Indický běžec - líhnutí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.6.2015 21:57
indicky bežec

XXX.XXX.29.189

Dobry den prosim poradte mi zacali sa mi liahnut indicke bezce v liahni cleo.Vajicka su otvorene asi na 1cm trči im už hlavička a oni zomru.Neviem si stym poradit a este v poslednej liahni co som mala predtym mi vela umrelo už vyvynutych vo vajičku čo sa vôbec nevyklubali.Aj stale rosim vodou, ale neviem môže mi niekto poradit prosim dakujem.

8.6.2015 07:39
apage

XXX.XXX.80.2

indicky bežec napsal(a):
Dobry den prosim poradte mi zacali sa mi liahnut indicke bezce v liahni cleo.Vajicka su otvorene asi na 1cm trči im už hlavička a oni zomru.Neviem si stym poradit a este v poslednej liahni co som mala predtym mi vela umrelo už vyvynutych vo vajičku čo sa vôbec nevyklubali.Aj stale rosim vodou, ale neviem môže mi niekto poradit prosim dakujem.

Zdravím, máme bežce len krátko, ale teraz sme 2x úspešne liahli v liahni Cleo a ďalšie sú nasadené. Liaheň hlavne často neotvarajte, rýchle klesá teplota a vlhkosť, voda v oboch kanálikov a keď kropíte, tak len trochu nadvihnúť a rýchlo pokropiť jemne rozprasenou teplou vodou. Pozor aby ste ich neutopili. Ak máte vlhkosť nad 80%, je to OK. Od natukania môže trvať aj 24 hodin kým vylezie. Hlavne napomáhať, teda ak už nemáte prischnutú blanu, potom je to blbé... Ak už majú hlavičku vonku, ako píšete, mali by už povyskakovat. Ak sa tak už nestalo... Napíšte číslo, pripadne si zavoláme.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.6.2015 16:20

Já bych to viděl spíše na vysokou vlhkost, měl jsem letos stejný problém s jednou várkou kuřat.Bylo to v líhni z Makra.Vlhkoměr neukazuje správně a tak jsem přikoupil nový.80 % je už příliš.

8.6.2015 17:08

Správnou vlhkost asi nevyřeší jiný vlhkoměr.Ten jen ukáže přesněji vlhkost v líhni.Vlhkost je v ní daná plochou vody.Líhnu běžce při naplnění prostřední nádobky jako kuřata.Jestli chcete mít nižší vlhkost při naplnění vnější nádržky (na kachny), tak ji někdo částečně zakrývá bublinkovou folií.Jinak hlavně, co nejméně otvírat.

8.6.2015 19:46

Já netvrdím, že to vlhkoměr vyřeší, ale pokud ukazuje 25% a člověk pak furt dolívá vodu s tím aby to zvedl na 50% a reálně je v líhni kolem 90%, tak to asi bude špatně ne.A tak musím koupit nový funkční a pak měřit, a buď dolít či nikoliv.

8.6.2015 19:51

A je také samozřejmě důležité, jaká je vlhkost okolního prostředí.

8.6.2015 20:24

Já vím, že jste myslel ten nový vlhkoměr pro kontrolu aby jste věděl kolik je tam skutečná vlhkost.Já u líhně z Makra po třech letech už vlhkost neřeším.Dolívám danou nádobku, každý den, a výsledky dobré.

8.6.2015 22:07
apage

XXX.XXX.80.2

Mám tú istú liaheň ako dotazujúca a aj v návode je uvedené, že posledné tri dni naliať vodu do oboch kanálikov a vlhkosť držať nad 80%. Pri kačkách je to iné ako pri kuriatkach. Ale to isto viete. Vlhkosť sme kontrolovali dvoma ďalšími senzormi a všetky tri ukazovali tak isto - nad 80 a bežci sa liahni pekne. A to som aj dosť kropil posledný deň. Takže si nemyslím že má vlhkosť vysokú. BTW ako dopadlo liahnutie?

9.6.2015 10:23
indicky bežec

XXX.XXX.29.189

Dakujem za všetky odpovede momentalne sa mi zo 40 vyliahlo asi 14 kde 4 uhynuli už ked boli vyklubane na ten 1 cm ale ostatne neviem este cakam ale uz je to 3 ci 4 den takze dnes pojdu von z liahne a prezrem ich 2 som skontrolovala a boli vyvynute vo vnutry ale mrtve takze je to hrozny pocit ked vam to umiera.

