Dobrý deň.
Staviam malý kurín predpokladám pre 5+1 ks sliepok (Hempšírka). Z vnútra aj z vonku je opláštenie 10mm OSB doskou, medzi nimi je 5cm polystyrénu kvôli zatepleniu. Ako vidno na priložených obrázkoch, na jednej strane je okno, ktoré sa bude na leto vyberať, oproti oknu sú hniezna na znášanie. Predná strana je rozdelená je riešená z dvojitých dverí. Vnútorný rozmer je 160x125 cm, výška vpredu je 125 cm a vzadu 100 cm. V prílohe sú fotky aktuálneho stavu, potrebujem ešte ukotviť dvere, celý namaľovať a pridať bidlá.
Chcem požiadať o radu, ako vyriešiť vetranie. Čo som pozeral rôzne návody na stavbu kurína, nikde to veľmi nebolo riešené, ale myslím, že keď dnu zavriem 6 ks hydiny tak to bude (najmä v zime) bez vetrania dosť problém. Neviem, či len niekde pod strechou vyvŕtať niekoľko dier a na ne dať pletivo alebo riešiť komínové vetranie, či nejako inak :(
Vďaka za rady.
Peter L.
Vsetky podobne kuriny co som videl, mali kominove vetranie.Co sa tyka toho zateplenia, je fajn, ze budu mat teplo, ale...
Pri spatnom odvetrani respiracne problemy, plesen a v neposlednom rade tam nemozete dat dospelu hydinu.Musite si vychovat vsetko od vajca.V pripade ak tam date dospelu hydinu, tak jedine z overeneho 100% zdroja.Pretoze ak sa vam do toho polystyrenu zavrtaju cmeliky, uz sa ich nikdy nezbavite.
Prve kuriny som mal riesene podobne ako tento vas.Po zlej skusenosti s respiracnym problemom som presiel na voliery.Ono naozaj cim viac som ich "rozmaznaval"tym to bolo horsie.Teraz maju Spartanskejsie podmienky, ale zdravotny stav super.Avsak sto ludi sto chuti a zalezi aj v akej nadmorskej vyske chovate.Tu u nas je teplejsie..
No a aspon podla fotiek nevyzera byt maly :-D.
Komínové... hmm... to som pôvodne chcel, len si nie som istý ako ho urobiť :-/
Čo sa týka polystyrénu, pochádzam z pod Tatier a aj keď už pár rokov bývam na Zemplíne, tak stále zabúdam, že u nás zima trvá len pár dní ;-) Ako to myslíte s tým chovom vo voliérach? Ja tiež chcem dať ku kurníku malý výbeh (2x5m), ktorý sa však bude dať otvoriť a potom budú mať k dispozícii niekoľko árov, lebo mám nevyužitý pozemok. Nechcem ich nechať v kuse zavreté v kurníku. Alebo vy máte iba voliéru a napr. jeden koniec z troch strán uzavretý ale jednu úplne otvorenú? Videl som aj takéto riešenie ale zdalo sa mi to do našich podmienok nevhodné.
Kurník nie je veľký ale máte pravdu ani celkom malý. Momentálne ho staviam na terase lebo pršalo a bojím sa ako ho prenesiem, lebo je strašne ťažký :-D.
Na prvej fotke su moje prve, na dalsej uz voliery.Teraz je to uz dokoncene a uzavrete, tak viem vypustat na dve strany, ale aj tak sa dostanu von len kazdy treti den.Chcelo vy to menej druhov, alebo vacsi pozemok
Přidávám se k tomu co píše "merfi", v zatepleném kurníku se čmelíci nedají zlikvidovat a většina plemen slepic zateplení nepotřebuje. Mé dva poslední kurníky už jsou nezateplené a žádný problém(slepice zdravé a snáška dokonce větší než v zatepleném, ale to je způsobeno zdokonalením krmné dávky). Pokud bych někdy choval choulostivé slepice, zateplení bych řešil tak, že prostor mezi stěnami bych vysypal dřevěným popelem.
Toto som fotil uz davnejsie v obci Cajkov.Vraj su takto celu zimu ci prsi, ci snezi a znaska dobra
Je to sice extrem, ale aspon su odolne
:) Pod tym stromom by som sa veru nechcel prechadzat :-D
Uvidim teda ako to bude v tomto kurine, ak by bol v polystyrene problem, kurin rozoberiem a vonkajsie oplastenie pouzijem na vyrobu noveho ;)
btw - nema niekto nejaky dobry odkaz na info o kominovom vetrani aby som to nemusel zbytocne hladat?
Nezpevnenu.Je tam hlina a na vrchu popol s vapnom.Vsetky su na noc vo volierach.A aj cez zimu.Akurat ze je dookola agrofolia(tento rok dam lexan), takze aj ked vonku mrzne, je tam nieco nad nulou a voda zamrza len par dni v roku.
Jediny rozdiel je v tom, ze mimo obdobia liahnutia sa mozu past spolu, kedze su oddelene od kohutou.