí) nášlapné krmítko a má klid.
Já vidívám u slepic tak 25 vrabčáků, ale s krmítkem mě tam nevadí, Vemou nějaký drobek a nic víc.K obilí se prostě nedostanou.
Ale uplně se stratily hrdličky, ani jedna k nám neletí.
A to každou zimu jich bývalo kolem 30 kusů a letos ani brko.
Když budete mít nášlapné krmítko nemusíte trávit vrabce, ne ?
Chovu zdar.

A čo čakáš, že hrdličky budú chodiť obdivovať tvoje nášlapné krmitko . Ja ich mám každý rok viac a teším sa z nich. Ale peniaze som investovala do zrna, aby sa aj oni nasýtili, a nie do nášľapného krmitka.

molousek
napsal(a):
Komu vadí, at si vyrobí(koupí) nášlapné krmítko a má klid.
Já vidívám u slepic tak 25 vrabčáků, ale s krmítkem mě tam nevadí, Vemou nějaký drobek a nic víc.K obilí se prostě nedostanou.
Ale uplně se stratily hrdličky, ani jedna k nám neletí.
A to každou zimu jich bývalo kolem 30 kusů a letos ani brko.
Když budete mít nášlapné krmítko nemusíte trávit vrabce, ne ?
Chovu zdar.
Vo vyspelejších krajinách je výroba tohto vynálezu už zakázaná. Výrobcom odporúčajú preorientovať sa na vtáčie búdky
jaja777

