Projekt - ledničková líheň

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.3.2015 22:21
chipsik

XXX.XXX.209.73

Zdravím chovatele a kutily. Pustil jsem se do stavby malé líhně z ledničky a řeším teď dvě důležité otázky. Tou první je topení, tou druhou je pak cirkulace vzduchu, protože líheň bude s nuceným oběhem.

Ad 1) Vnitřní prostor líhně má rozměr 34x40x25 cm (šxvxh). Můj předpoklad je, že k vytopení tak malého prostoru by mělo stačit 50-70W. Chci použít topnou spirálu, ale tady jsem narazil na problém - nemohu sehnat spirálu s tak malým výkonem. Napadlo mne proto použít akvarijní topítko, které bych pouze zbavil jeho skleněného obalu a vhodně ukotvil. Co Vy na to?

Ad 2) Protože bude líheň s nuceným oběhem vzduchu, musím ji vybavit vhodným ventilátorem. Objem líhně je 34 litrů. Otázky mám dvě.

1. Jak výkonný musí být ventilátor? Tj., kolik vzduchu by jím mělo projít za minutu provozu? Například tento ventilátorek (http://www.gme.cz/ventilator-sunon-ee40101s1-999-p625-259) prožene za minutu 226,5 litru vzduchu, tj. každou minutu by se přes líheň "prohnalo" 6,7 násobek jejího objemu. Je to hodně, nebo je to málo?

2. Musí ventilátor běžet neustále, nebo by bylo lépe jej synchronizovat s topným tělesem, takže by běžel pouze tehdy, když by spirála topila?

Jak jsou tyto otázky řešeny u komerčních líhní s nuceným oběhem?

Budu rád za Vaše doporučení.
Lukáš.

16.3.2015 01:51
asitakhle

XXX.XXX.18.191

Topení máte například tady: http://www.lihne.cz/638-45w.html
spirála je nebezpečná do vlhkého prostředí.
Navržený ventilátorek stačí a nechte ho běhat stále.

Nepíšte nic o tom: jestli tam bude jedno patro vajec nebo více.Také budete potřebovat termostat a vlhkoměr.Otvory na větrání, způsob otáčení vajec a kolik jich tam chcete dávat.Dále neřešíte kam dáte topení a ventilátorek.

16.3.2015 03:39
Toník 11

XXX.XXX.8.122

Nechci být špatný prorok, ale před lety jsem také koupil ventilátory Sunon, na 220, kluzná ložiska a za týden nešel ani jeden, vyreklamoval jsem je, ale už jsem se je bál dát do líhně a
koupil jsem jiné ventilátory s kuličkovými ložisky.Spirálu sežeň co nejmenší výkon, např.100w a dej před ní diodu a máš poloviční výkon což na tak malou líneň bohatě stačí.

16.3.2015 04:22
asitakhle

XXX.XXX.18.191

No ještě k tomu ventilátorku který tam chcete dát potřebujete trafo 12V DC -takže na stejnosměrných 12V.Pokud tam bude jen jeden tak se to moc nevyplatí a bylo by lepší dát ventilátorek rovnou na 220V, ale zde bude asi problém sehnat málo výkonný.

aaaaaaa

16.3.2015 12:28
aaaaaaa

XXX.XXX.46.141

Ja mám objem zhruba rovnaky a topný kabel 50 w a uplne to stačí, skušal som aj ventilátor ale nakoĺko to je len na jedno poschodie tak nieje treba.

16.3.2015 13:04
chipsik

XXX.XXX.209.73

asitakhle napsal(a):

Nepíšte nic o tom: jestli tam bude jedno patro vajec nebo více.Také budete potřebovat termostat a vlhkoměr.Otvory na větrání, způsob otáčení vajec a kolik jich tam chcete dávat.Dále neřešíte kam dáte topení a ventilátorek.

Dobrý den, děkuji za reakci.

Nebezpečnost spirály ve vlhkém prostředí spočívá v čem? V možnosti koroze? A co nerez? Přemýšlel jsem i o tom, zda by šlo spirálu vyrobit, ale nevím, jaký by byl vhodný materiál a jak by měla být dimenzována, aby odpovídala výkonem.

Jsem Kutil s velkým "K", takže co jde vyrobit, to chci vyrobit. Samozřejmě vím, co vše potřebuji. Hodně jsem si toho načetl. Termostat s vlhkoměrem chci sestavit s pomocí známého elektronika. Pokud to neklapne, vím, kde koupím. Patra jsou dvě. Mohla by být i tři, ale pro moje hobby líhnutí by to bylo zbytečné (zatím ). Proto také volím líheň s nuceným oběhem (v případě jednoho patra by to nebylo třeba). Vejce budou "otáčena" naklápěním lísek (ručně). Umístění ventilátorku a topení závisí právě na zvoleném zdroji vytápění. Chtěl bych jej umístit mimo vlastní prostor inkubátoru. Pokud jde o proudění vzduchu, napadlo mne na strop líhně udělat rozvod ze slabších trubek s vyvrtanými otvory směřujícími kolmo dolů. Nevím ale, zda by to mělo v tak malém prostoru smysl a rovnoměrného rozložení teploty by se nedosáhlo i prostým umístěním ventilátoru přímo na zadní stěnu líhně v její horní části. Ještě doplním, že na dně líhně jsou vyvrtány dva otvory, které napojím s pomocí trubek na prostor za ventilátorem, takže bude dosaženo skutečného oběhu vzduchu.

Protože nerozumím elektronice, ještě se zeptám, proč by se nevyplatilo trafo na jeden ventilátor? Je to z hlediska pořizovací ceny nebo hraje roli i něco jiného? Po ventilátoru na 220V se podívám.

Lukáš.

16.3.2015 13:08
chipsik

XXX.XXX.209.73

Toník 11 napsal(a):
Nechci být špatný prorok, ale před lety jsem také koupil ventilátory Sunon, na 220, kluzná ložiska a za týden nešel ani jeden, vyreklamoval jsem je, ale už jsem se je bál dát do líhně a
koupil jsem jiné ventilátory s kuličkovými ložisky.Spirálu sežeň co nejmenší výkon, např.100w a dej před ní diodu a máš poloviční výkon což na tak malou líneň bohatě stačí.

Dobrý den, díky, že prorokujete. Ono je dobré znát zkušenosti jiných a poučit se z nich. Jaké jste tedy nakonec pořídil ventilátory? A můžete mi, prosím, objasnit, jak dioda umístěná před spirálu o výkonu 100W sníží výkon spirály na polovinu? Jsem v elektro záležitostech naprostý laik, ale zajímá mě to.

Lukáš.

16.3.2015 13:12
chipsik

XXX.XXX.209.73

aaaaaaa napsal(a):
Ja mám objem zhruba rovnaky a topný kabel 50 w a uplne to stačí, skušal som aj ventilátor ale nakoĺko to je len na jedno poschodie tak nieje treba.

Dobrý den, děkuji za reakci. Jak jste spokojený s topným kabelem? Nedochází k větším výkyvům teploty?

Lukáš.

16.3.2015 13:15
chipsik

XXX.XXX.209.73

asitakhle napsal(a):

Ještě doplním, že spirálu jsem volil proto, že se mi jeví z hlediska ohřátí vzduchu jako nejúčinnější. Ohřívá přímo okolní vzduch a nikoli prvotně nějaký svůj obal a pak teprve vzduch, jak je tomu třeba u kabelů apod. Tj. nedochází u ní ke ztrátě vlivem ohřívání nepotřebných částí. Ale je to jen můj dojem.

Lukáš.

aaaaaaa

16.3.2015 16:42
aaaaaaa

XXX.XXX.46.141

Kabel nemá ani dlhý nabeh ani zotrvačnosť nakoĺko priestor nieje veĺký a dobre tepelne izol. rozdiel pri zap.vyp.je 0,3 C.

16.3.2015 21:07
kamilek

XXX.XXX.255.6

chipsik napsal(a):
Ještě doplním, že spirálu jsem volil proto, že se mi jeví z hlediska ohřátí vzduchu jako nejúčinnější. Ohřívá přímo okolní vzduch a nikoli prvotně nějaký svůj obal a pak teprve vzduch, jak je tomu třeba u kabelů apod. Tj. nedochází u ní ke ztrátě vlivem ohřívání nepotřebných částí. Ale je to jen můj dojem.

Lukáš.

Uvažujete ekonomicky, ale u tak malé líhně to zas tak není třeba s ohledem na bezpečnost.Spirála je holý drát ve vlhku -pod proudem, co když se jí dotknete.A to se lehce může stát když budete obracet ručně.Také si uvědomte že tam muže sáhnout někdo jiný, děti, žena.To už bych raději dal žárovky, u vás asi 2 x 25W.Mezi ně ventilátor a nevymýšlel bych složitosti s tím vzduchem.Termostat přesný sestavíte-to je laická představa.To by jste musel být hodně dobrej v elektronice a ne jak píšete.
I tak přeji hodně zdaru.

16.3.2015 21:56
chipsik

XXX.XXX.209.73

kamilek napsal(a):
Uvažujete ekonomicky, ale u tak malé líhně to zas tak není třeba s ohledem na bezpečnost.Spirála je holý drát ve vlhku -pod proudem, co když se jí dotknete.A to se lehce může stát když budete obracet ručně.Také si uvědomte že tam muže sáhnout někdo jiný, děti, žena.To už bych raději dal žárovky, u vás asi 2 x 25W.Mezi ně ventilátor a nevymýšlel bych složitosti s tím vzduchem.Termostat přesný sestavíte-to je laická představa.To by jste musel být hodně dobrej v elektronice a ne jak píšete.
I tak přeji hodně zdaru.

Dobrý den, děkuji za reakci. Jak jsem psal výše, umístění topení závisí na tom, jaké bude zvoleno. Pokud by to byla skutečně spirála (zde stále uvažuji použití akva topítka), chtěl bych ji umístit mimo prostor inkubátoru. Moje představa je taková, že bych jej vnořil do vertikální trubky (za předpokladu vhodného ukotvení, aby nedošlo k samovolnému pohybu), kterou bude procházet vzduch. Tím je vyřešena otázka bezpečnosti při obsluze líhně, ale samozřejmě je zde otázka bezpečnosti z hlediska možného vzniku požáru. Vše je ale stále ve stadiu úvah.

Pokud jde o termostat, psal jsem, že na to mám známého elektronika.

Lukáš.

Přidejte reakci

Přidat smajlík