Slepice nesnáší, jedna asi sedí na vysezení

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.7.2015 17:00

Dobrý den, prosím o radu a pomoc.
Koupili jsme si v dubnu 4 červené slepičky a kohouta, v květnu jsme k nim pořídili 4 sussex a v červnu jsme dokoupili 4 červené, jelikož sussex již neměli. První 4 slepičky nám začali snášet zhruba po měsíci a půl každá jedno vajíčko denně s tím, že občas jeden den měla jedna pauzu. Problém nastal zhruba před 4 týdny kdy nám ve snášedle začali spát "mladší" slepičky tak jsme přesunuli snášedlo nahoru a začali zase snášet, ale zhruba před 5 dny nám jedna ze "starých" slepiček začala stále sedět na hnízdě - mysleli jsme že snáší tak jsme ji nechali. Dnes jsme s jistotou zjistili, že jen sedí a nesnáší, jelikož jsme si jí poznačili.
Ohledně těch 8 novějších - jsou ještě mladé a měli by zhruba začít snášet koncem měsíce července, začátkem srpna.
Co máme učinit aby slepičky zase začali snášet?
Ta jediná tam jen sedí, ale nekvoká, ale když jsme se ji dnes snažili vyhodit z hnízda čepýřila se.
Velice moc děkuji.
Slepičky jsou ve svém výběhu,2x denně jsou krmené zeleným, směsí a občas zbytky jídla. Vodu dostávají 2x denně čerstvou.

Ne-chovatel

20.7.2015 18:23
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.24

Přidám svoji letošní zkušenost.

Mě se zase stalo, že letošní červená hybridka typu brown, která snáší tak měsíc, tři týdny, mi neustále snáší jako jediná mimo hnízdo.

Myslel jsem si mladický vrtoch, ještě se to nenaučila, vrtoch čerstvé první dámy,...

Do teď, dneška, to byla kohoutova favoritka, dnes její roli převzala jiná a slepička a ona od rána sedí na tom svém jediném vajíčku, posledním které jsem jí ještě nesebral. Když jí vajíčka dám do bedny, protože mi kvočna nevadí (zrovna bych ji uvítal na odvodění kuřat co budu ještě líhnout) tak se blbka vrátí na původní místo kde sedí mimo jakékoli vejce nebo se připojí ke kohoutovi a já se bojím že ji to přejde. Jde ji nějak v kvokavosti podpořit, ale tak jak to potřebuji?

Jen ještě dodám, že kvokavost na ni musela přijít hned jak začala snášet, protože jsem na tom místě sebral před asi 14-ti dny sedm vajec. Původně jsem myslel, že je sneslo větší množství mladých nosnic.

Ne-chovatel

20.7.2015 18:34
Ne-chovatel

XXX.XXX.104.240

Už seděla zase spátky, po přestěhování hnízda, zpátky na prázdno na zemi pod keřem. Když jsem jí tam dal (rezignoval jsem) slámu a vejce, aby vajíčka nebyla jen na zemi, tak opět na chvíli odešla s kohoutem (ten o jejím sezení jednoznačně ví a hlídá ji). Uvidím zda se opět vrátí.

Je možné, že jí vadí ta sláma, třeba její barva protože se bojí že láká pozornost? Mám to zkusit s listím, mám nějaké zloňska, ale také světlé (lipové).

Ne-chovatel

20.7.2015 18:59
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138

Už na tu slámu sedla, tak uvidím.

Pustil bych k ní husy, podle mne se jich kuny bojí. Problém je, že když jsem husám slepičí vajíčka podkládal (když chtěli sedět a husí vejce nebyla) tak se ukázalo, že jedna je žere.

20.7.2015 20:15

Kvočna se dá přestěhovat, ale nejlépe v noci.Hnízdo je nejlepší na první 2 dny zabezpečit proti jejímu odchodu.Pokud jí tam dáte ihned při jejím přemístění alespoň 5 vajec či podkladků a do rána je dostatečně zahřeje, už nemá takovou vůli z nich odcházet.Nicméně záleží to od kusu.U mě zatím stěhování prošlo u 4 ze 6.Každopádně musí být ale kvočna už plně rozsezená, tzn. že už moc neschází z hnízda.A také je dobré první týden hlídat, zda se vrací tam, kam má.Zrovna dnes řeším dilema, zda ještě poslední kvočnu podsadit, či odkvokat.Poslední týden se častěji zdržovala na hnízdech a to už při prvním náznaku mi bylo jasné, že bude zase kvokat.Dnes už sedla naplno, i když snesla ještě pravděpodobně poslední vejce.Kvoká již podruhé, první kuřata řádně odvodila.Ale mám již kuřat až moc, posledních 24 ks týden starých pod 2 ma kvočnami, kterých se mi zželelo.Letos mi většina kvočen zasedla 2 krát a všechny jsem tak nějak využil.Ale zdá se mi už dost pozdní doba na další kuřátka. Tak nevím, nasadit či nenasadit?To je oč tu běží.

20.7.2015 20:49

Dobrý večer, prosím o to aby jste si založil svou vlastní diskusi a nezabíral mou. S mým problémem Váš vůbec nesouvisí a ani jste mi nenapsal nic co by mi pomohlo aby nám slepičky zase začali snášet! Děkuji za pochopení.

20.7.2015 21:41

Ok k Vašim, problémům'':
Slepice co sedí v hnízdě je kvočna, že nekvoká nic neznamená, sedí dlouhodobě a čepýří se při vyrušení - kvočna.Odkvokat nebo nasadit.
To, že vám v kukaních spali kuřice, na snášku starších slepic vliv nemá.Slepice buď ovulaci má a snáší, nebo nemá a nenese.

Nepíšete, zda ostatní starší snášejí či nikoliv, to je dost podstatné pro jakoukoliv další radu, nicméně pokud nenesou, je to pravděpodobně z vedra.

Krmení, nejlépe brzy ráno míchanici, či směsku a na noc zrno, to slepice tráví déle a pokud si narve vole na noc, má z čeho tvořit.Dodat bílkoviny - tvaroh, krmné kvasnice, ořezy masa ap.

Je potřeba aby se měli kde slepice schovat před přímým sluncem, takže pokud ve výběhu nemají stín, je potřeba tom řešit.

Ne-chovatel

20.7.2015 21:42
Ne-chovatel

XXX.XXX.34.125

Pardon, zdálo se mi zbytečné zakládat novou diskusi.

Jednak si myslím, že to spolu přímo souvisí, máte také mladé slepičky (také hybridky co nemají kvokat) které když se dostali ke kohoutovi začali toužit po potomstvu. Na co to poukazuje nevím, vady ve šlechtění, divný rok,...

Jednak nevím co čekáte za jinou radu, než odkvokat.

Ne-chovatel

20.7.2015 21:49
Ne-chovatel

XXX.XXX.34.125

To co píše Jura je pravda. Pokud si nejste jistí tím kvokáním, ta moje také nevydává typické zvuky kvokající slepice, tak horko je nejčastější příčina snížené nebo přerušené snůšky.

Já svoje slepičky občas i chladím. mají místo kam se chodí projít do vody, jedna se ráda prochází i pod jemnou sprchou ale ostatní se jí vyhýbají. loni jsem je ponořil do bečky až po hlavu, zvednout jim křídlo a nacákat pod něj vodu je pro ně lepší. Hlavně stín, keře, a pod nimi voda. Ráno krmit brzy, dokud je chlad, vše podstatné v krmivu (u mne míchanice), přes den teď žerou spíše ovoce než trávu, takže trávu přidávám i do ranní míchanice, večer dávám klasicky jen zrno.

Moje slepice mají stále tekoucí vodu, jinak bych se nebál měnit vodu i několikrát denně.

Jinak loni mne ne-vychytání problémů s horkem stálo měsíc snůšky a problém s tvorbou skořápek.

Přidejte reakci

Přidat smajlík