Jak dlouho sedí na vejcích kachna pižmová?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

satan

26.5.2015 09:47
satan

XXX.XXX.96.140

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli někdo nevíte z vlastní zkušenosti jak dlouho sedí kachna pižmová, někdo říká že prý 37 dní někdo říká že zase 51-54 dní.
Porad´te my někdo, Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.5.2015 10:15

Dobrý den, chovám kachny už 6 let, a vždy seděla cca 35dní.

satan

26.5.2015 10:31
satan

XXX.XXX.96.140

Ok moc děkuji za informaci

26.5.2015 11:05
asperulo

XXX.XXX.249.32

Doba inkubace je 35 dní.
Problém ale vzniká tím, že kachna může nanést vejce a začíná se na hnízdě zdržovat už častěji a postupně skorocelý den, ale ještě třeba cca 4 dny nemá potřebnou teplotu. Takže sice už sedí, ale ještě nezahřívá tak, aby se začala kachňata vyvíjet. No a to si potom nezkušený a nedočkavý chovatel nechá poradit, že už by kachny měla vyvést mladé, a když se tak neděje, tak ji má sundat z hnízda a vejce porozbíjet.
Najde kachňata, která se podle jeho názoru nedokázala vyklubat... či tento problém jinak označí. Tak, že nespěchat. Kachna není líhneň, nedá se přesně určit, kdy už opravdu "zahřívá". Proto někdo může mít zkušenost, že se kachňata líhnou až kolem 40 - 45 dní. Záleží na tom, kdy si myslí, že kachna zasedla .

satan

26.5.2015 12:17
satan

XXX.XXX.96.140

No my máme kachny zhruba 2-3 roky, a pokaždé je to těch 40 dní zhruba, ted se nam vylíhly jen 4 asi z 15 vajec a když jsme začaly postupně rozbíjet vejce tak tam byli kachn´ata mrtvé ale (vyvinuté)nevíte někdo proč?

26.5.2015 17:25
spisak35

XXX.XXX.127.183

Zdravím, chovám kačice pižmové už roky a vždy mi to vychádza skoro presne na tých 35 dní...len sa treba im trošku venovať a hlavne si ich všímať, ako sa správajú už na hniezde...je pravda že kačica musí zniesť posledné vajce a potom už zasadne napevno a ako už tu niekto radil...pred ukončením znášky sa kačice častejšie zdržiavajú na hniezde, ale ešte vajíčka nezahrievajú...môj káčer pižmový tento rok na niečo ochorel a tak oplodnenosť vajec bola len 50 %, a tak ked kačica sedela týžden tak som vajíčka presvietil, neoplodnené vyhodil a doložil jej vajcia ruánskych kačíc...a presne som sa trafil do termínu...presne na 35 den jednej kačke sa vyliahlo 17 káčat a druhej 16 káčat...pižmovky a ruánky...takže len si treba trochu viac všímať tie kačky a ten termín 35 dní plus, mínus jeden den...musí sedieť...ale 40 dní a nedajbože ako som vyššie v príspevku čítal 51 -54 dní je somarina...

Bůčekvroutek

7.12.2020 15:59
Bůčekvroutek

XXX.XXX.175.165

Dobrý den nemohu se zeptat na to jak dlouho sedí kachna saska děkuji za odpověď

7.12.2020 16:48
Jamata

XXX.XXX.220.117

28 dní.

Kojo

28.6.2021 08:59
Kojo

XXX.XXX.44.0

Dobrý den. Koupil jsem pižmovky , máme pár, kačenu a kačera. Líhnutí teda funguje tak, že Kačenka bude dávat denně vajicko do hnízda a až jich bude např. 15 tak sama zasedne ? Děkuji za odpověď.

28.6.2021 09:07
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Ano, je to tak.

Akorát je třeba trochu ohlídat kačera - některý je tak náruživý, že jí otravuje i na hnízdě, pak je třeba kačera oddělit.

28.6.2021 09:11
honzapm

XXX.XXX.134.34

Denně ne. Obden nebo podle jejího vlastního rytmu.
Tj. nehysterčit, když den nebo max. dva dny nic nesnese.

Jinak Pižmovka domácí podle linie, typu i podmínek a věku
snáší spíš víc, než 15 vajec. I třeba 21 a pak sama zasedne.
Blížící se konec snášky poznáte tak, že na hnízdě bude trávit
více času, třeba si tam zajde večer, stráví tam noc a ráno
zase bude "normálně chodit po zahradě, a hlavně tak,
že si začne postupně se zvyšující intenzitou vytrhávat prachové
peří, kterým začne vystýlat a změkčovat hnízdo.
Prach. peří slouží i jako izolace a pokud se půjde vyvenčit,
tak jím vejce zakryje.

Přidá také trochu jiné chování - více se před člověkem bude krčit,
vydávat jiné zvuky (kvokání) a bude celkově "taková cudná".
Pak sedí 35 dní.

Během sezení ztrácí podstatnou část své aktuální hmotnosti
a všechny její červené obličejové části vyblednou a budou méně vystouplé.

Kojo

28.6.2021 09:14
Kojo

XXX.XXX.44.0

Aha. Super, moc děkuji za odpověď. A nebude tedy lepší, když seženu ještě jednu kačenu?

28.6.2021 09:22
honzapm

XXX.XXX.134.34

To se nikdy nedá předem předpovědět.

Jsou harmonizující páry pižmovek, kdy on sedí u samice vedle hnízda,
a "hlídá" ji celých 35 dnů sezení. A pak spolu harmonicky vodí mladé až do dospělosti.
V druhém sezení v dané sezoně třeba už u ní nesedí, ale tráví čas s mladými.

A pak jsou takové páry nebo skupiny pižmovek, kdy on znásilňuje samici
i na hnízdě a musí být ihned oddělen. Jsou tací samci, kteří jsou bezproblémoví
až do doby líhnutí, a jakmile mladé slyší pod samicí, začnou je vytahovat z hnízda
a mladé buďto zabijí, nebo ona sama ustydnou a pojdou.

Jsou tací, kteří novou přidanou kachnu jsou schopni upojímat k smrti
nebo, je-li vodní plocha, i přiutopit.
Více samic může snášet do jednoho hnízda a pak se tam snaží sedět,
což je silně nevhodné, každá samice má mírně odlišnou teplotu,
hrozí rozbití vajec nebo nedokonalé zahřátí celého počtu po celou dobu atd.

Jsou ale i takové samice, které si každá udělají hnízdo jinde a vše je ok.

Musíte zvážit, kolik máte času, zkušeností a sledovacích schopností,
možností oddělení a zásahu.
Obecně je chov Pižmovek domácích téměř bezproblémový,
ale jsou to individuality, jako všichni.

28.6.2021 09:38
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Honzapm to popsal velmi dobře, já mohu trochu oponovat jenom v tom snášení - ty moje snášely vejce opravdu každý den, jednodenní přestávka byla spíše výjimkou. Mladá kachna snesla kolem 15 vajec, více vajec se objevovalo u starších kachem (u mne do 20).

28.6.2021 10:44
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Štefan1 napsal(a):
Honzapm to popsal velmi dobře, já mohu trochu oponovat jenom v tom snášení - ty moje snášely vejce opravdu každý den, jednodenní přestávka byla spíše výjimkou. Mladá kachna snesla kolem 15 vajec, více vajec se objevovalo u starších kachem (u mne do 20).

Myslím, že pravdu máte oba dva pánové 😀.. mně některá kačka snáší každý den, jiná si udělá pauzičku..
já mám momentálně jednoho kačera a 6 kačenek, kačer žádnou kačenku na hnízdě neobtežuje, protože když si první kačky nanesou plná hnízda a zasednou,má kačer ještě o zábavu postaráno 😀... první vylíhnuté rodinky kačenek odchovávám mimo ostatní kachny,aby měly klid a dostatek krmení, které potřebují.. asi po dvou měsících kačeny mladé opouští a vrací se do hejna..mezitím už mají ostatní kačky naneseno v hnízdech a zasedají..
právě teď už další sedí na vejcich a ke kačerovi se vrátily odpočinuté kačenky.. takový koloběh kačího života 😄

Kojo

28.6.2021 16:28
Kojo

XXX.XXX.17.40

Děkuji za odpověď. Zajímalo by mě ještě jak mate velký kachník a kolik mate kachen? Mám 200x 150, nemám představu kolik se mi jich tam vejde

28.6.2021 21:51
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Moje Pižmovky:) mají hnízda v kurníku u slepiček, vyzděný ve stodole, 3x3m..ale také snáší v pergole, kozám pod jeslemi, nejraději někde v klidu, schované v ústraní..mivám 5-6 kačenek,jednoho kačera.. přes léto kačenky nezaviram,jen v zimě, když mrzne,aby jim neomrzlo citlivé ozobí, hlavně kačerovi..
Jestli máte nebezpečí predátorů, musíte zavírat každý večer.. našim kunám necháváme nějaké to vajíčko, tak jinou škodu nedělají 😄
Do kachníku 2,x 1,5m na noc kačenky zavřete,i hnízda se vejdou,ale když přijdou mrazy pod -5°C, měly by mít prostor k životu větší..
Zkuste 2-3 kačenky/1 kačer, vyzkoušíte, uvidíte..

29.6.2021 10:55
OlafV

XXX.XXX.33.4

ančovička1 napsal(a):
Myslím, že pravdu máte oba dva pánové 😀.. mně některá kačka snáší každý den, jiná si udělá pauzičku..
já mám momentálně jednoho kačera a 6 kačenek, kačer žádnou kačenku na hnízdě neobtežuje, protože když si první kačky nanesou plná hnízda a zasednou,má kačer ještě o zábavu postaráno 😀... první vylíhnuté rodinky kačenek odchovávám mimo ostatní kachny,aby měly klid a dostatek krmení, které potřebují.. asi po dvou měsících kačeny mladé opouští a vrací se do hejna..mezitím už mají ostatní kačky naneseno v hnízdech a zasedají..
právě teď už další sedí na vejcich a ke kačerovi se vrátily odpočinuté kačenky.. takový koloběh kačího života 😄

Jak jsou staré pižmovky na foto?Pěkné slamák dolů.

29.6.2021 11:23
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Děkuji😀.pizmovky.jsou ze dvou líhnutí, první se lihly 15.4. , druhé 30.4.:).. takže staré do dvou měsíců..

Kojo

17.7.2021 14:36
Kojo

XXX.XXX.104.137

Dobrý den. Mužů mít společně v jednom kachniku a výběhu s kachnami jednu husu?

Kojo

17.7.2021 14:52
Kojo

XXX.XXX.104.137

Pardon , dvě husy. Mám jednu kachnu která sedí na vejcích a jednoho kacera. Kachnik 200x 150cm

17.7.2021 15:39
ančovička1

XXX.XXX.120.255

Ve výběhu můžete, také mám Pižmovky s husami , husy 1/3, kachny 1/5..,ale do jednoho kachníku bych je nedala..to dohromady nejde...
Husy i kachny, sedící na vejcich, potřebují svůj klid..

Cocor

31.1.2022 05:51
Cocor

XXX.XXX.39.81

Kolik vajec vám naklade než zasedne? Já mám už patnáct a stále nesedí?

31.1.2022 07:22
1978milan

XXX.XXX.40.143

Může jich mít i přes 20. Až bude chtít sedět, tak začne pouštět prachové peří do hnízda. Poznáte to dobře, nic se nebojte.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Madlienka

16.7.2022 17:50
Madlienka

XXX.XXX.39.36

Dobrý den, na jaře mi kačenka začala snášet vejce v měkké obalu. Pak nasnášela asi 12 vajec do hnízda. Ale zasedala, protože ji tam bohužel lezla kvokajici slepice (tu sem pak oddělila k oplodněným vejcím). Seděla, ale týden před líhnutím z hnízda slezla. Po prověření byla vejce plná vyvinutých kachniček. Teď se opět paří se samcem, ale opět vejce v měkkém obalu, všude možně. Co bych pro ni mohla udělat, aby se srovnala. Děkuji za odpověď M.

16.7.2022 19:11
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Tam jsou dvě možnosti. Krmivo s nedostatkem minerálních látek nebo je to porucha funkce vejcovodu. První se dá změnit, druhé jenom léčba nožem.

17.7.2022 08:07
vegh

XXX.XXX.118.134

1978milan napsal(a):
Může jich mít i přes 20. Až bude chtít sedět, tak začne pouštět prachové peří do hnízda. Poznáte to dobře, nic se nebojte.

Ja vajička berem každy den nahám tam náhradné umelé 5-6 kusov.ked pusťí prachové per tak o 2-dni dám pravé vajíčká 15-kusov ešťe sa stává že ešťe niesie 1-2.na 35-dni su kačičky.naraz za 2-hodín.

17.7.2022 08:30
ančovička1

XXX.XXX.220.190

přezdívka napsal(a):
Tam jsou dvě možnosti. Krmivo s nedostatkem minerálních látek nebo je to porucha funkce vejcovodu. První se dá změnit, druhé jenom léčba nožem.

Paní by měla napsat,čím kachny krmí..

Vrků

17.7.2022 08:38
Vrků

XXX.XXX.6.22

Moje pižmovka sedí 35 dní na oplozených a50 dní na neoplozených vajíčkách.

17.7.2022 09:38
ančovička1

XXX.XXX.220.190

Vrků napsal(a):

🤣🤣🤣👍

17.7.2022 10:50
vegh

XXX.XXX.118.134

Vrků napsal(a):

a načo Vám sedí 50-dni aby uhynula.

Vrků

17.7.2022 12:25
Vrků

XXX.XXX.6.22

vegh napsal(a):
a načo Vám sedí 50-dni aby uhynula.

Ona neuvažuje nihilistický,pesimisticky v tom smyslu, život je jen utrpení, starosti, lepší je umřít.Naopak smysl její existence spočívá v překonávání překážek a tím se posiluje stává se nadpižmovkou. V Amazonii se vajíčka neprosvěcuji.

17.7.2022 13:11

17.7.2022 13:19

Vrků napsal(a):
Ona neuvažuje nihilistický,pesimisticky v tom smyslu, život je jen utrpení, starosti, lepší je umřít.Naopak smysl její existence spočívá v překonávání překážek a tím se posiluje stává se nadpižmovkou. V Amazonii se vajíčka neprosvěcuji.

Obdivujem zmysel pre humor autora poznámky a aj filozofiu nadpižmovky, snáď sa niečo od nej aj priučím

19.7.2022 10:45
vegh

XXX.XXX.3.114

Sedeli my 4-kačice spolu vysedeli.54-kusov.násada bolo 62-vajíčok.tak že bude čo šklubať.

16.3.2023 22:39
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Obnovuji vlákno na téma kachna pižmová a zkušenosti s líhnutím..

Přidejte reakci

Přidat smajlík