Naty481
XXX.XXX.21.11
Dobry den, prosím o pomoc vylíhly se nám kuřátka všechny zdravé až na jedno má nožku nějakou divnou nejspíš vykloubenou a na nohách se neudrží zkoušeli jsme nožky svázat ale kuřátko si to nějak sundalo navíc nevíme do jaké polohy to svázat kuřátko v klidu papá i pije ale na nohy se nepostaví proto prosím o pomoc. Navíc jsem proti zabíjení zabít ho nechci !
Díky za vaše rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Tzv rozjeté nožky-měla jsem jednou u čtyř kuřat z 25 a tři se mi podařilo dát do pořádku.Použila jsem kousek látkové lepenky, ustřihla asi 4mm široké/i slabší a kuřátkům jsem je přilepila tak aby lepenka byla podobně jako provázek mezi nožkama šířka podle velikosti kuřete asi 2cm konce lepenky zalepené směrem mezi nožky ne nějak víckrát omotávat, stačí i ustřihnout proužek z klasické náplasti na poranění.Kuřátka s tímto tak mohou ihned lépe chodit akorát dělaj kratší krůčky.Zhruba za dva dny jsem jim to sundala a bylo vše ok.Čtvrté kuře bylo pod kvočnou ale bohužel na klouzavém podkladu a dost dlouho myslím že to byl i důvod proč se mu rozjely u toho se mě to nepodařilo dát dohromady.Utrácet kuřátka se mě rozhodně nechtělo, někdo by se s nimi nepáral ale tohle holt po více pokusech muselo jít Každopádně u kuřat s tímhle stařších jak týden naděje klesá.
Ještě by asi bylo dobré podle možností kuře oddělit od ostatních, záleží na jejich temperamentu, ostatní se mohou snažit mu to razantně sundavat a třeba mu i víc ublížit, samo ani tolik ne po chvilce si zvykne.
Naty481
XXX.XXX.21.11
To zkusím díky.
Naty481
XXX.XXX.21.11
Jsem nemohla dřív odpovědět, zdá se mě to moc blízko ale pokud kuřátko může aspoň trochu dělat krůčky a nepadá tak bych to nechala.Pak dejte vědět jak to dopadlo a držím palečky
Naty481
XXX.XXX.21.11
Děkuji za Vaše rady určitě dám vědět.
Naty481
XXX.XXX.21.11
Ještě bych se chtěla zeptat jak dlouho by to mělo mít slepené?
Naty481
XXX.XXX.21.11
Vůbec mu to nepomohlo sice už je má rovnější ale pořád padá
nechci to vzdát ale nevím co jiného
Jestli Vám mohu poradit, netrapte jej...
Mě se stalo to samé minulý rok, z ničeho nic se kuřátku po týdnu rozjely nožičky, asi po třech dnech jsme jej utratili, byl na něj žalostný pohled...asi jste stejný cíťa jako já, i jsem to obrečela, ale musíte si říct je to tak, je to tak...radujte se ze zdravých kuřátek.
Myslím to dobře...
Naty, nic jiného mu nepomůže, nechala jste to krátký čas, za jeden den se to nespraví, tak dva, tři dny..nebojte se toho, nic se mu nestane, dělám to taky tak, kačenkám dokonce dělám dlahu z dřívka od zmrzliny a omotám fáčem a leukoplastí nožičku, pokud ji mají zkroucenou, většinou to pomáhá!Tak to nevzdávejte, držím palce!
Naty481
napsal(a):
Ještě bych se chtěla zeptat jak dlouho by to mělo mít slepené?
Výše jsem psala že nejméně dva dny a taky že po tom že pokud má nožky rozjeté dýl jak týden tak šance na uzdravení se snižuje.Moje kuřata to měly hned po vyklubání, po týdnu to jsem ještě neviděla-to jim nejspíš už něco chybělo.
Mimochodem je to podobné jako vykloubení nožek u miminek, taky se to dá spravit.Kuře roste rychle oproti děcku, proto tolik času neni nazbyt.
Naty481
XXX.XXX.21.11
Díky za všechno no tomu kuřátku jsem to ještě jednou slepila jenže ono s tou náplastí padá nemůže chodit i když to má už dál než na obrázku prostě ať se snažím jak chci vždycky spadne.
Nevím, proč "opravovat" přírodu? Kuře, které má jakýkoliv defekt by v přírodě nepřežilo, proto ani při umělém líhnutí by nemělo být dále ponecháno. Vše co se tkzv. "zachrání" se do budoucna vymstí. Tak je to v přírodě zavedené a člověk-chovatel by se měl především učit pozorováním a co nejvíce napodobovat přírodu...
Nevím za co tu někdo uděluje červené tlapky lidem co se snaží zachránit živého tvora.Navíc pokud je tu naděje na uzdravení a o týrání rozhodně nejde.Zřejmně dává utratit každé své zvíře co je nějak nemocné aby se léčbou netrápilo a asi by tu neměl ani co dělat
jo012810
napsal(a):
Nevím, proč "opravovat" přírodu? Kuře, které má jakýkoliv defekt by v přírodě nepřežilo, proto ani při umělém líhnutí by nemělo být dále ponecháno. Vše co se tkzv. "zachrání" se do budoucna vymstí. Tak je to v přírodě zavedené a člověk-chovatel by se měl především učit pozorováním a co nejvíce napodobovat přírodu...