XXX.XXX.12.112
Mě se líbí, jak lidi pořád nadávají, že jim ptáci žerou pšenici u slepic... A pak jdou a koupí jim do krmítka směs pro ptáky za možná 10x vyšší cenu než je pšenice
To tak trochu nechápu
XXX.XXX.231.80
Vážená, ti vrabčáci jsou dnes tak tak oprsklí, že dostat se do kurníku za zrním pro ně není problém. Pak se nemohou dostat ven, a když pak vejdete do kurníku vrátky, tak musíte sklonit hlavu jinak příjdete o oči jak vylítávají v hejnu z kurníku ven... ,
Buď slepice a vrabce k tomu, nebo s chovem slípek skončit, výkrmna jim(vrabcům) skončí také...
Dále těch ucpaných okapů, které zanášejí a ucpávají a ty pak rezeví a hnijí, nehledě na neustálý nepořádek na dvorku se slámou, senem , travinami a větvičkami na jejich hnízda.,, Rád bych poznal ty osvícence, kteří položili fundament zákonu o ochraně vrabců. Asi o vrabci vědí jen to , že umí létat. Jejich jediná přednost je, se živí dotěrným hmyzem, ale to dělají všichni ptáci, ale ti tolik neškodí jako vrabec. A kdo říká , že jich ubývá, tak ať zvedne zadek (ve městě je neuvidí) a příjde se podívat na vesnice, tam jsou přemnoženi. Ono být ochránce - zelený aktivista - to musí být člověk také s rozumem. Vždyt kvůli "zeleným aktivistům" se nám smějí Rakušáci i Němci na jejich části opravdu zelené Šumavy, protože ta naše Šumava je díky takovým zeleným horlivcům jen šedá a místy mrtvá......
Vážená, ti vrabčáci jsou dnes tak tak oprsklí, že dostat se do kurníku za zrním pro ně není problém. Pak se nemohou dostat ven, a když pak vejdete do kurníku vrátky, tak musíte sklonit hlavu jinak příjdete o oči jak vylítávají v hejnu z kurníku ven... ,
Buď slepice a vrabce k tomu, nebo s chovem slípek skončit, výkrmna jim(vrabcům) skončí také...
Dále těch ucpaných okapů, které zanášejí a ucpávají a ty pak rezeví a hnijí, nehledě na neustálý nepořádek na dvorku se slámou, senem , travinami a větvičkami na jejich hnízda.,, Rád bych poznal ty osvícence, kteří položili fundament zákonu o ochraně vrabců. Asi o vrabci vědí jen to , že umí létat. Jejich jediná přednost je, se živí dotěrným hmyzem, ale to dělají všichni ptáci, ale ti tolik neškodí jako vrabec. A kdo říká , že jich ubývá, tak ať zvedne zadek (ve městě je neuvidí) a příjde se podívat na vesnice, tam jsou přemnoženi. Ono být ochránce - zelený aktivista - to musí být člověk také s rozumem. Vždyt kvůli "zeleným aktivistům" se nám smějí Rakušáci i Němci na jejich části opravdu zelené Šumavy, protože ta naše Šumava je díky takovým zeleným horlivcům jen šedá a místy mrtvá......
Ano, vrabců v posledních letech přibývá, navrhujete je střílet jenom proto, že si nedokážete poradit? Když nechcete, aby vrabčáci lezli do kurníku, dejte do slepičího vlezu řetízkový závěs a do ústí okapových trubek sítko (k tomu určené), Ty (stohy ) slámy sebere při sekání trávy sekačka a jestli píšete o hospodářském dvoře, kde se pohybují domácí zvířata, tak tam to smetete spolu se zametáním slepičinců.
Co se týče NP Šumava, měli to tam Rakušáci taky tak. Tam kde nezasahovali suché stromy dávno podrostly semenáčky, tak že ano, už se to tam zelená. Smějí se jen ti, co o tom nic nevědí.
Nebýt "zelených aktivistů" tak jsou ty nejkrásnější kouty naší země dávno rozparcelovány developery. Tak drž klofák, když o všem p.d víš.
Ladd,naprosto s vami souhlasim,uz jsem chtela panovi psát,když mu tak vrabci vadi a okrádají ho o pšenici,může se odstehovat do prahy,kdyz tam žádní nejsou,ne?my mame vrabecky rádi,zimuji u nás na šipkových keřich a v ptačím zobu asi stovka vrabcaku,nejspíš z cele vesnice😁žerou se slepicemi v zimě i létě..podivejte se na ne někdy z blizka,jak je to krásný a chytrý ptáček a má prijmeni "domácí"😁
Teprve dnes jsem našla tuto zajímavou diskuzi. To je ale báječný nápad. Asi ho použiji na svém dvoře. Mám dvě krmítka a během zimy je zásobuji slunečnicí - je o něco dražší než pšenice, asi o 20 Kč na kile a ptáčkové jí sežerou tak dva pytle. Ale já krmím jen sýkorky ! Případně dlasky, zvonky a pěnkavy. Vrabci si drze přiletí a žerou tu MOJI slunečnici za 25 Kč.
Vyžerou jí půl kila za 7,259 minuty.
Dám tedy do jednoho krmítka otrávené zrní a do druhého drahou slunečnici.
Na to první napíšu "jen pro vrabce", slunečnici pak budu chránit se vzduchovkou v ruce.
Vzpomínám si na citát z Karla Čapka a nechce se mi hledat přesné znění. Je to z nějakého fejetonu. Takže parafrázuji : "Mám rád vrabce, ty ptačí proletáře. Létají si, kde je napadne, nezpívají, jen čimčarují a jsou celý den veselí.....ty mi chceš sežrat MOJE první třešničky z MÉHO stromečku ! Zmiz potvoro vrabčí. Kde je moje puška, kde je moje kočka, můj pes ? "
A to je myslím jádro pudla - zlobíme se, když nám někdo sáhne na to MOJE. Ať je to vrabec nebo kuna nebo liška.
Nebo sousedovic slepice, které mi přeletí plot a rozhrabou čerstvě zasetou mrkev. Asi bych je měla otrávit, ne ?
PS: Nemá cenu vychovávat dospělé a cizí osoby.....
A jsou i tací, kteří i teď - právě dnes - stěhovali v práci do kanceláře od kurýra další dva pytle á 25 kg tříděné, čisté a bezprašné černé slunečnice, 5 kg kardi a 1 kg prosných klásků, aby bylo čím krmit dál, když zimní zásoby už docházejí.
A pak potkáte za halou, kde plot sousedí už s okolním lesem, šéfa, pro řev ptáků není slyšet pomalu vlastní slovo, protože krmíme systematicky už třetím rokem a mezi ptáky se to holt rozneslo, a šéf si uleví - "Nejvyšší čas přestat krmit, kdo má to auto furt mejt". Tak mu tu dobrou zprávu, že kurýr přivezl krmení, ani nemůžete říct.
JIrkaR.

XXX.XXX.110.99
Vy jste ale pěkný hlupák. A nic na tom nemění fakt, že už je to 8 let co jste to napsal. Předpokládám, že se Váš intelekt za ta léta nezměnil.
Polibmi

XXX.XXX.172.7
To jsi takový sráč, že chceš trávit ptáky? Že si kočka chytne otrávenou myš je smůla, ale trávit zvířata ve volné přírodě je ubohost.

