Zdravím, pred časom sme kúpili dvojposchodovú liaheň Cleo. K tomu,80 brojlerových vajec. Takže boli oba poschodia zaplnené.5 sme vyradili pri presvecovaní, na vrchnom poschodí sa vyliahlo všetkých 40 vajec a na spodnom sa vyliahlo len 25! Niektoré, čo sa nevyliahli, sme pozreli a boli v nich buď 2 kurčatá v jednom vajci, alebo boli nevyvinuté. A preto by ma zaujímalo, či je to náhoda, že práve tie spodné sa nevyliahli, alebo to môže byť tým, že bola rôzna vlhkosť na spodnom a vrchnom poschodí?...V návode od liahne nie je napísané nič také, že by sa mali poschodia striedať, takže sme to nerobili a preto by ma zaujímalo, či to nejako neovplyvnilo, či nebola na dolnom poschodí väčšia vlhkosť, alebo iná teplota? Taktiež by ma všeobecne zaujímalo, v miestnosti, je väčšia vlhkosť pri podlahe alebo pri strope?... dík:).
Před nedávnem někdo o dvoupatrové líhni CLEO tady psal a stěžoval si na různé teploty na patrech. Já jsem si pořídil radši dvě jednopatrové a cenově jsem možná na tom stejně. Je sice větší spotřeba energie, ale to mne nezruinuje. Zkuste vyhledat v diskusi, možná tam bude víc informací.
Jarre (XXX.XXX.182.86)
Autor
Dobrý deň krabka. Pred mesiacom som si ju kúpil a otestoval či je všetko funkčné.
1.3. som do nej dal 43 ks, horná lieska 23 ks a spodná lieska 20 ks vajíčok, uložené v strede pod ventilátorom, na skúšku. A začali problémy s teplotou aj napriek tomu že som ju pred naložením nakalibroval podľa dvoch ortuťových liaharenských teplomerov na každej lieske ukazovali 37,5 - 38.0 °C, vlhkosť som neriešil. Na druhý deň som z hrôzou zistil že na vrchnej lieske je teplota 38,3°C a na spodnej lieske 37,1°C. Po ďalších troch dňoch regulácií a meraní som dospel k záveru že táto liaheň nie je stavaná na 82 vajec ale len na 70 ks.pretože zo stredu oboch liesok ne nutné odstrániť 6 + 6 ks vajíčok v kruhu, aby ventilátor dokázal pretlačiť ohriaty vzduch až pod spodnú liesku. teraz mám na oboch lieskach 37,7°C.Z vajíčok boli 4 neoplodnené, ktoré som odstránil a čakám na liahnutie. Uvidím ako to dopadne. P.
Tohle o ni napsal jarre na vlákně " líheň CLEO 5".