Dobrý den, koupili jsme si 10ti týdenní kuřata. Až po příjezdu domů jsme zjistili, že mají všechna ( i kohoutek ) zkrácený zobák. Slepice máme volně, mohou běhat. Nedovedu si představit, jak se tak zmrzačené kuře bude pást na trávě, lovit žížaly a pod. Pohled na tak " upravená" kuřata je žalostný
Prosím, nevíte, doroste našim novým přírůstkům zobák ?
milan78

XXX.XXX.227.76
Kahau
napsal(a):
Děkuji moc za odpověď. Mám radost. A prosím, nevíte, proč se tento zákrok dělá tak malým kuřatům ? Přečetla jsem si, že se to dělá slepicím kanibalům a těm, které klovají do vajec. Když kuřeti zobák doroste, je zákrok u kuřete zbytečný, ne ?
Ve velkochovech to dělají z preventivních důvodu, aby se jim kuřata nestipala než je prodají. Když je už kure u drobnochovatele, obyčejně má už k dispozici výběh a kanibalisticke choutky ho přejdou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kahau
napsal(a):
Děkuji moc za odpověď. Mám radost. A prosím, nevíte, proč se tento zákrok dělá tak malým kuřatům ? Přečetla jsem si, že se to dělá slepicím kanibalům a těm, které klovají do vajec. Když kuřeti zobák doroste, je zákrok u kuřete zbytečný, ne ?
No, nesouhlasím s prvním odpovídajícím. Ono totiž s kauterizací je to složitější. U jednodenních kuřat zobák často začne znovu dorůstat, ale když se zobáky krátí starším kuřatům (ale pořád do toho desátého týdne) tak při použití určité teploty kauteru a určité hloubky zkrácení už k dorůstání zobáku nedochází. Zobák zůstane zkrácený minimálně po celý zbytek odchovu a po celé snáškové období. Proto se to taky dělá, že. Aby nosnice měly zkrácený zobák po celou dobu snášky a tím pádem aby se z nich vůbec nemohly stát kanibalky či nemohly nikdy klovnout do vejce.
Takové by ale neměly jít pak na prodej, je to "poškozené" zboží.
neznám případ, kdy by slepice koupené se zkráceným zobákem takhle dožily. vždy jim zobák za nějaký měsíc dorostl.
pokud ale jinde používají techniku zakrácení, se kterou se v mém okolí nikdo nesetkal, hádat se rozhodně nebudu, nejsem vševěd
ale zatím zobáky vždy dorostli
Pak tedy nechápu, proč se krátí zobák i kohoutům Osobně mě to docela štve. Nikdy nám slepice vejce neklovaly a nikdy se navzájem neoštipovaly. Máme slepice pro radost, nejsme velkovýrobna vajec. Ihned bych ta kuřata vrátila, ale nemám doklad o koupi a ani nevím, odkud t kuřata pochází. Koupili jsme je v podstatě ze dvora na inzerát : https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2432937/kurice-slepicky
Jsem docela naštvaná. Koupila jsem zajíce v pytli, moje blbost. Jen stále doufám, že jim ty zobáky dorostou
Kahau
napsal(a):
Pak tedy nechápu, proč se krátí zobák i kohoutům Osobně mě to docela štve. Nikdy nám slepice vejce neklovaly a nikdy se navzájem neoštipovaly. Máme slepice pro radost, nejsme velkovýrobna vajec. Ihned bych ta kuřata vrátila, ale nemám doklad o koupi a ani nevím, odkud t kuřata pochází. Koupili jsme je v podstatě ze dvora na inzerát : https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2432937/kurice-slepicky
Jsem docela naštvaná. Koupila jsem zajíce v pytli, moje blbost. Jen stále doufám, že jim ty zobáky dorostou
Proč se krátí zobák ve velkochovech si můžete přečíst zde v prvním a druhém odstavci:
http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/stranka.php?kod=960
Zbytečně v tom něco hledáte ve velkochovu je to prostě výhodné a není to zakázané takže se to provádí. Pokud je snáška o něco vyšší než u nosnic s celým zobákem a konkurence kauterizaci provádí nemá odpovědná osoba jinou možnost než provádět kauterizaci také, nebo zvýšit cenu svých vajec a zvýraznit na krabičkách že vejce jsou od slepic bez kauterizace. Potom ale musí doufat, že přidaná hodnota ve formě dobrého pocitu kupujícího postačí pro zachování obratu. S tím, jakým způsobem si ošetřuje člověk svoje zvířata na dvorku, to nemá nic společného. Vy si prostě musíte příště dávat pozor při koupi kuřat, taky si občas něčeho při koupi nevšimnu s tím se nedá nic dělat, jen si vzít poučení pro příště.
Děkuji za vysvětlení. Nic v tom nehledám, jen jsem vůbec netušila, že se něco takového provádí, proto jsem si na to nedala při koupi kuřat pozor. Co ale stále nechápu je to, že se takto "upravené" kuře pro výrobny vajec prodává drobnochovatelům. Už jsem chytřejší a příště můj první dotaz při objednávce bude, zda je kuře vcelku. Může taky přijít doba, kdy se kuřeti budou stříhat nohy, aby tolik neběhalo
beginner
napsal(a):
Každopádně z nějakého důvodu si s tím dali práci a zkrátili zobáky. Kvůli lepší snášce to asi nebude, když je pak prodají. To abyste se bála, jak se začnou chovat, kdyby jim zobáky dorostly. Co to je za chov, že je každé kuře jiné?
Nestrašte kdo ví, zda si někdo nedal práci a neupravil těm všem kohoutkům hřebínek . Chtěla jsem barevné hejno. Druh kuřete si můžete vybrat, z jaké líhně pochází je ve hvězdách, ale pán měl beden s kuřaty ve velké garáži mnoho (tipuji min.3.000 ks) : https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2432937/kurice-slepicky
Nikde ani zmínka o tom, že jsou kuřata o zobák kratší
P.S. Nejsem zkušený chovatel ani "výrobce" vajec. Jelikož nám zbyly už jen 4 slepice 6ti leté důchodkyně, chtěla jsem omladit družinu.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!