Slabé skořápky, malá snůška

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.5.2015 15:24
katymaty

XXX.XXX.128.13

Dobrý den,
máme slepice, začínají třetí sezónu. Celé dva roky výborná snůška, minimální přestávky.
Nyní, když by po zimně měly nést, máme jedno vejce (3 slepice) a to má ještě ke všemu buď slabou skořápku, nebo jenom blanku. Mají volný výběh na travičku, krmíme pšenicí, kukuřičným šrotem, zbytky z kuchyně, občas brambory se šrotem, tvrdý máčený chleba nechtějí žrát. Skořápky mají stále k dispozici. Chybějí jim nějaké vitamíny, minerály, či jsou již vynesené? Bohužel se nám to stalo už u druhých slepic.
Děkuji za odpovědi

10.5.2015 15:33
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Jsem zvědavá na odpovědi. Já to samé. Jsem už z toho nervní. Včera od 15 slepic 6 vajec. A 3 rozbitá na prkně a v hnízdě. Také téměř bez skořápek. Dávám skořápky i Grit - ten ale moc nechtějí. Už se to tu často probíralo, ale já už fakt nevím co jim dát. Dostávají i směs pro nosnice. A mají velký výběh. Nic jsem nezměnila. Nebo bych měla?

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.5.2015 16:14

Je velice pravděpodobné, že vaše slepice trpí nedostatkem vápníku.U starších slepic se daleko hůře ukládá vápník v kostech, který pak slepice ve snášce opětovně využívají k tvorbě skořapek.A většinou se to nedá dohnat doplňováním vápníku během snášky.Týká se to většinou snáškových hybridů od jejich 3 sezóny.Nicméně můžete zkusit mletý vápenec zamíchat do směsi a pokud se vám bude chtít obětovat nějakou tu kačku, tak tvaroh a kysané mléčné výrobky.

10.5.2015 18:15
ondře.j.

XXX.XXX.78.37

Já mám zase problém z jednou leghornkou má 3 roky, a jako jediná ze 40 slepice nosí vejce bez skořápky, takže je vlastně jen splavuje. Skořápky mají denně nevím čím to je, že jen ona nese vejce bez skořápky. Jako jediná se přes zimu neopeřila, že by to bylo tím, a neměla pauzu kdo ví.

10.5.2015 18:42
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Já jim dávám i ten tvaroh, Grit míchám Vyberou vše - Grit tam zůstane Ale fakt je že jsou to ty starý - 3 letý - co jsem koupila jako slepice ve snášce vloni v dubnu od drůbežárny Práce. Vypadaly hrozně. Nejdřív přepéřovaly ale v zimě nesly a nyní přestaly. Asi půjdou do polévky. Ale chtěla jsem počkat až mi dorostou kuřata. Mám 5-ti týdenní Araukány a Maransky a ještě 2- týdenní Žerzejské obry a Bressy.Ty hybridy bych si už nikdy nevzala.

10.5.2015 19:36

ondře.j. napsal(a):
Já mám zase problém z jednou leghornkou má 3 roky, a jako jediná ze 40 slepice nosí vejce bez skořápky, takže je vlastně jen splavuje. Skořápky mají denně nevím čím to je, že jen ona nese vejce bez skořápky. Jako jediná se přes zimu neopeřila, že by to bylo tím, a neměla pauzu kdo ví.

Jestli má problém pouze tato jedna slepice, problém je v ní. Zánět vejcovodu a je to hotové.

Léčí se to sekyrou.

10.5.2015 19:41
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Dobře - ale jak to poznám když jich mám 15 která snáší tyto špatný vejce Když tam dojdu i relativně brzo ráno tak jich pár sedí ale pár už má snešeno. A přesto je tam nějaké rozmáčklé skoro bez skořápky. Už jsem rozhodnuta všechny více než roční zabýt

10.5.2015 19:48

bgstettn napsal(a):
Dobře - ale jak to poznám když jich mám 15 která snáší tyto špatný vejce Když tam dojdu i relativně brzo ráno tak jich pár sedí ale pár už má snešeno. A přesto je tam nějaké rozmáčklé skoro bez skořápky. Už jsem rozhodnuta všechny více než roční zabýt

To je velmi racionální rozhodnutí. Ono stará slepice, to je hobby. Jestli je máte na vejce, všechno po dvou snáškových cyklech musí vždycky pryč. Ono je to i ochrana proti tuberkulóze.

10.5.2015 20:33
začátek

XXX.XXX.173.101

Zdravim, pomúže grit mleté mušle a né ten vápený, to je snad jen písek.Dávám jim ho zvlášť do gritníku a jak je problém tak přidám i do míchanice.

10.5.2015 20:41
jo012810

XXX.XXX.49.191

Pro vstřebávání vápníku a dobré tvorbě škořápek je nutný vitamín D3. Jeho nedostatek neumožňuje dobré vstřebávání vápníku a využití škořápek a gritů. tento problém je u starších nosnic a zvětšuje se i s nemožností neomezeného výběhu.

10.5.2015 20:41

bgstettn napsal(a):
Já jim dávám i ten tvaroh, Grit míchám Vyberou vše - Grit tam zůstane Ale fakt je že jsou to ty starý - 3 letý - co jsem koupila jako slepice ve snášce vloni v dubnu od drůbežárny Práce. Vypadaly hrozně. Nejdřív přepéřovaly ale v zimě nesly a nyní přestaly. Asi půjdou do polévky. Ale chtěla jsem počkat až mi dorostou kuřata. Mám 5-ti týdenní Araukány a Maransky a ještě 2- týdenní Žerzejské obry a Bressy.Ty hybridy bych si už nikdy nevzala.

Já jsem brával také vynešené slepice po 25 kačkách a po aklimatizaci cca do 3 týdnů začali krásně nést.A asi jsem měl zatím štěstí, protože se mi nestalo, že by některá v dalším roku snášela vejce bez skořápky.Letos jsem ještě nechal poslední 3 už 4 leté moravie, a ty se mi odvděčují celkem luxusní snáškou(cca 15 vajec týdně - 90 - 115 g) No ale je pravda, že vápníku mají nadbytek a to i v době přepeřování.Dávám jak vápenný grit, tak skořápky, mletý vápenec a jelikož vyvápňuji pravidelně výběh i kurníky, tak mají možnost sem tam zobnout i toto vápno.A že ho občas žerou a problém nemají.No a také mají velké množství vápníku z kysaného mléka.Mám možnost kupovat pravidelně a docela levně sušené mléko, no a to jim každý týden namíchám v poměru 2 kg na 12 l vody, promíchám metlou, dodám bakterie a vykvasím. V teple cca 20 st je za 4 dny hotovo.Většinou přes plátno oddělím tvaroh a ten denně dávám do zvláštní nádoby.Syrovátku samozřejmě dávám k pití.Když není čas, tak jim to prostě dám jako kyšku.

10.5.2015 21:44
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Tak Prace je prodává po 80 Kč. Trvalo to podstatně déle než 3 týdny a dalo to dost práce: neomezený výběh, vitamíny, směs pro nosnice, máčeny chleba, rybí moučka - pak nesly - do března. A nyní ani jedno - celé. A - s repektem- nyní pro ně kupovat mléko - 1L za 20 a více Kč - protože levné UHL mléko nezkysne ale rozloží se proteiny a pak páchne - to bych viděla jako vyhazování peněz a to vejce by mě stálo asi dost přes 10 Kč. Tak radši ta polévka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík