Kuře staré 17.dní - křivý zobák

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.4.2015 17:22
petája

XXX.XXX.96.2

Dnes při velkém čištění kuřátek jsem si všimla této vady zobáku, tak nevím, zda je to dědičné, nebo si kuře vykloubilo/zlomilo čelist v odchovně samo...nevíte?
Jedná se o křížence, odchovnu mají velikou a před týdnem, kdy jsem měla každé kuře v ruce jsem si ničeho nevšimla...
Kuře velikostí a váhou zatím nezaostává za ostatními, viděla jsem ho i v krmítku, jen se mi zdá, že prostě neotvírá zobáček...
V dospělosti ho zabijeme na maso, ale jestli se trápí, nebo by mělo, tak ho utratíme raději malé, je mi ho děsně líto...jako správné, malochovatelce"...
Děkuji za názory.

12.4.2015 17:25
jo012810

XXX.XXX.49.191

Pokud normálně poroste a vy jej vyřadíte do kuchyně, není třeba jej vyřadit už nyní. Jakmile by zaostávala za ostatními, pak vyřadit. Protože jde o křížence, asi nemá cenu napsat, že pro další chov nevhodné...

12.4.2015 17:33
petája

XXX.XXX.96.2

Chovám jen dvorkovou směs a čisté orlovky - pro radost a na vajíčka...
Spíše by mne zajímalo, z čeho to může mít, takový, nůžkový" zobák, dědičnost?

12.4.2015 18:28
anacon

XXX.XXX.75.92

Takové se mi včera vylíhlo. Ani nechápu jak se dostalo z vajíčka...

12.4.2015 18:36
tereza.128

XXX.XXX.32.90

Kopíruji z článku tady na Fauně:

Po vylíhnutí mohou mít kuřata deformované některé části těla. Z těch častějších je to vadný postoj, nožky jsou jakoby dopředu nebo do stran, a deformace zobáku. Deformace mohou být vrozené nebo získané. Např. u zobáků je ovlivňují onemocnění jater, nemožnost obrušování zobáku, metabolické poruchy, krmení šrotem z potravinářské pšenice a onemocnění postihující dutinu zobákovou, nedostatek vitaminů. Zkrácení horního nebo dolního zobáku může způsobit nedostatečná výměna plynů v líhni. Výskyt papouščího zobáku u kuřecích embryí souvisí s vysokým podílem bílkovin v krmné dávce nosnic.

12.4.2015 19:05
mamkamaria

XXX.XXX.55.2

Mala som kuriatko s podobnou vadou, trochu sme mu skrátili horný zobák, bolo menšie pretože
sa nemohlo poriadne nažrať. Bola to sliepočka a nakoniec som ju zabila a nemala v sebe žiadne vajíčka.

29.4.2015 09:50
tyna1

XXX.XXX.192.68

Dobrý den,

mám stejnou zkušenost jako mamkamaria. Kuřátko začne dřív nebo později zaostávat a bude malé, protože se sice nějak tak nažere, což ho udrží při životě, ale v podstatě bude pořád hladovět. Měla jsem stejný případ - podle fotek. Dokonce jsem s tím kuřetem byla u veta, kamaráda, který mu zobák zkrátil elektrickým kauterem (jako to preventivně dělají ve velkochovech nosnic) a nějakou dobu kuřička žrala lépe, ale pokud se neodstraní horní část zobáku už kousek za nozdrami, zobák opět doroste a jste tam, kde jste byla. Tento zákrok krvácí, následně se elektrikou rána zataví - určitě extrémně nepříjemná záležitost. Vet dokonce zkoušel stehem přichytit čelist do správné polohy a doufal, že zajizvením se zde zafixuje, ale nepovedlo se to. Takže s Vámi cítím, člověk se piplá s každým kuřátkem, ale v tomto případě to spíše nemá smysl. Můžete počkat, třeba si tohle konkrétní kuře poradí - ale jakmile začne zaostávat, já osobně bych to dál nehrotila a radši mu pomohla na onen svět. Držím palce, jako slepice na vajíčka by mohla sloužit bez problémů :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík