Petr83
XXX.XXX.33.7
Dobrý den, asi před týdnem mi přestalo z ničeho nic chodit house, ted po tydnu ma snahu se na nohy postavit ale neudrží se na nich, maximalne jen chvili, dnes mi opet pestalo chodit dalsi, rano bylo v pohode a odpoledne uz se nepostavilo, jen lezí. kdyz jsem ho zdvihnul do vzduchu tak nožkama hybe ale opet se na nich neudrží. obě dvě husy potravu přijímají a vodu pijí, ale prostě nechodí. jejich stáří je cca 2 měsíce. Prosím za každou radu. Děkuji, Petr.
Petr83
XXX.XXX.33.7
Tak bohužel jeste dnes vecer přestalo chodit dalsi :( kdyz sem ho odnašel mezi dalsi marody, tak opet ve vzduchu nozkama trepalo ale nepostavi se na ne. tak mam oddelene uz 3 nechodicí housata :( nevím jestli je zabít nebo doufat že se zase postavý na nohy. I se mi zda, že jsou oproti ostatním o neco lehci, ale potravu prijimaji.
scipi
XXX.XXX.153.16
Nemaju vlhko pod sebou?
treba im suchu podstielku a vitamin ad3.
Ne-chovatel
XXX.XXX.104.240
Ne-chovatel
XXX.XXX.99.205
To vaše house mi příjde už dost staré, jistě je již dlouho na pastvě.
U mladších bývá nejčastěji zmiňován problém se začervením. Doporučuje se tu Helmigal (tablety pro holuby,10mg Fenbendazolu/0,5 kg živé hmotnosti).
U nás veterinář tabletu předražuje na 5 Kč, celé balení výjde levněji. Záleží kolik máte hus, léčba by měla sestávat ze třech dávek. Už jsem použil i Helmigal v prášku (pro prasata a podobně,25mg/g Fenbendazolu), kde 20g mne stálo asi 45 Kč, ale není to pro každého - musíte prášek správně rozdělit, propočítat dávky a zapracovat ho do žrádla tak aby byl přijat (já dělal šišky z čerstvého lepivého chleba).
Pokud housata podobnou léčbu v nedávné době nepodstoupila neměla by jim ublížit. Čím dříve tím lépe.
Petr83
XXX.XXX.33.7
Husy jsou v suchu, jednou tydne menim kompletne podestýlku, a kazdy den jeste prihazuji suchou mezi cistenim. Jsou vetsinu dne venku jen na noc je zavírám. Krmení kopřivy+ šrot (ječmen-pšenice 1:1), pastva, nyní i brambory, a odedneska dávám i vitamínové doplnky, také dostavají roztliné zbytky z kuchyne.
Odčervení jsem jeste neprovádel, takze v pondelí koupim a ihned podám.
2 Husy od vcerejska se trosku zlepsili a na nohy se uz zase postaví ale pojdou jen kousek, porad jim chuze dela problemi.
Ne-chovatel
XXX.XXX.98.67
Minerálů a vitamínů se neboj. Vždyť rostou. Od tud by mohla pramenit tvoje obava ze žabek - špatná strava.
Žabky se zase až tak běžně u hus nevyskytují, jsou stavěné na pastvu a ta jim dokáže dát hodně. Nicméně já těm svým v období intenzivního růstu, tedy ještě před pastvou, dával lžičku minerálů snad do každé druhé-třetí misky šrotu (velikost sevřených dlaní). A i dnes, velká a dospělá zvířata než pustím na pastvu, tak je nechám ráno na míchanici s přídavkem skořápek a minerálů (husy mi nedávno snášely a ještě se rekreují).
Tady kolem mne se lidé přidávání minerálů do žrádla nebojí (nemluvě o tom kolik písku, hlíny, kamínků mi drůbež sežere venku i v hrnku - někdy je v prvním ranním trusu písek i vidět), někteří dokonce nemají ani volnou pastvu a nosí trávu. Nedávno jsem se ptal jednoho takového chovatele a problém se žabkami neměl ani u kachen, ty jsou náchylnější a i zeleného sežerou docela málo.
Ne-chovatel
XXX.XXX.98.67
Zapoměl jsem to uvést, přišlo mi to z mého textu plynoucí. Mohlo by tedy jít i o nedostatečnou mineralizaci kostí, naříklad kvůli intenzivnímu růstu. Prý se to může projevit i u již dospělých hus, například v období snůšky. Neznám tento problém, ale věřím že se to při nevhodné dlouhodobé skladbě stravy stát může.