Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.5.2015 11:14
janaba

XXX.XXX.117.10

Ráda bych poprosila zkušenější chovatele krůt o posouzení, co je s touto krůtou...
Koupila jsem ji na jaře od chovatele jako roční. Očekávala jsem, že ponese a vyvede mladé. Sice se s krocanem pářila, ale nést nezačala, má svěšená křídla, o něco menší chuť k jídlu a zhubla. To na ní pozoruji tak měsíc. Veterinář řekl, že se mu nezdá špatná, ať ji pozoruji
Podle mého v pořádku není, ale nevím, jak jí pomoci. Pořadí mi někdo?
Jana.

krůta

11.5.2015 17:32
krůta

XXX.XXX.140.66

To není moc dobré když hubne. Pokud chcete tak zavolejte na tel 776 898 124 Alena.

12.5.2015 07:52
bara001

XXX.XXX.43.136

No mám s krůtami neustálé problémy, jsou neuvěřitelně choulostivé, loni jsem měla nemocného krocana, měl aspergilozu. teď má zase krůta něco, budu jí dávat atb. Měla nějaký nález ve výtěru. Doporučuji rozbor trusu, mohou to být parazité, ale i cokoli jiného. Mně první veterinář loni také tvrdil, že krocanovi nic není. A pak jsme mu dávali léky 2x denně tři týdny. Bezva. když chodíte do práce.

13.5.2015 09:49
janaba

XXX.XXX.117.10

Díky Báro a Aleno, dnes odesílám vzorek trusu na rozbor, tak jsem zvědavá, co se tam najde... Báro,2x denně 3 týdny, to byla pořádná léčba. Snad zabrala! jak jste krocana zvládla odchytavat? Moje kruty nemají rády, když je chytamsmajlík

13.5.2015 10:21
bara001

XXX.XXX.43.136

No on k nám přišel jako docela pěkný mazánek, tak chytání nikdy nebyl problém a za ty tři týdny se z něj stal docela slušný miláček. Díky nemoci nebyl tak těžký a tak jsem ho chytala já a manžel podával léky a probiotika. Dnes ho sotva unesu syčáka jednoho a plodný je dobře, máme krásné potomky. Krůty jsou pěkné potvory, ale lépe snesou náš odchyt, než péči našeho trpasličího jezevčíka, který o ně rovněž pečuje, ale nestačí je zalehnout, jako slepice. Je to velmi vtipné, ale velmi účinné, když se dostanou jinam než mají. Krůta bohužel létá i se zastřiženým křídlem, takže docela často navštěvuji sousedy a manžel odchytává na silnici. Teď se tomu směju, protože vzpomínka je docela veselá, ale když se snažím Blacka přesvědčit, že ji má nechat být a on neposlouchá a snaží se ji dostat do jejího kurníku, protože tam přeci patří, tak jsem vzteky bez sebe. No prostě náš pastevecký pejsek.

Tak doufám, že se to i u vás dobře vyřeší. Bára.

14.5.2015 21:23
janaba

XXX.XXX.117.10

Parazitologickym vyšetřením trusu se potvrdila slabá infekce Capillaria spp. Máte někdo zkušenost s léčbou, co nejlépe zabírá? Kruty jsou společně se slepicemi a koncem týdne očekávám lihnuti od jiné kruty...

15.5.2015 06:51
lydie

XXX.XXX.70.117

Léčbu řešte s veterinářem.

15.5.2015 06:53
bara001

XXX.XXX.43.136

Taky doporučuji veterináře.

Ne-chovatel

15.5.2015 08:54
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.23

Já vám jen chci říct, že jak tu lidé na kapilárie občas doporučují Helmigal v tabletách (10mg Fenbendazolu/tbl, vhodné pro holuby)...

Krůta je velké zvíře, už dospělá husa je příliš velké zvíře na léčbu těmito tabletami a prodraží se to. Zkusil jsem Helmigal v prášku (25mg/g Fenbendazolu, vhodné pro prasata, koně,...), byla fuška udělat šišky a i jednu z hus nakrmit, ale bylo to levné. Také vhodné rozdělení na použitelná kvanta a propočet na jednotlivé kusy drůbeže zabral nějaký čas. Pokud byste ale podávala hromadně, nasypané jen do žrádla bylo by to velmi jednoduché. Já se tohoto neodvážil, protože mi vše žere z jednoho hrnce a apetit se mění.

Pokud se chcete ohledně parazitů u drůbeže něco dozvědět, v kostce, přečetl bych si asi tohle:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Nematod%C3%B3zy_pt%C3%A1k%C5%AF
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kapilari%C3%B3za_pt%C3%A1k%C5%AF
http://cs.wikipedia.org/wiki/Askaridi%C3%B3za_pt%C3%A1k%C5%AF.

19.8.2015 13:27
janaba

XXX.XXX.117.10

Pro všechny zúčastněné :
Krůtu jsme zabili... a zjistili jsme, co s ní bylo. Měla neprůchozí vejcovod a jedno vajíčko si našlo cestu ven do dutiny břišní, kde již bylo téměř odvápněné... To jsem nečekala. Asi si vytrpěla, pomoci se jí tedy nijak nedalo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík