Porážka drůbeže - rada nezkušenému

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.3.2015 21:13
chipsik

XXX.XXX.209.73

Zdravím chovatele. Ve čtvrtek nás čeká porážka kohoutů (7 měsíců). Nevím, zda se toho zhostím sám, nebo to přenechám dědovi, ale každopádně chci, aby vše proběhlo rychle a bez zbytečného stresu pro obě strany. Prosím o Vaše doporučení a komentáře k postupu, který jsem zvolil...

1. Kohouti budou od zítřka zavření a nebudou krmeni. Pouze budou mít vodu na pití.
2. Zabiti budou useknutím hlavy. Podřezávat nehodlám, protože to bych nezvládl. Na špalek přitluču dva hřebíky tak, aby se mezi ně vešel krk, ale neprošla hlava. Vložím krk, trochu natáhnu a seknu. Ok? Jak mám docílit toho, aby se po zabití zvíře nepomlátilo? Napadlo mě vzít třeba pytel nebo silnější igelitku, hlavu protáhnout rohem, kolem zbytku těla přitáhnout a pak teprve zabít. Šlo by to tak nebo máte lepší doporučení?
3. Nechám vykrvit.
4. Voda na spaření 65 stupňů. Jak dlouho pařit?
5. Oškubání nebude problém.
6. Vykuchání jsem si nastudoval z videí, takže to snad zvládnu.

milan78

23.3.2015 21:58
milan78

XXX.XXX.17.197

Postup máte správný.Já raději zarezavam, přijde mi, ze je to čistější práce. Ale s tou igelitkou mate dobry nápad. Kruty zabijim taky v pytli a prostrcim jim hlavu uriznutym rohem. Tu vodu napareni klidně teplejší. Kohout má tvrdou kůži a nepřepaří se tak lehce, jako brojler.Já kohouta namocim nejdřív do studené vody a potom sparim varici vodou. Nemejte strach, zvládnete to. Nic to není.

24.3.2015 00:37
horal

XXX.XXX.58.226

S těma hřebíky dobrý nápad, i ta voda je v pořádku. Stačí 5-10 minut ale každý zvlášť namočený. Já než oškubu jedoho druhého si namočím do kýble. Jde to pěkně dolu a kůže se nepotrhá, hlavně na křídlech. Při zabíjení je držím za běháky a to tak že trochu natáhnu křídla a špičky strčím k těm běhákům ktré pevně držím a tak se netřepou než vykrví. Pozor na krk občas s nim kroutí a tak hrozí potřísnění krví. S tou igelitkou bych to moc neryskoval nemusí vydržet lepší by byl pytel u kterého se usekne spodní růžek, kohot se strčí do pytle dírou se protáhne hlava a zbytek pytle se zamotá kolem kohouta. Vlastně jste to sám popsal správně tak ať se Vám dílo podaří.

24.3.2015 01:41
chipsik

XXX.XXX.209.73

milan78 napsal(a):
Postup máte správný.Já raději zarezavam, přijde mi, ze je to čistější práce. Ale s tou igelitkou mate dobry nápad. Kruty zabijim taky v pytli a prostrcim jim hlavu uriznutym rohem. Tu vodu napareni klidně teplejší. Kohout má tvrdou kůži a nepřepaří se tak lehce, jako brojler.Já kohouta namocim nejdřív do studené vody a potom sparim varici vodou. Nemejte strach, zvládnete to. Nic to není.

Moc díky za reakci a za podporu. Použiji raději pytel a pokud neseženu, tak mě teď napadlo, že si klidně můžu ušít jakýsi kužel z nějakého kusu látky a použít ten. Strach mám. Nikdy jsem nic nezabil, pokud nepočítám nemocnou akvarijní rybičku. Nicméně musím najít dostatek odvahy se to naučit a brát to jako přirozenou věc.

24.3.2015 01:49
chipsik

XXX.XXX.209.73

horal napsal(a):
S těma hřebíky dobrý nápad, i ta voda je v pořádku. Stačí 5-10 minut ale každý zvlášť namočený. Já než oškubu jedoho druhého si namočím do kýble. Jde to pěkně dolu a kůže se nepotrhá, hlavně na křídlech. Při zabíjení je držím za běháky a to tak že trochu natáhnu křídla a špičky strčím k těm běhákům ktré pevně držím a tak se netřepou než vykrví. Pozor na krk občas s nim kroutí a tak hrozí potřísnění krví. S tou igelitkou bych to moc neryskoval nemusí vydržet lepší by byl pytel u kterého se usekne spodní růžek, kohot se strčí do pytle dírou se protáhne hlava a zbytek pytle se zamotá kolem kohouta. Vlastně jste to sám popsal správně tak ať se Vám dílo podaří.

Též děkuji za reakci. To o těch hřebíkách jsem se dočetl někde tady v diskusi, ale už nevím, kde to bylo. Jsem rád, že zmiňujete to kroucení krku. Dám si větší pozor. Jak už jsem psal výše, zkusím ten pytel, nebo si něco ušiju - k tomu mě teď už i napadlo, jak by to dílo mělo vypadat. Pokud jej zrealizuju a bude fungovat, přidám fotku.

24.3.2015 05:57
jenca

XXX.XXX.161.27

Taky se přidám, všechno máte správně. Můžete to ještě vylepšit tak, že si uděláte závěs s háčkem na pytel. Pokud máte na zahradě jabloň nebo jiný vhodný strom dejte si špalek tam, na větev pověste řetízek a z hřebíku(s useknutou hlavičkou) si skruťte háček. Až kohoutovi protáhnete hlavu rohem pytle zavěsíte pytel do výškově vhodného očka řetězu, tak aby krk byl od hřebíků téměř vodorovně po odseknutí hlavy stačí odstoupit a nechat kohouta vykrvit(přesto na vás pár kapek nejspíš skončí). Kuchání vám od druhého kohouta půjde bez problémů nezapomeňte na vole (i když u vylačněných kohoutů ho vytáhnete snadno zároveň se žaludkem).

24.3.2015 06:18
jenca

XXX.XXX.161.27

Ještě mě napadá, pokud chcete při kuchání postupovat extra čistě a crcat se s tím(já to tak dělám), můžete si nachystat pár kousků režné niti a před vyjmutím vnitřností udělat na jícnu a obříznuté kloace uzel(je to otázka asi 20 vteřin a máte jistotu že vám do kohouta nezteče ani kapka žaludečních šťáv, nemusíte ho pak ani vyplachovat). A pokud vám nepůjde břichem vytáhnout jícen(nebo se roztrhne) nařízněte u dalších kohoutů kůži na krku a uvolněte napřed vole.

24.3.2015 20:34
chipsik

XXX.XXX.209.73

jenca napsal(a):
Taky se přidám, všechno máte správně. Můžete to ještě vylepšit tak, že si uděláte závěs s háčkem na pytel. Pokud máte na zahradě jabloň nebo jiný vhodný strom dejte si špalek tam, na větev pověste řetízek a z hřebíku(s useknutou hlavičkou) si skruťte háček. Až kohoutovi protáhnete hlavu rohem pytle zavěsíte pytel do výškově vhodného očka řetězu, tak aby krk byl od hřebíků téměř vodorovně po odseknutí hlavy stačí odstoupit a nechat kohouta vykrvit(přesto na vás pár kapek nejspíš skončí). Kuchání vám od druhého kohouta půjde bez problémů nezapomeňte na vole (i když u vylačněných kohoutů ho vytáhnete snadno zároveň se žaludkem).

Stromy jsou a snad by se našla i vhodná větev.

24.3.2015 20:45
chipsik

XXX.XXX.209.73

jenca napsal(a):
Ještě mě napadá, pokud chcete při kuchání postupovat extra čistě a crcat se s tím(já to tak dělám), můžete si nachystat pár kousků režné niti a před vyjmutím vnitřností udělat na jícnu a obříznuté kloace uzel(je to otázka asi 20 vteřin a máte jistotu že vám do kohouta nezteče ani kapka žaludečních šťáv, nemusíte ho pak ani vyplachovat). A pokud vám nepůjde břichem vytáhnout jícen(nebo se roztrhne) nařízněte u dalších kohoutů kůži na krku a uvolněte napřed vole.

Jsem lehce vyděšen. Na videích, která jsem studoval, to vypadalo tak jednoduše.

Takže:
Oškubaného kohouta položím před sebe na zádíčka a říznu nad kloakou příčně k ose těla (tj. směr od nohy k noze). Tím otevřu břišní dutinu. Zasunu dovnitř ruku a vyvrhnu ven obsah. Oddělím játra, srdce a žaludek a následně obříznu kolem kloaky a tím oddělím zbytek vnitřností. Takhle jsem si to představoval. Ale co ten jícen? Ještě ta videa omrknu. Vím, že na některých nařezávali krk a cosi vytahovali ven.

milan78

24.3.2015 21:15
milan78

XXX.XXX.227.76

Já nejdřív nariznu krk a uvolním trubici a jicen. Nebojte se to vzít silou. Az teprve potom otevřu břišní dutinu.úplně prvně si ale odriznete behaky, ať vám neprekazi při kuchani. Když je kohout vykuchany, odriznu krk a letky a dávám to zvlášť ke drobům.Ale to už záleží na Vas, jak si kohouta dal upravite.

24.3.2015 21:24
nitram306

XXX.XXX.3.121

Dobrý večer,
k tomu kuchání mám postřeh od známé. Pokud vím dopředu, že budu dále kuře porcovat (např. pro lepší skladnost, nebo vykostění...), je jednoduší trup hned na začátku rozříznout podél na prsou až ke kloace, kost roztříhnout a půlky jakoby rozlomit. Pak pohodlně vyndám vnitřnosti. Jedná se urychlení kuchání, ale i já jsem zastánce klasického vyvrhnutí.
MZ.

24.3.2015 21:25
jenca

XXX.XXX.161.32

Není třeba být vyděšen v krku objevíte dvě trubice měkkou to je jícen a tvrdou to je průdušnice. Po naříznutí kůže na krku průdušnici vytrhnete od průdušek(místa kde se větví na dvě části). Na začátku jícnu(ta měkká jakoby kožovitá trubice) si můžete provázkem nebo nití udělat uzel ať vám nekape. Pak ho prsty uvolníte od kůže krku až po vole(vole je v místě kde jícen přechází z krku do hrudi). Pak už můžete postupovat, jak jste psal(teda ten řez já dělám od kloaky k hrudní kosti shodně s osou těla ne od nohy k noze). Uvolněný jícen a vole vytáhnete břišní dutinou spolu se žaludkem.

24.3.2015 21:29
jenca

XXX.XXX.161.32

Á tak už vám to popsal Milan78 než sem odpověděl, dělám to úplně stejně.

24.3.2015 22:06
chipsik

XXX.XXX.209.73

Již jsem klidnější. Zkouknul jsem ještě ta videa a nyní mám i tady v diskusi potvrzeno, že jsem je pochopil správně. Odříznu běháky a pak to vezmu od krku a použiju i provázek na podvázání jícnu. Až si to osahám, tak to žádná věda nebude. To jen teď, když to bude prvně, jsem nervóznější.

24.3.2015 22:07
chipsik

XXX.XXX.209.73

nitram306 napsal(a):
Dobrý večer,
k tomu kuchání mám postřeh od známé. Pokud vím dopředu, že budu dále kuře porcovat (např. pro lepší skladnost, nebo vykostění...), je jednoduší trup hned na začátku rozříznout podél na prsou až ke kloace, kost roztříhnout a půlky jakoby rozlomit. Pak pohodlně vyndám vnitřnosti. Jedná se urychlení kuchání, ale i já jsem zastánce klasického vyvrhnutí.
MZ.

Výborný nápad. Maso budeme porcovat, takže vyzkouším i tuhle možnost.

27.3.2015 12:27
syz

XXX.XXX.109.48

Škoda, že na to nejsou nějaké kurzy. Pokud se člověk z města odstěhuje na vesnici a chce zvířata mít i na maso, tak se to musí nějak naučit. Lidi by si řekli novinky, třeba jak je to s omračující pistolí na drůbež. Kdo a jak ji používá a jak je s ní spokojení. Včetně předvedení.

27.3.2015 12:50
jenca

XXX.XXX.161.27

Zajděte si za nejbližším sousedem co chová drůbež, má čisté pěkné výběhy(prostě je vidět, že se o svá zvířata stará) a zeptejte se jestli by vám byl ochotný ukázat porážku a zpracování. Takových 9 z 10 vám to rádo ukáže a ještě budou rádi, že se zajímáte o chov, chcete vůbec něco chovat a nestěžujete si na kokrhání, kejhání, holuby na střeše a jiné smrtelné prohřešky jejich zvířat. Taky vám nejspíš rádi poradí, co a jak chovat a dozvíte se, že ideální je to co mají sami v chovu, to je běžné u všech chovatelů, co mají svoje oblíbené plemena:).

27.3.2015 13:02
syz

XXX.XXX.109.48

Ano, to bude asi jediná možnost. Už jsem nad tím přemýšlela. Ale přeci jen bych chtěla najít někoho, kdo upustil od sekyrky a třeba kachnu je schopen omráčit porážecí pistolí. Někdo to tady psal, že si to nemůže vynachválit.

27.3.2015 15:53
ladd

XXX.XXX.34.53

Pokud někdo v případě husí chytá krev a kvůli tomu podřezává, asi je omráčení na místě, když se tedy povede zvíře jednou ranou omráčit. V tom případě je omračovací pistole určitě lepší, než husu praštit násadou. Když ale zabíjím slepici, kohouta nebo nechytám krev, tak není nad sekyrku. Jeden sek zvíře to má za sebou – tady je omračování je zbytečné týrání, hlavně, když se to nepovede. K tomuto tématu tu diskuze někde je.

27.3.2015 19:25
chipsik

XXX.XXX.209.73

Zdravím chovatele. Den D byl oprati plánu až dnes a já se chci podělit o svoje dojmy a také o pár fotografií, které, jak doufám, by třeba mohly pomoci i některým dalším nezkušeným chovatelům.

Dle plánu nebyli kohouti od středy krmeni, ale měli pouze vodu. Aby se po zabití nepomlátili, vyrobil jsem si ze zbytku starého prostěradla vak, do něhož se zvíře vsune a hlava se mu protáhne ven. Na špalek jsem přibil dva hřebíky cca 3 cm od sebe, mezi které se vkládá krk zvířete, ale hlava nemůže projít zpět. Vak s kohoutem jsem zavěsil na provázek, který byl přehozen přes větev stromu. Hlavu zvířete jsem ještě zakryl kouskem látky, protože jsem nechtěl, aby se na mě zvíře dívalo. Moc jsem o tom pak už nepřemýšlel a rychle sekl, což je asi nejlepší řešení. Nemyslet a rychle do toho, protože čas odvahu rozhodně nepřidá. Po odseknutí hlavy jsem jen odstoupil a nechal zvíře vykrvit.

Škubání šlo docela dobře. Něco jsme škubali nespařené kvůli peří a zbytek jsme pak doškubávali po spaření. Teplota vody byla 65 stupňů Celsia a stačilo kohouta chvíli vymáchat a šlo to bez problémů. Hůř šla jen křídla, takže jsme ještě trochu "máchali" a ocas jsme neřešili, protože jsme biskupa odřezávali.

Běháky mi šly odříznout krásně. Pak jsem rozřízl kůži na krku a uvolnil jícen a vole. Šlo to trochu ztuha, ale u druhého kohouta už to bylo lepší. Jícen jsme zavázali kouskem provázku. Původní záměr byl kuchat bez řezání, ale kohouti nebyli tak velcí a nemohl jsem dovnitř dostat ruku, takže jsme nakonec rozřízli hruď, rozevřeli a vykuchali. Oddělili jsme srdce, játra, od kterých jsem opatrně odtrhl žlučník, a žaludek. Následně jsem obřízl kloaku a bylo vykucháno. Žaludek jsem pak rozřízl, odstranil obsah a stáhl jeho vnitřní stěnu. Překvapilo mě, že to šlo snadno.

Zaujalo mě, jak maličké jsou plíce a naopak veliké a jakoby tukové jsou ledviny. A že žaludek je v podstatě úplně dole. Byl tvrdý a po rozříznutí plný kamínků a zbytků trávy. Čekal jsem, že to bude hodně páchnout, ale nebylo to tak. Vše jsem si ze zvědavosti prohmatával a bylo zajímavé vnímat odlišnou strukturu různých orgánů. Také mě hodně překvapilo, že vnitřek těla je v podstatě relativně "suchý" a velmi pevně přichycený k tělu blanami. Moje představa byla původně taková, že to bude čvachtat a vyteče v podstatě samo.

Všechno proběhlo bez problémů. Zabití bylo rychlé, jak jsem chtěl, a věřím, že i z hlediska stresu pro zvíře i pro nás se nám podařilo dosáhnout minima. Hodnotím tedy dnešní první zkušenost jako dobrou a úspěšnou.

Díky Vám všem, kteří jste mi ochotně poskytli svoje rady.

Fotografie:
1. Vak na drůbež, který jsem si ušil. Ke kratší straně záda, k delší prsa. Užším otvorem se protáhne hlava.
2. Kohout je uvnitř vaku, hlavu má vloženou mezi dva hřebíky (cca 3cm od sebe).
3. Zakrytí hlavy jsem dělal kvůli sobě. Nechtěl jsem, aby se na mě zvíře dívalo.
4. Vykrvení po zabití. Vak funguje skvěle.
5. Po oškubání.
6. Po vykuchání.

milan78

27.3.2015 20:35
milan78

XXX.XXX.227.76

Zvládl jste to perfektně.Příště už to půjde jedna báseň.Gratuluju. Jen bych Vas asi po opravil, ze to, co jste považoval za Velké tukové ledviny, byly varlata.Prostě kulky. Kohouti je Maji opravdu hoooodne velke

27.3.2015 20:51
chipsik

XXX.XXX.209.73

milan78 napsal(a):
Zvládl jste to perfektně.Příště už to půjde jedna báseň.Gratuluju. Jen bych Vas asi po opravil, ze to, co jste považoval za Velké tukové ledviny, byly varlata.Prostě kulky. Kohouti je Maji opravdu hoooodne velke

Stane se.

23.9.2016 14:55
Pupča

XXX.XXX.54.33

Zdravím, mohl by mi, prosím, někdo poradit, jak je to se zráním masa u drůbeže. Jak naložit s masem po zabití a vykuchání? Nechat maso odpočinout v ledničce uzavřené v sáčku nebo jen přikryté, aby příliš neoschlo? Za jak dlouho můžu dát drůbež do mrazáku? Porážela jsem 10 kohoutů a jeden z nich zasmrádl. Po zabití a vykuchání jsem je dala do sáčku, který jsem uzavřela a nechala je den v lednici a pak šup s nimi do mrazáku. Po rozmražení jeden smrděl a byl vhodný leda tak pro hafany :( Ráda bych se vyhnula další chybám. Jsem nadšenec naplavený z paneláku, kde se již rodinné stříbro v podobě klasických chovatelských znalostí ztratilo...

23.9.2016 15:15
ovcezkopce

XXX.XXX.211.42

Nic poraženého nesmíte hned uzavřít do pytlíku! Většinou zabíjíme navečer, takže nechávám přes noc v chladu (máme starý barák) ve sklepě nebo na chodbě, v ledničce ne. Maso po porážce a vykuchání opláchnu od krve, osuším a vyvěsím za nohy na štafle, aby větralo. Druhý den bourám ovce (porcuju drůbež a králíky), do cca 24 hodin od zabití jde maso do mrazáku. Co je na spotřebu, nechávám v lednici ve skleněné míse i víc dnů, většinou v marinádě z oleje a koření, solím až při přípravě pokrmu.

23.9.2016 16:42
dadu

XXX.XXX.137.189

nitram306 napsal(a):
Dobrý večer,
MZ.

Taky kohouta rozříznu celého (prsní kost rozstříhnu). Jinak já kohouty stahuji komplet z kůže (vývar je pak čistý a není tak mastný). Hlavu nesekám, před podříznutím si to šikovně chytím a jedním tahem přeříznu tepnu i dýchací trubici atd. Kohouta držím jen za nohy, křídla nechávám volná a nikdy není pomlácený. Po vykrvení stahuji, při tom odříznu běháky a konce křídel a pak kuchám.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.9.2016 17:01

Pupča napsal(a):
Zdravím, mohl by mi, prosím, někdo poradit, jak je to se zráním masa u drůbeže. Jak naložit s masem po zabití a vykuchání? Nechat maso odpočinout v ledničce uzavřené v sáčku nebo jen přikryté, aby příliš neoschlo? Za jak dlouho můžu dát drůbež do mrazáku? Porážela jsem 10 kohoutů a jeden z nich zasmrádl. Po zabití a vykuchání jsem je dala do sáčku, který jsem uzavřela a nechala je den v lednici a pak šup s nimi do mrazáku. Po rozmražení jeden smrděl a byl vhodný leda tak pro hafany :( Ráda bych se vyhnula další chybám. Jsem nadšenec naplavený z paneláku, kde se již rodinné stříbro v podobě klasických chovatelských znalostí ztratilo...

Mrtvolka se přeměňuje v maso tím, že vychladne. v pytlíku se vám zapaří. naopak, čerstvě zabité maso musí být dané tak, aby větralo. v dostatečné vzdušné vlhkosti neoschne.

samozřejmě chladírnu má doma málokdo, funguje pověsit do sklepa, pokud není sklep, tak dát maso do lednice přikryté utěrkou. ale do pytlíku balit až vychlazené.

23.9.2016 19:47
petája

XXX.XXX.103.202

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mrtvolka se přeměňuje v maso tím, že vychladne. v pytlíku se vám zapaří. naopak, čerstvě zabité maso musí být dané tak, aby větralo. v dostatečné vzdušné vlhkosti neoschne.

samozřejmě chladírnu má doma málokdo, funguje pověsit do sklepa, pokud není sklep, tak dát maso do lednice přikryté utěrkou. ale do pytlíku balit až vychlazené.

Mívám kuřata vykuchaná položená ve sklepě např. na plechu a přikrytá papírovými utěrkami ( mám chorobnou představu, jak okolo poletuje moucha a chystá se přistát na masíčku - proto utěrky)...
Za jak dlouho nejdříve mohu uklidit maso do mrazáku, za jak dlouho takovy např.2,5 kilový kohout zcela vychladne ?

23.9.2016 19:53

petája napsal(a):
Mívám kuřata vykuchaná položená ve sklepě např. na plechu a přikrytá papírovými utěrkami ( mám chorobnou představu, jak okolo poletuje moucha a chystá se přistát na masíčku - proto utěrky)...
Za jak dlouho nejdříve mohu uklidit maso do mrazáku, za jak dlouho takovy např.2,5 kilový kohout zcela vychladne ?

Drůbeží maso zraje 36 hodin, aspoň to tvrdí učebnice technologie masa.

dodržuju tyhle časy:D.

23.9.2016 20:19
Pupča

XXX.XXX.54.33

Děkuji všem za cenné rady, chyba byla, že jsem to ještě v den zabití uzavřela do pytlíku...což už se nestane :).

Wineman

26.9.2016 10:33
Wineman

XXX.XXX.159.57

Po zabití a oškubání je dávám hned do studené vody. ta dobře odvádí teplo a než jich pár připravím, tak nehrozí aby se zapařily.a tak pokračuji i po kuchání a rozbouraní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík