Správné krmení slepic

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.2.2015 08:48
kytka77

XXX.XXX.235.130

PORAĎTE ČÍM SPRÁVNĚ KRMIT SLEPICE, CO CHOVATEL TO JINÝ NÁZOR, PROSÍM O RADU.

4.2.2015 09:24
lampy

XXX.XXX.34.229

Treba zrni voda zbytky kuchynsky. Naky ten vitamin, skorapky drcene. trebas i granule pridad. Z jara naky ten brambor se srotem koprivou, strouhana repa jablka, dyne, tykve.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.2.2015 09:48
Uživatel s deaktivovaným účtem

Píšete zrní...
Není dobře jen samotnou pšenici.Je třeba přidat kukuřič.šrot, pšenice má moc lepku.A pozor na zbytky z kuchyně, hodně soli také vadí.

4.2.2015 11:24
kytka77

XXX.XXX.235.130

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Píšete zrní...
Není dobře jen samotnou pšenici.Je třeba přidat kukuřič.šrot, pšenice má moc lepku.A pozor na zbytky z kuchyně, hodně soli také vadí.

Dobře, děkuji za rady, proč se vlastně dotazuji. Začali jsme kupovat směs pro slepice, JEDNA TETA POVÍDALA , měla problém, její slepice dostaly hrozný průjem, prý chyba, SLEPICÍM PODÁVALA SMĚS PRO NOSNICE. Proto ten naivní-blbý dotaz. K.

4.2.2015 11:27
rapotacka11

XXX.XXX.32.20

+ nějaké odřezky masa, velký výběh, ony si nasbírají. I teď, uždibují i přemrzlou trávu...
popelí se a fakt nesoou pořád.
Mám je jako kuřičky od velikonoc, jsou pěkné.

4.2.2015 11:44
pos.sona

XXX.XXX.82.122

Záleží si myslím čistě na chovateli. Krmim kvalitními granulemi, mají i velký výběh, občas namocene pečivo i zbytky. Sůl skoro nepoužívám vaříme pro malé děti. Občas brambory ale ty mi moc nezerou. Kukuřici, pšenici, oves jen výjimečně. Tedy pokud nevykrmuji. A myslím si ze se mají dobré a abych nezapomněla občas tvaroh, mléko, zerve... Snáší krásně i když nemám teda žádné slepice s vysokou snaskou... Myslím ze záleží čistě na chovateli co jim dá. Hlavní je ze jim chutná a daří se jim.

6.2.2015 22:36
Trapezus

XXX.XXX.151.43

Pšenice jako základ krmné dávky, zbytek obilovin může být ječmen, oves, kukuřice. Celé zrno večer, v ranním krmení ve formě šrotu. Aby slepice mohla snášet vejce, je třeba jí zajistit dostatek bílkovin: v krmné směsi je to šrot z geneticky modifikované sóji. Pokud se chcete sóji vyvarovat, můžete nahradit hrachem. Hrách nemá tolik bílkovin jako sója, jeho výhoda je možnost koupě od místního zemědělce. Já dávám spařený hrachový šrot, prakticky každý den ráno jako součást směsi zhruba do 25% celkové dávky.
Výborným zdrojem bílkovin je mléko a jeho produkty. Abyste se však s krmením slepic doplatil, doporučuji chovat vlastní kozy, jejich mléko zužitkujete jak v kuchyni, tak v hospodářství. Mléko je vynikající na výkrm.
Dále slepice potřebují trávu, kopřivy, jetel atd. Atd. Kdo může slepicím zajistit obrovský výběh, kde slepice mají vždy dostatek zeleného, šťastný to člověk! Pokud nemáme tyto možnosti, od jara do podzimu doporučuji co nejčastěji obracet koše ze sekačky rovnou přes plot do výběhu.
V zimě klíčíme obilí, zvláště naklíčený oves povzbuzuje sexuální aktivitu kohoutů.
Slepicím můžeme dále dávat vařené brambory nebo topinambury (ty však více ocení králíci), řepu, zbytky z kuchyně, drcené kosti. Drcené skořápky do zvláštní nádoby, taktéž písek.
Směs minerálů (zvláště vápníku) a vitamínů od firmy MJM se mi osvědčila jako zdroj tohoto, bez čehož vysoké snášky nedocílíme. Stejnou službu ale vykoná plastin a další produkty, jen u nich musíme zajistit dostatek vápníku.
P.S.: Jak vyplývá z výše řečeného, nekrmím průmyslovou směsí, přesto dosahují moje slepice snášky na hranici jejich plemenných předpokladů, jak určuje standard. Příklad: leden 2015, jeden kmen NH: 60% snáška, užitkový kmen NH: 68% snáška.
Krmení je věda a každý si osvojí svou techniku krmení, jen to chce čas a chuť experimentovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík