monalisa

XXX.XXX.109.21
Dobry den, mam slepicky teprve pul roku a potrebuji poradit. zakrsla kocinka zacala tento tyden sedat a kvokat.. neni zima na nasazeni vajec? nemam s tim zkusenosti. kurnik je dreveny. s teplotou 5st. mam pockat treba az na kveten? nikde na netu jsem nenasla od ktereho mesice je nejlpesi lihnuti kuratek. dekuji za odpoved Monalisa.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, polud nemate moznost premistit kvocnu po vylihnuti kurat nekam do tepla, tak bych to jeste nedelal. Vloni byla taky nijaka zima, prvni kvocnu jsem nasadil v brezňu, kdyz se kurata lihla, ochladilo se a byl studeny kveten, takze byla i s kvocnou stejne mesic ve skladu. Lihla by se Vam v pulce brzena, coz je dost nestale pocasi. Za mne doporucuji odkvokat.
Alča29

XXX.XXX.96.221
Pokud chcete kvočnu, nechala bych ji sednout. Nikdo vám totiž nezaručí, že když ji teď odkvokáte, sedne vám znovu. Něco jiného je odkvokávat kvočnu která se osvědčila. Kvočna si vajíčka zahřeje, o to strach mít nemusíte. Horší je, co budete dělat s kvočnou a s kuřaty až se vylíhnou. S ostatními slepicemi je nechat nemůžete.
Já osobně nikdy kvočnám nebránila ať sedly kdy sedly a vždycky mi mladé vyvedly bez jakékoli újmy na zdraví. Třeba i v listopadu. To je spíš na vašem osobním postoji k ekonomice chovu. Dlužno říct, že za ty roky líhnutí mi neuhynulo ani jedno kuře a to mám kvočny vždycky přestěhované i s hnízdem v dřevěné skříňce na zahradě. Žádné zateplení, nic.
monalisa
napsal(a):
Dobry den, mam slepicky teprve pul roku a potrebuji poradit. zakrsla kocinka zacala tento tyden sedat a kvokat.. neni zima na nasazeni vajec? nemam s tim zkusenosti. kurnik je dreveny. s teplotou 5st. mam pockat treba az na kveten? nikde na netu jsem nenasla od ktereho mesice je nejlpesi lihnuti kuratek. dekuji za odpoved Monalisa.
Dobrý den, nechte ji sedět. a uděljete jí hnízdo někde zvlášť(stačí papírová krabice přiklopitelná nějakým víkem, a podložte jí 5 - 7 vajec nějakého čistokrevného plemene. Budete mít raná kuřata, která ještě do podzimu ponesou. Samozřejmě odchovávat je budete muset v teple. Alespoň do doby než se opeří na zádech a bocích.
monalisa

XXX.XXX.109.21
Dekuji moc za reakce a za rady. Rozhodla jsem se respektovat přírodu a necham ji vajicka vysedet. O kuratka se v nepriznivem pocasi s radosti postaram.

dado
napsal(a):
Jj nechte kvočnu klidně sedět ona se o vše postará já měl vloni první kuřátka pod kvočnou už v únoru a žádný problém nebyl kvočna si je zahřeje, poslední se vylíhli pod kvočnou v listopadu 12 kuřátek a 11 jich s toho přežilo takže žádný strach
A to jste je ale asi neměl venku?
wyandotte
napsal(a):
Mne minulý rok sliepka vysedela aj odchovala 5 kureniec asi takto nejako koncom februára sadla a v marci sa liahli 1x jej zachladli vajcia takže zo 17 vajec bolo len nejakých 9 kuriat ale volaco ušlapala, ostatne odchovala bez problémov v zajačníku...ani jedno nezmrzlo.
Myslím, že toto je dostatečná odpověď pro začátečníky, kteří nemají zateplené, dostatečně velké prostory s dostatkem přirozeného světla, ideálně kde by se dalo přitopit nebo přisvít, proč nechat líhnutí nadruhou půli jara, případně začátek léta. Nebo vám přijde dobré skóre ze 17 vajec 5 odchovaných kuřat?
Pokud jeden z důvodů, krom toho, že si chcete doplnit hejno, je i ten, že se těšíte až bude po dvoře kvočna vodit kuřata, tak nechte líhnutí na později. Jinak kvočna s kuřaty skončí na x týdnů někde v bedně nebo králíkárně. Kuřata voděná kvočnou sice nepotřebují takové teploty, jako kuřata odchovávaná pod žárovkou, takových 15C by přes den ale měla mít určitě,10C už je podle mě málo. Pokud kuře neuhyne přímo na následky prochladnutí, ztuhne, případně je zpomalené a pak je tu riziko, že ho kvočna při hrabání může ušlapat. Prochladlá kuřata také pískají stejným způsobem, jako kuřata nemocná. Příroda to zařídila tak, že nemocná mláďata zvířecí matky opouštějí.
Proto možná ta kuřata opuštěná v 3 týdnech, nebo stres z malého prostoru? Nebo špatná kvočna i to se může stát. Zadavatelka psala, že má kočinky, -toho, že nebude mít další kvočny bych se nebál.
Už se to tu řešilo začátkem zimy. Zadavatelé by možná mohli napsat, jak dopadlo líhnutí, jak probíhal odchov a co z toho vyrostlo...
No já osobně pod kvočnu dávám 12 slepičích vajec. Nedokážu si představit jak bych pod ni narvala 17 vajec. Pod zdrobnělé kvočny dávám vajec jen 8. Tam bych začala s tím podchlazením vajec. Když mám kuřata vylíhlá, od druhého dne je nechávám otevřené, aby mohli chodit po zahradě kdy to kvočna uzná za vhodné. Tam bych pokračovala s tím ušlapáním. Myslím, že když má kvočna adekvátní podmínky, není důvod jí bránit v odchovu čehokoliv kdykoliv.
Pod kvočnu, pokud se bavíme o klasických nezdrobnělých plemenech se vejde +-15 vajec. Máte pravdu, že 17 vajec je na horní hranici, pokud navíc seděla v únoru, vajíčka na okrajích se nemusela správně vyvíjet. Kdyby slepice seděla v květnu, byla by větší pravděpodobnost, že se vylíhne všech 17 kuřat. Podkládání 12 vajec je zbytečně málo, jestli teda nemáte nějaké drobnější slepice. Ale je taky pravda, že méně je někdy více.
Nic proti tomu, pustit kuřata hned po vylíhnutí ven, respektive, nechat to na kvočně. Pokud ale někdo nechá kuřátka 3 dny nebo týden zesílit a pak je vypustí ven, nic se neděje. Jestli jsou ale kuřata v chladu s kvočnou na malém prostoru, může, protože jsou prochladlá, nepohyblivá dojít k jejich ušlapání -takže taky souhlas. Takže zase, kdyby kuřata byla vylíhlá později, nemusela je kvočna ušlapat, i když byla držena na menším prostoru. Navíc nevíme, jestli byla ušlapána, nebo prochladla. Kdyby je dotyčný v březnu vypustil na zahradu, myslíte, že by byl výsledek jiný? Já ne. S názorem odchovávat kdykoliv tedy moc nesouhlasím – pokud k tomu nemám správné podmínky.
monalisa

XXX.XXX.109.21
Moc si vazim vsech vasich reakci a rad. Nasadila jsem 8 vajec po kazdou a budu si odskrtavat dny do lihnuti. Jeste si musím na webu upresnit zda zakrsle maji kratsi dobu lihnuti. Ikdyz vlastne vajicka mam nasazena michaně. Tzn i od klas.slepicek.
Slepicky ted sedi na vejcich v drevenem kurniku kde je noční teplota kolem 7st.
Az se kuratka vylihnou určitě napisi jak vse dopadlo. Monalisa.

monalisa
napsal(a):
Moc si vazim vsech vasich reakci a rad. Nasadila jsem 8 vajec po kazdou a budu si odskrtavat dny do lihnuti. Jeste si musím na webu upresnit zda zakrsle maji kratsi dobu lihnuti. Ikdyz vlastne vajicka mam nasazena michaně. Tzn i od klas.slepicek.
Slepicky ted sedi na vejcich v drevenem kurniku kde je noční teplota kolem 7st.
Az se kuratka vylihnou určitě napisi jak vse dopadlo. Monalisa.
ISlepice se linou vsechny 21 dnu, muze se stat, ze zdrobnele se budou lihnout mezi 20.-21.dnem. Jinak obecne pravidlo doporucuje podkladat kvocne vzdy LICHY pocet vajec.
monalisa

XXX.XXX.109.21
Nechala jsem jim 8 vajecc zatím sedi pekne.. jen se chci zeptat..obe kvocny maji hnizdo ve spolecnem prostoru cca 3x2x1,5 m s ostatnimi 5ti slepicemi A kohoutkem. V tomto prostoru ostatni slepice pouze spi. Je to nejaky problem ze jsou kvocny pohromade s ostatnimi slepicemi?

monalisa
napsal(a):
Nechala jsem jim 8 vajecc zatím sedi pekne.. jen se chci zeptat..obe kvocny maji hnizdo ve spolecnem prostoru cca 3x2x1,5 m s ostatnimi 5ti slepicemi A kohoutkem. V tomto prostoru ostatni slepice pouze spi. Je to nejaky problem ze jsou kvocny pohromade s ostatnimi slepicemi?
Je vzdy lepsi (ikdyz vam tu milion lidi napise, jak zdarne odchovava ve spolecnem kurniku), kdyz jsou kvocny oddelene, nic je nerusi a predejde se zbytecnemu stresu a moznym problemum, jako je podnaseni vajec, kdyz se kvocna pujde vyprazdnit, opusteni hnizda kvuli tomu, nevite, jak budou ostatni slepice reagovat, az se kurata budou lihnout a az se vylihnou atd. atd.
monalisa

XXX.XXX.33.91
Ale ja mam problém kam jinam je dat aby jim bylo teplo..s tim podnasenim jsem se setkala dneska
Vajicka pod kvocnama mam oznacena.. a dneska jsem u každé sebrala 2 jina.. je to velky problém budu-li kazdy den podnesena vajicka odebírat?
monalisa

XXX.XXX.109.21
Az se kuratka vylihnou pocitam s tim ze je asi dám do krabice kazdou kvocnu zvlášt.. a podle pocasi je necham prvni dny v garáži.. ale ted ty kvocny nemohu nikam odseparovat. Tak snad to podnaseni nebude branit zdarnemu dolihnuti kuratek. Jsem zvedava co napisete.. jake mate zkusenosti..

Mate-li vejce oznacena, tak to TEORETICKY problem nebude (ikdyz popis tuzkou se za tech 21 dnu sezeni smaze), ale uz tim, ze se kvocne do hnizda nacpe jina slepice, aby vejce snesla, tak kvocnu rusi, budou se dve vrtet v hnizde a tim si zvysujete riziko, ze to odnesou vejce. V prirode taky kvocna nesedi uprostred hejna, ale nekde v tmavem koute. A v tomhle je domestikace moc neovlivnila. Jestlize planujete mit po vylihnuti kurata s kvocnou v garazi, tak proc ji tam nedate uz nyni?
Prijde mi, neberte si to osobne, ze vzdycky nejaky zacatecnik "vytvori" nejakou situaci apak chce, aby mu ji ostatni "zkuseni" potvrdili. Ja osobne nikdy kvocny nenechavam v kurniku s ostatnimi (a to mam dost klidne hedvabky), ale taky nelihnu v unoru, jelikoz nema teplou odchovnu ( v dubnu/kvetnu muzu mit odchov ve skladu, kde se sice netopi, ale je to soucast domu, takze tam zima neni) a aby byla kurata zalezla stale pod kvocnou, jenom proto, ze mi prave sedla kvocna, to podle mne vazne smysl nema. Zvlast, kdyz kocinky jsou podobne kvovkaci automaty, jako hedvabky. Pokud bych je nechal pokazde sedet, budu mit kurata na Vanoce, v unoru, v rijnu atd. V prirode se take kurata nelihnou ted nebo v breznu.
Taky se může stát, že kvočně, až se půjde vyvenčit zasedne hnízdo snášející slepice, kvočna si pak sedne někam vedle, na nanesená vajíčka. Slepice po snesení hnízdo opustí, ale kvočna se už na své hnízdo nevrátí a vajíčka se zachladí.
Přiklopte hnízda s kvočnami nějakými bedýnkami, od zeleniny nebo ta nějak, ať nejsou ve tmě. Při odpolednim krmení pak kvočny pusťte se nakrmit. Dělejte to odpoledne, kdy už slepice nesnášejí. Večír, když kurník zavíráte, pak kvočny opět přiklopte.
Frufru máte pravdu, tohle tady melu každej rok /asi si to uložim a budu jen kopírovat/. Pokaždý se někdo splaší a líhne i když se tu píše horem dolem, že je čas a že to bude muset mít někde v krabici, když ani nemá odchovnu. Teď skončej kuřata v bedně v garáži. Co by uteklo, kdyby se líhnutí odložilo na později a kuřata mohla přes den rovnou ven a na noc pak do tý bedny. Ale kdo chce kam...
monalisa

XXX.XXX.109.21
Zkousela jsem jiz na podzim slepicky odkvokat ale nepodarilo sem.prislo mi to jako kdybych je tyRala.trapila.. uz bych to nechtěla opakovat.. proto jsem rada ze tady byly uvedeny priklady ze kuratka v breznu neni az takovy extrem..
I tak vam dekuji za vas nazor. Zase se mi rozsirily obzory.. jeste pokud za mne frufru ztratite pismenko.. kvocny mohou zobat klasickou smes pro nosnice nebo je pro ne neco specialniho. ?Listuji diskusi ale pokud jedu po vlaknech dle nadpisu tezko se tady neco dohleda. KdybCh nasla neco o kuratkach vylihlych v zime..nezakladala bych zbytecne tuto diskusi.

monalisa
napsal(a):
Zkousela jsem jiz na podzim slepicky odkvokat ale nepodarilo sem.prislo mi to jako kdybych je tyRala.trapila.. uz bych to nechtěla opakovat.. proto jsem rada ze tady byly uvedeny priklady ze kuratka v breznu neni az takovy extrem..
I tak vam dekuji za vas nazor. Zase se mi rozsirily obzory.. jeste pokud za mne frufru ztratite pismenko.. kvocny mohou zobat klasickou smes pro nosnice nebo je pro ne neco specialniho. ?Listuji diskusi ale pokud jedu po vlaknech dle nadpisu tezko se tady neco dohleda. KdybCh nasla neco o kuratkach vylihlych v zime..nezakladala bych zbytecne tuto diskusi.
To prave nenajdete, protoze vetsina chovatelu v zime nelihne, tedy pokud nemaji lihne a specialni oschovny. Jinak kvocne po dobu sezeni jen psenici a vodu. Smes pro nosnice by zbytecne rychle ukoncovala pud kvokani, ma vyvolavat a podporovat snasku. Jakmile se kurata vylihnou, tak kvocna zere to, co kurata. Tedy ja davam v zakladu K1 a vedle toho do misky psenici.
Jinak odkvokani neni zase takovy horror Tydenni samotka a je to Preci vazne nebuďete lihnout kurata pokazde, jakmile Vam kocinka zakvoka.

monalisa
napsal(a):
Nie necakajte, len ju pekne podsadte, mne uz tyzden vytrvalo sedi australka, tak som ju vcera podvecer podsadil 13 vajickami, a to je na nej dobre ze kde ju dam sediet tam aj sedi ako hlucha, nie ako niektore kvocky ze ked chcete aby sedela inde tak nebude,.
monalisa

XXX.XXX.109.21
Dneska jsem je musela dat do krabice do garaze.. nebot byla celá zapatlana od vajíčka.. mela jich pod sebou devet.. a ta mrska poznala ze ji to jedno nepatri tak ho rozklovala. Mate pravdu. v garáži budou mit svuj klid. Dala jsem jim teda tu psenici..diky moc za radu..ja bych jim sypala tu smes pro nosnice.. i kdZ ji micham s kukurici psenici aprosem a slunecnici..
Frufru ano presne to jsem mela v planu..dat jo vajíčka kdKoliv zacne kvokat :) co by za to jiní dali ;)
Jen jsem necekala ze to bude čtyřikrát do roka..

Jen 4x? Jinak na kukurici pozor, slepice po ni tucni, proto jen v zime. Slunecnice to same, je dobra pri pelichani, nove peri ma pekny lesk. Hlavne zkontrolujte, jestli od sezraneho vejce nejsou zapatlana i ta jeji, mohlo by to mit vliv na lihnivost (uzavreni prou ve skorapce). Jinak nedavam psenici hned kvocne pod noc, aby musela slezt z hnizda. Ikdyz ja ty sve hedvabky musim kazdy den z hnizda sundat, protoze sami neslezou a zdechly by hlady a zizni.
monalisa

XXX.XXX.109.21
Vajicka jsou zapatlana..mela jsem strach na ne sahat ci je omyvat.. mela bych snad?

Nejlepe oskrabat nehtem, umyvat radeji ne, nekdo uziva nejjemnejsi smirkovy papir.

Z clanku o líhnutí tady v sekci "clanky".
Skořápka násadových vajec nesmí být prasklá ani poškozená. Měla by být hladká, bez prstenců, nálitků, mramorovitosti a deformací. Neměla by být zašpiněná. Pokud vejce znečištěná jsou, neomýváme je vodou, ale nečistoty obrousíme smirkovým papírem nebo drátěnkou.

Dobry vecer Frufru.. vajicka jsou ocistena.. slepickam kvocnam je v garazi dobre.. ted uz budu jen doufat..ze z toho neco bude
Tak dekuji za Vase rady a za Vas cas.
Ted docela lituji ze jsem nenasadila nejake maransky nebo ty vase krasny hedvabnicky..koukala jsem na fotky.. ale za tri mesice to mohu zkusit znovu.. kdZ budou kocinky kvokat.. ze jo

Dobry den..
poslusne hlasim ze uz mame vylihnuto 5 kuratek a 6. se jeste klube.. ale mam problem, ze je to jen od jedne slepicky.. druha slepicka co sedi na vajickach.. tak ani tuk.. jeste pockam do zitra.. ale moc sanci tomu nedavam.. proto se chci zeptat.. mam oddelit treba 3 kuratkaq a dat je i te druhe kvocne?, nebo co ted stou druhou kvocnou kdyz nebude mit zadna kuratka..

napsal(a):
Dobry den..
poslusne hlasim ze uz mame vylihnuto 5 kuratek a 6. se jeste klube.. ale mam problem, ze je to jen od jedne slepicky.. druha slepicka co sedi na vajickach.. tak ani tuk.. jeste pockam do zitra.. ale moc sanci tomu nedavam.. proto se chci zeptat.. mam oddelit treba 3 kuratkaq a dat je i te druhe kvocne?, nebo co ted stou druhou kvocnou kdyz nebude mit zadna kuratka..
Už jsem Vám psal, pokud se jí nic nevylíhne, odkvokat, alespoň Vám za čas nanese další vejce, takhle by se dvě slepice zbytečně dělily o 6 kuřat.

OK
Dejte jí navíc dny dva i tři, třeba se vajíčka pokud slézala z hnízda na delší dobu zachladila, a inkubace se zpomalila. /Pokud by byla nasazena v květnu, zachlazení zas až tak nehrozí, no to už je jedno/. Teď hlavně, aby byl pěkný konec března a začátek dubna, aby kuřata nemusela být v krabici dva týdny, ale jen pár dní, jak doufáte.
Kvočny, jak jste psala někde výše, se odkvokávat bát nemusíte. Dáte jim pšenici, vodu, a zamezíte aby seděly na něčem teplém, co by jim připomínalo hnízdo a za tři dny je po kvokání. To jim spíš nesvědčí nechat je x týdnů zbytečně sedět na prázdno, než ji to pustí samo. Tuhletu konkrétní dejte zpátky mezi slepice, už je zvyklá na jiné hnízdo, do snáškových by lézt tedy neměla a odkvoká se sama. Večer ji jen zkontrolujte, aby seděla na hřadech, případně ji na ně z hnízda dejte. Pokud by se přece jen příští den do hnízda vrátila, odkvokejte podle uvedeného postupu.

Cele dva dny si rikam kde se asi stala chyba.. ale mate pravdu..byla to ta upatlana vajicka co jsem cistila smirkem

Ted jsem na radu dala vajicka do vlazne vody a vsechna se potopila.. zkusila jsem s nimi zatrast a je v nich tekutina.. tak je to uz asi jasne, ze kuratka v nich nejsou.. mam je jeste zkusit vsechna otevrit? pozznam z toho neco?

napsal(a):
Ted jsem na radu dala vajicka do vlazne vody a vsechna se potopila.. zkusila jsem s nimi zatrast a je v nich tekutina.. tak je to uz asi jasne, ze kuratka v nich nejsou.. mam je jeste zkusit vsechna otevrit? pozznam z toho neco?
Otevřete a poznáte to, jestli byla oplodněná a uhynula během vývoje, nebo nebyla oplodněná vůbec.

napsal(a):
Dneska je venku krasne 15stupnu, muzu je pustit ven na zahradu?
No, za sebe říkám, že NE. Jsou to čerstvá kuřata a zase takové stabilní teplo venku není, navíc dnes fouká (nebo foukat bude), vážně není kam spěchat. Když bude celý den hezky, tak možná na hodinku do ohrádky, aby kvočna necourala po zahradě a kuřata jen neběhala za ní. já chápu, že jste natěšená, ale někdy se vyplatí počkat a být trpělivý

Vajicka jsem otevrela a byla v nich vetsinou jen zapachajici tekutina.. zarodek nepoznam..
mate pravdu zafukuje to tam. jsou spokojena v bedne.. uz i papaji.. nebo zobaji? tak opet dekuji za vase nazory. a hlavne za rady a podporu

napsal(a):
Vajicka jsem otevrela a byla v nich vetsinou jen zapachajici tekutina.. zarodek nepoznam..
mate pravdu zafukuje to tam. jsou spokojena v bedne.. uz i papaji.. nebo zobaji? tak opet dekuji za vase nazory. a hlavne za rady a podporu
Když většinou, tak ne ve všech? To vypadá spíše na neoplodněná vejce nebo zárodek uhynul hned na počátku líhnutí. Vejce byla ze stejného zdroje?

Vetsinou znamena- ze z 8 vajicek bylo citit 5 vajicek- ostatni 3 vajicka byla uvnitr tekuta.. ale spis dozluta.. a nebylo to citit. Vajicka byla ze stejneho zdroje, coz me udivuje.. sedely obe tak poctive.. ve stejnych podminkach.. ale jedine co bylo jinak.. byla ta potrisnena vajicka a jestli jsem je nejak necitlive cistila.. tak to muze byt ten duvod, asi..

Tady nefunguje soukroma posta? kdyz nekomu neco chci sdelit na jeho nick? nic jsem nenasla..

napsal(a):
Tady nefunguje soukroma posta? kdyz nekomu neco chci sdelit na jeho nick? nic jsem nenasla..
Pokud nemá dotyčný mail uveden v profilu, tak asi ne.
napsal(a):
Dneska je venku krasne 15stupnu, muzu je pustit ven na zahradu?
Díval jsem se na předpověď počasí, pokud dáte na naše rady tak kuřata ven do příštího úterka /na víc dní tam předpověď není/ určitě dávat ven nebudete. Tyto tři dny má být sice k 15C, ale to je pro takto malá kuřata spodní hranice, za předpokladu, že budou mít sucho a teplo od spodu a nebudou v průvanu. Zem je venku ještě studená + k tomu připočítejte ten chladný vítr. Chápu, představovala jste si to jinak….. ta krabice ale není zas tak malá i když kvočna až začne hrabat, bude všechno lítat…. podestýlka v krmení, napáječka převržená …… V 15 C bych přes poledne pustil s kvočnou ven kuřata tak dvou týdenní a to bych jim ještě udělal ohrádku na místě, kam se opírá sluníčko a při zemi bych to kolem dokola zabezpečil tak, aby tam nefoukalo + hlídal zda se nechoulí a nepískají. Stejně si toho venku ještě tak moc nenajdou, tak je hlavně držte v suchu a teple, byla by jich škoda.
Jo a ještě. Příště radši zaschlý žloutek z vajíčka oškrábejte na hrubo nožem než smirkovat.
Slámu na podestlání nasekejte sekyrkou na drobno. Lépe se po tom bude kuřátkům běhat a uhýbat hrabající kvočně.

Dobry den, kuratkum se dari dobre...
jen mam jeste jeden mozna "hloupy" dotaz.. /emaily na Vas jsem nedohledala / tak se musim ptat takhle verejne.
mam 6 slepic. denne sbiram 3-4 vajicka. jednu nebo 2 slepice bych chtela zabit- jak poznam, ktera slepicka nese vajicka a ktera ne. nechci zabit zrovna tu, ktera nosi vajicka.

Jeste ke kuratkum.. davam jim vajicka a K1, strouhanku, jogurt. Cekam az vyleze nejaka trava a rebricek.. ale jsou uz koprivy- muzou kuratka koprivy?

Nemam moc casu brouzdat po netu a shanet informace, proto se ptam tady.. ale uz jsem se docetla ze koprivy je mozne podavat i malinkym kuratkum. tak dotaz beru zpet

napsal(a):
Dobry den, kuratkum se dari dobre...
jen mam jeste jeden mozna "hloupy" dotaz.. /emaily na Vas jsem nedohledala / tak se musim ptat takhle verejne.
mam 6 slepic. denne sbiram 3-4 vajicka. jednu nebo 2 slepice bych chtela zabit- jak poznam, ktera slepicka nese vajicka a ktera ne. nechci zabit zrovna tu, ktera nosi vajicka.
Bude sledovat a pokud na to nemate cas, tak postupne oddelit vzdy jeden kus a zjistit, jestli vejce snese, pokud ano, oznacit kus krouzkem. Take existuji tzv. Kontrolni hnizda, to si najdete tady na nateu, ale asi se Vam nevyplati je vyrabet kvuli 5 kusum.
monalisaa

XXX.XXX.109.21
Vidíte..to mě nenapadlo. Postupně je budu dávat do bedny po té druhé kvočně.. děkuji moc za radu
monalisaa

XXX.XXX.109.21
Mam docela problemy se sem dostávat z mobilu. Stale to chce prihlaseni ikdZ jsem prihlasena. Pak to zas pise ze jsem jiný uživatel.
Nejjednodušší je vědět, jak je která slepce stará a brakovat je podle věku, případně plemene. Zda slepice bude ten den snášet se dá také poznat pohmatem. Slepici každé ráno strčíte prst do kloaky a zjistíte, zda má v sobě vejce.
Taky existují znaky dobré nosnice, přidáván odkaz.
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/880049/vyber-chovneho-materialu-aneb-slepice-nenesou-proc
Když už jste to neudělala na podzim a celý podzim a zimu je živila, tak bych s tím teď ale počkal. Pokud tam nemáte nějakou nemocnou nebo příliš starou, tak teď na jaře budou určitě nést všechny. -Myslím si, že se spíš v snášce střídají, než že nesou jen 4 a 2 nic.

Bohuzel jsem nedohlidala meho 2leteho syna ktery kuratkum hazel do krabice svoje hracky a 1 kuratko ma zlomenou nozicku. poradite prosim co s tim?

Ja bych ji ovazala- ale prezije kuratko s handicapem? je mi hrozne

Jsem na meilu x.andria@seznam.cz,.

napsal(a):
Jsem na meilu x.andria@seznam.cz,.
Líbit se vam to nebude, ale pro obe strany bude lepsi, kdyz ho utratite. Vytvareni dlahy, aby noha kureti srostla, neni nic jednoducheho a mozna byste zpusobila vic skody nez uzitku.
Majooo

XXX.XXX.166.69
Dobrý den, chcel by som sa opytat, že čo mám robit ak sa kuriatka nevyliahli po 3 tyzdnoch ?

Čtěte viz výše..ja je zkusila ponořit do vody.. ale vy jim dejte ještě cas..21-23 dni Od nasazení pod kvocnu.
Nejste nekdo z plzenska? Mela bych zajem o slepicku maransky.

Jinak jste mel pane Ladd pravdu. Slepicky snasi nepravidelne..zřejmě se střídají. Vcera bylo 5vajicek.. jindy jedno zelene a 2kropenate.. pak zas dve zelene a 2 velke..
No a kuratko se zl.nozickou bohuzel nemel nikdo srdce zabit.. tak uvidime jak se s tim popere. Ja uz s tim byla smirena..ze musi jit pryc.. ale nikdo z nas to neudelal.

Pane frufru muzete se mi prosim ozvat na email..? Rada bych se o necem poradila a je to na delsi povidani. Dekuji.