tereza.128
napsal(a):
Vlaška oranžovokrká, řekla bych...
Vlaška oranžovokrká je velice dobrou nosnicí. I ve vyšším věku (tříleté) ve snášce překonávají např. Vlašky stříbrně zbarvené. Slepice nejsou ani tak mohutné (jako V. koroptví nebo V. stříbrně zbarvené) a netrpí na vápenku nohou. V ČR jsem znal tři chovatele. Já byl čtvrtý a ještě jsem je zahlédl v jedné zahradě při cestování. Takže v ČR raritně snad ještě jsou. Na loňské výstavě Vlašek v Nezvěsticích už je ovšem nevystavoval nikdo...
Ještě dodám, že jsou absolutně pohodové a přátelské a klidné povahy. Často tu kolují zvěsti, jak (lehké slepice) jsou temperamentní a útěkářky a rády přelétávají atd... Vylíhl jsem si svá kuřata ze zaslaných německých vajíček, byl jsem s nimi od malička v kontaktu a jsou absolutně klidné. "Povídají" si se mnou a stačí promluvit a přijdou. Kohout se např. sám naučil chodit do přepravky pro kočku, když jsem je potřeboval transportovat - zpočátku tam chodil na nastrouhanou mrkev, kterou jsem tam před ním strouhal a přivolal i slepičky, později už chodil jen na otevření vrátek od přepravky. Nelétají, nekvokají, hodně nesou, vajíčka jsou štíhlejší, ale velmi velká a dlouhá. Kohout vůbec neskáče, vleze i do náruče, slepice též. Tj. je to výchovou a dostatečným výběhem, aby neměly důvod přelétávat. Nejsou plaché.
Příteli mám vlašky a zprvu po radách zkušených, jsem jim zastříhl křídla a pak jsem si uvědomil, že jsem je omezil pro případ úniku před predátory.Dnes už nejsou poznamenány násilným zásahem, vyletí na střechu či na ořech a liška má po baště..Pravda mají k dispozici obrovskou zahradu a jsou lehce polodivoké.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Olánku, liška nechodí ve dne ale v noci.A to ta slepice ani omylem lišce neuletí.Je strnulá, spí a křídla jsou jí k ničemu.