Dobrý den, mám asi měsíc vylíhlá kuřátka z líhně. Poslední týden se mi zdají taková slabá a neduživá, některé špatně stojí padají. Jsou mezi nimi velké rozdíly ve velikosti. Pár už jich zašlo a nevím čím to je. Jsou doma pod infralampou, čistou vodu mají stále k dispozici, krmím míchanicí z pšeničného šrotu, jemně nastrouhané mrkve, kopřiv, natvrdo uvařených vajec. Míchanice je drobivá, není to mokrá kaše. I přesto jsou docela špinavé od krmení, podestýlku - noviny měním často. Odchovala jsem již takto docela dost kuřátek a tyto problémy jsem neměla. Jen jsem dávala místo novin piliny. Už hodně přepeřují. Ven je dát zatím nemůžu jsme u hor a je tu zima. Kde je problém.Můžou mít kokciciozu? Díky za Vaše postřehy. Veronika.
Kokcidioza u kuřat jde lehce poznat podle krve v trusu, napřed se sem tam objeví trochu načervenalý a později čím dál víc krvavý(neplést s výměškem slepých střev - má barvu a konzistenci hořčice, silně zapáchá a objevuje se na každých 7-10 normálních vyměšování), myslím že byste si toho všimla, protože kuřata vyměšují hodně a na novinách by něco určitě rozmázly do krvavé čmouhy. Mrtvá kuřata by taky byla dost vychrtlá kolem hrudní kosti. Většinou si toho člověk všimne a zasáhne než dojde k prvnímu úhynu. Tipuju spíš něco jiného, možná vyvážení krmné dávky(strouhaná mrkev velmi lehce zkvasí a zkazí celou míchanici, vše je potřeba často obměňovat a zbytky nespotřebované směsi vyhazovat, zvážil bych její přidávání)? Možná bych aspoň u malých kuřat použil suchou směs, na kvalitu masa nebo vajec od dospělých to nebude mít vliv.
Ještě mě napadlo přidáváte ty vařená vejce celá(i s nadrcenou skořápkou)? Nedostatek vápníku by asi vaše problémy nezpůsobil, ale později můžete mít další problémy. Šrot bych nahradil kukuřičným, nebo bych spíš zvážil zakoupení alespoň jednoho pytle směsi od energysu, může jim chybět některý minerál nebo vitamín. Podle toho jak krmíte(čerstvé kopřivy, šrot, vejce) mi to ale připadá v pořádku, spíš se možná část směsi zkazila. Já vodu ještě lehce okyseluji acidomidem(je jedno kterým) dávám jednu odměrku na cca 7 l. Podestýlku mám hobliny a pod podestýlkou ještě vždy zapráším podlahu vápenným hydrátem. Letos zatím ze zhruba 70ti kuřat žádný úhyn nejstarší už mají přes 1 kg. Krmím ovšem alespoň z počátku(od prvního týdne po vylíhnutí) pouze směs kuře mini od energysu, později přidávám posečenou trávu, kukuřičný šrot, pšenici,...