Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.83
Vylihnou se mi kuřata v líhni při teplotě 36,5°?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.144
Část kuřat se asi vylíhne. Líhnutí bude trvat dlouho, některá kuřata budou mít vady nožek - budou jakoby velmi rozkročené a budou omezeně nebo vůbec schopny chůze. Asi dost kuřat uhyne ve vejci před vylíhnutím, protože nebudou mít sílu se vyklubat a udusí se. Záleží, jak dlouho je teplota takto nízká. Podle toho to dopadne. Jestli máte líheň, ve které nelze docílit vyšší teploty, tak tam radši ani vejce nedávejte, byla by jich škoda.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.214.6
dobrý den, mám dotaz trochu související.. vylíhlo se mi asi 20 procent kurat s poskozenyma nohama - vetsinou byla jedna "nasiroko" nebo obe. teplota byla 37,5-37,7, ale vlhkost kolísala kolem 50. muze to mit za nasledek spatna vlhkost? a je mozne pri vlhkosti 50procent vylihnout kachny nebo husy? nic mi nechce zasednout a momentalne si nemuzu poridit novou lihen.. dekuji za nazor.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.144.210
No tak teplotu zvyšte a na dno dejte misku z vodou ať dotáhnete tu vlhkost. Kupovat novou není potřeba.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.177
já si postavil líhen doma a abych docílil větší vlhkost,dal jsem pod nádobu s vodou topný kabel z terárka.Vlhkost nádherná a líhnivost -zatím-99 procent.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
dobrý den, mám dotaz trochu související.. vylíhlo se mi asi 20 procent kurat s poskozenyma nohama - vetsinou byla jedna "nasiroko" nebo obe. teplota byla 37,5-37,7, ale vlhkost kolísala kolem 50. muze to mit za nasledek spatna vlhkost? a je mozne pri vlhkosti 50procent vylihnout kachny nebo husy? nic mi nechce zasednout a momentalne si nemuzu poridit novou lihen.. dekuji za nazor.
Líhnu při teplotě 37,5 - 37,8 a prckové jsou zdraví, ale vlhkost 50% je na vodní drůbež málo. Mám okolo 60% ze začátku a pak před klubáním 2 - 3 dny zhruba 75%.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.144
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Podle mě je vada nožek, které jsou jakoby rozkročené, způsobená nízkou teplotou. Je možné, že Vám proměřuje teploměr. Já mám v líhni teploměry 2, každý je od výrobce popsán jako mimořádně přesný a rozdíl mezi naměřenými hodnotami je 1
°C. Zvyšte teplotu na 38,5°C dejte pod vejce širší misku, třeba podtácek od květináče, nebo jednou denně přistříkněte na vnitřní boční stěnu líhně rozprašovačem vlažnou vodu, nebo na vnitřní stěnu pověste mokrý hadřík. Podle mě bude líhnivost a zdraví kuřat daleko lepší. Ještě je dobré, kromě otáčení, vejce mezi sebou prohodit - změnit 2x denně jejich pozici v líhni, protože v samo-doma líhních je i v samotném vnitřním prostoru rozdíl teplot mezi protějšími stranami. Já takto líhnu v líhni od p. Jedlinského, kterou tady hodně lidí hanilo a nemám vůbec problém. Kuřata se líhnou zdravá a nevylíhne se vždy max. 1 nebo 2 z 20 - 25 oplozených. Teplotu nastavím na termostatu 39,7-40°C jako vypínací. Po zchladnutí na 36°C se žárovky rozsvítí a nahřejí prostor zas na těch necelých 40°C. Jsou to výkyvy, ale na to jsou drůbeží zárodky od přírody stavěné. Jsou schopny se vyvíjet i při nižší teplotě, ale pokud jim zbyde síla se vylíhnout, potom mají často vady nohou. Při prvním líhnutí se mi to taky stalo. Dvě kuřata byla takto postižena. Přitáhl jsem jim nohy bavlnkou k sobě do normální polohy a po týdnu normálně chodila a vše bylo o.k.. Při dalším líhnutí jsem zvýšil teplotu a problémy už nejsou. Pro vodní drůbež určitě zvyšte vlhkost . Hodně štěstí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.69.82
Chci se zeptat jak je to s otáčením vajec?
Má se první tři dny otáčet nebo ne?
Mám biosku mono, na 90 slep.vajec..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.242
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Chci se zeptat jak je to s otáčením vajec?
Má se první tři dny otáčet nebo ne?
Mám biosku mono, na 90 slep.vajec..
už od druhého dne nejméně 2x za den..poslední tři dny neotáčet.to je 18-19 den
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.244.10
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Z vaší otázky není zřejmé co je to za teplotu. Jestli je to nastavená teplota nebo inkubační teplota.
Nejúspěšnější inkubační teplota je cca 37.8°C 1.-18.den. 18. den, když se přestávají vejce otáčet, se teplota snižuje cca o 0.2-0.3°C. Inkubační teplota a nastavená teplota není totéž a často se mylně zaměňuje.
Pokud máte líheň s jedním patrem kde jsou ohřívána vejce zespodu a můžete teplotu nastavovat na displeji (Rcom20,50 aj.), nastavuje se teplota cca 37.5°C ( teplota na horní straně vejce). Pokud máte líheň s jedním patrem, zdrojem teploty zezhora a možností teplotu navolit na displeji, nastavuje se teplota cca 38.5°C ( teplota na horní straně vejce).
To jsou teploty, které se nastavují na líhních. Skutečné inkubační teploty při těchto nastaveních jsou jiné. Např. u Rcom, když nastavíte teplotu 37.5°C, uprostřed vejce bude přibližně 37.8°C.
U líhně kde se nastavuje teplota cca 38.5°C, bude skutečná(inkubační) teplota uprostřed vejce někde mezi 37.5-38°C v závislosti na tom, jaká je teplota u dolní strany vejce.
Lepší je pořídit si teploměr a změřit si teploty nad a pod vejcem. Pokud teploty sečtete a vydělíte dvěmi a vyjde vám číslo mezi 37.5-38°C, hned máte jasno, že je líheň nastavená správně, protože doporučená optimální teplota inkubace je u slepičích vajec mezi 37.5-38°C.
Optimální vlhkost 1.-18.den je uvedena 45-60%. Nejlepší výsledky byly dosaženy u vlhkosti 50%. Jak vidíte z rozsahu vlhkosti, kolísání mezi těmito hodnotami, by nemělo vývoj ovlivnit. 18.den se vlhkost zvyšuje na 65-90%.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.244.10
Ještě dodám k té vlhkosti, jaký je její význam. Nastavením vlhkosti vzduchu v líhni pouze vytváříme rozdíl v tlaku vodních par mezi vnější a vnitřní stranou skořápky. Určujeme tím směr toku vlhkosti. Nižší vlhkostí vytvoříme tlak, kterým nasměrujeme tok vodních par z vejce, z kterého se denně odpaří 400-450mg vody. Snadnost výparu je určena právě % vlhkosti, kterou nastavíte. Nejlepší je 50%, optimální 45-60%. Na konci inkubace zvýšíme vlhkost a tím i změníme tok vodních par směrem do vejce, protože je potřeba zvlhčit vaječnou blánu a blanku dělící kuře od vzduchové komůrky.
To je důvod, proč je vlhkost u líhnutí tak důležitá. Například ke konci líhnutí je zanedbatelný vliv na změkčení skořápky, ta je na konci inkubace již sama o sobě velmi křehká, ztratila svoji pevnost a tvrdost během inkubace, protože z ní kuře vyčerpalo všechny minerální látky.
7070

XXX.XXX.24.170
dobry den lihnu letos po prve kuřata chtěl bych se zeptat mam v líhní teplotu 38,5 a vlhkost 76 je to akorát? děkuji
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!