Už druhý rok chováme 12 ks sliepok Dominant, prvý rok niesli maximálne 8 vajec denne v znáškovom období. A tento, druhý rok, nesú maximálne 6 vajec v znáškovom období. Majú komplet stravu(podľa normy). Chováme ich v uzavretom prístrešku, ale zelené krmivo im dávame. Je to normálne pri tomto druhu, aby niesli taký nízky počet vajec na taký počet sliepok?
Pred tým sme mali Oravky, bolo ich 10 a denne v znáške mali 10 vajec.
Píšete, že krmíte hybridky kompletní stravou, ale nepíšete čím! hybridky jsou nastavené na komplexní směs pro nosnice, tak, jak je krmí v drůbežárnách, pokud jim z této směsi uberete a nahradíte nečím jiným, už ta snáška nebude tak slavná...a jestli máte dvouleté slepice...? proč myslíte, že je drůbežáři vyřazují z chovu? pořidte si nejaké naše čistokrevné plemeno slepic a uvidíte! já chovám vlašky, ty nesou, jak šílené, krmím klasika-pšenice, šroty, míchanice, občas zbytky z kuchyně, brzy na jaře směs pro nosnice a, mají velký travnatý výběh...myslím že jsou štastné..
ančovička
napsal(a):
Píšete, že krmíte hybridky kompletní stravou, ale nepíšete čím! hybridky jsou nastavené na komplexní směs pro nosnice, tak, jak je krmí v drůbežárnách, pokud jim z této směsi uberete a nahradíte nečím jiným, už ta snáška nebude tak slavná...a jestli máte dvouleté slepice...? proč myslíte, že je drůbežáři vyřazují z chovu? pořidte si nejaké naše čistokrevné plemeno slepic a uvidíte! já chovám vlašky, ty nesou, jak šílené, krmím klasika-pšenice, šroty, míchanice, občas zbytky z kuchyně, brzy na jaře směs pro nosnice a, mají velký travnatý výběh...myslím že jsou štastné..
Nesouhlasím. Máme 12 slepic. Všechno jsou různé hybridky.3 jsou vloni zakoupené kuřice a 9 jsou více jak 5 let staré pipky. Týdenní snáška se pohybuje mezi 65-70 vejci, tj.9,3-10 vajec denně na 12 slepic. Směs tyto slepice v životě neviděly. Dostávají pšenici, klíčky, pečivo, drcené skořápky, zbytky z kuchyně a celý den mají k dispozici pastvu. Netvrdím, že v případě krmení směsí by situace nebyla lepší, ale rozhodně tvrdím, že i bez směsi je snáška výborná a to i u starých slepic, které by drůbežárna již vyřadila.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ančovička
napsal(a):
Hm..tady je rada drahá, možná, že je paní tak dobře krmí, kuchynské zbytky, brambory, že jsou zatloustlé, i to je možné..
To se mi taky jednu dobu podařilo a když jsem jim snížil dávky tak se to upravilo, člověk jim nemůže zase až tak podstrojovat, směskou taky vůbec nekrmím, Míra.
kikki
napsal(a):
Už druhý rok chováme 12 ks sliepok Dominant, prvý rok niesli maximálne 8 vajec denne v znáškovom období. A tento, druhý rok, nesú maximálne 6 vajec v znáškovom období. Majú komplet stravu(podľa normy). Chováme ich v uzavretom prístrešku, ale zelené krmivo im dávame. Je to normálne pri tomto druhu, aby niesli taký nízky počet vajec na taký počet sliepok?
Pred tým sme mali Oravky, bolo ich 10 a denne v znáške mali 10 vajec.
Tvrzení že měl kdokoliv od 10 slepic 10 vajec denně je lež, to už můžeš napsat 12,15... prostě cokoliv
chipsik
napsal(a):
Nesouhlasím. Máme 12 slepic. Všechno jsou různé hybridky.3 jsou vloni zakoupené kuřice a 9 jsou více jak 5 let staré pipky. Týdenní snáška se pohybuje mezi 65-70 vejci, tj.9,3-10 vajec denně na 12 slepic. Směs tyto slepice v životě neviděly. Dostávají pšenici, klíčky, pečivo, drcené skořápky, zbytky z kuchyně a celý den mají k dispozici pastvu. Netvrdím, že v případě krmení směsí by situace nebyla lepší, ale rozhodně tvrdím, že i bez směsi je snáška výborná a to i u starých slepic, které by drůbežárna již vyřadila.
Souhlasím s vámi. Mám 11 slepic hybrodek Dominant druhým rokem, momentálně snáška denně nejde pod 8 vajec, dokonce jsem skutečně našla od 11 slepic jeden den vajec 12, ale to je rarita. A směs pro nosnice také nickdy neviděly. Krmím stejně jako vy.
U zadavatelky si myslím, že by mohl být problém v nedostatku světla, prostě moje slepičky vyběhnou a hrabou kdykoliv, i v mrazu. A i když mám v kurníku velké okno, pořád je pohoda venku na čerstvém vzduchu a přímo pod paprsky slunce nezaměnitelná. V drůbežárnách slepicícm svítí, i když přirozené světlo je podle mě prostě lepší. Také ten vyhrabaný hmyz a zdravý pohyb zavřeným slepičkám asi nejde nahradit. Možná že zavřeným slepicím se prostě musí přitápět, přisvěcovat, větrat, udělat dostatečný prostor a rvát směsí pro nosnice. Ty venku mají prostředí automaticky dobré, dostatek vzduchu, prostoru, pohybu i nějaký ten hmyz a tak krásně prosperují na bezsměskové stravě.
irena 42
napsal(a):
Souhlasím s vámi. Mám 11 slepic hybrodek Dominant druhým rokem, momentálně snáška denně nejde pod 8 vajec, dokonce jsem skutečně našla od 11 slepic jeden den vajec 12, ale to je rarita. A směs pro nosnice také nickdy neviděly. Krmím stejně jako vy.
U zadavatelky si myslím, že by mohl být problém v nedostatku světla, prostě moje slepičky vyběhnou a hrabou kdykoliv, i v mrazu. A i když mám v kurníku velké okno, pořád je pohoda venku na čerstvém vzduchu a přímo pod paprsky slunce nezaměnitelná. V drůbežárnách slepicícm svítí, i když přirozené světlo je podle mě prostě lepší. Také ten vyhrabaný hmyz a zdravý pohyb zavřeným slepičkám asi nejde nahradit. Možná že zavřeným slepicím se prostě musí přitápět, přisvěcovat, větrat, udělat dostatečný prostor a rvát směsí pro nosnice. Ty venku mají prostředí automaticky dobré, dostatek vzduchu, prostoru, pohybu i nějaký ten hmyz a tak krásně prosperují na bezsměskové stravě.
Naprostý souhlas.
Trochu jsem se zalekl když jsem viděl název tohoto tématu.Ale nakonec jsem rád, že většina chovatelů je s Dominantkama spokojena.
Zakoupil jsem totiž dva rodičovské kmeny tohoto druhu přímo od firmy a chci v následující sezoně líhnout F1 Dominant D102 a D192.Nyní jim je 5 měsíců, koncem léta otestuju a od ledna začnu.Vybral jsem záměrně ty u kterých jde poznat pohlaví po vylíhnutí /kolorsexing/.
Dosud jsem choval Australky a Hempšírky.U Hempšírek zůstanu i nadále a budu porovnávat.
Je mnoho chovatelů co chtějí jen vytříděné slepičky, aby nemuseli odchovávat kohoutky, které je jim pak líto dávat, na maso, když je mají od malinka.
Tak jsem sám zvědav jak to bude probíhat a k jakým dojdu závěrům. Líhnu proto, že mě to baví a rád se dívám na malá kuřátka.
Vocásek
napsal(a):
Tvrzení že měl kdokoliv od 10 slepic 10 vajec denně je lež, to už můžeš napsat 12,15... prostě cokoliv
Mám od tří slepic 3 vejce. Nemám důvod si vymýšlet.
Nemají ideální ubytování, ale denně jim uklízím, krmím šíleně - naprosto neekonomicky,
mám je pro zábavu. Mělo jich být 5, bylo by to lepší, když už jančím
kolem tří. Mají volný, dostatečný výběh, jsou úžasný, kontaktní, vypadají
spokojeně, mám z nich radost.
Když začaly nést, tak byly i dvoužloutkové a jedna dávala za 24 h i 2 vejce.
Ale hezky se to srovnalo.
No to fakt mám. (denně 3)
Mám je od loňských velikonoc a nesou denně a všechny.
Asi týden (JEN TÝDEN !), byla pauza, když mi došla ta startovací směs.
Žádnou směsí nekrmím.
Nesou, mám radost, protože jsem jen amatér - a jde to.
Je to jako v tom přísloví:
Dej krávě do držky, ona ti dá do dížky.
Jestli věříš, je mi fuk .
Je trapné říkat o někom, koho neznáš, že lže.
Souhlasím s "rapotacka11". Kdysi jsem měla 5 slípek - nevím, co to bylo za plemeno - obyčejné "červené". Měly omezený výběh, pšenici, zbytky z kuchyně + posekanou trávu. Měla jsem je dva a půl roku (pak jsem je v zimě z důvodu týdenního odjezdu dala rodičům) a nekecám - měla jsem denně 4 - 5 vajec. Dokonce přepeřování probíhalo tak nějak nenápadně. Prostě OPRAVDU NESLY POŘÁD.
milan78

XXX.XXX.227.76
rapotacka11
napsal(a):
No to fakt mám. (denně 3)
Mám je od loňských velikonoc a nesou denně a všechny.
Asi týden (JEN TÝDEN !), byla pauza, když mi došla ta startovací směs.
Žádnou směsí nekrmím.
Nesou, mám radost, protože jsem jen amatér - a jde to.
Je to jako v tom přísloví:
Dej krávě do držky, ona ti dá do dížky.
Jestli věříš, je mi fuk .
Je trapné říkat o někom, koho neznáš, že lže.
Na stránkách DOMINANT.cz se píše:
Předností jsou vysoke parametry snasky nad 310, - vajec, ověřené v testacni stanici v klecovych podmínkách intenzivního typu chovu!
Takže ať počítám, jak počítám, tak mi to u tech vašich slepic prostě nevychází. Buď máte světové rekordmanky a nebo, což je pravděpodobnější, nás tady všechny tahate za nos. A to je opravdu trapné.
milan78

XXX.XXX.227.76
dadu
napsal(a):
A co takhle "výjimka potvrzující pravidlo"?
Nějak moc výjimek naráz, nezdá se Vám?
Prostě slepice nesnese za rok 356 vajec!
milan78

XXX.XXX.227.76
poultry
napsal(a):
Mame 120 DOMINANTOV na vajcia, dostavaju zmes, su v podkrovi, upraveny svetelny rezim, tepelny rezim. Dostavaju pecivo a zelene krmivo. Rocna znaska je 310 ks/rok...
Ano, to je právě ten intenzivni chov, o kterém Dominant píše na svých stránkách.
milan78
napsal(a):
Na stránkách DOMINANT.cz se píše:
Předností jsou vysoke parametry snasky nad 310, - vajec, ověřené v testacni stanici v klecovych podmínkách intenzivního typu chovu!
Takže ať počítám, jak počítám, tak mi to u tech vašich slepic prostě nevychází. Buď máte světové rekordmanky a nebo, což je pravděpodobnější, nás tady všechny tahate za nos. A to je opravdu trapné.
Nevím, co to je za druh. Je to ze Štítar - hybridy z tržnice. Mám je od loňských velikonoc.
Byly 20i týdenní. Cca za měs. začaly a nesou ...pelichají průběžně - maličko.
Kamarádka jich má z této várky 12 a nesou jí 3 vejce - pořád = smutné..
Nemám možnost jim svítit. Zahrada je jejich a žrádlo - maso, berou psovi i kočce.
Dávám jim brambory se šrotem, zbytky a maso...
Výzkumy mě nezajímají a jestli mi borci všeználci nevěří, je mi fuk.
Je mi jasný, že kdybych vám je nechala, tak ještě 2 - 3 dny ponesou jako u nás a pak ?
Šlus .
milan78

XXX.XXX.227.76
rapotacka11
napsal(a):
Nevím, co to je za druh. Je to ze Štítar - hybridy z tržnice. Mám je od loňských velikonoc.
Byly 20i týdenní. Cca za měs. začaly a nesou ...pelichají průběžně - maličko.
Kamarádka jich má z této várky 12 a nesou jí 3 vejce - pořád = smutné..
Nemám možnost jim svítit. Zahrada je jejich a žrádlo - maso, berou psovi i kočce.
Dávám jim brambory se šrotem, zbytky a maso...
Výzkumy mě nezajímají a jestli mi borci všeználci nevěří, je mi fuk.
Je mi jasný, že kdybych vám je nechala, tak ještě 2 - 3 dny ponesou jako u nás a pak ?
Šlus .
Zjistěte si něco o biologii nosnice a pak nás tady tahejte za nos. Slepice nesnese za rok 365 vajec. To prostě nejde, i kdyby jste se na hlavu stavěla.
Radmilla

XXX.XXX.168.202
My máme 10 slepiček Dominant a denně 7-8 vajec. Zvláštní na tom je to, že části z nich jsou 4 roky a druhé části 5 let. A krmení? Denně trošku pšenice, spíše symbolicky. Mají k dispozici cca 5ha výběh s chovem ovcí. Přiznám se, že mě překvapily. V zimě byla trochu pauza ale teď nesou jak mladice
Teď je tohle vychloubání jak vám nesou denně o ničem. V tomhle ročním období snáší všechny slepice dobře. Napište sem to svoje "denně" v říjnu, listopadu, prosinci, v lednu. Nevěřím, že by jakákoliv slepice snášela denně, to znamená nepřetržitě, bez přitápění a světelného režimu i v zimních měsících.
I v teplých měsících si dá slepice pár dnů pauzu, třeba po čtrnácti denní nepřetržité snášce.
Nevím o čem se tu někteří přou? Když je roční snážka až 300 vajec tak z 365 dní snesla 300 a zbytek odpočívala.Při testování toho prý dosáhla za ideálních podmínek.Čím více se těm ideálním podmínkám přiblížíte tím se přiblížíte snážce při testování. Je na tom něco co nejde pochopit?
Já jsem rád když dosáhnu u Hempšír 200, tak jsem zvědav co dosáhnu u Dominantů za stejných podmínek.Nehledě na to že po vylíhnutí uvidím hned kolik je slepiček a kohoutků.Nadruhou stranu kohouti Hempšír jsou výborné na maso, takže se dobře zužitkují.
beginner
napsal(a):
Teď je tohle vychloubání jak vám nesou denně o ničem. V tomhle ročním období snáší všechny slepice dobře. Napište sem to svoje "denně" v říjnu, listopadu, prosinci, v lednu. Nevěřím, že by jakákoliv slepice snášela denně, to znamená nepřetržitě, bez přitápění a světelného režimu i v zimních měsících.
I v teplých měsících si dá slepice pár dnů pauzu, třeba po čtrnácti denní nepřetržité snášce.
U nás pauza nebyla !
Bylo to celou zimu neskutečné.
Sama se divím, když slyším - čtu, jak to mají jiní.
Dokázat to nemůžu a snad ani nechci.
Nevěřte mi, je mi to fuk.
Ale zkuste to připustit - nelžu, nemám to zapotřebí.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Ty čísla co jsou v produktových listech (mám zkušenost jen s Itegrou Žabčice) jednotlivých druhů nosnic ve velkochovech dosahují drobnochovatelé naprosto s přehledem a téměř vždy je i překonávají (obecně u hybridů ISA Brown, Hisex Brown, ISA Sussex, prostě u červených nosnic - jiné kolem téměř nevidím) i bez intenzivní chovu (žádné zateplení, žádné svícení, krmení převážně míchanicemi a zrnem, přiměřený výběh) a to jak v počtu vajec tak v délce snůšky (někdy i 3 roky).