Pižmovka zasedla venku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.3.2015 10:11
luciepol

XXX.XXX.2.242

Dobrý den, vloni jsme pořídili poprve násadová kachní vajíčka, která nám vyseděla kvočna-slepice. Nechali jsme kačera a pár kačenek. Jedna nám před pár dny zasedla venku. Našla jsem hnízdo, když tam bylo asi 7 vajec, nanesla jich asi 18 a zasedla v pondělí. Říkala jsem si, že jí do toho nebudu zasahovat, že asi nejlépe ví, co dělat...když šly teploty k bodo mrazu přes noc, seděla na hnízdě v noci (ještě dřív, než zasedla napevno). Chtěla jsem tomu nechat úplně volný průběh, ale nevím, jestli není moc nechráněná. Našla si místečko, kde je krytá před deštem - u cihlové zídky, o kterou jsou opřené desky. Jednu stranu "přístřešku" ji tvoří cihlová zeď, druhou stranu desky. Sedí na zemi. Tak jsem přemýšlala, jestli okolo ní nepostavit nějakou boudičku. Nevím, jak by reagovala, neopustí pak hnízdo? Mám to nechat jen na ni a jak se začnou líhnout káčata, tak ji přemístit do odchovny? Prosím poraďte, co bude nejlepší. Děkuji L.

5.3.2015 11:23
kuri

XXX.XXX.249.30

Co som tu cital, tak prenasanie hniezda pocas znasky je väcsinou neuspesne. Keby sa podarilo aspon podlozit nejaku bednicku so slamou a skusit tu nejaku boudičku okolo.

5.3.2015 13:18
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

Taky bych se přimlouvala za to, přiklopit jí nějakou větší bedničkou a pokud se u vás vyskytují nějací potkani, tak s možností na noc zavřít. Až se vyklubou mělo by být už celkem teplo, ale nezaškodilo by je šoupnout někam do chlívku aby měla káčata soukromí při krmení, ostatní by jim ujídali a kačka by zbytečně bránila kačata.

5.3.2015 16:59
ondře.j.

XXX.XXX.78.37

luciepol napsal(a):
Dobrý den, vloni jsme pořídili poprve násadová kachní vajíčka, která nám vyseděla kvočna-slepice. Nechali jsme kačera a pár kačenek. Jedna nám před pár dny zasedla venku. Našla jsem hnízdo, když tam bylo asi 7 vajec, nanesla jich asi 18 a zasedla v pondělí. Říkala jsem si, že jí do toho nebudu zasahovat, že asi nejlépe ví, co dělat...když šly teploty k bodo mrazu přes noc, seděla na hnízdě v noci (ještě dřív, než zasedla napevno). Chtěla jsem tomu nechat úplně volný průběh, ale nevím, jestli není moc nechráněná. Našla si místečko, kde je krytá před deštem - u cihlové zídky, o kterou jsou opřené desky. Jednu stranu "přístřešku" ji tvoří cihlová zeď, druhou stranu desky. Sedí na zemi. Tak jsem přemýšlala, jestli okolo ní nepostavit nějakou boudičku. Nevím, jak by reagovala, neopustí pak hnízdo? Mám to nechat jen na ni a jak se začnou líhnout káčata, tak ji přemístit do odchovny? Prosím poraďte, co bude nejlepší. Děkuji L.

Všechny kvočny jsou tvrdohlavé jak slepice, husy, krůty tak i kachny a pokud si umanou, že chtějí sedět na určitém místě, tak s nimi nic nehne. Jak nám sedla poprvé slepice, tak jsme jí zavřeli do králikárny a slepice na vejcích jen stála, tak jsem jí pustil a šla tam, kde to zná nejlépe. Kachnu bych určitě na zemi sedět nenechal, ale udělal bych jí tam hnízdo, které bych možná zakopal do země ať kachna nic nepozná, že se něco změnilo, ale to zakopání by bylo asi příliš složité, a popř. na noc na ní dávat nějaké síto, aby na ní nic nemohlo. Nebo nějakou podestýlky pod ní hodně slámy.

5.3.2015 19:56
ančovička

XXX.XXX.222.190

Taky bych s kačenkou nehýbala, jinak vám z vajíček uteče. Ale má jich celkem dost18 kousků, snad je dobře obsedne, tak po týdnu sezení vejce vezměte, když na nich zrovna nebude, a všechna vajíčka prosvitte nad silnou žárovkou, vyředte ty neoplozená, aby zbytečně nezahřívala vajíčka čistá, neoplozená na ukor ostatních.jinak kačeny, asi tedy máte pižmovky jsou velice dobré matky, tak držím palce!

8.3.2015 16:50
josef.juzanin

XXX.XXX.39.46

ančovička napsal(a):
Taky bych s kačenkou nehýbala, jinak vám z vajíček uteče. Ale má jich celkem dost18 kousků, snad je dobře obsedne, tak po týdnu sezení vejce vezměte, když na nich zrovna nebude, a všechna vajíčka prosvitte nad silnou žárovkou, vyředte ty neoplozená, aby zbytečně nezahřívala vajíčka čistá, neoplozená na ukor ostatních.jinak kačeny, asi tedy máte pižmovky jsou velice dobré matky, tak držím palce!

18 vajec není moc obsedne bez problémů, ale musí mít dostatečně hluboké hnízdo

10.3.2015 07:47
luciepol

XXX.XXX.2.242

Děkuji za Vaše odpovědi, pižmovka sedí vzorně. Vajíček má nakonec 17 a obsedne je bez potíží (špatně jsem předtím počítala). Boudička je ve výstavbě, ale nechci ji nějak vyplašit. Hnízdo má vyhloubené do země, tak přenesení do bedýnky asi nehrozí. Má to moc pěkně vystlané, dala jsem jí do cesty seno, aby měla materiál na stavbu podle vlastních představ. Vybrala si dobře, má to tak 2m ke korýtku a asi 5m k našemu provizornímu kačáku. Sedí asi 10. den, snad se to povede! Zdraví Lucie.

10.3.2015 08:10
kuri

XXX.XXX.249.30

josef.juzanin napsal(a):
18 vajec není moc obsedne bez problémů, ale musí mít dostatečně hluboké hnízdo

Ja mam pizmovky iba od minuleho roka. Cital som tu, ze jedna kacka vyviedla aj 22 kacat.
Pri prvom hniezde som nechal kacke 16 vajicok lebo ostatne uz mala na "druhom poschodi". S kacatami zrala srot a do druhej varky zacala znasat podstatne väcsie vajcia a hniezdo si sformovala na 12 vajicok, dalsie uz zas boli na druhom poschodi. Roztiahol som jej hniezdo aspon na 16 vajec a rano bolo znova prisne upravene na 12 kusov. Som to robil ale 3-4 po sebe a stale si ho upravila podla seba. Tak som jen nakoniec vajcia z druheho poschodia odoberal a nechal len 12. Môze mat kacka vajicka v dvoch poschodiach? Jeden chovatel mi povedal ze ona vie co robi.

10.3.2015 09:29
asperulo

XXX.XXX.249.32

Naše kachny mají také vejce ve dvou poschodích . Momentálně má kažná 23 vajec. Hnízda si pečlivě vystlala peřím a senem ze sekačky. Dávám seno ze sekačky, protože má krátká vlákna a kachně se v tom lépe hrabe. Hodně sena, aby hnízdo mohly tvarovat jak potřebují.

Přidejte reakci

Přidat smajlík