Vejce venku celou noc - vyhodit?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Sue

7.4.2015 09:31
Sue

XXX.XXX.65.232

Zdravím, nechala jsem venku z líhně vajíčka celou noc, teplota asi 8stupňů(drůbež vodní, asi 20.den)mám to všechno asi rovnou vyhodit, že ano?Je to hrozné a je mi zle.Taková škoda-peněz, času a hlavně těch housátek a káčátek.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.4.2015 10:40

Sue napsal(a):
Zdravím, nechala jsem venku z líhně vajíčka celou noc, teplota asi 8stupňů(drůbež vodní, asi 20.den)mám to všechno asi rovnou vyhodit, že ano?Je to hrozné a je mi zle.Taková škoda-peněz, času a hlavně těch housátek a káčátek.

Bohužel to se už nijak zachránit nedá, opravdu škoda, Míra.

7.4.2015 10:45
Dragoš

XXX.XXX.17.253

Byla ta vejce teplejší než dokola předměty, jestli ano líhnout dal.

7.4.2015 10:47

Dragoš napsal(a):
Byla ta vejce teplejší než dokola předměty, jestli ano líhnout dal.

Po celé noci venku při osmi stupních ?

7.4.2015 10:53
Dragoš

XXX.XXX.17.253

20 den líhnutí, záleží jaká je teplota vajec.

Sue

7.4.2015 11:09
Sue

XXX.XXX.65.232

Jaká teplota, no samozřejmě úplně ledový, já je všechny nekontrolovala v tom úleku, samozřejmě moje reakce byla, že jsem líheň hned zapla a teď nevím...Co kdyby náhodou všech náhod nějaké přežilo a já ho hodím do popelnice.Ale teď se zas o to chodit starat, otáčet, chladit a myslet na to, že tam nic nežije je taky hrůza.60kousků.Předpřed loni se mi to také stalo, celý den, ale bylo to v pokojové teplotě.Měla jsem tam jen kachny a úspěšnost byl velká...Ale 18 stupňů a 8 je rozdíl...

7.4.2015 12:00

Z vodní drůbeží zkušenost nemám, ale zkuste vejce prosvítit, jestli uvidíte nějaký pohyb zárodku.

7.4.2015 12:07
Dragoš

XXX.XXX.17.253

Já zase kuřata cela noc 12 stupňů garáž,16 den vejce byla vlažná z 50 - 27 vylihlo. líhnutí hus neznam a potřeboval bych radu co a jak, Mám druhy den husy v líhní.

7.4.2015 12:42
Dragoš

XXX.XXX.17.253

Právě jsem našel popis líhnutí hus, je tam i zapomenute vejce při chlazení venkuhttps://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/873197/liahnutie-landezskych-husi-v-umelej-liahni.

7.4.2015 13:37

Dragoš napsal(a):
Já zase kuřata cela noc 12 stupňů garáž,16 den vejce byla vlažná z 50 - 27 vylihlo. líhnutí hus neznam a potřeboval bych radu co a jak, Mám druhy den husy v líhní.

Když líhnete vodní drůbež poprvé v životě, tak proč radíte dle vašich zkušeností z líhnutím vodní drůbeže, nepřipadají vám násadová vajíčka hrabavé a vodní drůbeže aspoň trochu rozdílná?Míra.

Sue

7.4.2015 13:49
Sue

XXX.XXX.65.232

Já Dragošovi náhodou moc děkuju, to, že kuřátka vydržela v noci v garáži je určitá naděje a ten odkaz, tak ten mi úplně dodal naději..I když samozřejmě chápu, že 8stupňů je sakra málo.Já mám prosvětlovačku chabou, takřka ji nepoužívám, jen v prvním kole, že si vyřadím neoplodněná a dál už to nechávám většinou osudu.Takže si nejsem jistá, že uvidím pohyb, ale určitě si je prosvítím za pár dní, abych zjistila, jestli je tam nějaká změna...A husí můžu pak zkusit ponořit do vody, jestli se hýbou, což občas dělávám.

7.4.2015 13:53

Sue napsal(a):
Já Dragošovi náhodou moc děkuju, to, že kuřátka vydržela v noci v garáži je určitá naděje a ten odkaz, tak ten mi úplně dodal naději..I když samozřejmě chápu, že 8stupňů je sakra málo.Já mám prosvětlovačku chabou, takřka ji nepoužívám, jen v prvním kole, že si vyřadím neoplodněná a dál už to nechávám většinou osudu.Takže si nejsem jistá, že uvidím pohyb, ale určitě si je prosvítím za pár dní, abych zjistila, jestli je tam nějaká změna...A husí můžu pak zkusit ponořit do vody, jestli se hýbou, což občas dělávám.

Pro klid v srdíčku určitě nechte a prosviťte, příroda dokáže zázraky a třeba budou housata víc odolná, hezký den, Míra.

7.4.2015 13:54

A dejte vědět i pro ostatní chovatele jak to dopadlo, Míra.

7.4.2015 13:57
Dragoš

XXX.XXX.17.253

Omlouvam se opravdu zkušenosti z vodní drůbeží nemám, ale zahodit 20 dení práci a neskusit po dvou dnech pro svítit jestli tam není pohyb ve vajíčku mi prijde jako nadeje.

7.4.2015 14:18
ewelýna

XXX.XXX.252.246

Nechte je a uvidíte. Já při prvním líhnutí hus měla omylem vypnutou líheň 12 hodin v místnosti 8 stupňů, a to prosím devátý den, vyklubalo se všechno. Takže já bych rozhodně neházela flintu do žita.

7.4.2015 14:26

Dragoš napsal(a):
Omlouvam se opravdu zkušenosti z vodní drůbeží nemám, ale zahodit 20 dení práci a neskusit po dvou dnech pro svítit jestli tam není pohyb ve vajíčku mi prijde jako nadeje.

Jo naděje je vždycky, tak se to říká, třeba opravdu zapracuje matka příroda, uvidíme jestli nám napíše výsledek líhnutí, Míra.

Sue

7.4.2015 14:28
Sue

XXX.XXX.65.232

Výsledek určitě napíšu, jestli se něco zadaří.Zdravím a mizím.

12.4.2015 08:51
Dragoš

XXX.XXX.101.201

Zdravým. Mam jednu hroznou správu a jednu dobrou, Dobrá správa dnes 6 den sem prosvěcoval husy vejce a mam z 28- 21 oplozeních vajec.
Špatná správa, Pokazil se mí termostat na líhni, teplota v líhní 40 °C asi tak 15 minut mí trvalo všimnout si že nezhasla náhodou sem tam byl, Hned sem vypnul líheň a otevřel.Hned sem namontoval rego od plynového topení. za hodinu sem sehnal termostat a než sem ho dovezl a namontoval jela líheň v teplotách 37,4°C -38,6°C. Asi tak 4 Hodiny nouzově.Teď už normál 37,7°C - 38,0°C. Myslíte že to přežili .
Samozřejmě budou v líhní dál a budu hlídat jestli se vyvíjí
Drahoš.

14.4.2015 18:03

Přidám svou letošní zkušenost se zachlazením vajec.První týden byla vejce v líhni a teprve po prosvícení 7 den šla pod kvočnu, to už jsem viděl že vydrží.15 ks oplozených vajec Araukan.Cca 12 den přišly silné větry a slepicím se zabouchly dveře od kurníku, kvočna bohužel byla s nimi venku a tak předpokládám, že minimálně od 8 do 14 hodin neseděla, protože všechna vejce až na dvě byla snešena venku a to zhruba odpovídá rozsahu doby kdy během dne snášejí.Teploty venku se pohybovali kolem 5 - 10 st.v kurníku předpokládam něco kolem 15.Nicméně jakmile jsem došel domů, kvočna letěla zpět na vejce.Měl jsem strach že je po nich ale za zkoušku člověk nic nedá.Protože si kvočna vybrala jako hnízdo jednu ze 6 společných kukaní a nechtěla sedět jinde, každý den byla obtěžována ostatními slepicemi, které jí minimálně dvě až 3 vejce podnesli, ale s tím jsem počítal, protože nebylo možné ji nějak separovat, a tak jsem ty její poctivě označil a denně nově podnešené odebral.No ale co se nestalo.Protože nebyla s to obsednout více vajec a nové jí tak nějak zavazela,3 x během posledního týdne bylo 1 z jejich vajec mimo hnízdo a vždy studené jak psí čumák.No jaké ale bylo mé překvapení, když došlo na líhnutí.Všech 15 kuřátek se vylíhlo, a to dokonce 20 den, akorát 2 opožděně o den později.Předpokládám, že ty co byli venku mimo hnízdo.No nevěřil bych tomu, ale příroda si umí poradit.

Sue

15.4.2015 10:19
Sue

XXX.XXX.65.232

Zdravím, tak nejdříve chci povzbudit Drahoše, že určitě se nic nestalo, teplota v líhni může lítat, smrtelné je až 42.
A teď k mým vejcům, z kachních se nic nevylíhlo, ještě je tam dneska mám, bo mám angínu a není mi dobře, zítra to povyhazuju, husí vypadají stejně.Mám blbou prosvěcovačku, je tam černo a bublina, ale to tak bylo už před týdnem a nic není slyšet, ani cítit pohyb, ani pohyb zobáčku v bublině atd...ALE-to je velmi zajímavé-měla jsem tam pár husích a kachních-v době zachlazení asi jen 5 dní starých-na těch mi moc nesešlo, ty tam byli jen do počtu a těm jsem šanci nedávala, ale ty paradoxně jedou dál, podle prosvícení, žádné prstence atd., pokračují, jak mají.Tak alespoň něco.Teď jsme komplet naplnila druhou líheň a už se jen dušuju, aby to pro letošek bylo vše, co se katastrof a bot v líhnutí týče.Ono se každý rok něco najde Člověk se pořád učí.

15.4.2015 11:29
ladd

XXX.XXX.34.43

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Přidám svou letošní zkušenost se zachlazením vajec.První týden byla vejce v líhni a teprve po prosvícení 7 den šla pod kvočnu, to už jsem viděl že vydrží.15 ks oplozených vajec Araukan.Cca 12 den přišly silné větry a slepicím se zabouchly dveře od kurníku, kvočna bohužel byla s nimi venku a tak předpokládám, že minimálně od 8 do 14 hodin neseděla, protože všechna vejce až na dvě byla snešena venku a to zhruba odpovídá rozsahu doby kdy během dne snášejí.Teploty venku se pohybovali kolem 5 - 10 st.v kurníku předpokládam něco kolem 15.Nicméně jakmile jsem došel domů, kvočna letěla zpět na vejce.Měl jsem strach že je po nich ale za zkoušku člověk nic nedá.Protože si kvočna vybrala jako hnízdo jednu ze 6 společných kukaní a nechtěla sedět jinde, každý den byla obtěžována ostatními slepicemi, které jí minimálně dvě až 3 vejce podnesli, ale s tím jsem počítal, protože nebylo možné ji nějak separovat, a tak jsem ty její poctivě označil a denně nově podnešené odebral.No ale co se nestalo.Protože nebyla s to obsednout více vajec a nové jí tak nějak zavazela,3 x během posledního týdne bylo 1 z jejich vajec mimo hnízdo a vždy studené jak psí čumák.No jaké ale bylo mé překvapení, když došlo na líhnutí.Všech 15 kuřátek se vylíhlo, a to dokonce 20 den, akorát 2 opožděně o den později.Předpokládám, že ty co byli venku mimo hnízdo.No nevěřil bych tomu, ale příroda si umí poradit.

Nechat kvočnu sedět volně v hnízdě, kam jsou zvyklé chodit snášet ostatní slepice je risk. Příště se mohou slepice na hnízdě poprat a vajíčka rozbít, ne každá kvočna snese takovou manipulací, že pod ní někdo přebírá vajíčka…. Osobně bych vstup do hnízda nějak zahradil a kvočnu pouštěl vždy k večeru proběhnout se a nakrmit. Jinak gratuluju.

15.4.2015 11:51
Dragoš

XXX.XXX.37.248

Zdravím. Moc děkuji za povzbuzení. A k tomu líhnutí v te garáží se lihla o dva a pul dne později ty kuřata také nešli prosvítit.jen náhodou jsem je ne vypnul nebyl jsem doma. doufá ze zítra ráno budete také mit radostné překvapení jako já moc vám to přejí
Drahoš

16.4.2015 21:52
ladak2

XXX.XXX.228.2

Dobrý den
Přidám můj poznatek.Při posledním líhnutí jsem desátý den vypnul líheň, něco jsem potřeboval přehodit na elektrice. Pak jsem ji zapomněl zapnout a zjistil jsem to až ráno, po deseti hodinách.
Po zapnutí ukazovala teplota 17,4 stupně, v místnosti je kolem 16 stupňů. V duchu jsem je odepsal, ale líheň jsem nechal běžet a každý den vajíčka kontroloval. K mému překvapení se nic nestalo, zárodky viditelně rostly a krásně jsem viděl pumpování srdíčka. V pondělí se to vyklubalo, z 84 vajíček 83 kuřátek, ani jedno nemá žádný defekt. Paradoxně to bylo moje nejúspěšnější líhnutí.

Sue

18.4.2015 10:08
Sue

XXX.XXX.65.232

Tak housátka se líhnou dnes normálně, nebude to asi žádný slavný počet, ale už jich je dost naklubaných, ta kachňata do nedala, bohužel, včera jsem s údivem ve 2 vejcích pozorovala pohyb(nejedná se o pižmovky, takže měli být už dávno venku), ale dnes se tam už nehýbe nic.Ale to nevadí, já o žádná nedomrlá káčata stejně nestojím, to by pak bylo ještě horší, když by to postupně chcípalo, mělo vady, tak takhle příroda mou chybu vyřešila sama a z vajec se nedostala.Ta mladší vejce jedou dále, i kachní i husí.takže shrnutí-14hodin v 8 stupních uškodí méně čerstvě nasazených vejcům než 20ti denním a husí vydrží déle zimu než kachní...

Přidejte reakci

Přidat smajlík