Když se Vám narodí třeba nemocné štěně a má šanci na uzdravení tak co?Ano člověk by si měl vážit všeho živého a proto nedělat mezi zvířaty takové rozdíly. Pokud někdo líhne ve velkém, tak jednoduše kuře utratí.Kdyby někdo chtěl napodobovat přírodu, to by svět musel vypadat úplně jinak a ne jak vypadá.Pokud má ale někdo chov jen pro radost, tak to je o něčem jiném, tomu nevadí něco ve smyslu"vymstí se"nejde mu o co největší kus masa na pekáči nebo prachy či uznání na výstavách za to co odchoval, má svá zvířata rád jaké jsou.Dál to rozebírat už rozhodně nemám chuť.
Mimochodem co se týče vady nožek, tak to může být zbůsobeno geneticky či jen získané.Očividně jsou tato kuřata jinak silná.Pokud je to dáno geneticky, museli byste tak buď utratit nebo dál nepoužívat do chovu jak rodiče tak všechny sourozence-předávali by tento gen dál což by bylo také nezodpovědné.V přírodě by se tohle nestalo, to se stává právě díky letitému hromadnému šlechtění a lidskému přičinění.
napsal(a):
Když se Vám narodí třeba nemocné štěně a má šanci na uzdravení tak co?Ano člověk by si měl vážit všeho živého a proto nedělat mezi zvířaty takové rozdíly. Pokud někdo líhne ve velkém, tak jednoduše kuře utratí.Kdyby někdo chtěl napodobovat přírodu, to by svět musel vypadat úplně jinak a ne jak vypadá.Pokud má ale někdo chov jen pro radost, tak to je o něčem jiném, tomu nevadí něco ve smyslu"vymstí se"nejde mu o co největší kus masa na pekáči nebo prachy či uznání na výstavách za to co odchoval, má svá zvířata rád jaké jsou.Dál to rozebírat už rozhodně nemám chuť.
Ak níže správně uvádíte cosi o genetice a přírodě, proč na druhou stranu (v citaci) sebe popíráte? Nebo snad podle obrázku dokážete vyloučit genetickou vadu?
Naty481
XXX.XXX.21.11
Tak nic umřelo samo ráno jsem mu chtěla dát najíst a ono tam leželo mrtvé
janabalda
XXX.XXX.153.189
Loni manžel pořídil líheň, tak jsme nadšeně čekali úspěchy, ale nebylo to tak samozřejmé, taky právě ty nožičky. Vypozorovali jsme si, že kuřátka, která byla delší čas (stačilo přes noc - a už to bylo v háji) pod umělou kvočnou, začala mít problémy s nožičkami, i když zpočátku byla OK. Ještě horší to bylo s perličkami, ty byly ještě náchylnější na pokřivení nožiček. Nakonec jsme odhalili to, že problém dělal rovný plastový povrch té vyhřívané podložky v kvočně. Jakmile jsme na to doplnili kousek ustřiženého slabšího filcu, všechna kuřátka se vyvíjela bez problému. Myslím si, že je to právě v tom podkladu pod kuřátkama, stačí tato jednoduchá pomoc a je po problému - nesmějí mít pod sebou hladko.Stačí starý ručník, kousek ustřižené deky,... co jste ochotni obětovat. A myslím, že jsem někde četla, že to bývá v umělých líhních, u přirozeně vyseděných kuřátek pod slepicí se to nestává. Jak jsem již psala o perličkách - ze 7 vajíček se nám vylíhlo 5 perliček, zůstala 1, ostatní skončily na nepohyblivost vlivem rozjetých nožiček. Vejce jsme měli od té samé perličky - měli jsme jen jednu -která nakonec zasedla sama a z patnácti vajec vysezených na zahradě přivedla 13 perliček, které zdolaly cestu z rodného křoví mezi ostatní drůbež hned první den po narození.Tak si myslím, že to určitě nebyl genetický problém, když vejce byly od stejné perly. A fakt jsem obdivovala, jakou cestu musely ujít z místa vylíhnutí až na náš dvorek! Proto si myslím, že nožky měly vpořádku a dostatečně vyvinuté na takovou štreku, potom žily s ostatními přirozeným venkovním životem na normálním venkovním dvoře a všechny chodily a ani později se jim nožičky nerozjely. Určitě je to tím, na čem se pohybujou. Tak zdravím a přeju vám jen sama zdravá kuřátka. Jana.
Dobrý den, i já jsem měla stejný problém předloni s kuřátky. Až když jsem do umělé kvočny, na tu výhřevnou podložku dala po celé ploše látku(denně jsem ji měnila, stříhala stará trika) a vyměnila noviny za vrtvu hoblin, bylo po problému. Kuřátka běhají, jsou čiperná, nožičky v pohodě.