Asi před měsícem mi uhynula asi dvouletá rýnská slepice. Šlo to s ní zvolna z kopce, nenesla, byla apatická, neprokrvený hřeben.
Dnes jedno asi tříměsíční kuře stálo v kurníku, apatické, dala jsem jej bokem, ale špatně jsem zavřela tak uteklo na pastvu. Ale všimla jsem si i jiného kuřete měsíčního, že je apatické - když se k němu přiblížím tak teda se snaží utéct, a více kuřat má neprokrvené hřebeny, laloky. Taky jako by se jim hůř chodilo Žerou normálně sem tam se na hlíně objeví průjem, ale těžko říct od koho, chovám v jednom výběhu i kačeny a housata.
U kurníku je bahno, ale dále mají pastvu, trávy mají dost. Kurník je vyčištěný.
Starší kuřata jsem si líhla sama z koupených vajec, starého kačera a kačenu mám delší dobu, asi měsíční kuřátka jsem kupovala a držela je odděleně asi 14 dnů, než jsem je dala všechny k sobě.
Kačenky a housata jsem držela odděleně asi týden.
Není mi jasný důvod úhynu té dvouleté slepice a obávám se, že je původcem nákazy.
Od zítřka chci veškeré slepice držet tři dny v kurníku a podávat jim jen pšenici a ve vodě Sulfakox, housata a kačenky bych chtěla pustit na pastvu.
Máte prosím někdo jiný nápad či jakoukoliv radu? Díky všem za názory Marcela.
Tady je těžko radit. Několik, dle mého, zásadních chyb (tak, jak jsem pochopila váš příspěvek):
1. Společný odchov hrabavé a vodní drůbeže - předpoklad problémů, každá skupina má jiné nároky na krmivo a vodu
2. Společný odchov staré a mladé drůbeže - nákaza od starších kusů
3. Příliš malá kuřata bez zdroje tepla - měsíční kuřata potřebují ještě přitápět
4. Odchov mladé drůbeže v zařízení po starší drůbeži bez nedostatečné desinfekce ( vystříkání des.prostředkem, asanace vápnem...)
5. Nepíšete, čím krmíte, zda podáváte nějaké vitamíny, probiotika a další doplňky...
V těchto bodech by viděla zdroj problémů. Dana.
O jéje...Vidím, že dělám páté přes deváté. No krmila jsem kuřata Energysem, teď dávám šrot pšenično, ječno kukuřičný a přidávám Plastin, do vody dávám Aciomed( snad píšu dobře), ale faktem je, že mají i jiný přístup k vodě, tak nevím kolik toho vypijí s Aciomidem. Dostávají i pšenici a zbytky a všeci žerou vše, tím, že nejsou oddělené. Jen housata a káčátka, žerou směs šrotu, pšenici a pasou se. Tráví většinu času na trávě.
Jen se divím, že i tak malá kuřátka a housátka snědí pšenici.
Ty malá kuřátka jsem dala úmyslně již ven dívali se za ohrádkou jako vězni, asi jsem to tedy uspěchala a měla bych je vrátit do uzavřeného kurníku, bez pastvy?