Pitva vejce – poznatky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.4.2015 07:46
nitram306

XXX.XXX.3.121

Dobrý den,
chtěl bych Vás požádat o případnou zkušenost s pitvou.
Ve čtvrtek se mi po 28 dnech v líhni začala ozývat housata. Klubání tvalo cca.24 - 48hod. Housata se krásně vylíhla bez jakých koliv potíží. Bohužel, ale jen od brojlerových a landeských hus. Pomořanky zůstaly všechny ve vejcích. Ani se nazačali ozývat, či klubat... Neustále ještě čekám, ale dnes je to již 31den a obávám se nejhoršího... Teplota v místnosti kolem 20°C, teplota v líhní BIOS 09 38,4 -6°C. Denně několikrát rosím...
Jelikož mám v líhni další vejce a další nachystané do líhně, chtěl bych nezdaru přijít na příčinu. Nemáte někdo zkušenost s pitvou? Kde ji provádí, zda to má smysl, popř. kolik stojí... Jsem z JM okr. UH, tak popř. i zda jdou vejce zaslat poštou, nebo jak musí být staré a jak uložené (zachladit, či zamrazit... )
Děkuji za případné poznatky
S pozdravem
MZ.

20.4.2015 06:06
jenca

XXX.XXX.161.27

Dobrý den,
vychází mi, že vejce pomořanek buď nejsou ze stejného zdroje (ostatní jsou od vašich hus a vejce pomořanských jste koupil) nebo pomořanský houser u vašeho páru je buď mladý, nebo neplodný. Při rozklepnutí vajec objevíte samé zkažené obsahy pokud byly vejce poškozeny dopravou, tak v některých možná bude malý mrtvý zárodek, v žádném pravděpodobně nebude vyvinuté house. Zmiňovaná pitva v tomto případě podle mě nemá žádný smysl. Vejce jste měl prosvítit třeba 5 den inkubace a odumřelé zárodky nebo neoplozené vyřadit.

20.4.2015 06:56
nitram306

XXX.XXX.3.121

jenca napsal(a):
Dobrý den,
vychází mi, že vejce pomořanek buď nejsou ze stejného zdroje (ostatní jsou od vašich hus a vejce pomořanských jste koupil) nebo pomořanský houser u vašeho páru je buď mladý, nebo neplodný. Při rozklepnutí vajec objevíte samé zkažené obsahy pokud byly vejce poškozeny dopravou, tak v některých možná bude malý mrtvý zárodek, v žádném pravděpodobně nebude vyvinuté house. Zmiňovaná pitva v tomto případě podle mě nemá žádný smysl. Vejce jste měl prosvítit třeba 5 den inkubace a odumřelé zárodky nebo neoplozené vyřadit.

Dobré ráno,
Vážím si Vaší snahy a odpovědi, ale bohužel špatně dedukujete...
Všechny vejce právě pochází z vlastních chovů, pouze od jiné páry. Houser je sice nový (2014), ale skáče jako by měl duracel baterky smajlík. Do líhně dávám vždy vejce od všech pár, aby byly co nejčersvější a proto jsem neklidný... Vejce pravidelně prosvicuji, protože jsem také rád za každé místo v líhni (tzn.10-13 den a pak znovu kolem 20-25 dne) a vždy po 14 dnech dokládám nové a neustále dokola. Vejce se normálně vyvýjela (v porovnání s ostatními), bohužel závěr je odlišný. Dnes budu telefonovat do Brna na veterinu a pokud do středy (tj.33 den inkubace včetně jednoho dne nahřívání) se nevyklubou tetrve budou cestovat.
Při prosvícení jde krásně rozeznat vzduchovou bublinu, buhužel v tomto stádiu se těžko již zachycuje pohyb. Ještě chci dnes zkusit dát vejce na vodu, ale to budu dělat snad poprvé, tak tomu nedávám váhu.
Ještě jednou dík za snahu, ale spíš bych potřeboval odpověď, zda má někdo zkušenost, zda má pitva v tomto případě smysl, nebo bude závěr Šalamounský, kdy si vněm každý najde svou odpověď a nedá jednotný verdikt či jasnou odpověď.
Chovu zdar
MZ.

20.4.2015 07:18
jenca

XXX.XXX.161.27

Moje oblíbená occamova břitva zradila, to je mrzuté(nemyslím proto, že jsem se mýlil, ale proto že zjištění příčiny neúspěchu bude složitější). Omlouvám se, že jsem vás podezříval z neprosvěcování.

20.4.2015 08:15
ančovička

XXX.XXX.222.190

Myslím si, že máte příliš vysokou teplotu na dolíhnutí housat! já v posledním týdnu stahuji teplotu na 37,5-37,8, hodně větrám a chladím..housata líhnu i pod husami a v posledním týdnu líhnutí husa na vejcích více stojí, než sedí, jak píšete, teplota 38,4-6, to je hodně, přečtěte si někde, článek líhnutí drůbeže, uvidíte, že to tam bude!

20.4.2015 08:46
nitram306

XXX.XXX.3.121

ančovička napsal(a):
Myslím si, že máte příliš vysokou teplotu na dolíhnutí housat! já v posledním týdnu stahuji teplotu na 37,5-37,8, hodně větrám a chladím..housata líhnu i pod husami a v posledním týdnu líhnutí husa na vejcích více stojí, než sedí, jak píšete, teplota 38,4-6, to je hodně, přečtěte si někde, článek líhnutí drůbeže, uvidíte, že to tam bude!

Taktéž děkuji za reakci.
Obávám se, že záleží na typu líhně. Osobně mám starou BIOS 09 a teplotu, kterou uvádím, je teplota asi 3cm nad vejci (u teploměru líhně). Pod vejci je již zase kolem 35°C (měření jsem porovnával jedním teploměrem).
Vámi udávanou teplotu 37,5 -37,8°C bych bral v potaz při líhni s nuceným oběhem vzduchu. Jinak osobně se při líhnutí držím dle rad výrobce (kromě častějšího vlhčení ke konci líhnutí).
Vážím si Vaších reakcí, ale nemáte někdo zkušenost s tou pitvou?
MZ.

20.4.2015 09:14
nitram306

XXX.XXX.3.121

Ještě mě napadlo, zkusit převážit vejce. Asi jsem odhalil příčinu neúspěchu, ale nevím jak ji vyřešit. Na začátku inkubace mají váhu kolem 193 - 200g (oproti ostatním jsou maxi). Vejce které se mají líhnout mají váhu kolem 186g. Což je velmi malý úbytek. Někde jsem četl, že by měl činit kolem 30%. Nemáte s tímto někdo zkušenost? Jdu volat do BIOSKy, třeba budou chytřejší. Zatím nikdy nezklamali.
MZ.

20.4.2015 09:22
ančovička

XXX.XXX.222.190

Snad deset let jsem líhla také v biosce a nikdy problém s líhnutím nebyl, teploměry jsem měla rtutové, lékařské a šlo to..ted mám covatutto s nuceným oběhem, líhne výborně, ale návodu se nedržím, to bych asi nic nevylíhla, všechno chce praxi! s tou pitvou, pokud nani budete trvat, stejně budete muset k veterináři, těžko Vám laik poradí, ale to jistě víte..

20.4.2015 09:31
nitram306

XXX.XXX.3.121

ančovička napsal(a):
Snad deset let jsem líhla také v biosce a nikdy problém s líhnutím nebyl, teploměry jsem měla rtutové, lékařské a šlo to..ted mám covatutto s nuceným oběhem, líhne výborně, ale návodu se nedržím, to bych asi nic nevylíhla, všechno chce praxi! s tou pitvou, pokud nani budete trvat, stejně budete muset k veterináři, těžko Vám laik poradí, ale to jistě víte..

Jj,
líhnu teprve druhým rokem, ale loni jsem se hned vrhl na husy (brojlery z HO) a šlo to jak po másle, tak jsem se držel osvědčeného. Ta teplota, jak jste psala mi ale opravdu připadá nízká. Osobně se snažím držet teplotu tak, aby vejce malinko hřála na oční víčko (to ale subjektivní pocit)
MZ.

20.4.2015 09:53
ančovička

XXX.XXX.222.190

Tak jsem si doběhla pro chytrou knížku od J.Havlína, ten píše - předlíhen 37,1-37,7...dolíhen 37,0-37,5..vlhkost předlíhen 60-70, dolíhen 70-90..a dvakrát denně chladit, na očním víčku nemá studit..ja při nasazení dávám teplotu vyšší,38-38,2 a postupně ubírám, chladím taky jen jednou denně..to by člověk musel u té líhně sedět celý den! tu vyšší teplotu zpočátku líhnutí praktikují asi všichni chovatelé, podle toho, jak si tu píšeme, zkuste ji ale příště trochu snížit ke konci líhnutí..nechci vás do něčeho tlačit, ale zkuste se ještě poptat nebo kolem líhnutí, myslím, že i tady najdete spoustu článků tak držím palce, !

20.4.2015 11:35
nitram306

XXX.XXX.3.121

ančovička napsal(a):
Tak jsem si doběhla pro chytrou knížku od J.Havlína, ten píše - předlíhen 37,1-37,7...dolíhen 37,0-37,5..vlhkost předlíhen 60-70, dolíhen 70-90..a dvakrát denně chladit, na očním víčku nemá studit..ja při nasazení dávám teplotu vyšší,38-38,2 a postupně ubírám, chladím taky jen jednou denně..to by člověk musel u té líhně sedět celý den! tu vyšší teplotu zpočátku líhnutí praktikují asi všichni chovatelé, podle toho, jak si tu píšeme, zkuste ji ale příště trochu snížit ke konci líhnutí..nechci vás do něčeho tlačit, ale zkuste se ještě poptat nebo kolem líhnutí, myslím, že i tady najdete spoustu článků tak držím palce, !

Děkuji za ochotu,
již jsem volal známému a příčina bude asi v krmné dávce (od toho by se odvíjela ta hmotnost násadových vajíček). Husy mám, v kotcích cca.7x 7m s jezírkem a malým přístřeškem. Veškerou stravu mají tudíž pouze ode mě. Obávám se, že část poskytované stravy(zelené krmení) bude nedostatečná. Dostávají nasečenou trávu, ale moc si ji nevšímají (nejraději by si trhaly samy, ale to jim v době páření momentálně nemohu dopřát...) Většinu vhozené trávy zašlapou a nežerou ji. Jdu zkusit trávu nasekat motorovou sekačkou.
Asi jsem projel další rok .
MZ.

20.4.2015 11:54
jenca

XXX.XXX.161.27

Pokud se, jak píšete, landesky a brojlerky líhly normálně, tak nad problémy s líhní vůbec neuvažujte(je to ztráta času) chyba je jednoznačně ve vejcích pomořanek. Píšete, že se normálně vyvíjela, může tedy být chyba u rodičů nebo u skladování vajec. Pokud byla vejce skladována ve stejných podmínkách a stejnou dobu, jako vejce plemen, co se normálně líhla, zbývá vám jen chyba u rodičů. Proto jsem si byl téměř jistý, že jsou neoplozená hold někdy je správná i složitější odpověď.
Každopádně přeju aspoň hodně štěstí u dalšího hnízda, vím jak to zamrzí, loni jsem měl u prvního hnízda mizernou oplozenost. Přidávám fotku mých krásek, co se vyklubaly včera.

20.4.2015 12:17
ančovička

XXX.XXX.222.190

To jsou krásná housátka, gratuluju! asi máte pravdu, člověk bádá, hledá vysvětlení, ale zřejmě to bude velice jednoduché, když to jde, tak to jde!

1.5.2015 23:18
nitram306

XXX.XXX.3.121

Zdovolením obnovuji toto téma, zda by někdo neměl ještě nějakou věcnou radu.
V prvním líhnutí se housata pomořanek (násadová váha kolem 195 -205g) ani po 33 dnech nevyklubala a ve vejcích jsem je našel mrtvé (plně vyvynuté s nevtáhlým žloutkem, a housata ani nepronikla do vzduchové bubliny).
V druhém kole se vylíhlo ze tří vajček pomořanek 28 den krásné jedno house. V tento termín se líhla i všechna ostatní (lindovské, brojlerové a tuluské). Housata se líhla bez větších problémů. Dvě pomořanky opětovně zůstaly ve vejcích. Dnes 31 den jsem opatrně narušil skořápku s blanku u vzuchové mezery a zjistil jsem, že house uvnitř stále žije, ale doposud neprotrhlo blanku do vzduchové komůrky. Druhé vajíčko zůstalo pochopitelně po tomto zjištění vcelku.
Nenapadá někoho proč se vejce s vyší násadovou hmotností líhnou špatně? Jak případně snížit násadovou hmotnost vajček. Krmnou dávku rodičovských hejn mám u všech kmenů stejnou...
Děkuji za případnou odpověď
Chovu zdar MZ.

3.5.2015 07:24
jenca

XXX.XXX.161.32

Kdyby to bylo u mě, zkusil bych je nechat vysedět huse, když by neměla větší úspěšnost, tak bych si bohužel asi sehnal jinou nebo celý nový pár. Nenapadá mě důvod(vzhledem k tomu že vejce byla oplozená), proč by se to mělo příští rok zlepšit. Husa může uspět tam, kde líheň selže. Jediné co mě k tomu ještě napadá je, že pokud jsou vejce velká nebo malá, oproti většině u daného plemene, je obecně u všech ptáků líhnivost špatná.

Přidejte reakci

Přidat smajlík