Dobrý den,
¨mám letos poprvé kuřata (hempšírky a plymutky), nyní jim je šest týdnů a poputují ven do kurníku. K tomu bych měl pár otázek... měl bych jim ještě na noc rozsvítit lampu? Kurník je nezateplen, jsem na vysočine, Je možné k dvaceti kuřatům přidat pár kuřic těsně před snáškou? Jde o to aby se vzájemě snesli...
Děkuji Martin.
Kuře ke svému zdárnému vývoji v 6 týdnech potřebuje teploty 20-22°C Má již rozvinutou termoregulaci a dokáže je zvládnout bez přitápění. Tělní teplota ptáků je 42°C. Na tuto teplotu musí regulovat - tedy rozdíl 20 stupňů.
Pokud bude teplota nižší budou se kuřata k sobě choulit a pravděpodobně se v noci ušlapou a udusí.
Pokud k nim dáte kuřice před snáškou, budou je kuřice tyranizovat, nepustí je ke krmení a budou je klovat. Mohou je i zabít.
V každém případě je obojí nesmírný stres (včetně dalšího stresu - stěhování do nové ubikace) a určitě nepřispěje ke zdravému růstu vašich kuřat.
Za mne tedy rozhodně ne, ale přebrat si to a použít normální selský rozum už musí každý sám. Dana.
Přes den ven už jít mohou, naopak jim to prospěje. Paní Dana Vám napsala, jaká okolní teplota je pro kuřata v tohoto věku optimální, na sluníčku již takové teplo je. Horší je to v noci. To znamená, že je přes den dáte ven a na noc zase přenesete tam, kde je máte doposud, nebo jim v kurníku přisvítíte.
No já mám kuřata venku od 4,5 týdne.Do 3,5 týdne sem je měla doma pod lampou a poslední týden strávili v místnosti 23-24st.Na noc sem normálně zhasla a oni si vybrali jednu ze tří beden/ tu ve které přes den odpočívali/ a spali jak špalci až do rána.Pak se stěhovali ven do malého kurníčku, není zateplený, ale není to ani vyloženě bouda, do které fouká.Na noc sem přehodila ještě přes domeček deku.Bylo štěstí, že zrovna byly poměrně teplé noci.Mezi 5-6 týdnem se ochladilo, na noc sem do kouta dala barel s teplou vodou.Ted mají 6,5 týdne a o nějaké zimě nemůže být ani řeč.Sou krásně opeřené a od 6 od rána řádí jako draci až do 7 hodiny kdy je naženu zpět.