Mám chovný kmen 1.2 a chtěl bych rozšířit chov. Chci se zeptat jestli musí být každý kmen zvlášť z důvodu křížení nebo jestli má každý houser své husy tím pádem oplodňuje pouze ty. Chci je pouštět na rybník a nedokážu si představit pouštět je na etapy. Jak to tedy udělat řekněme u tří kmenů? Ještě se chci zeptat jestli je lepší sestavit 3x 1.2 nebo 2x 1.3 nebo 2x 1.4 jaká je ideál? Pokud bych přidal do stávajícího kmenu husu/y zdali by to nebyl problém? Předem děkuji za odpovědi.
xdieselx
napsal(a):
Mám chovný kmen 1.2 a chtěl bych rozšířit chov. Chci se zeptat jestli musí být každý kmen zvlášť z důvodu křížení nebo jestli má každý houser své husy tím pádem oplodňuje pouze ty. Chci je pouštět na rybník a nedokážu si představit pouštět je na etapy. Jak to tedy udělat řekněme u tří kmenů? Ještě se chci zeptat jestli je lepší sestavit 3x 1.2 nebo 2x 1.3 nebo 2x 1.4 jaká je ideál? Pokud bych přidal do stávajícího kmenu husu/y zdali by to nebyl problém? Předem děkuji za odpovědi.
Dobrý večer,
s dovolením autora Vám zde vložím moc pěkný článek o chovu hus. http://chov.drubez.sweb.cz/clanky/husy.html
Jinak k Vaším dotazům budu odpovídat z vlastních zkušeností, kdy mám kmeny: pomořanek, tuluských, brojlerky, letos nově pořízené lindovské a loni jsem měl dnes již zrušené landeské. Kmeny mám mimo období hnízdění pospolu na pastvě (nebál bych se je pustit společně na rybník, ale ten v blízkosti nikde nemám) a někdy v listopadu/prosinci je odděluji do jednotlivých kójí, kde mají svůj klid a upravené podmínky pro páření a hnízdění. Z vlastní zkušenosti je lepší, aby jednotlivé kmeny na sebe ani neviděli. Záleží na povaze jednotlivých jedinců, ale můj tuluský houser by žádného soka nesnesl. Stačí skulinka v přepažení kóje a už se dobývá na sousedy. Pokud máte v hejnu shodného plemene více houserů, může docházet k vzájemnému napadání při páření a oplodněnost půjde dolů ( takové jsem alespoň četl poznatky chovatelů - vlastní zkušenost nemám). V případě různých plemen může dojít k nežádoucímu křížení. Pokud do stávajícího kmene přidáte nového jedince dostatečně brzo (cca.3 měsíce před hnízděním) z mé zkušenosti ho přijmou. Loni jsem byl nucen přidat husu k druhému houserovi již v době snášky a bohužel ji pouze vedle sebe pouze toleroval, ale nepářil. Co se týče sestavení kmene a počtů kusů v něm záleží hodně na plemeni a stáří houserů a hlavně na Vás, za jakým účelem kmen chcete sestavit. Pokud by jste dal 1,4 brojlerové, tak bude houser vše v pohodě stíhat pářit, ale nevím, co budete dělat s tolika vejci
. Naopak v případě např. tuluských budete mít asi problém s oplozeností již při 1,3.
Pokud má někdo jinou věcnou zkušenost zkuste také zareagovat. K chovu husí je tu toho jak šafránu.
S pozdravem
MZ.