Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.4.2015 15:58
kikki

XXX.XXX.3.233

Zdravím, nedávno sme kúpili 10 husí,5 bielych a 5 landenských, ale pán, čo sme ich od neho kupovali, povedal, že už má len tri landenské, tak či môže doložiť dve...mysleli sme, že doloží biele, ale sú inej farby a tak sa pýtam, nevie mi niekto poradiť, čo to je za plemeno na fotke vpravo?
A keď už píšem:D, v jednej relácii, som videla, že niekto choval husi a kačky a hovoril, že musia byť oddelené, naozaj musia? U nás sa normálne znášajú.

21.4.2015 06:29
jenca

XXX.XXX.161.27

Mně to připadá jako kříženec brojlerky s křížencem pomořanské s landeskou. Ale je to prostě jen kříženec, nejspíš minimálně 3 plemen. Nejde říct jistě kterých, jde jen tipovat podle toho, které výrazné znaky se projeví ale jistě vám to řekne jen chovatel, od kterého house máte. Vše ostatní je jen velmi nepřesná tipovačka:), kdybyste těch strakatých měla pár a dala je dohromady, tak podle potomků by šlo dále usuzovat, jestli byl některý z rodičů čistokrevný nebo zase jen kříženci. Nicméně myslím že je to jedno housata jsou pěkná tak bych z nich měl radost a neřešil bych to. Je běžné že si doma chovatel nechá pěkného housera nebo husu do chovu a pak nesežene kvalitní protějšek, tak ho spáruje třeba s brojlerkou co má doma(pokud vás pán upozornil že doložené husy nebudou landeské, tak na tom nic špatného není). Tady na fauně se často projevuje pro mě nepochopitelná averze k hybridním zvířatům. Je třeba si uvědomit, že kde chovatel vybírá své nejlepší kusy do chovu z jednoho nebo dvou kusů, vybírají v Rohozné, Hodoníně nebo Nových Hradech z jednoho nebo dvou tisíc, na těch husách je to vidět. Chovatelé mají často naivní představu, že na produkci hybridů se vezme třeba landeska splácá se to s německou nosnou a italskou a máte brojlerku:). Pravda je že na pro produkci brojlerových housat se používají rodičovské linie selektované a šlechtěné odborníky po několik generací. Pokud je vaše house křížencem s takovou brojlerkou nejspíš poroste rychleji a bude líp osvalené než housata landeská. Jejda sem se zase rozepsal úplně off topic, ale často mi přijde hrozné znevažování lidské práce, když jsou pomlouvány brojlerky a lidi si na výkrm na pekáč shánějí třeba pomořanky, každá z těch hus je na něco jiného brojlerku nebudu chovat na výstavy a prodávat od ní housata do chovu ale na pekáč nebo produkci housat na pekáč(v Nových Hradech jde tuším sehnat přímo rodičovské linie) je ideální. Orat taky nepojedu v mercedesu ale radši solidním traktoru.

Přidejte reakci

Přidat smajlík