Dobrý den,
poradíte mi prosím. U pěti z deseti mým českých zlatých kropenek došlo k otoku kolem očí. Buď jedno z očí nebo obě. Ptala jsem se jednoho známého drůbežáře a myslí si, že je to kokcidioza, ale nikde jsem nenašla, že by u kokcidiozy mělo dojít k otoku kolem očí. Jinak některé ze slepic mají řídší trus, ale i ty které nemají otoky. Máte prosím někdo zkušenosti s tímto typem otoku? Nechci jim jen tak dát léky na kokcidiozu kvůli dlouhým ochranným lhůtám na vejce a maso. Případně některou z nich utratit, abych se koukla na vnitřnosti.
Budu ráda za jakýkoliv nápad.
Přeji pěkné dny, s pozdravem Lenka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lenka000
napsal(a):
Dobrý den,
poradíte mi prosím. U pěti z deseti mým českých zlatých kropenek došlo k otoku kolem očí. Buď jedno z očí nebo obě. Ptala jsem se jednoho známého drůbežáře a myslí si, že je to kokcidioza, ale nikde jsem nenašla, že by u kokcidiozy mělo dojít k otoku kolem očí. Jinak některé ze slepic mají řídší trus, ale i ty které nemají otoky. Máte prosím někdo zkušenosti s tímto typem otoku? Nechci jim jen tak dát léky na kokcidiozu kvůli dlouhým ochranným lhůtám na vejce a maso. Případně některou z nich utratit, abych se koukla na vnitřnosti.
Budu ráda za jakýkoliv nápad.
Přeji pěkné dny, s pozdravem Lenka.
Otoky kolem očí = zánět dutin. Nic jiného v tom nehledejte. Nejčastěji je to mykoplasmóza.
Pokud na nic nějak extra nelpíte, řešila bych to likvidací nemocných kusů.

Lenka000
napsal(a):
Bodlinko, moc děkuji za odpověď. Uff, uklidnila jste mě. A co když na těch svých kusech lpím? Mám ten otok nějak řešit, např. nějakým vykapáním očí? Můžu třeba použít borovou vodu? Děkuji Lenka.
Jestli lpíte...
Borovou vodou to nezachráníte, problém je v dutinách, ne v očích. Pokud sekerková léčba nepřichází do úvahy, bez veterináře se nehnete. Nejlépe to nešolíchat ale udělat si výtěr s kultivací, ať víte, co a jak léčit. Na dva hlavní možné původce zabírají antibiotika docela pěkně, ale: ALE! Zcela vážně zde hrozí trvalé nosičství a doživotní infekce minimálně některých kusů a tomu se žádnou léčbou zabránit nedá. Taková zvířata mají navždy sníženou užitkovost a při jejich oslabení se nemoc vrátí. A zrovna při té mykoplasmóze se od chronicky nakažených slepic líhnou některá kuřata už též nakažená a nakazí zbytek zdravých kuřat.
Nechcete si to s tou sekerou ještě rozmyslet?
No to si opravdu asi rozmyslím. Kultivace na veterině a následná léčba by byla asi dražší než jejich slepičí cena. A hlavně začínám s chovem bílých vlašek s růžicovým hřebenem a získala jsem kohouta ohodnoceného 97b. a nerada bych o něj přišla, tím že se nakazí. Kruciš.
A teď mi Bodlinko prosím tě řekni, kde jsem udělala chybu. Je to běžné onemocnění, nebo nedostatečnou výživou mají sníženou imunitu. Dostávají granule a večer pšenici a ječmen, a ještě pro sebe mají 700m2 plochy (1.10). Nestrouhám se jim s řepou ani mrkví. Do vody jim dávám ocet.
Díky Lenka.

Lenka000
napsal(a):
No to si opravdu asi rozmyslím. Kultivace na veterině a následná léčba by byla asi dražší než jejich slepičí cena. A hlavně začínám s chovem bílých vlašek s růžicovým hřebenem a získala jsem kohouta ohodnoceného 97b. a nerada bych o něj přišla, tím že se nakazí. Kruciš.
A teď mi Bodlinko prosím tě řekni, kde jsem udělala chybu. Je to běžné onemocnění, nebo nedostatečnou výživou mají sníženou imunitu. Dostávají granule a večer pšenici a ječmen, a ještě pro sebe mají 700m2 plochy (1.10). Nestrouhám se jim s řepou ani mrkví. Do vody jim dávám ocet.
Díky Lenka.
Je to bohužel běžné onemocnění.
Které se při jakémkoliv oslabení drůbeže snadněji projeví. Skrytí bacilonosiči jsou totiž, právě proto, že nemoc se přenáší i vejci, skoro všude. Většinou na takovém zvířeti není nic poznat, až na to, že neroste a nesnáší tak, jak by odpovídalo geneticky dané užitkovosti a péči.
V tomhle jsem velkým zastáncem selekce na zdraví. Odolnost proti nemocem je hodně vrozená záležitost.
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.202
Nechte je prostě být, ony se uzdraví sami.
Zrušte jim průvan v kurníku, udělejte místo kam se před průvanem mohou schovat během dne. Dejte jim A+D3 (pokud už ho nedostaly, ať je nepředávkujete, pokud dáte i vitamín E tak se účinek vitamínu A zvyšuje) a vitamín C (můžete zkusit 8-12g/litr do neželezné nádoby, nebo lépe navíc i přímo do míchanice ráno i večer, důležité je aby v průběhu dne zkonzumovali asi 12g/10kg živé váhy a šlo o vitamín C bez cukru). Pokud do dvou dnů neuvidíte zlepšení zkusil bych něco jiného. Účinek by měl být vidět už i za den, možná i dříve, ale to nejsou vyléčeny (vitamín C začal pouze účinkovat jako antibiotikum, antivirotikum a normalizoval stav sliznic), k vyléčení dojde snad do týdne, mezitím jim můžete zkusit dávku vitamínu C snižovat, vitamín A+D3 bych podával jen tři dny, mezitím možná přidal (po dobu užívání vitamínu C) vitamíny B6 a B12, zeleného co potřebují.
P.S.
Zvažte zda na vině není, namísto průvanu, například popelení se na hnoji, na místě kam kálejí holubi,...
milan78

XXX.XXX.227.76
Poslechněte Bodlinku. Ne -chovatel Vám radi špatne. Nebudete přeci množit něco, o čem víte, ze to bude stát za starou backoru.
Ne-chovatel

XXX.XXX.160.241
A jak víte, že jsou slabé a náchylné k tomuto onemocnění, které ani nikdo z nás nepozná, jen hádá. Já to z textu pisatelky nevydedukoval (nevím ani jak dlouho drůbež má, jak starou, zda to je první výskyt, první výskyt v daném životním prostoru,...) a sám zrovna trpím nachlazenou palicí.
Přesto nemyslím že bych já ani slepice pisatelky měl mít nutně postižené potomstvo. Je to o milionu věcí, které musí pisatelka sama zvážit. Jinak souhlasím s tím, že selekce je dobrá věc, a rozhodně bych nemnožil nic slabého (ale i z tohoto důvodu by mne nikdy nezajímaly parametry které pravděpodobně zajímají někoho kdo má drůbež kvůli výstavám).
P.S.
Vitamín C je univerzální, širokospektrální, antibiotikum i antivirotikum. Normalizuje imunitu. Nic jím nemůžete zkazit. Zda hrozí bacilonosičství těžko říci.
Pokud ten výběh je plný života a zeleně, měly by mít slepice dostatek kvalitního žrádla.
Pokud nemají dost zeleně a nemáte čas, tak jim k uvedeným B-vitamínům ještě okamžitě přidejte kyselinu listovou. Pokud mají málo bílkovin, dostatek bílkovin ve vhodné formě dokáže (opět u všeho živého) také hotové zázraky.
milan78

XXX.XXX.227.76
A jak Víte, ze náchylné nejsou? Přečtěte si pořádně příspěvek od bodlinky. Pise, ze bez veta se nehnete. Ostatně léčit něco něčím, když ani pořádně Nevím, o jakou chorobu se jedna je NESMYSL! Potomstvo nutně byt postižené nemusí, ale taky může, že?Tak proc budu lihnout něco, když vím, ze toto riziko hrozí a zaneradim si dvůr?Snad snahou každého chovatele je, Mit co nejkvalitnější zvířata, ne?A nejde jen o výstavy.

Ne-chovatel
napsal(a):
A jak víte, že jsou slabé a náchylné k tomuto onemocnění, které ani nikdo z nás nepozná, jen hádá. Já to z textu pisatelky nevydedukoval (nevím ani jak dlouho drůbež má, jak starou, zda to je první výskyt, první výskyt v daném životním prostoru,...) a sám zrovna trpím nachlazenou palicí.
Přesto nemyslím že bych já ani slepice pisatelky měl mít nutně postižené potomstvo. Je to o milionu věcí, které musí pisatelka sama zvážit. Jinak souhlasím s tím, že selekce je dobrá věc, a rozhodně bych nemnožil nic slabého (ale i z tohoto důvodu by mne nikdy nezajímaly parametry které pravděpodobně zajímají někoho kdo má drůbež kvůli výstavám).
P.S.
Vitamín C je univerzální, širokospektrální, antibiotikum i antivirotikum. Normalizuje imunitu. Nic jím nemůžete zkazit. Zda hrozí bacilonosičství těžko říci.
Pokud ten výběh je plný života a zeleně, měly by mít slepice dostatek kvalitního žrádla.
Pokud nemají dost zeleně a nemáte čas, tak jim k uvedeným B-vitamínům ještě okamžitě přidejte kyselinu listovou. Pokud mají málo bílkovin, dostatek bílkovin ve vhodné formě dokáže (opět u všeho živého) také hotové zázraky.
Hádám ze zadavatelkou popsaných příznaků, které znamenají jediné: zánět dutin. Původců zánětu dutin je mnoho, ale jen některé dělají hromadné onemocnění (onemocní více jedinců najednou) a jen některé mohou způsobit "pouze" zánět dutin bez celkových poruch zdravotního stavu či úhynů.
Obě dvě z těchto nemocí jsou charakteristické trvalým bacilonosičstvím vyléčených kusů. Bez ohledu na to, jestli jsou léčené antibiotiky nebo vitamíny.
Pokud nejste slepice, tak nakažená vejce snášet nebudete, ale bacilonosič mykoplasmózy je snášet bude.
Váš popsaný postup dokáže klinicky zjevnou nemoc dostat do stavu bacilonosičství. Oteklé hlavy zmizí. Ale snížená užitkovost, která je pro bacilonosičství typická, bude přetrvávat. Víte, kdyby stačilo nasypat slepicím do žrádla vitamín C, tak by ve velkochovech sypali céčko a neplakali by nad turnusem v hajzlu.
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.208
Ale já přeci nepopírám, že nemůže dojít k bacilonosičství. Vždy se to může stát a stává se to. To si musí uvážit tazatelka sama a podle mne v dlouhodobém horizontu posoudí mnohem kvalifikovaněji než veterinář i s jeho laboratoří.
Pokud by šlo o nemoc léčitelnou antibiotiky, tak vám garantuji, že lepší antibiotikum než vitamín C neexistuje, navíc má i jiné účinky které zajistí i zmizení otoků, bolestí, odpomůže od předráždění sliznic kvůli alergiím,...
Bavit se obecně o jakékoli kolonizaci sliznic, jakéhokoli tvora, kvůli oslabení (například kvůli nachlazení) jako o automatickém bacilonosiči je nesmysl již z principu. I když to tak statisticky může vycházet, a my lidé vidíme že dochází k hromadným onemocněním.
Pisatelce na její drůbeži záleží, ale chce mít i kvalitní chov. Měla by tedy spíše zjistit proč byla její drůbež natolik oslabená, že ke kolonizaci sliznic došlo.
Kolonizace je přirozený proces, očistný proces (nelze ji ani označit za nemoc v pravém slova smyslu, ale asi se nedomluvíme - protože každý nemoc chápeme jinak), a pokud dojde ke kolonizaci trvalé bude to buďto způsobeno přetrvávajícím oslabením imunity, nebo například nepřirozenou deformací dutin kde se vyskytuje napadená sliznice.
My můžeme pisatelce jen předložit své znalosti a návrhy. Rozhodnout, posoudit, nést následky musí ona.
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.208
Jen ještě, bacilonosičstvím se nemá cenu také příliš zabývat. Zdravý jedinec vedle nemocného prostě neonemocní.
Jistě to není dogma a záleží i na množství "bacilů" v prostředí. Bodlinka mne zepsuje, ale když nad tím co říkám budete přemýšlet, a nebudete zacházet do extrémů tak mi budete muset dát za pravdu.
Je to jakobyste se báli, že když má někdo chřipku, že při styku s ním ji musíte dostat také.
K tomu si jen dovolím podotknout, že kromě genetických předpokladů (do kterých nikdo nevidí a do spouštěčů ještě méně) zde hraje hlavní vliv výživa.
Ne-chovatel

XXX.XXX.127.184
Ještě bych asi reagoval na to, že když je pět kusů drůbeže z deseti stejně postižených, tak to ještě opravdu nepoukazuje na nic, natož na hromadné onemocnění.
Já když mi hlava namrzne/nachladne, tak mohu druhý den po ránu být tak oteklý, že mám místo očí jen škvírky. Rychle se to spravuje, když nejsem nadále vystaven chladu (průvan je mnohdy horší jak zima). Do večera se opuch spraví vždy i bez vitamínu C, k žádnému napadení sliznic (nebo ne takovému aby to stálo za řeč) u mne nedojde, většinou jsem do pár dnů zcela fit.
Vsadím se, že kdyby se mnou ve stejných podmínkách bylo deset lidí, tak alespoň čtyři další mají také nachlazenou hlavu (mne zpravidla porazí jarní sestřih a dům s o dost nižší teplotou než je venku).
Když dojde k nachlazení spojenému s kolonizací dutin, tak se to neprojeví od nachlazení dříve než za týden až čtrnáct dní. Vyléčím se pak zpravidla do měsíce od projevů rýmy, hnisání,... prostě až mne bakterie zbaví veškerého hlenu a zajdou (jak samovolně, tak díky imunitě).

Ne-chovatel
napsal(a):
Ještě bych asi reagoval na to, že když je pět kusů drůbeže z deseti stejně postižených, tak to ještě opravdu nepoukazuje na nic, natož na hromadné onemocnění.
Já když mi hlava namrzne/nachladne, tak mohu druhý den po ránu být tak oteklý, že mám místo očí jen škvírky. Rychle se to spravuje, když nejsem nadále vystaven chladu (průvan je mnohdy horší jak zima). Do večera se opuch spraví vždy i bez vitamínu C, k žádnému napadení sliznic (nebo ne takovému aby to stálo za řeč) u mne nedojde, většinou jsem do pár dnů zcela fit.
Vsadím se, že kdyby se mnou ve stejných podmínkách bylo deset lidí, tak alespoň čtyři další mají také nachlazenou hlavu (mne zpravidla porazí jarní sestřih a dům s o dost nižší teplotou než je venku).
Když dojde k nachlazení spojenému s kolonizací dutin, tak se to neprojeví od nachlazení dříve než za týden až čtrnáct dní. Vyléčím se pak zpravidla do měsíce od projevů rýmy, hnisání,... prostě až mne bakterie zbaví veškerého hlenu a zajdou (jak samovolně, tak díky imunitě).
Fascinuje mě, že se srovnáváte s drůbeží. Ono totiž nemoci drůbeže nejsou nemocemi lidí a naopak. Přenést vlastní zkušenosti na slepice opravdu nejde.
Máte pravdu v jediné věci a to je to, že styk zdravé slepice s nemocnou neznamená automaticky, že se ta zdravá nakazí. Imho další důvod k likvidaci nemocné drůbeže. Protože to není ani zdaleka o zázracích vitamínu C, ale o geneticky dané odolnosti daného jedince při daném způsobu chovu.
Dobrý den, no vidíte to jsem ani nečekala jakou pěknou diskuzi, ty moje holky spustí:-D Děkuji za cenné rady. Možná vaše rady zkombinuji. Nasadím vitamíny a když nezaberou bude sekyrka...přirozená selekce nás všechny přivedla až k tak velkému mozku, jak máme teď:-D Takže u slepic může posílit chov...no i když u plně příbuzných Čzk, to ani nemůže jít. Tady u nás hodně fouká, takže jako odrostci někteří prodělali rýmu a kašel (nebo to bylo pšikání)...vyléčili se bez medikamentů a od té doby byl klid. Taky jsem si kladla otázku, jestli je vůbec léčit a nechat je prostě být a příroda (Bůh) si vybere sama, které mi nechá a které si vezme. Jenže to řečené bacilonosičství se mi nelíbí, i přestože také znamená přirozený výběr a posílení chovu. Jenže jsem zodpovědná a představa, že moji drahoušci budou na výstavách a tady po sousedovic slepicích (všichni naši sousedi mají slepice) roznášet nemoc mě nenaplňuje vůbec líbivými pocity.
Byla jsem všehovšudy na třech výstavách a z jedné jsem si přivezla perožrouta a netušíc, že je musím dát na pár dní do karantény, než je vrátím zpět k ostatním, jsem si toho holomka roznesla na všechny. A to vážně zamrzí. Děkuji vám za rady a já písnu jak to dopadlo. Pěkný večer Lenka.