Brojler - špatné maso

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

iririsek

22.8.2015 20:57
iririsek

XXX.XXX.233.206

Dobrý den, již několik let chovám Brojlery, ale až poslední dva roky jsem se setkala u Brojlera se špatným mase. Brojlery chovám volně na pastvě, jeijich konečná váha je cca 4kg a krmím směsí + pastva. Brojler je na pohled zráv, ale při zabití a vykuchání zjistím, že prsní maso u kosti je úplně zelené a když to není prso tak je to stehno, který má snad všechny barvy. Vysledovala jsem, že se jedná u jedince, který je překrmený. Bohužel tohle maso mám strach jíst tak ho dávám psům. Nic méně by mě doceladost zajímalo, jestli někdo nemá ten stejný problém? A hlavně o co se jedná za nemoc? To není přeci normální. Připadne mi, že Brojler je už tak zdegenerovaný, že už to není snad ani zdravé maso. Uvítám každý poznatek.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.8.2015 21:13

Pravděpodobně se jedná o tzv. zátěžovou myopatii. To zelené je je nekrotické ložisko ve svalu. Vzniká to nadměrnou námahou při mávání křídly a myopatie v nohách je způsobena opět nadměrnou námahou způsobenou těžkým tělem zvířete, zvlášť když mají ještě běháky do O.

22.8.2015 21:16

Myslím si, že chyba je vůbec v tomto chovu brojlerů. Ta zvířata jsou opravdu, jak říkáte, zdegenerované, nebo jinak, je to vyšlechtěné k tomu, aby přežil rychlý růst do brzy dosažené porážkové hmotnosti a konec. Nemůžete prostě po takových zvířatech chtít, aby vydržely výkrm do čtyř kil na pastvě. To je prostě na ty jejich nožičky a všechno moc, a bude to právě volný pohyb + jejich vysoká hmotnost, co vám způsobuje myopatii.

Doporučuju takhle chovat kohouty kombinovaných plemen a brojlery si nechat do ohrádky ve stodole, kde je zabijete v poloviční hmotnosti.

26.8.2015 17:27
iririsek

XXX.XXX.233.206

Dobrý den, velice děkuji za odpověď.

Ráda bych tedy začala chovat něco co není zdegenerovaný jako brojler.
Můžete mi prosím ještě někdo poradit jaký plemeno je nejvíce masově podobné BROJLERU?

ˇPřefem děkuji za odpověď.

26.8.2015 17:49
mysak

XXX.XXX.45.153

iririsek napsal(a):
Dobrý den, velice děkuji za odpověď.

Ráda bych tedy začala chovat něco co není zdegenerovaný jako brojler.
Můžete mi prosím ještě někdo poradit jaký plemeno je nejvíce masově podobné BROJLERU?

ˇPřefem děkuji za odpověď.

Dobrý den,
pokud Vám jde jen o maso, tj odchov užitkových kuřat, možná by stálo za to si to dělat sama v tom smyslu, že na slepici bílé plymutky nebo sasexky světlé pustíte kohouta některé bojovnice (ale kde to sehnat, že?). Vzniknou zmasilí dvoulinioví hybridi, kteří však nebudou tak rychle růst jako brojleři - ti to holt mají v genech - dorůst do porážkové hmotnosti za 42 dní. To s jinými kuřaty nesvedete.
Nicméně maso bude chutné, vyzrálé. Někdo tu chválí francouzké slepice Bresse nebo Gourney... snad si to najdete ve vláknech. Někdo tu chválí kalimera. Já osobně jsem spokojen s čistými kohoutky maransek, či australek, nebo plymutek a je masíčko taky. A bez fleků. Jedině když je zabíjím a uhodí se křídlem o špalek, tak je tam zelená modřina to jo, ale jinak na těle nic. Stačí mladé kohoutky zavřít a přikrmovat kukuřičným šrotem, a k pití kyselé mléko. Bude maso jako dort. Jinak ty brojlery taky přitakám, že do poloviční hmotnosti v uzavřeném prostoru a dost. Zelení krmení a kukuřici přidávat - to ano, kvůli žluté kůži.

Přidejte reakci

Přidat smajlík