Dobrý den,
včera jsem dolíhla v líhni Makro, z 15 maransek vylezlo 14 mimin
, z 5 araukan 3 kousky (ty špatné vejce měly hodně bílku - kuřata mrtvá).
Z 10 bresse vylezlo 7 kousků a ZE 14 FAVEROLEK JEN 1 KS, rozpitvala jsem těch 13 zbylých vajec a všechna byla plná, ale kuřata byla uvnitř jakoby seschlá a velká vzduchová komůrka. Podotýkám, že 18 den ještě žily, netušíte, co to může být?
Maransky a Araukany mám od jedné chovatelky.
Bresse a Faverolky od druhé.
Děkuji za odpověď.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.185
Dobrý večer, mě se něco podobného stalo pod kvočnou z 15 vajíček se vylíhlo sice 10, ale 2 hned mrtvá a dvě jsme museli utratit-prostě neživota schopná.5 vajec se nevylíhlo-zadušené.Měla jsem vajíčka od chovatele, který mě říkal, že se mu to v líhni najaře také špatně líhlo.Přitom, jak píšete, vajíčka byla plná a vyvíjela se slibně.U mě, tím, že to bylo pod kvočnou, byť byla proti horku dobře zajištěná, tak přeci jen ta vedra si vybrala svou daň.Přeci jen musíme počítat s atm.tlakem, který má velký vliv.Fakt je, že nevím stáří slepic od kterých vajíčka byla ani původ kohouta.Takže z 15 je 6 životaschopných.Fakt je, že nijak po neuspěchu více nepátrám, své zřejmě udělala příroda.Jen mě to mrzí, že jsou to zrovna velké faveroilky, které jsem už nutně potřebovala, tak asi až příští rok.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.185
Ještě se vracím k té lihnivosti, vzpoměla jsem si, že to může být také důsledek krmeníprotože nadbytek nevstřebaného bílku- to jsou různé směsi a v tomto období je i dost různého hmyzu, který slepice sbírají-to je můj názor.
Někde jsem četla článek, že při líhnutí je dobré sledovat vzduchovou bublinu a její velikost v průběhu líhnutí. Aby byla vzduchová bublina optimální velikosti, tak se musí optimálně nastavit vlhkost v líhni. A dalším faktorem je poréznost skořápky. Víc porézní víc odpařují. Mají to být zejména vejce s bílou skořápkou.
Proto je také někde nedoporučováno líhnout více druhů najednou.
Mě se letos konečně začalo líhnout dobře hempšírky po roce pátrání. Problémem byla vysoká vlhkost. Ve vejcích byla malá vzduchová bublina, kuřata se líhla ulepená a třeba 6 kusů z 24 vajec. Po snížení vlhkosti mám skóre 18 z 24 a druhé líhnutí 15 z 20.
Ale nejsem žádný odborník, tak třeba ještě někdo zlušený napíše.
Pokud ani kvočna nedokázala vysedět kvalitní kuřata tak je chyba jen v rodičovském hejnu. Špatná výživa před sběrem násadovek, staré slepice nebo kohout, nebo naopak. Nejvíc se přikláním k výživě rodičovského hejna, pokud jsem přilepšovala směsí pro nosnice, zbytky z kuchyně amasným odpadem, byla to katastrofa, ak jsem zkusila tři týdny jen zelené a pšenici a co bylo oplozené tak se vylíhlo. Sbírala jsem vejce v rozmezí tří měsíců od stejných slepic.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.185
Dobrý večer, víte, od mých slepic vajíčka nebyla, byla od jiného chovatele a brala jsem je z nouze protože jsem nikde v mém okolí nenašla jiného chovatele velkých faverolek.Bohužel ani o rodič.hejnu toho moc nevím, údajně je kohout mladý i slepice, o krmení jsem se nezajímala, takýe vlastně celý problém beru na sebe.Z 15 vajíček je 6 kuřátek, to jak budou prospívat prvních 14 dnů poznám, zatím jsou čilá.Bylo to "střílení od boku", ale jak jsem uvedla neměla jsem jinou možnost.
O krmení slepic pro produkci nás.vajíček vím, přeci jen nejsem začátečník, ale težko mohu zpovídat chovatele, když jsem vejce potřebovala.
Teď už je "ve hře" jen nastartování správného metabolismu kuřat, coý mohu ovlivnit kvalitním krmením.