Chtěla bych se Vás, zkušenějších, zeptat...mám krůtičku, osvědčenou kvočnu. Běžně snese +-12 vajíček, sedne a sedí jako umanutá. Začala mi letos nést 5.1. Vzhledem k počasí jsem vajíčka standartně odebírala a když jich bylo 10, nechávala jsem místo nich podkladky. Dlužno říct, že chodí snášet do hnízda, které má vyzkoušené a ve kterém už vyseděla dvoje krůťata. Jenže tentokrát si to milá krůtička asi rozmyslela a místo aby zasedla, tak stále dovádí s krocanem, stále nese další vajíčka. Podkladky sice v hnízdě zahrabe, ale to je zatím vše.
Vzhledem k tomu, že mám nasazenou líheň slepičími vejci, tak jsem nevydržela a prvních 10 vajíček od krůty k nim přidala. S tím, že ta potvora snad sedne každým dnem a vejce pak pod ní přendám. Ale kuřata se začnou příští pátek líhnout a krůta stále nic. A teď to hlavní - jak moc bude krůtím vajíčkům vadit, když jim od středy snížím teplotu a zvýším vlhkost v té líhni. Budou tam právě týden, ale kuřátka se začnou líhnout, takže musím upravit podmínky pro ně. Samostatnou dolíheň nemám, líhnu párkrát do roka, vždy upravím dolíhňovací podmínky právě v líhni...Díky za rady a přeji krásnou neděli
Nejprve se zeptam jakou mate lihen a o kolik snizujete teplotu. Ja mam Biosku starou i novou. V obou jsem postupovala tak, ze jsem nejprve vkladala vajicka s nejdelsi dobou inkubace, tj. Kruty a bezce, po tydnu slepice. Vse se vylihlo, co melo. Ted cekam zase na smesnou lihen, meli by se lihnout v patek a sobotu.
V navodu k lihni ale psali ze je mozne vkladat postupne ale minimelne s tydennim odstupem, do stredu vkladat nova vajicka a na okraje starsi, jiz v inkubaci. Ale moje lihne nejsou s ventilatorem.
Kdyz jsem vese vyhodnotila, volila jsem nasazovani tak, aby cas lihnuti byl stejny.
Drzim palce a myslim ze po tydnu inkubace se nizsi teploty o 0, 3 az 0, 5 stupnu bat nemusite.
Barbora.
Mám JN2-60..je to líheň na 60 slepičích vajíček, podobná té makro líhni, tedy ventilátor...já jsem právě vůbec neměla v plánu nějaká vajíčka přidávat, krůta zatím vždy spolehlivě sedla. Nevím jestli si to tentokrát nerozmyslela kvůli počasí, nicméně zatím stále nese dál...
Mě šlo o to zachránit ta nejstarší vajíčka. Už jim bude měsíc a tak pokud bych je do líhně nedala, asi už by z nich nic nebylo...teploty se také moc nebojím, spíše té zvýšené vlhkosti potřebné k líhnutí kuřat..