Tohle se dělo i v Sojuzu, soudruzi kolektivně naháněli vrabce do rozlehlých lánu a tam je hromadně utloukli. Měli vypočítáno, kolik tun obilí vrabci sežerou za rok a jak brzdí petiletku. Každý škůdce byl třídní nepřítel.
napsal(a):
Tohle se dělo i v Sojuzu, soudruzi kolektivně naháněli vrabce do rozlehlých lánu a tam je hromadně utloukli. Měli vypočítáno, kolik tun obilí vrabci sežerou za rok a jak brzdí petiletku. Každý škůdce byl třídní nepřítel.
a naneštěstí se to bude dít zas a zas, co na tom že se přemnožili myši/hraboši nasypem jed na pole a vememe to se vším ostatním, přecejenom stavy zvířectva sou nadprůměrné oproti stavům co zaznamenali před časem naši soudruzi
Jak může v dnešní době,kdy ubývá ptáků celkově,sýkorky ,vrabci a kosi to odnášejí asi nejvíce.Mám slípky ke kterým lítají čamráci,však ať si zobnou. Do krmítka sypu slunečnici celý rok (letos jí bylo 75kg) protože není žádný hmyz. Naopak mě štvou poštolky,protože nalítávají a loví zpěvný ptactvo. Poštolky by se měly živit na poli myšima,jenomže s tím nic neudělám. Vy teda musíte mít rád přírodu,přeju vám,aby vás někdo prásknul a pořádně jste si to odsral. Toť vše
Pokud jde o hraboše, tak si letos ještě užijeme a s nostalgií budeme vzpomínat na loňské přemnožení... Kupoval jsem na podzim řepu od velkopěstitele. Nebyla jediná větší bulva, která by nebyla nažraná, některé byly prožrané tunelem naskrz. Jiné měly tunel po celém obvodu. Prodával to, co na poli bylo. Nepoškozené byly jen ty nejmenší bulvičky. Ve sklepě dávám jed. Dosypával jsem s občasnými přestávkami celou zimu. A teď na jaře začal opět mizet ve zvýšené míře. Bydlíme v rovinaté krajině, okolo zemědělské plochy. V případě takového přemnožení jaké bylo loni souhlasím s plošnou likvidací hlodavců jedem. Ale to by si pak myslivci nemohli na podzim tolik zastřílet a panelákoví ekologové a environmentalisté - teoretici by nepohonili v médiích své ego.

Hraboše ve sklepě? Stepní zvířata do jeskyní dobrovolně nelezou. Rozhazovat plošně jed kvůli jednomu živočichu je pí.....a dobrá akorát pro pobírače dotací typu ANOfert. Hradoš jde eliminovat i jinak. Jenom se na to nesmí leta sr...a pak ládovat chemii
napsal(a):
A teď bombardují děti v Idlíbu.
To je možné, ale současná situace je taková, jaká je. Je to podobné jako kobylky v Africe. My žijeme v čistě zemědělské krajině. Jen roviny a stovky hektarů polí okolo, kde se pěstuje obilí, řepka, kukuřice. Hraboši lezou všude i do sklepa. Je to šílené. Letošní zimu (což nebyla žádná zima) přežili bez úhony a věřím, že se přes zimu museli i množit, protože jed plynule ubýval. Jiný způsob než chemii v takovém případě bohužel nevidím. Jinak nám letos sežerou úrodu všechnu. Nechci prorokovat, ale povíme si na podzim.
U nás to mají malí zemědělci. Dělají jen rostlinnou na pronajaté půdě a berou dotace. Taky jsem jednomu takovému pronajímal, protože jsem to nezvládal obdělat. Jeho styl: umělé hnojivo a pšenice na jednom poli 7 let po sobě. Myslím, že se mýlíte. Malí zemědělci to nevytrhnou. Pokud pěstují na pronajatém, tak ve stylu: Z cizího krev neteče a po mně potopa. Taková je moje zkušenost. V polsku je to něco jiného, tam ti malí jsou zároveň vlastnící polí a toto by si na svém nedovolili. U nás dotace jen podporují výše popsaný způsob "hospodaření". Takže začarovaný kruh.

To je přesně ono, z cizího krev neteče....dokud budou nastaveny dotace, které podporují takovéto zemědělství nic se nezmění. Bohužel podmínky vypisují vládnoucí molochy, které to jinak nechtějí. Je to tak pohodlné...
https://www.youtube.com/watch?v=bjWLort3oTY
Zew

XXX.XXX.108.32
Dobrý den, chtěla bych požádat o radu ohledně nášlapného krmítka - chovám brahmánky a jak jsem si tak prohlížela nabídku těchto krmítek i videa, (většinou jsou u toho zabrány nosné putky a ty běžné), tak mám obavy aby se to pro ně hodilo a nebylo to pro ně moc malé.
Děkuji