Zdravím.2 hybridky z hejna mají oteklou jednu polovinu hlavy. Otok prakticky zaslepuje oko. Žerou, pijou, jedna byla i na hnízdě, možná jsou trošku unavenější. Nevíte, co to může být? Martin.
Uživatel s deaktivovaným účtem

minisec
napsal(a):
Zdravím.2 hybridky z hejna mají oteklou jednu polovinu hlavy. Otok prakticky zaslepuje oko. Žerou, pijou, jedna byla i na hnízdě, možná jsou trošku unavenější. Nevíte, co to může být? Martin.
To je sinusitida, zánět dutin. Pokud nemáte úhyny a výraznější změny zdravotního stavu, nejčastější příčinou je mykoplasmová infekce, pak s určitým odstupem hemofilová rýma.
Co se mykoplasmózy týče, je to nákaza povinná hlášením, takže po přečtení mého příspěvku máte podezření na tuto nemoc a musíte konat podle veterinárního zákona, tzn. obrátit se na veterináře či rovnou na veterinární správu.

kocourekpetr
napsal(a):
Zdar já to měl u krůt. Dá se to v pohodě přeléčit přípravkem DENAGARD tiamulin. Dává se to do vody, můžeš používat i preventivně.
Čest Tvé práci.
Ano, dá se to přeléčit, ale to nic nemění na faktu, že:
Je to nákaza povinná hlášením
Přeléčené kusy se už nikdy nevyléčí, zůstávají trvalými bacinolosiči, bacilonosičství je spojeno s trvale sníženou užitkovostí a navíc takové kusy snáší vejce, ze kterých se mohou vylíhnout nakažená kuřata/krůťata.

kocourekpetr
napsal(a):
Tak to nevím, já přeléčil krůty jednou a to před dvěma lety a od te doby v pohodě a krůťata taky. Nedělal bych z toho takovou vědu.
To se máte, ale na věci to nic nemění. Ono že nemají oteklé obličeje a neprskají neznamená, že jsou v pohodě, a mykoplasmová infekce dělá největší škody snížením užitkovosti - bacilonosiči pomaleji rostou, méně snáší. To jsou věci, které v malochovu člověk těžko vidí, když nemá srovnání.
Proto je taky mykoplasmóza na dvorcích hoodně rozšířená, protože lidi prostě přeléčí, případně to vůbec neřeší, o té chorobě často vůbec neví, že existuje, a když prodávají násadová vejce, tak to tahají do dalších chovů.

minisec
napsal(a):
Tak dekuji za reakce. Snad bych jen doplnil, že v prosinci jsem hejno přeléčoval na rýmu antibiotiky dle citlivosti na testech zabitého kusu. No výsledek nic moc. Tak jestli to nemůže být komplikace v dutinách po rýmě. Jinak snáška za minulý měsíc byla na 71%. Tak nevím.
No, když jste dělal citlivost, tak taky víte původce, ne?
Zánět dutin a rýma mají obvykle původce stejného, není to komplikace, prostě jedna nemoc se může projevovat různě.

kocourekpetr
napsal(a):
Dobrá. A jaké je tedy řešení? Mě dal veterinář antibiotika. Jsou snad ještě nějaké jiné možnosti? Krom vybití celého chovu?
Obrátit se na tu veterinární správu... stát vám zaplatí náklady spojené s tlumením nákazy, je-li to mykoplasmóza.
napsal(a):
No, když jste dělal citlivost, tak taky víte původce, ne?
Zánět dutin a rýma mají obvykle původce stejného, není to komplikace, prostě jedna nemoc se může projevovat různě.
Ano, puvodce byl gallibacterium anatis. S odstupem přeléčeno dvěmi nejcitlivějšími antibiotiky - pod dohledem veta (pro přetrvávající příznaky). Výsledek mírné zlepšení, kýchání přetrvalo a teď tohle. Čekal.jsem od pitvy více, no.

minisec
napsal(a):
Ano, puvodce byl gallibacterium anatis. S odstupem přeléčeno dvěmi nejcitlivějšími antibiotiky - pod dohledem veta (pro přetrvávající příznaky). Výsledek mírné zlepšení, kýchání přetrvalo a teď tohle. Čekal.jsem od pitvy více, no.
No, ono gallibacterium je mrška, která se velmi často vyskytuje i na sliznicích horních cest dýchacích zcela zdravých kuřat, takže je otázka, do jaké míry to není třeba náhodný nález. Samo o sobě to infekci způsobuje jen vzácně, spíš to potřebuje nějaké vlivy, které drůbež oslabí, nebo nějakou souběžně probíhající nemoc.