Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.1.2015 21:17
przenky

XXX.XXX.4.162

Dobrý večer, mám prosbu jelikož manžel do mě hustí ať si pořídíme násadovky a vylíhneme si kačeny. Nemm s tím žádné zkušenosti jekikož kačeny nemusím ani na talíři , Už několikátý den sedím u netu a hledám info jak o líhnutí (TO UŽ JSEM CELKEM ZMÁKLA) ale info o odchovu kachňat je fakt hodně zmatečné. Prosím o radu pro začátečníka a děkuji. Nestojím o rady typu vykašlete se na to když to nevíte

21.1.2015 12:00
przenky

XXX.XXX.4.162

To se vážně nenajde nikdo ?

21.1.2015 15:21
mozaik

XXX.XXX.150.188

Pokud chcete bílé kachny pro maso, pak nekupujte čistokrevné pekingské výstavního typu, ale doporučuju ze své zkušenosti pekingské linie cherry valley. Jsou to mezilinioví hybridi (ne meziplemenní) a nejen, že rychleji rostou, ale hlavně nejsou zdaleka tak tučné jako klasika. První jsem koupil v květnu jako týdenní a ve 3 měsících měly asi 4 kg. Maso super s minimem tuku. Kachna má velmi brzy vytvořenou termoregulaci, takže při teplejším počasí můžou být týdenní káčata venku s možností schování se do uzavíratelné budky. Tam jsem je nechával zavřené celý první týden do jejich 2 týdnů věku a pak mohly na sluníčko a k mělkému bazénku. Tato káčata rostla před očima. Pokud si necháte kachny v nějakém uzavřeném prostoru, počítejte s tím, že ho zaneřádí a bude tam mokro. Dál jsou kachny samice celkem hlučné už asi od necelého 3. Měsíce. Při umělém odchovu doporučuju první týden přisvěcovat a pak ubírat zdroj tepla, aby se káčata otužila. Záleží v jakém ročním období a počasí je budete mít. Pokud by jim byla zima, polezou na sebe, nebo se shluknou pod žárovkou. U mě byly v pohodě a ze začátku se jen ládovaly a pak klimbaly. Podle mě jsou domácí kachny na umělý odchov nejméně náročné z domácí drůbeže a jejich nároky na teplo a sucho jsou nesrovnatelně nižší oproti kuřatům nebo krůťatům.

22.1.2015 07:51
jenca

XXX.XXX.161.27

Ještě bych doplnil k předešlému pokud máte k dispozici travnatý výběh můžete líhnout i barbarie(prošlechtěná pižmovka). Lépe využijí pastvu než kachny, kromě syčení nevydávají téměř žádné zvuky ale rostou pomaleji náklady na výkrm pokud mají možnost pastvy jsou nižší než u kachen. Chuť masa mají podle mě lepší než pekingské (to je ovšem subjektivní, ovšem rozhodně jsou méně tučné). Další výhoda (nebo pro někoho nevýhoda) je rozdílná hmotnost pohlaví samec má jednou takovou hmotnost než samice, a taky malá potřeba vody na koupání. Pravda je že pokud pekingským udržujete plné krmítka tak vyloženě rostou před očima což barbarie nedokáže. Mokrou podestýlku u kachňat můžete trochu omezit zvyšováním napáječky, ale i tak, jak je zmíněno v předešlém příspěvku kachny dělají v uzavřeném prostoru strašný svinčík. Lepší je udělat jim odchovnu mimo dům třeba v kůlně pověste jim do boxu 100 W žárovku kousek nad hlavy a vypozorujte ideální vzdálenost, když je jim zima jsou natlačené pod žárovkou postupně (během dvou týdnů) buď zmenšujte výkon žárovky nebo ji oddalujte od kachňat, podestýlku já používám hobliny ideální je co nejdřív je dostat ven na trávu. Krmivo můžete ze začátku použít směs pro výkrm kachňat nebo klasiku(kopřivy, vejce, šrot). Ještě bych doplnil že u vodní drůbeže je základ dostatek napájecí vody(já i vlhčím krmnou směs - ale pak je potřeba hlídat aby se nekazila) při nedostatku vody a použití suchého krmiva dostanou mláďata vodní drůbeže "žabky".

22.1.2015 08:30
bara001

XXX.XXX.40.135

Připojím svoji zkušenost, pro kvalitu masa a rychlý a bezproblémový chov máme klasické pižmovky. Chovný pár a kachna se postará. Ale před vánoci nesla vajíčka a začalo být chladno, tak jsem je dala do líhně, kachňata jsou již velká, krmila jsem suchou směsí s tvarohem a dostatek vody. Vše OK. Rozhodně jsou nejmíň choulostivé ve srovnání s ostatní drůbeží. Jinak tvaroh nebo jogurt je pro ně lahůdka a krásně rostou. Podobně vyrostli loni i letos běžci. Tak hodně úspěchů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík