Když jsem stavěl v 90-tém, vyhubil jsem přemnožené potkany šrotem se sádrou. Měl jsem je pod stavební boudou a bylo jich tolik, že je bylo pod podlážkou možno pozorovat, jak sedí jeden vedle druhého a svítí jim očka. V boudě jsem měl i starou pohovku, na které občas chrupkal jeden stavební pomocník. Když mu 40 cm potkan přeběhl přes břicho, více jsem ho v boudě neviděl.
Byl to rachot. Potkani dostali takové křeče, že mi z regálů vyházeli spoustu nářadí. Za dva dny byl klid.
Asi si tuto genocidu potomci nějakého, co přežil, uložili do genetické výbavy a předávali z pokolení na pokolení, protože přede dvěma léty jsem to zkoušel znovu s jedním, co se mi zavrtal pod chodník u domu, ale ani ťuk. Balíčky Ratimoru ale sežral dva než ho, přiotráveného, dorazili psi.
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.208
Korek je fukční. U nás se to dělalo zrovna tak, akorát se namísto ryb používalo normálně sádlo, nebo trocha slaniny. Vonělo to natolik výborně, že by to snědl každý...
Jen pro upřesnění, kdyby to chtěl někdo přehnat s olejem. Princip je právě v té dehydrataci. Potkanovi korek jednak vysaje žaludeční šťávy a asi ivodu ve střevě (potkani se vždy nažrali a zdechli až potom, nevím že by to účinkovalo již v průběhu žraní), jednak se opět roztáhne.
Už dlouho se to u nás nedělalo, mám ale pocit že korek jsme vždy pražili namletý.
Dakujem za rady, otravu na potkany tie červené vrecúška som už skúšal ani sa toho nedotkli iba myši aj to načali celé balenie čo som zabudol skovať a ostalo na regály, preto skúšam pascu, jednak otrava nefungovala a momentálne sa mi zabývali v jednej voliére pri zdr hydine kde otravu nemám kam dať...
Problém je v tom, že jednou návnada zafunguje a podruhé ne, Teď jsme do pasti umístili sendvič - sýr, hlavu z makrely - kousek přivázali drátkem a navrch křapku křepelčího vajíčka. Jeden den se chytilo mládě a druhý den velká. O jednu past jsme přišli, protože ji zatáhli někam pod dřevěný přístavek. Je třeba je přivázat. První mládě se chytilo do pastičky na malé myši na vlašský ořech.
Renti

XXX.XXX.217.42
Zdravím, já mám vyzkoušené tyto granulky na potkaný a vždy jsem byla úspěšná.
https://www.lihneme.cz/navnady-do-pasti/noanimal-fish-drops-500ml/
Miriam33

XXX.XXX.210.31
bara001
napsal(a):
Problém je v tom, že jednou návnada zafunguje a podruhé ne, Teď jsme do pasti umístili sendvič - sýr, hlavu z makrely - kousek přivázali drátkem a navrch křapku křepelčího vajíčka. Jeden den se chytilo mládě a druhý den velká. O jednu past jsme přišli, protože ji zatáhli někam pod dřevěný přístavek. Je třeba je přivázat. První mládě se chytilo do pastičky na malé myši na vlašský ořech.
Vlašský ořech je na myši bezkonkurenční. Už roky nedávám do pastiček nic jiného. Pokud se nechytne, bývá to rejsek(ten jde zas po šunce). Potkany letos travime, ona ta past je vždycky nezabije, a jednoho chyceného jen za čenich jsme museli dorážet, nebo past někam odtáhnou, když je to přímo nezabije.
Já dávám vlašské ořechy , nebo salám vysočina který kupuji vcelku ( déle voní oproti krájenému),
návnadu upevním drátkem . Důležité je používat rukavice ( když myši, potkani cítí lidský pach , tak o návnadu nemají zájem ). Lidského pachu se zbavím tím že vše otřu v hlíně . Nejprve otřu rukavice , potom past a drátek , návnadu umisťuji v rukavicích .
Myši u nás jsou na lidský pach zvyklé, o návnady mají velký zájem, i když rukavice nepoužívám. Spíše musím návnady dobře upevnit, aby se myši nenažraly beztrestně . Nejraději používám kůži ze slaninky, ta je tužší, ne moc velkou (jenom proužek a tím proužkem ještě navoním povrch pastičky), aby se myši musely trochu snažit a přitom ... past sklapne.
Když se objevily potkany, trávil jsem je jedem - používal jsem různé formy a hlavně dobře ukryl, aby se k nim nedostaly kočky. Naše kočky, i když potkana uloví, nežerou ho. To na myších a hraboších si smlsnou. Těd už mám pár let klid (klepu na dřevo). Všechno krmivo ukládám do plastových barelů, tak si hledají lepší bydlo.
Dobrý den,
na podzim roku 2019 se u nás v souvislosti s chovem slepic objevili potkani. Vyzkoušel jsem všechno možné kromě jedů a vždycky to odnesl jeden nebo dva potkani a ostatní vegetili vesele dál.
Vloni koncem léta dostali naši mladí dvě kočičky, tedy spíše sotva odrostlá koťata. netrvalo to ani měsíc a potkani začali mizet, respektive jsme je sbírali zakouslé, a jen některé částečně sežrané, okolo domu. Několikrát jsem je pozoroval a vždycky byly nejméně tři metry od sebe. Možná si potkany vzájemně naháněly. Do vánoc bylo vymalováno a po potkanech není ani vidu.
Před měsícem měly obě kočky mladé, celkem jedenáct koťat. Měli jsme obavy co s nimi, ale už jsou zamluvené, protože lze předpokládat, že i z těch malých vyrostou lovci.
Kočky jsou buď lovci, a pak loví vše včetně ptáků a třeba i ještěrek, anebo jsou peciválové kteří čekají na misku mléka, granulí nebo masa.
Pokud na potkany kočky pak doporučuji dvě a spíše kočičky než kocoury. Každopádně lovce ne pecivály, kterých je v poslední době mnohem více.
Potkanům zmar!
Jarek
BÍDŽIS
napsal(a):
Dobrý den,
na podzim roku 2019 se u nás v souvislosti s chovem slepic objevili potkani. Vyzkoušel jsem všechno možné kromě jedů a vždycky to odnesl jeden nebo dva potkani a ostatní vegetili vesele dál.
Vloni koncem léta dostali naši mladí dvě kočičky, tedy spíše sotva odrostlá koťata. netrvalo to ani měsíc a potkani začali mizet, respektive jsme je sbírali zakouslé, a jen některé částečně sežrané, okolo domu. Několikrát jsem je pozoroval a vždycky byly nejméně tři metry od sebe. Možná si potkany vzájemně naháněly. Do vánoc bylo vymalováno a po potkanech není ani vidu.
Před měsícem měly obě kočky mladé, celkem jedenáct koťat. Měli jsme obavy co s nimi, ale už jsou zamluvené, protože lze předpokládat, že i z těch malých vyrostou lovci.
Kočky jsou buď lovci, a pak loví vše včetně ptáků a třeba i ještěrek, anebo jsou peciválové kteří čekají na misku mléka, granulí nebo masa.
Pokud na potkany kočky pak doporučuji dvě a spíše kočičky než kocoury. Každopádně lovce ne pecivály, kterých je v poslední době mnohem více.
Potkanům zmar!
Jarek
Přesně jak píšete, mám doma kočku a jsem za ní rád...sousedi bojují cca 20 let s potkany, ale kočku si nevezmou, mají psi , které se stejně nikde v tom jejich bordelu nedostanou...Nyní mám koťata a můžu říci, že i myši tady daleko široko nejsou , dle toho, kde kočka chodí lovit...Mimo jiné, pokud někdo máte zájem o koťata , máme volné...ZADARMO
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!