Problem s vlhčením vajec

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.3.2015 20:18
chovatel12

XXX.XXX.44.56

Dobry den potřeboval bych poradit z vlhčením vajec. Mam lihen z polystyrenu a vejce jsem naložil ted v ponděli a dalši chci naložit v patek a podle navodu se ma začit vlhčit 18 den a druhe vejce budou jen 14den a teď mam dilema zda začit vlhčit abych druhe vajce njak nepokazil. Děkuji za radu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.3.2015 20:32

Ono by se ani nemělo přidávat později další vejce.Jak moc to vadí bych vám pověděla zítra, protože právě tak jsem to udělala že jsem přidala vejce po třech dnech ale jen dvě, zatím jsou ok a zítra se mají líhnout, tak jsem sama zvědavá.Co se může stát je spíš to že budou hodně ulepená, nebo se i tzv utopí.Problém je pak stejný i s teplotou kdy se 18. den má snížit.

12.3.2015 06:02
jenca

XXX.XXX.161.27

chovatel12 napsal(a):
Dobry den potřeboval bych poradit z vlhčením vajec. Mam lihen z polystyrenu a vejce jsem naložil ted v ponděli a dalši chci naložit v patek a podle navodu se ma začit vlhčit 18 den a druhe vejce budou jen 14den a teď mam dilema zda začit vlhčit abych druhe vajce njak nepokazil. Děkuji za radu.

Dobrý den,
nepište, že máte líheň z polystyrénu(na materiálu líhně až tak nezáleží) ale jaký typ(bez nuceného oběhu x s nuceným oběhem). Já mám zkušenost, že vejce jdou přidat téměř kdykoliv. Ale používám vlastní líheň bez nuceného oběhu a vajíčka překládám. Letos jsem přidával vajíčka po týdnu, aby se mi dobře pamatovalo, kdy se mají líhnout:). Z mých přidaných vajec se vyklubalo 19 z 21. Z vajec poslaných od kamarádů(různí kříženci marans. a araukán na barvu vajec, a kříženci hedvábniček na kvočny) 7 z 10. Přidával jsem i minulé roky v různých fázích líhnutí předchozí várky a žádný problém s tím nebyl. Jediné co bych asi nedělal je přidat vejce po 14 dnu inkubace předchozí várky(čistě kvůli tomu, aby zárodky nebyly ve změněných podmínkách dolíhně v době, kdy si ještě netopí samy). Co se týče vlhčení já mlžím stěny líhně a přidám mokrou plenku nebo starou utěrku. S mlžením na vejce jsem měl horší výsledky. Pokud nebudou vejce mokré, nic se jim tím, že mlžíte už 14 den nestane. Ale platí to, jak jsem psal výše, pro líheň typu bios bez nuceného oběhu. Pokud máte líheň s ventilátorem napište to a počkejte si na reakci někoho se stejným typem líhně. Nebo pokud má paní Ernya líheň s ventilátorem, tak budete vědět od ní, jak to funguje.

12.3.2015 07:28
chovatel12

XXX.XXX.44.165

jenca napsal(a):
Dobrý den,
nepište, že máte líheň z polystyrénu(na materiálu líhně až tak nezáleží) ale jaký typ(bez nuceného oběhu x s nuceným oběhem). Já mám zkušenost, že vejce jdou přidat téměř kdykoliv. Ale používám vlastní líheň bez nuceného oběhu a vajíčka překládám. Letos jsem přidával vajíčka po týdnu, aby se mi dobře pamatovalo, kdy se mají líhnout:). Z mých přidaných vajec se vyklubalo 19 z 21. Z vajec poslaných od kamarádů(různí kříženci marans. a araukán na barvu vajec, a kříženci hedvábniček na kvočny) 7 z 10. Přidával jsem i minulé roky v různých fázích líhnutí předchozí várky a žádný problém s tím nebyl. Jediné co bych asi nedělal je přidat vejce po 14 dnu inkubace předchozí várky(čistě kvůli tomu, aby zárodky nebyly ve změněných podmínkách dolíhně v době, kdy si ještě netopí samy). Co se týče vlhčení já mlžím stěny líhně a přidám mokrou plenku nebo starou utěrku. S mlžením na vejce jsem měl horší výsledky. Pokud nebudou vejce mokré, nic se jim tím, že mlžíte už 14 den nestane. Ale platí to, jak jsem psal výše, pro líheň typu bios bez nuceného oběhu. Pokud máte líheň s ventilátorem napište to a počkejte si na reakci někoho se stejným typem líhně. Nebo pokud má paní Ernya líheň s ventilátorem, tak budete vědět od ní, jak to funguje.

Dobry den mam lihen bez nuceneho oběhu.Nasazoval jsem na zkoušku ruzne křížence a ted po 5 dnech chci přidat dalši. Ale to už jsou Maransky a ty jsou pro mně duležitějši.

12.3.2015 10:28

Já mám právě líheň s ventilátorem, tak proto jsem na tom hůř.Nejlepší to je jistě u větších líhní bez nuceného oběhu.

12.3.2015 10:39
jenca

XXX.XXX.161.27

chovatel12 napsal(a):
Dobry den mam lihen bez nuceneho oběhu.Nasazoval jsem na zkoušku ruzne křížence a ted po 5 dnech chci přidat dalši. Ale to už jsou Maransky a ty jsou pro mně duležitějši.

V tom případě ale nemáte otestováno jestli líheň funguje. Zárodky se vám začnou v nouzi vyvíjet i pod lampičkou. Líheň ale musí udržovat po celou dobu vhodnou teplotu vlhkost a přísun kyslíku. Pokud ji chcete otestovat musíte testovací várku vylíhnout. Pokud třeba budou nedostatečně velké větrací otvory, kuřata se vám udusí ve vejcích až v pozdějších fázích inkubace, protože vylučování oxidu uhličitého vejcem roste v průběhu celé inkubace. Taky pokud nenasadíte v testovací várce plnou líheň můžete kuřata vylíhnout, protože jim bude ventilace dostačovat, ale při plně nasazené líhni už může být líhnivost daleko horší(s každým vejcem zvyšujete množství vylučovaného CO2). Jestli je to kupovaná líheň řiďte se návodem. Šanci na úspěšné líhnutí zvýšíte, pokud budete vejce překládat(ty ze středu k okraji a naopak, já to dělám 3x denně - ráno, odpoledne a večer, na přesnosti intervalů nezáleží). Dalším podpořením líhnivosti je, vejce chladit. Postup chlazení máte v každém druhém článku o líhnutí. Také změřte teploměrem s čidlem(cca 150 Kč) teplotu na horní a dolní straně vajec a průměr udržujte na 38 stupních. Zárodek se nachází v horní třetině vejce a smrtelná teplota u zárodku je 42 stupňů.

17.6.2015 13:46
králík 67

XXX.XXX.3.139

Dobrý den,
chtěl bych poradit. Poprvé jsem si dal do líhně 30 vajíček od slepice a čekal jsem co a jak.
z kraje jsem tam měl teplotu 38 stupnů a vlhkost 50-60. po 17 dnech jsem postupně ubíral teploty na 36.5 a vlhkost jsem měl 75-80. Ve 20 den se mi vyklubalo 1. kuřátko. Ten den pak ještě jedno, ale tomu jsem už musel pomoci, protože skořápka praskla ale slupka ( blána) byla tvrdá. Zbylé už se nevyklubali. Ve 23 den jsem zkoušel vajíčka jedno po druhém, ale všechna už byla mrtvá. Asi se nemohla dostat přes tu slupku.
Čím to bylo, že byla tak tvrdá a že se přesto nemohla dostat,
Děkuji za odpověd.

17.6.2015 18:50
ovecka

XXX.XXX.203.146

Nepíšete o jakou líheň se jedná. Podle mne se jedná o nízkou teplotu, v dolíhni na 100%. Možná i po celou dobu líhnutí, pokud se jedná o líheň bez nuceného oběhu. Skořápka ani blána není pro normálně líhnutá, zdravá a silná kuřata problém. Dana.

17.6.2015 21:08
friend

XXX.XXX.57.29

Aj podľa mňa máte nízku teplotu, ja mám v liahni 38,5-39, v doliahni 38. A liahnu sa dobre.

17.6.2015 21:14
králík 67

XXX.XXX.207.46

Moje lihen se jmenuje Janoel 49.
Tak to snad zkusim jeste jednou.

18.6.2015 07:01
bara001

XXX.XXX.43.136

Myslím, že je více méně jedno jakou líheň máte. Podstatná je teplota ve výši zárodku. Leze použít i systém měření teploty pod vejci a na nich a průměr teplot je přibližně teplota u zárodku. Bez těchto informací je úplně jedno, kolik teploměry ukazují. Na mých líhních ukazují přes 40 stupňů, ale teploměr v líhni má 37,5 ve výši zárodků. Takže kupte si ještě teploměr do líhně a měřte teplotu tam.

Postupné přidávání vajec je možné, alespoň v Biosce ano, nová vejce se vždy vkládají do středu a odstup od sebe by měl být alespoň týden. Já dávám vejce do líhně tak, že nejprve vložím ty s nejdelší dobou líhnutí a pak postupně přikládám, aby se líhla přibližně ve stejný den. Nemám s tím žádný problém. Barbora.

18.6.2015 07:34
králík 67

XXX.XXX.3.139

bara001 napsal(a):
Myslím, že je více méně jedno jakou líheň máte. Podstatná je teplota ve výši zárodku. Leze použít i systém měření teploty pod vejci a na nich a průměr teplot je přibližně teplota u zárodku. Bez těchto informací je úplně jedno, kolik teploměry ukazují. Na mých líhních ukazují přes 40 stupňů, ale teploměr v líhni má 37,5 ve výši zárodků. Takže kupte si ještě teploměr do líhně a měřte teplotu tam.

Postupné přidávání vajec je možné, alespoň v Biosce ano, nová vejce se vždy vkládají do středu a odstup od sebe by měl být alespoň týden. Já dávám vejce do líhně tak, že nejprve vložím ty s nejdelší dobou líhnutí a pak postupně přikládám, aby se líhla přibližně ve stejný den. Nemám s tím žádný problém. Barbora.

Dobrý den,
chtěl bych se ještě zeptat. Ten teploměr klasický venkovní, nebo existuje nějaký specialní do líhně. A ještě jedna otázka, Teplotu uvnitř máte nastavenou (37.5) stále stejnou, nebo ji měníte?
Děkuji za odpověd.

Přidejte reakci

Přidat smajlík