Máteli motor ze sekačky použíjte také její nůž, který o něco zkrátíte. Horší bude sehnat odpovídající buben. Tady kutil moc nezmůže, pokud nemá autogén. Dal by se použít nějaký hrnec, ale ten by toho moc nevydržel. Já bych Vám radši poradil motor prodat a koupit si šrotovníček neco jako mlýnek na mák. Myslím že se pořád vyrábí a pro vaši potřebu by úplně stačil. Třeba tenhle a nebo o něco dražší na elektrický pohon. http://www.driml-napajecky.cz/cz/staj-farma/struhadla-rezacky/mlynek-na-obili-rucni-14356.html.
Já jsem si udělal malý příruční šrotovníček, protože potřebuji tak půl kila šrotu denně, a kupovat ho, když mám pro holuby a dospělou drůbež celé zrno, mi přišlo zbytečné, udělám si denně čerstvý, a nemusím ho nikde skladovat, o ceně nemluvě.za totality byl levnější jak celé zrno, dnes je to obráceně.jako hnací jednotku jsem použil malou úhlovou brusku, má otáčky i sílu.po demontáži může sloužit opět jako bruska.
2mazutak
napsal(a):
Já jsem si udělal malý příruční šrotovníček, protože potřebuji tak půl kila šrotu denně, a kupovat ho, když mám pro holuby a dospělou drůbež celé zrno, mi přišlo zbytečné, udělám si denně čerstvý, a nemusím ho nikde skladovat, o ceně nemluvě.za totality byl levnější jak celé zrno, dnes je to obráceně.jako hnací jednotku jsem použil malou úhlovou brusku, má otáčky i sílu.po demontáži může sloužit opět jako bruska.
Jako zakladatel tohoto vlákna moc děkuji všem co sem přispěli.
Nejvíce mě zaujalo toto, citace výše, , mě stačí tak max.2 kg denně.Poprosil bych pána o podrobnější popis, jestli bude tak ochoten.
Také z té sekačky, když už mám ten motor by to asi snad šlo, ale tam musím vymyslet nějak ten buben, autogen nemám, prosím o rady...
Ruční mlýnek mám, pak je i možnost k němu udělat pohon přes nějaký převod řemenicí.
A taky mám motorek z domácího mlýnku -raz dva tři, ale tam jsou vysoké otáčky a malá nádobka a tady nevím jak by to bylo s motorkem, když poběží v kuse déle.
Pak ještě starý mixer, ten taky mám k dispozici, žena má nový.
Děkuji všem za ochotu a názory.
MF

XXX.XXX.230.141
palban
napsal(a):
Zdravím" Nezkoušel jste někdo mlít obilí el.mlýnkem na kávu?
Dobrý den,
zkoušela jsem mlít pšenici a oves. Šlo to, denně jsem namlela litrovou nádobu šrotu. Avšak po půl roce se mlýnek rozbil, ošoupal. Pokud máte doma ochotné spolupracovníky (děti), lze mít též v ručním mlýnku na mák. Ale to je spíš za trest . Když jsem nutně potřebovala pro kuřata, půl litru jsem namlela během několika minut, ale ruka bolela
.
Ne-chovatel

XXX.XXX.104.240
Elektrické mlýnky na kávu jsou většinou na tříštivém principu. Snadno se přeplní, mletá směs se přehřívá.
Ruční mlýnek na mák. U toho jsem skončil já. Mlýnek v ceně dvou stovek odvede zhruba stejnou práci jako o něco málo kvalitnější, ale opět děsný šmejd, jaký prodává předražený například Driml za dva tisíce. Nejlepší by byly staré mlýnky ještě po rodičích či prarodičích ale ty už prostě nejsou.
Mlýnek na mák v robotech, vypadá na první pohled jako dobrá volba, ale přehřívá se naprosto příkladově a je ho třeba pokaždé opravdu dobře očistit, tedy i rozebrat robota... Ruční mlýnek vám stojí a jen sypete každý den potřebnou dávku a melete. Navíc, čerstvý šrot je prostě čerstvý šrot, vy to poznáte a drůbež také.
Chce to vyzkoušet. Když jsem zkoušel mlít (mlýnkem na mák a obiloviny) na týden tak jsem tím strávil spoustu času, byl zničený, ničilo to i nekvalitně vyrobený mlýnek (opotřebení bylo viditelné, kov ve šrotu). Stačilo mlýnek dodělat doma (pár podložek, nová pružina, kontrolujte zda má výrobek co kupujete dostatečně dlouhý šroub u mlecího elementu) a začít mlít před každým krmením - u mne je to otázka pár minut, které mi nikde neschází. Mlýnek co mám nepomele nic od velikosti kukuřicných zrn, celého hráchu. Podle toho co chcete mlít je také třeba volit podávací drážku a velikost násypky. Kdysi jsem měl ůlet a už nevím proč jsem zkoušel mlít i celou slunečnici, ta zase nešla z jiných důvodů, od té doby ji hážu drůbeži v celku a je to tak správně.
MF

XXX.XXX.230.141
Ne-chovatel má s el. mlýnky pravdu, malá násypka, relativně malý zásobník na namleté obilí (ta moje cca 0,2 l), takže jsem po dobu mletí musela být poblíž a dosypávat zrno a vysypávat šrot. Namletá směs se mi nezahřívala, to spíše mlýnek, zhruba po 10 min. automaticky zhruba na 10 min. sám vypínal, takže to mletí bylo zdlouhavé.
Ruční mlýnek na mák zvládl umlít pšenici, nic jiného. Oves se místo rozšrotování "rozžvýkával" do podoby ovesných vloček, které ucpávaly mlýnek. Mlít oves zkrátka nešlo. Nic jiného jsem mlít nezkoušela. Mlýnek mám starý, babičkovský,0,5 l nádobu jsem namlela klidným tempem za asi 10 minut.
Jestli žádost o podrobnější popis byl na mne, tak bohužel neposkytnu, a to z bezpečnostních důvodů.nevím jak kdo je zručný kutil, něco udělá špatně a ublíží mu to, nebo nedej bože zmrzačí, a to si na svědomí nevemu.mlýnek na mák je nevhodný, nevydrží vysoké otáčky, tříštivý mlýnek na kávu k mixeru také ne, po pár drcení se hliníková miska prodře.sám jsem to kdysi zkoušel.psal jsem to pouze proto, že se dá ta úhlová bruska jako hnací jednotka s ůspěchem použít, a chovatelé nemuseli kupovat tovární výrobek třeba u drimla za tisíce, udělá stejnou službu za pár stovek.mimochodem, ty u drimla ve mně moc důvěry nevzbuzují, když se pokazí nic s tím neuděláte, když se pokazí mně koupím novou brusku a jedu nanovo.maximálně podle typu brusky převrtám ůchyty.tak se na mne nezlobte, opravdu nechci mít nikoho na svědomí, chci dobře spát.
2mazutak
napsal(a):
Nebo pokud máte motor ze sekačky zkuste zpíchnout něco podobného na způsob toho drimlovýho na ten soudek.kus masivnějšího plechu, a zespod síto z děrovaného plechu.
To asi bude moje volba.Barel na 25 l mám také podobný.Jen nevím jak nechat ten nůž velký a dlouhý, motor je 1000 nebo 1200W, a jestli ho nabrousit tzv. na tupo /kladivo/ nebo na ostro ve směru otáčení.A potom tu násypku asi udělat na konec toho nože? otvor -vstup asi 2 cm?na konci násypku z velkého tryktýře nebo větší petlahve ?
Nebo pak tu brusku i když pán nechce dát detaily, tam to bude stejný zřejmě ?Uchycení jak napsáno v citaci, jen jestli ta hřídelka u rozbrušovačky bude dost dlouhá na přidělání nože skrz plech a víko barelu.
Pokud někdo chce upřesnit mé úvahy budu rád.Děkuji.
hanka s.
napsal(a):
Máme čtyři slepice a kohouta a šrot meleme také právě ručním mlýnkem na mák.
No to právě ručně mlýt nechci, proto jsem založil toto vlákno.Mám jich kolem 30 a mlýnek ten ruční litinový.Kromě toho že to je docela řehole namlýt 1kg šrotu to i docela zdržuje a udělat míchanici s kopřivama a namočeným pečivem a šrotem pak trvá dost dlouho.Dříve mě šrot namleli ve statku za 30 Kč pytel, tak jsem to neřešil.Ale statek /prasečák/ se nyní zrušil.Takže moc jsem nepochopil co tím pani v citaci chtěla říci, asi namel si to ručně?
asitakhle
napsal(a):
No to právě ručně mlýt nechci, proto jsem založil toto vlákno.Mám jich kolem 30 a mlýnek ten ruční litinový.Kromě toho že to je docela řehole namlýt 1kg šrotu to i docela zdržuje a udělat míchanici s kopřivama a namočeným pečivem a šrotem pak trvá dost dlouho.Dříve mě šrot namleli ve statku za 30 Kč pytel, tak jsem to neřešil.Ale statek /prasečák/ se nyní zrušil.Takže moc jsem nepochopil co tím pani v citaci chtěla říci, asi namel si to ručně?
Za mě:
Není moc náročné si takový šroťák udělat (nebo nechat udělat šikovným kutilem). Mě to stálo starý elektromotor z kompresoru /1,5 kw/, starý boiler a konstrukce z ocelové kancelářské židle. Tohle všechno jsem spojil, svařil a přivrtal :-D a ted šrotuju ostošest. Nože jsem udělal kladívkové z pásoviny a seká mi to i kosti. Každopádně je to dobrý pomocník v tom, že když do něj nasypu veškeré zbytky z kuchyně, tvrdé pečivo a kopřivy, vyjde mi míchanice jak lusk. ;-) Používám jej denně a odpadlo mi řezání kopřiv, máčení chleba a podobně. Vždy jen podle potřeby dovlhčím a je to
Hitch
napsal(a):
Za mě:
Není moc náročné si takový šroťák udělat (nebo nechat udělat šikovným kutilem). Mě to stálo starý elektromotor z kompresoru /1,5 kw/, starý boiler a konstrukce z ocelové kancelářské židle. Tohle všechno jsem spojil, svařil a přivrtal :-D a ted šrotuju ostošest. Nože jsem udělal kladívkové z pásoviny a seká mi to i kosti. Každopádně je to dobrý pomocník v tom, že když do něj nasypu veškeré zbytky z kuchyně, tvrdé pečivo a kopřivy, vyjde mi míchanice jak lusk. ;-) Používám jej denně a odpadlo mi řezání kopřiv, máčení chleba a podobně. Vždy jen podle potřeby dovlhčím a je to
Bylo by pár fotek?
chipsik
napsal(a):
Bylo by pár fotek?
Když tak hezky a mile žádáte :-D.
Něco podobnýho jsem dostal od kamaráda, je se třemi noži, ale nešrotuje, jen je schopný rozmlátit tvrdé pečivo na strouhanku, ale třeba z ječmene omlátí jen slupky, takže mám slupky jako prach a kroupy zřejmě malé otáčky i síla.časem ho zkusím přepracovat.taky proto jsem dělal šrotovník z té ůhlové brusky.
chipsik
napsal(a):
Děkuji. Ještě by mne zajímalo, na kolik to jede otáček? A šrotujete takto bez problémů i pšenici a kukuřici?
Použil jsem motor, který jsem měl. Takže 1,5 kw a1400/min. Jsem opravdu spokojený ;-) Pšenici i kukuřici to šrotuje docela slušně, jen si pohlídat výšku nože ode dna. To totiž nejspíš bude problém kolegy 2mazutaka ;-).
Hitch
napsal(a):
Použil jsem motor, který jsem měl. Takže 1,5 kw a1400/min. Jsem opravdu spokojený ;-) Pšenici i kukuřici to šrotuje docela slušně, jen si pohlídat výšku nože ode dna. To totiž nejspíš bude problém kolegy 2mazutaka ;-).
Jako zakladatel vlákna moc děkuji i za fota.
Jen by mě zajímalo ještě sítko jaký rozměr děr, nebo jestli se mění a jestli sešrotuje kopřivy s ječmenem dohromady.
Pak uložení nožů-je na jdnom čepu /šroubu/na kterém se můžou otáčet nebo na pevno?
Děkuji moc.
asitakhle
napsal(a):
Jako zakladatel vlákna moc děkuji i za fota.
Jen by mě zajímalo ještě sítko jaký rozměr děr, nebo jestli se mění a jestli sešrotuje kopřivy s ječmenem dohromady.
Pak uložení nožů-je na jdnom čepu /šroubu/na kterém se můžou otáčet nebo na pevno?
Děkuji moc.
Síto tam nemám, jen ucpu otvor, kterým se směs sype dřevěným klínem a hrubost určuji podle délky šrotování. Uložení nožů mi přijde docela zřejmé z fotky... Kladívkové=volně na čepu.
Dobré odpoledne, vykuchal jsem naši starou pračku a v ní jsem "našel" tento motor. Po zapojení běží, ale točí se pomalu. Nicméně je jasné, že musí zvládat větší rychlost. Věděl by někdo, jak na to, a mohl poradit?
Murtis
napsal(a):
Tak sem si diskuzi pročetl znovu, a nikde jsem nenašel nic o bojleru :) Ale budiž. Děkuji.
Hitch ze 24.6.2015:
Není moc náročné si takový šroťák udělat (nebo nechat udělat šikovným kutilem). Mě to stálo starý elektromotor z kompresoru /1,5 kw/, starý boiler a konstrukce z ocelové kancelářské židle. Tohle všechno jsem spojil, svařil a přivrtal :-D a ted šrotuju ostošest.
Hitch 16.6.2015: Já šroťák zrovna vyrábím, ale použil jsem elektromotor a starý boiler. Chci v něm drtit i kosti kopřivy, prostě hotovou míchanici. Každopádně princip kladívkového šrotovníku.
Dana.
Jo pardón, máte pravdu, kolega Hitch nepíše bojler, ale boiler. Takže asi moje chyba . Ale na podstatě věci to nic nemění.
Renti

XXX.XXX.217.42
Já používám kladívkový šrotovník 2 rokem a zatím jsme spokojený,
https://www.lihneme.cz/srotovniky-na-obili/etm-hp-1-2kw/
Renti
napsal(a):
Já používám kladívkový šrotovník 2 rokem a zatím jsme spokojený,
https://www.lihneme.cz/srotovniky-na-obili/etm-hp-1-2kw/
Orientační výkon 170kg / hodinu. V extrému cca 2.3kg, třeba pšenice, za minutu, s 1.2kw motorem. Můžete poslat video? Děkuji. Nechce se mi věřit. Vik.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Meelek
napsal(a):
Orientační výkon 170kg / hodinu. V extrému cca 2.3kg, třeba pšenice, za minutu, s 1.2kw motorem. Můžete poslat video? Děkuji. Nechce se mi věřit. Vik.
17kg za hodinu to môže byť
honzapm
napsal(a):
Oni už to klukům z Lihneme.cz lidi na Facebooku psali, že tyhle jejich
šrotovníky stojí za nic a klepou se tak, že se o ně člověk bojí.
Kukuřice se tam musí sypat po lžičkách, jinak je problém.
Asi jim tahle "nenápadná" reklama za to stojí.
Jenže tyhle sviňarny by měl zablokovat správce webu nebo programátor...Udělat vše tak, aby to tady nezkouseli. Možností je dost... Srandu za 6000 s 1.2kw motorem. A náš mixér má 800W.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Reklama? OK!
https://www.srotovniky.sk/produkty/
Mám od Tušku ŠK 600 už 25 rokov, všetko originál, ani kladivká nie sú ešte otočené (dajú sa otočiť 4x)
600 kg hocičoho za hodinu nekompromisne, nahrubo, či na hladkú múku, nemám čas sa lyžičkovať s obilím.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Reklama? OK!
https://www.srotovniky.sk/produkty/
Mám od Tušku ŠK 600 už 25 rokov, všetko originál, ani kladivká nie sú ešte otočené (dajú sa otočiť 4x)
600 kg hocičoho za hodinu nekompromisne, nahrubo, či na hladkú múku, nemám čas sa lyžičkovať s obilím.
no len ta cena :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

nighthunter
napsal(a):
no len ta cena :)
kto chce mať koníčka, musí mať aj na obrok