Dobrý den,
rád bych poprosil o podrobnou radu jak krmit:
pořídil jsem si chovný pár Afrických hus, dovezl je domů umístil na dvorek, kde jsou společně ještě se 4 krůtami a 2 kozami. Možnost pastvy nemají. JIž je to několik dní a ještě jsem je neviděl žrát. Krmím granulemi, které krůty rychle vyzobou a husy stojí opodál a jen koukají. Tak jsem je oddělil od těch krůt, dal jim do krmítka granule, pozoroval z dálky a zase nic. Stojí u krmítka, hledí na žrádlo a ani je nenapadne, aby si zobly. Volal jsem člověku, od kterého jsem je koupil a ten mi řekl, že na granule nejsou zvyklé. Tak jsem jim tedy připravil to na co zvyklé jsou: vařené brambory rozmíchané se šrotem a - ZASE NIC. Tak jsem jim to rozmočil vodou, aby to měly tekuté a vedle toho ještě postavil nádobu s vodou (myslel jsem že nežerou, protože to mají moc suché). Vložili do toho jednou zobák, zatřepaly hlavou a zase nic. Jelikož je to již 4 den, začíná mi to lézt na mozek a proto naléhavě prosím o podrobnou radu, co s tím? Jinou možnost žrádla nemají, kromě sena, které mají ve chlévě jako podestýlku a kozy vytahají z hrantu na zem. Pozoroval jsem jim husince a byla to samá voda. Budu velice vděčný, když mi někdo poradí. Husy jsem koupil, aby snesly vyjíčka a mohl líhnout housata a teď mi příjde, že nebudou snad ani ty stare husy...
Myslím, že jsou Vaše husy v stresu ze změny prostředí. Musí si zvyknout. Naše husy nikdy nepohrdnou jablky. Nakrájet na kousky, aby se dostalo na všechny, trochu pšenice, však ony začnou baštit, žádné strachy. Salát a čínské zelí, jak píše maximus, je taky dobrá volba.
Jinak buďte v klidu, husy hlady neumřou, vydrží pár dní o hladu. Divoké husy, když letí na sever, toho po cestě taky moc nesežerou. Vynahradí si to, když dorazí na místo.
Ať se daří odchov, africké husy jsou nádherné.
Pokud existuje způsob, husy vrattě a vemte si zpět peníze, ze zákona na to máte právo. Pokud tuto možnost nemáte, zaměřte se na to jestli pijí, problém musíte řešit postupně, bez žrádla vydrží velmi dlouho určitě několik týdnů, bez vody jsou za chvilku tuhé. Další problém je, že nevíte, jak dlouho už nežraly u původního chovatele(musel vědět, že vám prodává nemocné ptáky u jedné husy by se mohlo něco projevit po nákupu, u dvou je to nepravděpodobné). Husa a je jedno jaké plemeno vodu zbožňuje, jestli jsou tak apatické, že se nezajímají o vodu, myslím, že už je možná nezachráníte. Mrkněte jestli je v tom co vylučují krev a zajděte se poradit k veterináři, pokud máte kolem nějakého schopného(moje zkušenost je, že je často lepší, zavolat nějakému dlouholetému chovateli daného plemene). Zkuste často měnit vodu aby viděly, jak naléváte čerstvou. Pokud pijí zkuste jim dát něco lákavého rozkrojené jablko, list salátu(nijak jim to nepomůže, ale budete mít jistotu, že opravdu nežerou). Pokud pijí máte čas zjistit od některého zkušeného chovatele, co by to mohlo být za nemoc a pokusit se je vyléčit.
Hodně štěstí.
Ne-chovatel
XXX.XXX.201.188
Nevím zda jsou nemocné, ale pokud tomu tak je, zkuste mnou již párkrát doporučovaný vitamín C, rozpustit do vody. Je to antibiotikum i antivirotikum a působí i proti účinkům stresu. Mechanismy nebudu rozepisovat, základem je působení proti volným radikálům.
Dejte jim vodu tak aby byla slabě kyselá. Pokud ale vodu přijímají a hrají si, tak vodu na pití nebudou pít a napijí se z té na hraní.
Jsem pro to donést jim trávu, ale ani zrnem v hrnku by neměli pohrdnout a vůbec vším co tu lidé píší. Tak moc stresované zvíře, aby nechtělo žrát několik dnů, jsem ještě neviděl, takže zkušenost nemám. Mě všechna zvířata začala vždy žrát okamžitě a zkoumat nové prostředí.