Dobry den, chtěla bych se zeptat jestli někdo z Vás neprodava nebo neví o někom kdo by prodaval nasadová vejce nějakých kvalitních kurat na vykrm. Lákala me kalimera pro jejich nenarocnost váhu, i snasku vajec, ale po přečtení různých prispevku me nadšení opustilo.
Dekuji za případné nabidky.
Dobrý den, prosila bych informaci o kuřatech Bresse Gauloise na výkrm, měli jsme brojlery Ross, loni kuřata kalimera, která se brojlerům nemohla vyrovnat! při stejnem krmení a podmínkách v chovu - stálý přísun krmení, vody a vyhřívání- rostla kalimera pomalu, váze brojlerů se vyrovnala o měsíc později!..tak letos máme zase brojlery...o BG jsem zatím jen četla..děkuji za odpověd
S Kalimery nemám zkušenost zase já, ale podle toho, co jsem četla, není to klasický hybrid, jako brojleři ROSS. Jsou to kříženci různých typů masných plemen, takže se tam štěpí i různě velcí jedinci. Proto jsem zavrhla. Každý rok máme brojlery, kteří dosahují při extenzivně intenzivním krmení (tedy domácí šrot - pšenice, luskoviny, sladový květ a vitamíny Nutrimix, nepříliš velký výběh, ale výběh) ve cca 110 dnech u kohoutů 4-5 kg v kuchyňské úpravě. Do posledního dne jsou schopní kvalitního pohybu.
BG je kombinované plemeno francouzského původu, tzv bréské kuře, které není nijak náročné na péči, mělo by se část života pást a v závěru výkrmu se jim podává směs kukuřičného šrotu a mléka, jakási kejda. Ti naši zelené dostávali do výběhu, jinak normální domácí šrot, jako dávám brojlerům a poslední 3 týdny jsem podávala kukuřici s mlékem. Výkrm trval asi 5 měsíců, tedy déle než brojleři, kohouti měli v kuchyňské úpravě 2-2,6 kg. Mají jinou stavbu těla, nejsou tak výrazná prsa, ale maso je lahůdkové, trochu tmavší než u brojlerů, vyzrálé, šťavnaté s nádhernou vůní a chutí. Dokonce jsme teď měli skoro roční slepici (žrala vajíčka) a upekla se skvěle. Kromě toho mají i slušnou užitkovost vaječnou - roční snáška se uvádí kole 200 vajec (ale i 220)
Přirovnala bych to asi tak- rozdíl mezi průmyslovým a domácím brojlerem se asi stejný jako mezi brojlerem a BG. To je můj pohled na věc, rozhodně můžete dostat i jinou informaci, ale zatím všichni, kdo ochutnali v mém okolí, říkají totéž.