Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.6.2015 22:11
asitakhle

XXX.XXX.18.191

Nevím jestli to sem úplně patří, ale neměl by někdo návod na menší šrotovník.Mám představu že bych použil motor ze sekačky 1200W.Stačí mě jednorázově do 3kg šrotu.Nechci nic složitého, jen pčenici a ječmen na šrot.Děkuji všem.

16.6.2015 09:19
Hitch

XXX.XXX.16.246

Já šroťák zrovna vyrábím, ale použil jsem elektromotor a starý boiler. Chci v něm drtit i kosti kopřivy, prostě hotovou míchanici. Každopádně princip kladívkového šrotovníku.

16.6.2015 12:20
SuperMasterr

XXX.XXX.248.32

Asi vás vyjde levněji a bez problémů když si šrot koupíte.
Pytel máte na dlouho při vaší spotřebě !

Šrotovník vás vyjde na min.3.000, -kč a budete mít starý vergl !
nezdá se to, ale je to tak a to nepočítám práci - váš čas.

16.6.2015 17:42
Hitch

XXX.XXX.16.246

Šroťák je univerzální, vždy se hodí ho mít doma. Drtí kosti, pečivo, slupky atd, takže parádní pomocník pro dělání směsí a míchanic. ;-).

17.6.2015 21:41
josef.juzanin

XXX.XXX.39.46

asitakhle napsal(a):
Nevím jestli to sem úplně patří, ale neměl by někdo návod na menší šrotovník.Mám představu že bych použil motor ze sekačky 1200W.Stačí mě jednorázově do 3kg šrotu.Nechci nic složitého, jen pčenici a ječmen na šrot.Děkuji všem.

1200w je málo- na šroťák aspoň 3kw.

17.6.2015 22:11
horal

XXX.XXX.58.226

Máteli motor ze sekačky použíjte také její nůž, který o něco zkrátíte. Horší bude sehnat odpovídající buben. Tady kutil moc nezmůže, pokud nemá autogén. Dal by se použít nějaký hrnec, ale ten by toho moc nevydržel. Já bych Vám radši poradil motor prodat a koupit si šrotovníček neco jako mlýnek na mák. Myslím že se pořád vyrábí a pro vaši potřebu by úplně stačil. Třeba tenhle a nebo o něco dražší na elektrický pohon. http://www.driml-napajecky.cz/cz/staj-farma/struhadla-rezacky/mlynek-na-obili-rucni-14356.html.

17.6.2015 22:57
palban

XXX.XXX.50.8

Zdravím" Nezkoušel jste někdo mlít obilí el.mlýnkem na kávu?

19.6.2015 16:19
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Já jsem si udělal malý příruční šrotovníček, protože potřebuji tak půl kila šrotu denně, a kupovat ho, když mám pro holuby a dospělou drůbež celé zrno, mi přišlo zbytečné, udělám si denně čerstvý, a nemusím ho nikde skladovat, o ceně nemluvě.za totality byl levnější jak celé zrno, dnes je to obráceně.jako hnací jednotku jsem použil malou úhlovou brusku, má otáčky i sílu.po demontáži může sloužit opět jako bruska.

19.6.2015 19:31
asitakhle

XXX.XXX.18.191

2mazutak napsal(a):
Já jsem si udělal malý příruční šrotovníček, protože potřebuji tak půl kila šrotu denně, a kupovat ho, když mám pro holuby a dospělou drůbež celé zrno, mi přišlo zbytečné, udělám si denně čerstvý, a nemusím ho nikde skladovat, o ceně nemluvě.za totality byl levnější jak celé zrno, dnes je to obráceně.jako hnací jednotku jsem použil malou úhlovou brusku, má otáčky i sílu.po demontáži může sloužit opět jako bruska.

Jako zakladatel tohoto vlákna moc děkuji všem co sem přispěli.
Nejvíce mě zaujalo toto, citace výše, , mě stačí tak max.2 kg denně.Poprosil bych pána o podrobnější popis, jestli bude tak ochoten.

Také z té sekačky, když už mám ten motor by to asi snad šlo, ale tam musím vymyslet nějak ten buben, autogen nemám, prosím o rady...
Ruční mlýnek mám, pak je i možnost k němu udělat pohon přes nějaký převod řemenicí.

A taky mám motorek z domácího mlýnku -raz dva tři, ale tam jsou vysoké otáčky a malá nádobka a tady nevím jak by to bylo s motorkem, když poběží v kuse déle.
Pak ještě starý mixer, ten taky mám k dispozici, žena má nový.
Děkuji všem za ochotu a názory.

MF

19.6.2015 20:58
MF

XXX.XXX.230.141

palban napsal(a):
Zdravím" Nezkoušel jste někdo mlít obilí el.mlýnkem na kávu?

Dobrý den,
zkoušela jsem mlít pšenici a oves. Šlo to, denně jsem namlela litrovou nádobu šrotu. Avšak po půl roce se mlýnek rozbil, ošoupal. Pokud máte doma ochotné spolupracovníky (děti), lze mít též v ručním mlýnku na mák. Ale to je spíš za trest smajlík. Když jsem nutně potřebovala pro kuřata, půl litru jsem namlela během několika minut, ale ruka bolela smajlík.

Ne-chovatel

20.6.2015 10:02
Ne-chovatel

XXX.XXX.104.240

Elektrické mlýnky na kávu jsou většinou na tříštivém principu. Snadno se přeplní, mletá směs se přehřívá.

Ruční mlýnek na mák. U toho jsem skončil já. Mlýnek v ceně dvou stovek odvede zhruba stejnou práci jako o něco málo kvalitnější, ale opět děsný šmejd, jaký prodává předražený například Driml za dva tisíce. Nejlepší by byly staré mlýnky ještě po rodičích či prarodičích ale ty už prostě nejsou.

Mlýnek na mák v robotech, vypadá na první pohled jako dobrá volba, ale přehřívá se naprosto příkladově a je ho třeba pokaždé opravdu dobře očistit, tedy i rozebrat robota... Ruční mlýnek vám stojí a jen sypete každý den potřebnou dávku a melete. Navíc, čerstvý šrot je prostě čerstvý šrot, vy to poznáte a drůbež také.

Chce to vyzkoušet. Když jsem zkoušel mlít (mlýnkem na mák a obiloviny) na týden tak jsem tím strávil spoustu času, byl zničený, ničilo to i nekvalitně vyrobený mlýnek (opotřebení bylo viditelné, kov ve šrotu). Stačilo mlýnek dodělat doma (pár podložek, nová pružina, kontrolujte zda má výrobek co kupujete dostatečně dlouhý šroub u mlecího elementu) a začít mlít před každým krmením - u mne je to otázka pár minut, které mi nikde neschází. Mlýnek co mám nepomele nic od velikosti kukuřicných zrn, celého hráchu. Podle toho co chcete mlít je také třeba volit podávací drážku a velikost násypky. Kdysi jsem měl ůlet a už nevím proč jsem zkoušel mlít i celou slunečnici, ta zase nešla z jiných důvodů, od té doby ji hážu drůbeži v celku a je to tak správně.

MF

20.6.2015 17:43
MF

XXX.XXX.230.141

Ne-chovatel má s el. mlýnky pravdu, malá násypka, relativně malý zásobník na namleté obilí (ta moje cca 0,2 l), takže jsem po dobu mletí musela být poblíž a dosypávat zrno a vysypávat šrot. Namletá směs se mi nezahřívala, to spíše mlýnek, zhruba po 10 min. automaticky zhruba na 10 min. sám vypínal, takže to mletí bylo zdlouhavé.
Ruční mlýnek na mák zvládl umlít pšenici, nic jiného. Oves se místo rozšrotování "rozžvýkával" do podoby ovesných vloček, které ucpávaly mlýnek. Mlít oves zkrátka nešlo. Nic jiného jsem mlít nezkoušela. Mlýnek mám starý, babičkovský,0,5 l nádobu jsem namlela klidným tempem za asi 10 minut.

20.6.2015 17:45
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Jestli žádost o podrobnější popis byl na mne, tak bohužel neposkytnu, a to z bezpečnostních důvodů.nevím jak kdo je zručný kutil, něco udělá špatně a ublíží mu to, nebo nedej bože zmrzačí, a to si na svědomí nevemu.mlýnek na mák je nevhodný, nevydrží vysoké otáčky, tříštivý mlýnek na kávu k mixeru také ne, po pár drcení se hliníková miska prodře.sám jsem to kdysi zkoušel.psal jsem to pouze proto, že se dá ta úhlová bruska jako hnací jednotka s ůspěchem použít, a chovatelé nemuseli kupovat tovární výrobek třeba u drimla za tisíce, udělá stejnou službu za pár stovek.mimochodem, ty u drimla ve mně moc důvěry nevzbuzují, když se pokazí nic s tím neuděláte, když se pokazí mně koupím novou brusku a jedu nanovo.maximálně podle typu brusky převrtám ůchyty.tak se na mne nezlobte, opravdu nechci mít nikoho na svědomí, chci dobře spát.

20.6.2015 19:24
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Nebo pokud máte motor ze sekačky zkuste zpíchnout něco podobného na způsob toho drimlovýho na ten soudek.kus masivnějšího plechu, a zespod síto z děrovaného plechu.

22.6.2015 09:18
asitakhle

XXX.XXX.18.191

2mazutak napsal(a):
Nebo pokud máte motor ze sekačky zkuste zpíchnout něco podobného na způsob toho drimlovýho na ten soudek.kus masivnějšího plechu, a zespod síto z děrovaného plechu.

To asi bude moje volba.Barel na 25 l mám také podobný.Jen nevím jak nechat ten nůž velký a dlouhý, motor je 1000 nebo 1200W, a jestli ho nabrousit tzv. na tupo /kladivo/ nebo na ostro ve směru otáčení.A potom tu násypku asi udělat na konec toho nože? otvor -vstup asi 2 cm?na konci násypku z velkého tryktýře nebo větší petlahve ?
Nebo pak tu brusku i když pán nechce dát detaily, tam to bude stejný zřejmě ?Uchycení jak napsáno v citaci, jen jestli ta hřídelka u rozbrušovačky bude dost dlouhá na přidělání nože skrz plech a víko barelu.
Pokud někdo chce upřesnit mé úvahy budu rád.Děkuji.

22.6.2015 11:48
hanka s.

XXX.XXX.72.61

Máme čtyři slepice a kohouta a šrot meleme také právě ručním mlýnkem na mák.

23.6.2015 18:50
asitakhle

XXX.XXX.18.191

hanka s. napsal(a):
Máme čtyři slepice a kohouta a šrot meleme také právě ručním mlýnkem na mák.

No to právě ručně mlýt nechci, proto jsem založil toto vlákno.Mám jich kolem 30 a mlýnek ten ruční litinový.Kromě toho že to je docela řehole namlýt 1kg šrotu to i docela zdržuje a udělat míchanici s kopřivama a namočeným pečivem a šrotem pak trvá dost dlouho.Dříve mě šrot namleli ve statku za 30 Kč pytel, tak jsem to neřešil.Ale statek /prasečák/ se nyní zrušil.Takže moc jsem nepochopil co tím pani v citaci chtěla říci, asi namel si to ručně?

24.6.2015 21:02
hanka s.

XXX.XXX.72.61

Omlouvám se, psal to můj syn.Je mu 12 let a zabral se do "chovu"drůbeže a okrasného ptactva.Má čtyři slepice a jednoho kohouta.smajlíkTak se chtěl ukázat.Jenže bohužel z mého účtu...

24.6.2015 21:07
palban

XXX.XXX.50.8

hanka s. napsal(a):
Omlouvám se, psal to můj syn.Je mu 12 let a zabral se do "chovu"drůbeže a okrasného ptactva.Má čtyři slepice a jednoho kohouta.smajlíkTak se chtěl ukázat.Jenže bohužel z mého účtu...

Šikula at se daří

24.6.2015 23:10
Hitch

XXX.XXX.16.246

asitakhle napsal(a):
No to právě ručně mlýt nechci, proto jsem založil toto vlákno.Mám jich kolem 30 a mlýnek ten ruční litinový.Kromě toho že to je docela řehole namlýt 1kg šrotu to i docela zdržuje a udělat míchanici s kopřivama a namočeným pečivem a šrotem pak trvá dost dlouho.Dříve mě šrot namleli ve statku za 30 Kč pytel, tak jsem to neřešil.Ale statek /prasečák/ se nyní zrušil.Takže moc jsem nepochopil co tím pani v citaci chtěla říci, asi namel si to ručně?

Za mě:
Není moc náročné si takový šroťák udělat (nebo nechat udělat šikovným kutilem). Mě to stálo starý elektromotor z kompresoru /1,5 kw/, starý boiler a konstrukce z ocelové kancelářské židle. Tohle všechno jsem spojil, svařil a přivrtal :-D a ted šrotuju ostošest. Nože jsem udělal kladívkové z pásoviny a seká mi to i kosti. Každopádně je to dobrý pomocník v tom, že když do něj nasypu veškeré zbytky z kuchyně, tvrdé pečivo a kopřivy, vyjde mi míchanice jak lusk. ;-) Používám jej denně a odpadlo mi řezání kopřiv, máčení chleba a podobně. Vždy jen podle potřeby dovlhčím a je to smajlík

25.6.2015 22:39
chipsik

XXX.XXX.209.73

Hitch napsal(a):
Za mě:
Není moc náročné si takový šroťák udělat (nebo nechat udělat šikovným kutilem). Mě to stálo starý elektromotor z kompresoru /1,5 kw/, starý boiler a konstrukce z ocelové kancelářské židle. Tohle všechno jsem spojil, svařil a přivrtal :-D a ted šrotuju ostošest. Nože jsem udělal kladívkové z pásoviny a seká mi to i kosti. Každopádně je to dobrý pomocník v tom, že když do něj nasypu veškeré zbytky z kuchyně, tvrdé pečivo a kopřivy, vyjde mi míchanice jak lusk. ;-) Používám jej denně a odpadlo mi řezání kopřiv, máčení chleba a podobně. Vždy jen podle potřeby dovlhčím a je to smajlík

Bylo by pár fotek?

26.6.2015 21:26
Hitch

XXX.XXX.16.246

chipsik napsal(a):
Bylo by pár fotek?

Když tak hezky a mile žádáte :-D.

26.6.2015 22:57
chipsik

XXX.XXX.209.73

Hitch napsal(a):

Děkuji. Ještě by mne zajímalo, na kolik to jede otáček? A šrotujete takto bez problémů i pšenici a kukuřici?

27.6.2015 07:38
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Něco podobnýho jsem dostal od kamaráda, je se třemi noži, ale nešrotuje, jen je schopný rozmlátit tvrdé pečivo na strouhanku, ale třeba z ječmene omlátí jen slupky, takže mám slupky jako prach a kroupy zřejmě malé otáčky i síla.časem ho zkusím přepracovat.taky proto jsem dělal šrotovník z té ůhlové brusky.

27.6.2015 20:08
Hitch

XXX.XXX.16.246

chipsik napsal(a):
Děkuji. Ještě by mne zajímalo, na kolik to jede otáček? A šrotujete takto bez problémů i pšenici a kukuřici?

Použil jsem motor, který jsem měl. Takže 1,5 kw a1400/min. Jsem opravdu spokojený ;-) Pšenici i kukuřici to šrotuje docela slušně, jen si pohlídat výšku nože ode dna. To totiž nejspíš bude problém kolegy 2mazutaka ;-).

27.6.2015 21:38
asitakhle

XXX.XXX.18.191

Hitch napsal(a):
Použil jsem motor, který jsem měl. Takže 1,5 kw a1400/min. Jsem opravdu spokojený ;-) Pšenici i kukuřici to šrotuje docela slušně, jen si pohlídat výšku nože ode dna. To totiž nejspíš bude problém kolegy 2mazutaka ;-).

Jako zakladatel vlákna moc děkuji i za fota.
Jen by mě zajímalo ještě sítko jaký rozměr děr, nebo jestli se mění a jestli sešrotuje kopřivy s ječmenem dohromady.
Pak uložení nožů-je na jdnom čepu /šroubu/na kterém se můžou otáčet nebo na pevno?
Děkuji moc.

28.6.2015 10:56
Hitch

XXX.XXX.145.107

asitakhle napsal(a):
Jako zakladatel vlákna moc děkuji i za fota.
Jen by mě zajímalo ještě sítko jaký rozměr děr, nebo jestli se mění a jestli sešrotuje kopřivy s ječmenem dohromady.
Pak uložení nožů-je na jdnom čepu /šroubu/na kterém se můžou otáčet nebo na pevno?
Děkuji moc.

Síto tam nemám, jen ucpu otvor, kterým se směs sype dřevěným klínem a hrubost určuji podle délky šrotování. Uložení nožů mi přijde docela zřejmé z fotky... Kladívkové=volně na čepu.

28.6.2015 21:13
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Tak ty nože jsou 2 cm ode dna.

29.6.2015 08:09
asitakhle

XXX.XXX.18.191

Hitch napsal(a):
Síto tam nemám, jen ucpu otvor, kterým se směs sype dřevěným klínem a hrubost určuji podle délky šrotování. Uložení nožů mi přijde docela zřejmé z fotky... Kladívkové=volně na čepu.

Děkuji.

29.6.2015 09:09
Hitch

XXX.XXX.16.246

2mazutak napsal(a):
Tak ty nože jsou 2 cm ode dna.

To se mi zdá ideální právě. Mám to taky tak. Ale asi musíte zkoušet a tunnit smajlík Tvar nože, ostří nože...atd. Taky to ještě nemám vychytané, ale vzhledem k tomu že jsem si to dělal sám to dokonalé nikdy nebude :-D.

8.7.2015 16:06
chipsik

XXX.XXX.209.73

Dobré odpoledne, vykuchal jsem naši starou pračku a v ní jsem "našel" tento motor. Po zapojení běží, ale točí se pomalu. Nicméně je jasné, že musí zvládat větší rychlost. Věděl by někdo, jak na to, a mohl poradit?

22.7.2017 10:06
Murtis

XXX.XXX.40.100

Hitch napsal(a):

Z ceho jste udelal nadobu? Dekuji za inspiraci. Vse potrebne doma mam, jen nadobu ne.

22.7.2017 10:40
ovecka

XXX.XXX.203.146

Murtis napsal(a):
Z ceho jste udelal nadobu? Dekuji za inspiraci. Vse potrebne doma mam, jen nadobu ne.

Vždyť vám to Hitch napsal už minimálně dvakrát - ze starého bojleru. Dana.

23.7.2017 13:37
Murtis

XXX.XXX.253.254

ovecka napsal(a):
Vždyť vám to Hitch napsal už minimálně dvakrát - ze starého bojleru. Dana.

Tak sem si diskuzi pročetl znovu, a nikde jsem nenašel nic o bojleru :) Ale budiž. Děkuji.

23.7.2017 14:04
bery25

XXX.XXX.55.177

Murtis napsal(a):
Tak sem si diskuzi pročetl znovu, a nikde jsem nenašel nic o bojleru :) Ale budiž. Děkuji.

HITCH-Já šroťák zrovna vyrábím, ale použil jsem elektromotor a starý boiler.

23.7.2017 18:22
ovecka

XXX.XXX.203.146

Murtis napsal(a):

Hitch ze 24.6.2015:
Není moc náročné si takový šroťák udělat (nebo nechat udělat šikovným kutilem). Mě to stálo starý elektromotor z kompresoru /1,5 kw/, starý boiler a konstrukce z ocelové kancelářské židle. Tohle všechno jsem spojil, svařil a přivrtal :-D a ted šrotuju ostošest.
Hitch 16.6.2015: Já šroťák zrovna vyrábím, ale použil jsem elektromotor a starý boiler. Chci v něm drtit i kosti kopřivy, prostě hotovou míchanici. Každopádně princip kladívkového šrotovníku.
Dana.
Jo pardón, máte pravdu, kolega Hitch nepíše bojler, ale boiler. Takže asi moje chyba . Ale na podstatě věci to nic nemění.

Renti

27.4.2021 20:06
Renti

XXX.XXX.217.42

Já používám kladívkový šrotovník 2 rokem a zatím jsme spokojený,
https://www.lihneme.cz/srotovniky-na-obili/etm-hp-1-2kw/

28.4.2021 06:50
Meelek

XXX.XXX.14.56

Renti napsal(a):
Já používám kladívkový šrotovník 2 rokem a zatím jsme spokojený,
https://www.lihneme.cz/srotovniky-na-obili/etm-hp-1-2kw/

Orientační výkon 170kg / hodinu. V extrému cca 2.3kg, třeba pšenice, za minutu, s 1.2kw motorem. Můžete poslat video? Děkuji. Nechce se mi věřit. Vik.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.4.2021 19:38

Meelek napsal(a):
Orientační výkon 170kg / hodinu. V extrému cca 2.3kg, třeba pšenice, za minutu, s 1.2kw motorem. Můžete poslat video? Děkuji. Nechce se mi věřit. Vik.

17kg za hodinu to môže byť

28.4.2021 21:23
honzapm

XXX.XXX.134.34

Oni už to klukům z Lihneme.cz lidi na Facebooku psali, že tyhle jejich
šrotovníky stojí za nic a klepou se tak, že se o ně člověk bojí.
Kukuřice se tam musí sypat po lžičkách, jinak je problém.

Asi jim tahle "nenápadná" reklama za to stojí.

28.4.2021 23:40
Meelek

XXX.XXX.14.56

honzapm napsal(a):
Oni už to klukům z Lihneme.cz lidi na Facebooku psali, že tyhle jejich
šrotovníky stojí za nic a klepou se tak, že se o ně člověk bojí.
Kukuřice se tam musí sypat po lžičkách, jinak je problém.

Asi jim tahle "nenápadná" reklama za to stojí.

Jenže tyhle sviňarny by měl zablokovat správce webu nebo programátor...Udělat vše tak, aby to tady nezkouseli. Možností je dost... Srandu za 6000 s 1.2kw motorem. A náš mixér má 800W.

29.4.2021 10:12

Reklama? OK!
https://www.srotovniky.sk/produkty/
Mám od Tušku ŠK 600 už 25 rokov, všetko originál, ani kladivká nie sú ešte otočené (dajú sa otočiť 4x)
600 kg hocičoho za hodinu nekompromisne, nahrubo, či na hladkú múku, nemám čas sa lyžičkovať s obilím.

1.5.2021 23:56
nighthunter

XXX.XXX.24.128

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Reklama? OK!
https://www.srotovniky.sk/produkty/
Mám od Tušku ŠK 600 už 25 rokov, všetko originál, ani kladivká nie sú ešte otočené (dajú sa otočiť 4x)
600 kg hocičoho za hodinu nekompromisne, nahrubo, či na hladkú múku, nemám čas sa lyžičkovať s obilím.

no len ta cena :)

2.5.2021 07:20

nighthunter napsal(a):
no len ta cena :)

kto chce mať koníčka, musí mať aj na obrok

Přidejte reakci

Přidat smajlík