Tak sem si nechal poslat 60ks vajec Vlašek od paní ČP. I když byl balík křehký, tak 9 vajec vzalo za své. Paní je sbírala, prý nejstarším jsou 13 dní. Dal jsem je ihned do líhně, myslíte, že je nějaká šance na kuřata ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

20 slepiček, to opravdu asi nebudete mít.Počítejte z líhnivostí kolem max 60%, podle toho v jakém stavu vejce přišla budou mít dost poškozená poutka a možná některá i protržené žloutky.
A také se vám může stát, že poměr kohoutků/slepiček bude 70/30 jako letos u mě.A to některá z vajec mohou být neoplozená.Takže reálně budete rád, když dochováte 10 slepiček.
Mě se letos z poštou přepravovaných vajec vylíhlo také něco kolem 50%, s tím, že oplozenost byla cca 80%, z vlastních i starších 10 ti dnů jsem měl líhnivost 90%, a to dokonce u araukan.
Nicméně z celkového počtu 75 kuřat mám 28 slepiček a 47 kohoutků.A to jsem chtěl letos nechat 30 ks mladých kuřic.A to ještě dojde na nějaké to brakování nevhodných kusů, takže za 25 kuřic budu rád.
Ja som tento rok v Nemecku objednal 40 vajec bielych orloviek /2€/ks + poštovné/. Prišli vporiadku, ale len 17 bolo oplodnených a vyliahli sa 4 kuriatka a z toho len 2 biele Orlovky. Ale zase z Holandska mi prišlo 29 vajec strieborných barneveldiek a vyliahlo sa 20 kureniec a 19 už má vek 3 mesiace.
Ja som posielal vajcia /z rakúskej pošty v Kitsee/ do Škandinávie, Veľkej Británie, Francie, Švajčiarska, Bulharska a vždy prišli vporiadku a vyliahli sa z nich kurence, ale vždy bola nižšia liahnivosť ako u mňa doma.
Takto ich balím.
Posielam nas. vajcia poštou do všetkých krajín EU, ale v špecialnych obaloch na prepravu vajec. Na 95% vždy prišli neporušené. Ale občas asi poštári hrajú s balíkmi futbal, lebo niekedy boli vajcia v rohu balíka poškodené. Ale hlavne posielam vajcia max.7 dní staré vždy v pondelok a vždy najneskôr do piatka ich chovateľ obdrží. Nikdy neposielam zo slovenskej, ale z rakúskej pošty! Je to lacnejšie, bezpečnejšie a rýchlejšie.
Můj ověřený postřeh k balení vajec. Když mi přijde balíček s násadovkami, tak s ním ještě na poště zahýbu vodorovně a nahoru dolu. Pokud cítím uvnitř pohyb a nedej bože klepání, je to špatně - vejce jsou na volno a mají možnost se o sebe klepat. Zatím pokaždé, když byl test na pohyb pozitivní, bylo minimálně jedno vejce v balíčku rozbité. Při balení je na to potřeba dát pozor. Poprvé testovat, že se nehýbou vejce v krabičce - jsou utěsněna ubrouskem - každé minimálně 1 celým. Podruhé testovat celý balík, že se nepohybují krabičky uvnitř.
A ještě jedem postřeh. Vejce musí být v krabici uložena tak, aby adresa a údaje pošty byly nahoře (nad tupým koncem vajec). Pokud uložíme krabičky tak, že vejce v balíku leží bokem, tak se zcela určitě rozbijí, protože se namáčknou na sebe. Nevěřte tomu, že se s Křehkými balíky zachází jen ručně. Dana.