Ahojte. Prvý rok chovám kačky (pekinská biela brojlerová) a chcel by som sa s vami poradiť. Kačky majú momentálne 10 týždňov a začínajú pomaly strácať perie - čo je ako som sa dozvedel, najlepší čas na zabíjanie, nakoľko bude ľahšie šklbanie. Kačky však majú len cca 2,5 kg a káčeri niečo pod 3kg (živá váha) - a to som vážil len tie najväčšie. Kamarát odo mňa chce, aby som mu nejaké po zabití a vypitvaní predal, avšak nemám ani šajnu, koľko bude celkový odpad - črevá, hlava, nohy, perie a teda aká bude konečná váha a teda neviem koľko za ne pýtať. Nechcem na tom nejako zarobiť, ale zas tiež nechcem niekoho dotovať doma vykŕmeným mäskom :)
Ešte info: Vždy, keď je pekne, tak kačky púšťame von. Čítal som, že tento druh je skôr do intenzívneho chovu, ale je mi ľúto ich držať v maštali, keď je vonku pekne a môžu sa vyblázniť a okúpať v jazierku. Kačky kŕmime od kúpy (4 týždňové) kukurično - pšenično - jačmenným šrotom. K tomu majú vonku nejakú pastvu a ešte im posledné týždne dávam nasekanú ďatelinu.
Teda otázky - Koľko mám očakávať, že kačka stratí vypitvaním zo svojej váhy? Aká je rozumná cena za 1kg vypitvanej kačky aj s drobkami.
kicok
napsal(a):
Dobrý den moje kachny pekingské mají v 9 týdnech 4.5kg žive váhy. A zabité oškubané a vykuchané 3.5kg. takže počítejte necelé 1kg dolu. Jinak domácí kachny prodávám 100kč za kg.
Dobrý deň. A to čím ich krmíte - steroidmi? :D Som si myslel, že zaostávam len nejakých 0,5 kg za normálom, ale ako tak pozerám, tak mi to buď vybehajú na záhrade alebo žerú málo.
Zdravím, vynechala bych ten ječmen. Já krmim jen šrot kukuřice, pšenice, malí dostávali podmáslí, kyšku nebo tvaroh a ke konci namočený hrách rozmixovaný a kukuřici celou a hromadu trávy. Výběh mají venku jen asi 5x5m aby moc neběhali a víc žrali. Kačky v 8mi týdnech živé 3-3,8kg a kačeři 3,5-4,2kg. Většina už je v mrazáku a nejmenší má 2,2kg.