Dobry den prosim o radu
co mam delam a co delam spatne po koupeni 100ks rok starych slepic jsem se dostal na 65vajec za den asi po dvouch mesicich jsem na 8 ks za den a do to ho jsem zjistil ze me zerou vajicka potvory :) Davam jim v 8:00 varene bram.+srot,11:30 zrno + vitaminy 15:00 zrno a poustim je ven ve 20:00 je zaviram a davam asi 2kg zrna dekuji za radu Petr.
Ne-chovatel

XXX.XXX.104.240
Vetsina slepic bude snaset dopoledne. Dejte jim dostatek zradla, a kvalitniho (tedy dostatek bilkovin a mineralu), hned po ranu.
Brambory a srot jim zjevne nestaci. Muzete jen doufat, ze se uz nenaucili vajicka zrat (coz je malo pravdepodobne pri pouhych osmi vejcich z idealniho sta). Rozhodne bych oddelil vejcozrouty, ale pri tolika slepicich nevim jak to chcete udelat.
Zkuste jim koupit maso pro psy a par dni jim ho pridavejte ke zradlu.
Ne-chovatel

XXX.XXX.104.240
Kdyby se mi tohle stalo u mych par slepic, tak je vybiji vse a zalozim novy chov. Takovy stav se nesmi vubec pripustit. Ty slepice musi stradat uz pekne dlouho.
Ne-chovatel

XXX.XXX.107.90
Nemusi nutne stradat, i kdyz ja i moje slepice bysme jen na bramborach se srotem stradali, ale mohla je to postupne nejaka slepice naucit. To je soucast toho co jsem popsal, ze jde o stav ktery se nesmi vubec pripustit, proto to oddelovani vejcozroutu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Slepice sice nestrádají hladem, ale nedostatkem bílkovin a pozdním přísunem krmiva z rána.Slepice má rychlý metabolismus a pšenici, kterou nasypete večer v 8 stráví během pár hodin.Vařený brambor je dobrý jako doplňkové krmivo, ale pokud jím krmíte drůbež pravidelně ve velkém množství, slepice ztuční a to může být u Vás kámen úrazu.Pokud se vaječníky obalí tukem, slepice nese málo nebo vůbec.Také ve Vaší krmné dávce chybí bílkovina a tudíž ani nemá slepice z čeho vaječnou hmotu(bílkovinu )vytvořit.Chce to opravdu nějakýten tvaroh, maso, drcené kosti ap.Také u vynesených starších slepic je potřeba v daleko větší míře dodávat vápník a to nejlépe ve formě vápenného gritu a také případně Plastin.Pokud totiž snáší vejce v tenké skořápce či v bláně, může dojít k rozbití v hnízdech a pak propuká žraní vajec ve velkém.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ve vitamínech problém nehledejte.To by slepice chřadly a pokud mají zelené, měli by mít vitamínů dost.
Nikde nepíšete o jaké plemeno se jedná. Podle mne jste koupil, nikoliv rok ale rok a půl staré slepice vyřazené s klecového odchovu po roční snášce, plemena hisex nebo isa braun. Po aklimatizaci začnou nést, ale brzy přestanou. Přešli na jiný způsob krmení a hlavně nedostatečný. Při Vašem způsobu krmení bych přeše radši na vlašky koroptví. Nebojte se že budou přelétávat.
ojgwalt

XXX.XXX.67.163
omegab
napsal(a):
Dobry den prosim o radu
co mam delam a co delam spatne po koupeni 100ks rok starych slepic jsem se dostal na 65vajec za den asi po dvouch mesicich jsem na 8 ks za den a do to ho jsem zjistil ze me zerou vajicka potvory :) Davam jim v 8:00 varene bram.+srot,11:30 zrno + vitaminy 15:00 zrno a poustim je ven ve 20:00 je zaviram a davam asi 2kg zrna dekuji za radu Petr.
Pokud se slepice naučí žrát vejce tak je ideální léčba sekyrka a potom polévka a rizoto. Jedna slepice to naučí druhou a bude to za chvilku dělat celé hejno. A Vy si budete drbat hlavu jak-to, že tak málo nesou. A pokud krmíte směs pro nosnice a mají zelené tak nedostatek vitamínů tam nebude. Ale co takhle přidat grit nebo optimin. Třeba máte slabé skořápky což vede k poškození vajec a následnému sežrání což má také za následek, že sbíráte málo vajec.