Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.5.2015 22:38
marcizurek

XXX.XXX.42.101

Asi před měsícem mi uhynula asi dvouletá rýnská slepice. Šlo to s ní zvolna z kopce, nenesla, byla apatická, neprokrvený hřeben.
Dnes jedno asi tříměsíční kuře stálo v kurníku, apatické, dala jsem jej bokem, ale špatně jsem zavřela tak uteklo na pastvu. Ale všimla jsem si i jiného kuřete měsíčního, že je apatické - když se k němu přiblížím tak teda se snaží utéct, a více kuřat má neprokrvené hřebeny, laloky. Taky jako by se jim hůř chodilo Žerou normálně sem tam se na hlíně objeví průjem, ale těžko říct od koho, chovám v jednom výběhu i kačeny a housata.
U kurníku je bahno, ale dále mají pastvu, trávy mají dost. Kurník je vyčištěný.
Starší kuřata jsem si líhla sama z koupených vajec, starého kačera a kačenu mám delší dobu, asi měsíční kuřátka jsem kupovala a držela je odděleně asi 14 dnů, než jsem je dala všechny k sobě.
Kačenky a housata jsem držela odděleně asi týden.
Není mi jasný důvod úhynu té dvouleté slepice a obávám se, že je původcem nákazy.
Od zítřka chci veškeré slepice držet tři dny v kurníku a podávat jim jen pšenici a ve vodě Sulfakox, housata a kačenky bych chtěla pustit na pastvu.
Máte prosím někdo jiný nápad či jakoukoliv radu? Díky všem za názory Marcela.

24.5.2015 22:54
ovecka

XXX.XXX.203.146

Tady je těžko radit. Několik, dle mého, zásadních chyb (tak, jak jsem pochopila váš příspěvek):
1. Společný odchov hrabavé a vodní drůbeže - předpoklad problémů, každá skupina má jiné nároky na krmivo a vodu
2. Společný odchov staré a mladé drůbeže - nákaza od starších kusů
3. Příliš malá kuřata bez zdroje tepla - měsíční kuřata potřebují ještě přitápět
4. Odchov mladé drůbeže v zařízení po starší drůbeži bez nedostatečné desinfekce ( vystříkání des.prostředkem, asanace vápnem...)
5. Nepíšete, čím krmíte, zda podáváte nějaké vitamíny, probiotika a další doplňky...
V těchto bodech by viděla zdroj problémů. Dana.

24.5.2015 23:12
marcizurek

XXX.XXX.42.101

O jéje...Vidím, že dělám páté přes deváté. No krmila jsem kuřata Energysem, teď dávám šrot pšenično, ječno kukuřičný a přidávám Plastin, do vody dávám Aciomed( snad píšu dobře), ale faktem je, že mají i jiný přístup k vodě, tak nevím kolik toho vypijí s Aciomidem. Dostávají i pšenici a zbytky a všeci žerou vše, tím, že nejsou oddělené. Jen housata a káčátka, žerou směs šrotu, pšenici a pasou se. Tráví většinu času na trávě.
Jen se divím, že i tak malá kuřátka a housátka snědí pšenici.
Ty malá kuřátka jsem dala úmyslně již ven dívali se za ohrádkou jako vězni, asi jsem to tedy uspěchala a měla bych je vrátit do uzavřeného kurníku, bez pastvy?

Přidejte reakci

Přidat smajlík