9.6.2015 11:02

Píšete, že v jiné líhni při minulém líhnutí jste měla stejné problémy.Čím jsou dospělí běžci krmeni?Také by to mohlo mít vliv na špatné líhnutí.
Nebo zbytečně moc a často rosíte.Mě se běžci dobře líhnou i s kuřaty bez rosení. Každé otevření líhně během líhnutí ji také ochladí.

9.6.2015 22:23
apage

XXX.XXX.80.2

indicky bežec napsal(a):
Dakujem za všetky odpovede momentalne sa mi zo 40 vyliahlo asi 14 kde 4 uhynuli už ked boli vyklubane na ten 1 cm ale ostatne neviem este cakam ale uz je to 3 ci 4 den takze dnes pojdu von z liahne a prezrem ich 2 som skontrolovala a boli vyvynute vo vnutry ale mrtve takze je to hrozny pocit ked vam to umiera.

Nám sa teraz z 12 vajec vyliahlo 10 bežcov. Teplomer v liahni Cleo ale neukazuje dobre, tak sme ho kontrolovali ďalšími dvoma teplomermi a ukazuje o 1 stupeň viac, vlhkosť ukazuje dobre. Jedna známa mi poradila, ze mame bežce inkubovať pri vyššej teplote a fakt to asi bolo dobre. Mali sme teplotu 38,2 C (teplomer na liahni ukazoval 39,2 C) a všetko išlo OK. Možno máte aj vy nízku teplotu a preto vám hynú pred liahnutim. Skúste si skontrolovať teplotu v liahni. Pri liahni Cleo sa nedá spoliehať na zabudovaný teplomer. Písali to tu už viacerí. Ale, asi by to mohlo byť aj krmivom, ako píše Hanah.

10.6.2015 22:02
indicky bežec

XXX.XXX.29.189

Ja už naozaj neviem teraz začína druha liaheň kde je 50 bežcov a čo bude to naozaj neviem, prvé ma hlavičku vonku.
Čím kŕmim bežce ? Pasú sa na 2500 m2 a kŕmim len šrotom z kukurice, pšenice a pečivom ale tam mam aj inú hydinu (moriaky, husy, brojlere,...) a oni sa prídu troška večer nažrať, väčšinou žerú slimákov v záhrade.
Keď sme otvorili vajíčka z predchádzajúcej liahnem, vyzeralo to že umreli v 20-24 dni života, pretože už boli celkom vyvinuté ale nevyliahli sa.
Takže čakám na ďalšie rady ako zachrániť moje bežce.

Sue

11.6.2015 09:26
Sue

XXX.XXX.65.232

Prosím vás, jak jim může ven trčet hlavička, takto se přece běžci ani jiná drůbež nelíhnou, že by jim ven lezla hlava. Tedy pokud jim nepomáháte. Nejdřív se uďelá dírka-spíše pavouček z prasklin- na dýchání u zobáčku, pak se to naťukává dál, až vznikne prasklina kolem dokola, zhruba ve třetině vejce..pak tlačí zadek a hlava, tím se zatahuje pupík proti skořápce, může ven lézt max zobák a ani to není dobře a pak se to vajíčko otevře-rozlomí a oni vypadnou...žádná hlava ven před tím neleze.Pošlete když tak fotku, pak se můžeme dopátrat toho, v jaké fázi vzniká chyba.

Sue

11.6.2015 09:37
Sue

XXX.XXX.65.232

Ještě mi rovou napište, jestli se vám líhnou na den přesně-28.den..nebo naopak se vyklubávají dříve, pozěji- kolik, jak se líhnoutí vleče, od jakého dne slyšíte ťukání ve vajíčkách..ať to rozlousknem.

11.6.2015 09:50
indicky bežec

XXX.XXX.29.189

Prepačte myslela som tym tu prasklinku toho pavucika potom im troska stiahneme skrupinku len aby sa nezadusili tou blanou lebo aj to sme mysleli ci sa nedusia blanou ta prasklina je asi 1cm velka a tam je prvy problem kym vyjdu von trva to aj1- 2 dni a tam nam mynule umreli 4 kusy tukat pocujeme od 26 -27 dna a aj vdedy sa zacinaju natukavat skorubky aj teraz su v liahni okolo 40 vajec a dnes je 28 3 kusy su uz natuknute 2 dni a my sme im pomohli troska s tou skrupinou a nie a nie von z vajicka a ostatne este ani nezacali asi zase budu mrtve vo vnutry. liahen uz skoro ani neotvarame a nerosime teplota na liahni je 38,5 a vlhkost 84 co by aj sedelo podla dalsich teplomeroch a vlhkomeroch lebo to sme aj merali a porovnavali s inymi.

Ne-chovatel

11.6.2015 10:33
Ne-chovatel

XXX.XXX.139.27

Dobrý den, líhně neznám, ale nechápu jak by v líhni mohla být ták nízká relativní vlhkost.

už jen když spočítáte kolik vody se tam musí odpařit. Vycházím z odparu vody v dolíhni pod žárovkou a to nejvíce vody vypaří kuřata vlastní kůží (bavím se teď o kuřatech) a pak pochopitelně z jejich trusu a toho co vybryndají.

I tak, když uvážím že v běžné místnosti, při 20°C, neklesne relativní vlhkost vzduchu pod 70%, tak nechápu jak můžete mít v líhni tak nízkou vlkost.

Dříve, když se prováděla technická měření, tak se běžně zaznamenávala i vlhkost vzduchu v okamžiku měření. Pamatuji si, že relativní vlhkost 30% byla jen v zimě v přetopených budovách, a tam by člověk bez vydatného pití do hodiny či dvou zdechl. I tak vás většinou škrábalo v krku a vyrážel na vás smrtelný pot.

Sue

11.6.2015 10:37
Sue

XXX.XXX.65.232

Ach jo, ta teplota se mi zdá dost, ale podle toho, co popisujete to dost není, to že vám umřou +- 24 den, to ukazuje buď na přehřátí nebo na nedohřátí.Mě takto pojdou husí, pokud dostatečně nechladím a a kachní, pokud dostatečně netopím, tzn.běžci mají rádi velké teplo, hodně topit, klidně bych i víc přídala, stejně nemáte co risknout, ale zase pořádně i chladit.Trvalé nedohřátí-to jen do budoucna-je mnohem horší, než když je hodinu dvě chladíte při pokoj.teplotě a pak líheň pořádně osolíte s teplotou kolem 39, z toho mám já nejlepší výsledky u běžců.Ale jak pomoci těm, co teď ještě žijou-taky bych tu teplotu přidala, líheň já normálně otevírám a větrám i během líhnutí, minule jsem ji zapoměla zavřít asi 2hodiny a vylíhlo se mi tam mezitím káče i house, to neberu jako tak fatální, ale to, že nelezou ven, ukazuje, že jsou celkově zesláblí a to ukazuje spíš na nedohřátí.Když je to přehřátím, tak skáčou z vajec už 26.den a nemají dotažené pupky.Nepomáhejte jim vůbec, oni se pak nemají tím zobákem o co zapřít, když jim to ulomíte tu skořápku, nebo pokud fakt chcete-jim pomáhejte teda úplně, odlamujte to kolem dokola po obvodu pinzetou nebo já to dělám občas dlouhým nehtem-jako by prořezávám-je to lepší, jestli už vejce neteče.

Sue

11.6.2015 10:40
Sue

XXX.XXX.65.232

Jo a do budoucna ještě rada-rosit destilovanou vodou nebo ze studny apd, tvrdá voda z kohoutku zaslepuje vodním kamenem pory a mladí se ve vejcích udusí.Což může nastat i při nedostatečné výměně vzduchu, ale na to asi myslíte.

11.6.2015 12:33
ovecka

XXX.XXX.0.0

Prvním a nejdůležitějším předpokladem úspěšného líhnutí je zkalibrovaná teplota v líhni. Pokud nemáte na 1000% ověřeno, minimálně 2 různými kalibračními teploměry (cenová relace 2000Kč a výše, v technickém popisu uvedeno, že je vhodný pro kalibraci laboratorních přístrojů), jaká je skutečná teplota v líhni, je naprosto zbytečné polemizovat o jiných možnostech nezdaru.
Pokud jste si naprosto jisti teplotou v líhni a podle návodu máte nastavenu teplotu doporučenou pro kachny, musí se líhnout na 85% dobře.
Kachny jsou na teplotu méně náročné než slepice, teplota v líhni je asi o 0,3°C nižší. Nároky na chlazení a rosení mají menší než husy, chyby a prohřešky vcelku neovlivňují termín líhnutí.
Z vlastní zkušenosti vím, že když jsem si naprosto jista teplotou, tak ve stolové líhnu, při teplotě 37,7-38,5 a teplotě místnosti stabilních 24°C, mi vyskáčou přesně na termín. Pípají koncem 26. dne,27. den je více než polovina naklovnutá a koncem 28. dne jsou všechna životaschopná kachňata venku. To, co se líhne po tomto termínu, jsou nedochůdčata a většinou nepřežívají. Ani se již nenamáhám jim pomáhat, je to tak 2 ks ze 30 oplozených a vyvíjejících se vajec.
Nikdy se mi nestalo, že bych z kvalitních vajec pokazila líhnutí vodou ze studny, dlouhou dobou chlazení, nebo nechlazením po 2-3 dny, málo rosením nebo naopak velkým množstvím vody v nádobě. Vůbec nevím, jakou vlhkost v líhni mám. Prostě na slepice, kachny i husy mám stále v nádobě po celém dně vodu a líhne se vše dobře. Tak je uvedeno v návodu.
Perlička z počátků mého líhnutí. Na líhnutí (22.den ráno) dne jsem odstranila z líhně všechna nenaklovaná vejce slepic, která rychle chladla, kloktala při pohybu a jinak nejevila známky života. Zapoměla jsem na dvě vejce, která jsem dala do líhně o den později a neoznačila si je. Skořápky likviduje do popelnice, abych na kompost nepřitahovala predátory. Den byl slunečný a odpoledne jsem z popelnice vyndala dvě pípající, zdravá kuřata. Relativní chlad je podníitl k rychlejší činnosti a zdárně se vylíhla. V popelnici mohlo být okolo 30°C. To je jenom důkaz, že i při relativně, velkém" prohřešku se kvalitní vejce (při správné teplotě po celou dobu líhnutí) vylíhnou.
Váš problém je na 95% v teplotě v líhni. Dana.

11.6.2015 19:53
indicky bežec

XXX.XXX.29.189

Čo tym chladenim myslite prosim mozete mi to blisie popisat dakujem.

11.6.2015 20:02
indicky bežec

XXX.XXX.29.189

Teraz v tej druhej liahni som spravila pokus a k bezcom som pridala perlicky a predstavte si z 20 sa mi 14 vyliahlo a zatial len jeden bezec zo ja neviem presne 30 alebo 40kusov tak teraz si myslim ze liahnutie bezcov je horor a perliciek malina

11.6.2015 20:49
tereza.128

XXX.XXX.32.228

Líhnutí běžců je brnkačka, líhnou se nejlíp ze všech kachen a z vajec skáčou sami jak hejno blech.
Ovšem pokud vejce během inkubace nechladíte, potom se Vám to nelíhne, to dá rozum.
Najděte si zde na fauně v sekci články nějaké články o líhnutí, je jich tu dost. Tam se vše dočtete.
Jen hodně obecně-zhruba od 10. dne inkubace je nutné vejce pravidelně každý den chladit. Vyndat z líhně a nechat je zchladnout tak, až po přiložení k očnímu víčku nehřejí. Potom je vrátíte zpět do líhně. Doba chlazení se postupně prodlužuje.
Instrukce, jak líhnout by měl obsahovat i návod k líhni.

12.6.2015 16:32
ovecka

XXX.XXX.0.0

indicky bežec napsal(a):
Čo tym chladenim myslite prosim mozete mi to blisie popisat dakujem.

Vejce vodních ptáků chladím cíleně od 10 dne 10 minut denně. Každý den o 1 minutu déle (není podmínkou, stačí si pamatovat po 5 dnech o 5 minut). Ke konci líhnutí chladíme tedy asi 30 minut (pozor na teplotu okolí, teplotu vajec kontrolujeme přiložením na oční víčko, nesmí hřát, spíše chladit, ale ne ledové). Dana.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík