Hezký den, protože nás začínajících je čím dál víc, chtěla bych abyste vy co slepice máte x let nám poradili co vyloženě slepicím nesmí přijít do misky? Každý mi říká že slepice sežerou všechno ale určitě je něco co by dostat neměly. Dál bych se chtěla zeptat na váš názor co si myslíte o tom že slepice dostanou psí nebo kočičí granule (rozmočené) ? Mám pytel granulí, kteří už moji mlsní psi nechtějí a tak je mi líto je vyhodit, včera jsem je zkoušela nechat nabobnat, smíchala se šrotem, dala zeleninu a skořápky a úplně se po tom zaprášilo, soused mi říkal, že slepicím na zimu dává rozmočené kočičí granule do šrotu a přes zimu mu vůbec neklesne snáška.díky za psotřehy.a přeji krásný den
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Tak, nevím-nevím, ale zrovna zkrmovat psími granulemi-nejdříve si přečtěte co všechno granule obsahují-už jen těch "e".Nebylo by vhodnější granule dát někomu pro psy, nebo někam do útulku ve Vaší blízkosti.Určitě bych tedy vajíčka od takto krmených slepic nekonzumovala ani řádně vařená.A, soused-no, síla, ta bych tedy taková vajíčka a hlavně pak maso takových slepic nejedla.Co je pro psy, není pro slepice-myšleno granule.Jinak, to, že slepice sežere vše-také není tak zcela pravda, jo, možná když má opravdu hodně hluboko do korýtka, ale pak to nejsou ani kvalitní vajíčka, ani maso.Krmte je normálně, hlavně jim nedávejte nějaké zbytky z hospody, kde je kvanta soli a koření.Sůl je pro ně "zabiják".
Ovšem zda-li váháte, tak raději se do slepic nepouštějte, to už máte lepší si vajíčka kupovat v obchodě.Navíc je to starost, ony totiž jsou plně" závislé na vás a ne vy na nich", to je stará dobrá moudrost pro péči o všechna zvířata.Co, tak ještě čmelíci a různí roztoči- to je "něco" a že letos je invaze a leze to na všechna zvířata a člověka nevyjímaje a stojí to pořádně peněz a hlavně času. Zvažte vždy vše "pro a proti".
Uživatel s deaktivovaným účtem

Záleží na kvalitě granulí, obecně bych v tom problěm neviděl, ve většině těch kvalitnějšich je masová složka, soja apod. Což slepicí rozhodně neuškodí, pokud to nebudou mít trvale jako hlavní složku stravy. Jako zpestření určitě. Třeba kvočně s kuřaty také občas koupím masovou konzervu pro psa, je to bǐlkovina. Třeba na to budou mít jiní chovatelé jiný názor.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak, nevím-nevím, ale zrovna zkrmovat psími granulemi-nejdříve si přečtěte co všechno granule obsahují-už jen těch "e".Nebylo by vhodnější granule dát někomu pro psy, nebo někam do útulku ve Vaší blízkosti.Určitě bych tedy vajíčka od takto krmených slepic nekonzumovala ani řádně vařená.A, soused-no, síla, ta bych tedy taková vajíčka a hlavně pak maso takových slepic nejedla.Co je pro psy, není pro slepice-myšleno granule.Jinak, to, že slepice sežere vše-také není tak zcela pravda, jo, možná když má opravdu hodně hluboko do korýtka, ale pak to nejsou ani kvalitní vajíčka, ani maso.Krmte je normálně, hlavně jim nedávejte nějaké zbytky z hospody, kde je kvanta soli a koření.Sůl je pro ně "zabiják".
Ovšem zda-li váháte, tak raději se do slepic nepouštějte, to už máte lepší si vajíčka kupovat v obchodě.Navíc je to starost, ony totiž jsou plně" závislé na vás a ne vy na nich", to je stará dobrá moudrost pro péči o všechna zvířata.Co, tak ještě čmelíci a různí roztoči- to je "něco" a že letos je invaze a leze to na všechna zvířata a člověka nevyjímaje a stojí to pořádně peněz a hlavně času. Zvažte vždy vše "pro a proti".
Já už ale spelice mám, já už nemám možnost je mít nebo nemít, do lesa je pustit nepůjdu proč myslíte že jsou psí granule (nemylsím marketovky 10 kg za 150 Kč) špatné? já třeba kupuji psům granule pytel od 1000 Kč nahoru a musím jim je hodně střídat a občas se jim přejí a už je nechcou, většinou mívám za studena lisované a je tam velký podíl masa...samozřejmě tím slepice nekrmím denně ale dala jsem jim je zatím za ten měsíc asi tak 2 X. Ale neodpověděl/a jste mi na otázku...je něco co slepicím dát nemůžu? samozřejmě je mi jasné že extra kořeněné ani shnilé ne, ale něco, tak jak třeba psovi nesmíte dát čokoládu, nebo hrozno.
javorka
napsal(a):
Hezký překlep (spelice).
To se tak někdy povede. Váš dotaz mě přijde na místě. Je nás plno začátečníků a nechceme dělat zbytečné chyby.
Můžu se zeptat, jestli granule za studena lisované chutnají psům lépe? Naši granule nechtějí, tak musím vařit .
Drůbež ráda klove polystyren, např. v obložení, izolaci zdí. Tak na to také dejte pozor.

alda082
napsal(a):
Takže je mám krmit vyloženě šrotem pro nosnice jo? a máte někde nějaký eshop osvědčený kde berete jsou tam dobré ceny a levná doprava?
Pokud jde o sroty nebo hotove krmne smesi (ty se lisi podle vyrobce, kazdy ma jine slozeni), tak nejlepe najit na netu nejblizsi prodejnu zemedelskych potreb. Ja kupuji v nejblizsim Pronu co je u v systemu Primagry. Nekdo mi doporucoval krmiva od Energys, ale prijdou mi draha.
Jinak asi neni specielene nic, co by slepice nesmely, kdyz to srovnamen s hroznem a cokoladou u psu.
javorka
napsal(a):
Hezký překlep (spelice).
To se tak někdy povede. Váš dotaz mě přijde na místě. Je nás plno začátečníků a nechceme dělat zbytečné chyby.
Můžu se zeptat, jestli granule za studena lisované chutnají psům lépe? Naši granule nechtějí, tak musím vařit .
Těch spelic jsem si nevšimla
Já poslední dobou dávám granule jen jako přílohu k masu a zelenině... Ty mrchy nechcou ani taste of wild a tomu podobné... Takže mají maso, zeleninu, ovoce a granulí jen tak abych to zkrmila...
veraboskova
napsal(a):
Úplně mě děsíte hafani mají désně rádi hroznové víno. Vůbec jsem netušila, že to nemůžou.
Jinak nám babička radila sem tam dát slepicím kus masové konzervy pro psy.
A celou dobu jsem si myslela, že slepice nesmí mastné, že dostanou průjem.
Veterinář nám tvrdil že hrozny jsou prý pro psy jedovaté, ale ty naše potvory nám to taky ožírají, vlastně nám ožerou všechno, rybíz, angrešt, jahody, rajčata, kedlubny, okurky, co nasadím to mi uloví! Tak já už jsem jim dala i povařenou jednu jejich kámošku... Mě právě přijde že slepice je taková mini popelnice. No já můžu leda kupovat šrot tam kde jsem je koupila, to mám po cestě z práce. A jak to děláte se zrním? Dáváte? Mě babička říkala že zrní dřív bylo jakoby vzácné takže to slepicim nedávali, řekla mi že je to pro ně škoda.
Já nevidím problém dát slepicím psí granule, nebudeteli je nimi vyloženě krmt. Jinak krmný základ u mne je především pšenice s přídavkem granulí pro nosnice. Denně dostávají zbytka z restaurace, a které nemají ve výběhu dostatek zeleného dostávají i nasekanou trávu nebo nařezanou kopřivu s pšeničným šrotem. Ječmen neni vhodný pro slepice. Né že by jim ublížil, ale při skrmování ječmene dochází ke kvokání a pokud nechcete kuřata je to zbytečné neboť přicházíte o vajíčka. Ideální je pokud mají velký výběh kde jsou ovocné stromy a keře a vinikající je maliník. Rády se pasou a prohrabávají listí kde hledají hmyz a spadané ovoce. Navíc v porostu mají stín a také kryt před případnými dravci. Pečivo které je plesnivé, ale i jiné plesnivé krmení je špatné. Slepoce ho klidně sežere ale ta plíseň se může dostat do vajíček. V zimních měsících se zkrmuje také okopanina (brambory, řepa, mrkev, dýně) a jiné, podle toho k čemu máte přístup. Rozdrcené kosti jsou vinikající zdroj bílkovin. Nemusíte kupovat drahé drtičky, postačí vám sekyrka nebo kladivo. Jinak se ještě přidávají různé vitamíny a krmné doplňky a to jak sypké tak tekuté do vody. Slepice potřebuje celodeně přístup čisté vodě a pokud nemáte napáječky jenom mysky tak je třeba ji měnit alespoň dvkrát deně. Je toho hodně co se může slepicím zkrmovat, ale pokud nebudete nároční na snášku vajíček, úplně vám postačí granule pro nosnice a voda. Nebo ještě granule míchané se pšenicí a také písek. Slepice se dají chovat i v malé ohrádce vše záleží na možnostech. Pak je ale potřeba rozhodnout se pro ten správný druh slepice. Z mé zkušenosti vím že mnoho lidí začína hybridama, protože jsou nejsnáze dostupné a tak vychvalované že to nejde odmítnout. Je mnoho chovatelů co nedá na hybridy dopustit ale jen proto že nezkusili nic jiného. Ještě k tomu krmení. Pan ministr Babiš(jeho firma) skoupil pomalu všechny míchárny krmiv, aby neměl konkurenci a fa PRIMAGRA distribuje krmení p celé republice. U nás se prodává granulovaná směs 25 kg za 242 Kč. Pomalu v každém městě se krmiva prodávají, je třeba se jenom poptat. Někdy je to zverimex, agrovest, agrozet, prodejna paliv a podobně. Jestli jste to dočetli až sem tak nakonec jedna rada. Zkuste si najít odborné články na internetu o chovu slepic anebo si něco vypůjčit v knihovně. Tady vám poradí kdeco a nakonec vznikne hádka o tom zda to nebo ono co popsal onen je vhodné nebo ne. A také plemena slepic, každému vyhovuje něco jiného..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
V mnohém s vámi souhlasím, ale přeci jen ty granule pro psy bych nikdy nedala.Někdo tady tvrdí, jak jsou kvalitní a masité, ale pravda je někde úplně jinde-žádné maso jen masokostní a rybí moučky.Kde by také vzaly na výrobu tolika tun granulí, které deně firmy vyprodukují maso.Je to klamání, navíc masokostní moučka se nesmí drůbeží zkrmovat kvůli moru a různým plísním.Proto ve granulích pro psy je tolik vedlejších "e"Stačí si ty granule rozpustit.Dnes již mnoho majitelů psů přešlo na vaření, protože rakovina u psů je snad běžnější než kloubní onemocnění.
Slepicím velice chutná jakékoliv ovoce a i nastrouhaná mrkev, cibule, česnek.Je tady také příspěvek o obilí-to, že dříve obilí bylo drahé a drahé je i dnes, ale pro slepici a vůbec pro drůbež je základem-takže další blbost, která se tady napsala.Nebo o tom hroznovém víně-je to vlastně přírodní hroznový cukr, což je pro zvířata velice důležité, pochopitelně nelze jej zaměňovat s řepným cukrem.Tazatelka ovšem nepíše, kde a v jakém prostoru slepice chová, takže také těžká rada.
Fakt mě pobavilo to hrozno u psů-čokoládu ovšem ne, ale když pes má chuť kolikrát na něco neobvyklého, to samé slepice.Mě letos sklidily rybíz a angrešt a nyní si doslova vyžadují strouhanou mrkev a to mají výběh 700m a je jich 16 a lesní stromy, ovocné keře, hrabaniště, trávu.I slepice dokáže být mlsná a jak hlasitě to dokáže dávat najevo.Chovu zdar.
horal
napsal(a):
Já nevidím problém dát slepicím psí granule, nebudeteli je nimi vyloženě krmt. Jinak krmný základ u mne je především pšenice s přídavkem granulí pro nosnice. Denně dostávají zbytka z restaurace, a které nemají ve výběhu dostatek zeleného dostávají i nasekanou trávu nebo nařezanou kopřivu s pšeničným šrotem. Ječmen neni vhodný pro slepice. Né že by jim ublížil, ale při skrmování ječmene dochází ke kvokání a pokud nechcete kuřata je to zbytečné neboť přicházíte o vajíčka. Ideální je pokud mají velký výběh kde jsou ovocné stromy a keře a vinikající je maliník. Rády se pasou a prohrabávají listí kde hledají hmyz a spadané ovoce. Navíc v porostu mají stín a také kryt před případnými dravci. Pečivo které je plesnivé, ale i jiné plesnivé krmení je špatné. Slepoce ho klidně sežere ale ta plíseň se může dostat do vajíček. V zimních měsících se zkrmuje také okopanina (brambory, řepa, mrkev, dýně) a jiné, podle toho k čemu máte přístup. Rozdrcené kosti jsou vinikající zdroj bílkovin. Nemusíte kupovat drahé drtičky, postačí vám sekyrka nebo kladivo. Jinak se ještě přidávají různé vitamíny a krmné doplňky a to jak sypké tak tekuté do vody. Slepice potřebuje celodeně přístup čisté vodě a pokud nemáte napáječky jenom mysky tak je třeba ji měnit alespoň dvkrát deně. Je toho hodně co se může slepicím zkrmovat, ale pokud nebudete nároční na snášku vajíček, úplně vám postačí granule pro nosnice a voda. Nebo ještě granule míchané se pšenicí a také písek. Slepice se dají chovat i v malé ohrádce vše záleží na možnostech. Pak je ale potřeba rozhodnout se pro ten správný druh slepice. Z mé zkušenosti vím že mnoho lidí začína hybridama, protože jsou nejsnáze dostupné a tak vychvalované že to nejde odmítnout. Je mnoho chovatelů co nedá na hybridy dopustit ale jen proto že nezkusili nic jiného. Ještě k tomu krmení. Pan ministr Babiš(jeho firma) skoupil pomalu všechny míchárny krmiv, aby neměl konkurenci a fa PRIMAGRA distribuje krmení p celé republice. U nás se prodává granulovaná směs 25 kg za 242 Kč. Pomalu v každém městě se krmiva prodávají, je třeba se jenom poptat. Někdy je to zverimex, agrovest, agrozet, prodejna paliv a podobně. Jestli jste to dočetli až sem tak nakonec jedna rada. Zkuste si najít odborné články na internetu o chovu slepic anebo si něco vypůjčit v knihovně. Tady vám poradí kdeco a nakonec vznikne hádka o tom zda to nebo ono co popsal onen je vhodné nebo ne. A také plemena slepic, každému vyhovuje něco jiného..
Děkuji za krásnou a vyčerpávající odpověď
Máte pravdu nezmínila jsem se kde je mám a co mám, tak já mám takovou směsku z velkochovu od každé barvy jednu a mám jich dohromady pět, kurník mi dělal manžel dřevěný, větratelný i v zimě na nohách abych se nemusela sklánět když tam jdu, slepice mají žebřík který se na druhý den naučili používat.v kurníku mají dvě krytá hnízda se senem, na podlaze je lino a na zimu budu dávat hobliny, mají hřad ve výšce mých prsou cca 120-130 od země. Výběh mají za barákem pod ořechama u kompostu a velký je cca 12 m dlouhý a cca 2 m široký, jinak pokud dělám něco na zahradě jsou tam semnou a pomáhají mi, samozřejmě je mám na vajíčka ale prostě miluji zvířata a snažím pro všechny co doma mám udělat ty nejlepší podmínky a kdybych mohla tak mám snad všechno, ale není prostor tak tolik o mě jak se u nás mají slepice
Ctenar

XXX.XXX.131.120

Když už jsme odbočili k psům, nejsem ani biolog ani přírodovědec, takže musím vycházet z literatury, která se alespoň odborně tváří (ověřujte info na internetu...)
Zde článek o potravinách škodlivých psům
https://www.prirodovedci.cz/zeptejte-se-prirodovedcu/287.

A ještě k těm granulím, my krmili psa granulemi Fitmin, vycházím-li z údajů výrobce, tak si myslím, že zase tolik "škodlivin" v tom není a klidně bych je slepicím dal. Proto jsem také psal, že záleží na značce granulí.
Jinak pokud jde o zrní, opravdu by mělo být k dispozici alespoň na noc, slepicím vydrží déle trávit a nemají hlad. Záleží také na počtu slepic, ale nepřijde mi, že by cena pšenice byla nějak závratná. Pokud nemáte hejno o 100 kusech

No k těm granulím, pokud kupujete brak s éčky, tak se nedivím, že vám pak pes pojde na rakovinu.A hlavně granule psům dávat jako doplňkové krmivo.Jak by se Vám líbilo, celý život tlačit do hlavy jen jednu a tu samou suchou stravu a vodu.Nicméně granule kuřatům a někdy i slepicím dávám také(jako občasný pamlsek ke spestření stravy), jenže ty kvalitnější.Obsahují jak maso kolem 30%, tak nějakou to rybí močku a tu zkrmuji pořád samu o sobě.Tak kde je problém.Jo éčka, tak ty se v těchto granulích vyskytují jen v nutném množství a to především vitamíny.Pro psy není třeba nic barvit(jsou barvoslepí), není potřeba zvýrazňovat chutě, mají daleko citlivější chuťové i čichové receptory.Daleko větší sajrajty konzumujeme mi lidé a to už sakra ve všem.Jakákoliv uzenina, paštika střední cenové třídy, mnohdy i ty nejdražší, či tvarohový koláček, jogurtový či jiný dezert dnes obsahují nějaké škodlivé éčko.Ať už z ropy či dehtu, nebo uměle vyrobené v laborce.Většina ovoce v marketech a obchodech je napuštěná koktejlem insekticidů a umělych hnojiv a to všechno MY jíme.Takže na to jestli slípce může někdo čas od času přilepšit granulema pro psa je jen jedna normální odpověd.JASNĚ ŽE JO.
Přítelkyně zprvu jsem nepochopil hloubku dotazu, co slepice nesmí.Přemýšlel jsem o jedu na slimáky a hlavně o logru z kávy.Poté jsem si uvědomil souvislosti, ekonomika roste, zemědělští bafuňáři se tvrdě domáhají dalšího navýšení dotací, miliardy nevyfasované od EU a tak chápu, že Váš cíl sledující vytvoření bohatě dotovaného Centra zdravé výživy drůbeže se sídlem v Praze je aktuální.Jsem ochoten nápomoci ve funkci vícepresidenta či trvalého zástupce v Bruselu.Vězte uživíme drůbež, imigranty a i armádu zemědělských hodnostářů.
Olánek
napsal(a):
Přítelkyně zprvu jsem nepochopil hloubku dotazu, co slepice nesmí.Přemýšlel jsem o jedu na slimáky a hlavně o logru z kávy.Poté jsem si uvědomil souvislosti, ekonomika roste, zemědělští bafuňáři se tvrdě domáhají dalšího navýšení dotací, miliardy nevyfasované od EU a tak chápu, že Váš cíl sledující vytvoření bohatě dotovaného Centra zdravé výživy drůbeže se sídlem v Praze je aktuální.Jsem ochoten nápomoci ve funkci vícepresidenta či trvalého zástupce v Bruselu.Vězte uživíme drůbež, imigranty a i armádu zemědělských hodnostářů.
Vy asi moc přemýšlíte
Všechna zvířata, tedy i slepice a psa, krmím syrovou přirozenou stravou. Takže žádné granule. Občas ale na soutěži nějaké granule se psem vyhrajeme. Pak je dávám občas drůbeži (slepice, kachny). Radil mi to i pan veterinář na přednášce o krmení psa syrovou stravou.
Kromě plesnivého myslím slepice můžeou všechno, ty m oje si stejně vyberou jen to, co chtějí. Ráno jim dělám míchanici z pečiva, zeleného, případných zbytků, brambor, kyšky a šrotu a jen někdy dám kousek masa nebo pár psích granulí. K večeru krmím pšenicí.
Ohledně jedovatých hroznů pro psa - někteří psi jsou alergičtí na jed v peckách hroznů a může jim to způsobit i smrt. Jen někteří, ale nemá cenu riskovat, že to bude zrovna ten můj. Pokud ovšem pes hlídá vinohrad, těžko mu to zakázat.
Hezkou neděli přeji, dnes jsem šla jako každý jiný den uklízet kurník a našla jsem na desce pod hřadem vejce bez skořápky, čím to? Snáší mi jen jedna slepice zatím, takže vím od koho to vejce je, navíc jediná spí na hřadě, ostatní dole v hoblinách... Četla jsem že to dělají nemocné nebo vynesené slepice, co mám dělat? Nebo se to prostě občas stane?
Zdravím, nedá mi to a chci se zeptat, soused mi tady vykládá, že co vytrhne, nebo odstřihne na zahradě, to hodí slepicím. Prý i listy a stonky z rajčat, okurek, cibule atd. Je to možné? Já to nikdy slepicím nedala, vždy to šlo do kompostu. Nemáte někdo odpověď, zda to slepice mohou? ost by mně to zajímalo.
Moc díky za názory a odpovědi.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
My máme kompost ve výběhu pro slepice, tak si zobnou, co chtějí. Zatím se holkám daří.
Dobrý den, zkusím vám odpovědět zeširoka.
Většinu plevelů z vaší zahrady věnujte určitě slepicím (nebo na kompost, kam jim umožníte denodenní přístup. Nezaneřádíte si tak výběh, protože vám tam nezůstanou zbytky, které slepice nechtějí.) Každá slepice je ale vybíravá, a každá žere něco jiného. Neexistuje žádný obecný rámec, který by stanovil, co jíst budou a co ne. Moje slepice například stopky od rajčat ani rajčata vůbec nežerou, ani jablka, stejně tak se nedotknou ani celé pšenice - i kdybych se na hlavu stavěla. To by radši pošly hlady.
Obecně jsou ale listy všech jedlých plodů výbornou pochutinou pro slepice. Stejně i slupky a semena (například semena z melounu, dýně atd.)
Co jednoznačně slepice nesmějí, jsou následující pro slepice smrtelné potraviny:
Čokoláda
Čokoláda i kakao obsahuje alkaloid zvaný theobromin. Ten je toxický pro drůbež (psi i kočky). Jejich tělo jej neumí zpracovat. Vysoká hladina theobrominu v hořké čokoládě znamená, že k otravě drůbeže stačí jen velmi malé množství. Pouhé 3 gramy může stačit k otravě slepice o hmotnosti 2,5 kg.
Zelené brambory
Vysoká akumulace solaninu obsažená v zelených (i hodně naklíčených) bramborách, způsobuje mnoho zdravotních problémů. Včetně následku smrti.
Cibule
Cibule (ale také česnek, pažitka, pór, šalotka a všichni ostatní členové rodiny "Allium") obsahují různé formy thiosulfinátů, které mohou oxidovat hemoglobin v krvi těla slepice. Což vede k těžké anémii (pouze při při konzumaci většího množství). Takže ano, můžete jim podávat i tyto části z těchto rostlin, ale v nijak velkém množství. Lisovaný stroužek česneku se dokonce podává v potravě při onemocnění namísto antibiotikum.
Plíseň
Některé jsou dobré (jako penicilin), některé špatné. Obecně žádný tvor na planetě nesmí jíst plesnivé potraviny. Krmením plesnivých potravin vede k respiračním problémům až po rakovinu jater. Žádné tělo živého organismu neumí bojovat s velkým množstvím plísní v zažívacím a dýchacím systému.
Suché fazole
Tepelně neupravené suché fazolové boby jsou extrémně toxické jak pro lidi, tak pro drůbež, a to díky téměř neproniknutelnému proteinu nazývanému phytohemaglutinin. Slepicím stačí jen pár bobů, a smrt nastává za pár hodin.
Avokádo
Avokádo obsahuje fungicidní toxin nazvaný persin. Pro slepice může být pozření neslučitelné se životem.
"Zrádná" semena
Semena jablka (a "mandlové vnitřky" z broskví, meruňek, třešní, švestek atd.) Obsahují látku nazývanou amygdalin, který při úplném trávení produkuje malé množství kyanidu. (Opět by slepice musela sežrat velké množství)
Citrusy
Ohledně citrusů je napsáno v zahraniční literatuře mnoho. Já vědecky nijak tento fakt nezkoumala. Údajně požírání citrusů zapříčiňuje nutnost ozobávat si peří a neustupující průjmy. Jiné zdroje uvádí, že vysoká kyselost vede k tenké skořápce.
Povětšinou ale sama slípka ví, co může sezobnout, a co ne (vyhnete-li se seznamu uvedených smrtelných potravin - ty jim většinou velmi chutnají).
Jedovatého plevele jako je např. vlaštovičník si povětšinou v žádném velkém množství ani nevšímají. Asi jim sama příroda velí, co mohou a co ne.
Tak ať se daří, a slípky si pochutnávají! Plevelem jim obohatíte poznání!
Anna
anička66
napsal(a):
Dobrý den, zkusím vám odpovědět zeširoka.
Většinu plevelů z vaší zahrady věnujte určitě slepicím (nebo na kompost, kam jim umožníte denodenní přístup. Nezaneřádíte si tak výběh, protože vám tam nezůstanou zbytky, které slepice nechtějí.) Každá slepice je ale vybíravá, a každá žere něco jiného. Neexistuje žádný obecný rámec, který by stanovil, co jíst budou a co ne. Moje slepice například stopky od rajčat ani rajčata vůbec nežerou, ani jablka, stejně tak se nedotknou ani celé pšenice - i kdybych se na hlavu stavěla. To by radši pošly hlady.
Obecně jsou ale listy všech jedlých plodů výbornou pochutinou pro slepice. Stejně i slupky a semena (například semena z melounu, dýně atd.)
Co jednoznačně slepice nesmějí, jsou následující pro slepice smrtelné potraviny:
Čokoláda
Čokoláda i kakao obsahuje alkaloid zvaný theobromin. Ten je toxický pro drůbež (psi i kočky). Jejich tělo jej neumí zpracovat. Vysoká hladina theobrominu v hořké čokoládě znamená, že k otravě drůbeže stačí jen velmi malé množství. Pouhé 3 gramy může stačit k otravě slepice o hmotnosti 2,5 kg.
Zelené brambory
Vysoká akumulace solaninu obsažená v zelených (i hodně naklíčených) bramborách, způsobuje mnoho zdravotních problémů. Včetně následku smrti.
Cibule
Cibule (ale také česnek, pažitka, pór, šalotka a všichni ostatní členové rodiny "Allium") obsahují různé formy thiosulfinátů, které mohou oxidovat hemoglobin v krvi těla slepice. Což vede k těžké anémii (pouze při při konzumaci většího množství). Takže ano, můžete jim podávat i tyto části z těchto rostlin, ale v nijak velkém množství. Lisovaný stroužek česneku se dokonce podává v potravě při onemocnění namísto antibiotikum.
Plíseň
Některé jsou dobré (jako penicilin), některé špatné. Obecně žádný tvor na planetě nesmí jíst plesnivé potraviny. Krmením plesnivých potravin vede k respiračním problémům až po rakovinu jater. Žádné tělo živého organismu neumí bojovat s velkým množstvím plísní v zažívacím a dýchacím systému.
Suché fazole
Tepelně neupravené suché fazolové boby jsou extrémně toxické jak pro lidi, tak pro drůbež, a to díky téměř neproniknutelnému proteinu nazývanému phytohemaglutinin. Slepicím stačí jen pár bobů, a smrt nastává za pár hodin.
Avokádo
Avokádo obsahuje fungicidní toxin nazvaný persin. Pro slepice může být pozření neslučitelné se životem.
"Zrádná" semena
Semena jablka (a "mandlové vnitřky" z broskví, meruňek, třešní, švestek atd.) Obsahují látku nazývanou amygdalin, který při úplném trávení produkuje malé množství kyanidu. (Opět by slepice musela sežrat velké množství)
Citrusy
Ohledně citrusů je napsáno v zahraniční literatuře mnoho. Já vědecky nijak tento fakt nezkoumala. Údajně požírání citrusů zapříčiňuje nutnost ozobávat si peří a neustupující průjmy. Jiné zdroje uvádí, že vysoká kyselost vede k tenké skořápce.
Povětšinou ale sama slípka ví, co může sezobnout, a co ne (vyhnete-li se seznamu uvedených smrtelných potravin - ty jim většinou velmi chutnají).
Jedovatého plevele jako je např. vlaštovičník si povětšinou v žádném velkém množství ani nevšímají. Asi jim sama příroda velí, co mohou a co ne.
Tak ať se daří, a slípky si pochutnávají! Plevelem jim obohatíte poznání!
Anna
Moc Vám děkuji
Dobrý den,
se svými prvními slepičkami chci začít na jaře, mám pro ně připravený výběh 80m2, uprostřed je volně ložený kompost. Na podzim na něj dáváme kromě běžného zeleného zahradního odpadu a rostlinných zbytků z kuchyně i spadaná jablka, většinou potlučená. Na pozemku je i vzrostlá hrušeň a velký keř špendlíků. Nebudou to slepice v době padání plodů ve velkém žrát? Aby z toho neměly zažívací problémy.
Díky moc
Jana.
Houby

XXX.XXX.20.102
Můžou slepice sníst zbytky odřezky čerstvých hub?

Můžou, ale syrové je žrát nebudou.Já všechny červavé zbytky a odřezky vždy pár minut povařím a pak je o ně bitka jak o maso.Pozor však na modrající hřiby, ty vařit déle.
Houby

XXX.XXX.20.102
Děkuji za odpověď. Ty naše právě sežraly na kompostu odřezky syrové. Tak jsem měla obavu, aby jim nebylo blbě.
Dessy

XXX.XXX.233.155
Já jsem se radila co v zimě dát slípkám na přilepšenou, když je sníh a nemohou ani ven a opravdu výborný veterinář mi řekl, že granule pro kočky jsou lepší jak vitamínové směsi. O psích granulích jsme se nebavili. Ovšem čas od času...

Dessy
napsal(a):
Já jsem se radila co v zimě dát slípkám na přilepšenou, když je sníh a nemohou ani ven a opravdu výborný veterinář mi řekl, že granule pro kočky jsou lepší jak vitamínové směsi. O psích granulích jsme se nebavili. Ovšem čas od času...
Ještě lepší je syrové, mleté maso, lze koupit mražený barff pro psy. V granulích bude vždy "něco" zbytečného navíc.
Když si nedám pozor a nezavřu kotec nebo chlív, tak slepice zbouchaji všechny granule pro kočky i psy. Nic se jim nestalo. Hoooodne pikantní jídla určitě ne. Chilli, pepř. Kuře na kari asi ne. Mohlo by jim to způsobit potíže. Zázvor jsem odzkoušel, ten jim tedy moc nevadil. Sežerou skutečně skoro všechno. Do syrový červený řepy mi ani neklovnou,syrový brambory taky ne. A když se něčeho hodně přejedi. Takhle se mi to stává při zkrmování zbytku z lisování jablek na most. Že začátku se o to perou, pak si toho ani nevsimnou. Ale jinak Slepice je zamaskovaný prase. každý krmení se najde jedna mrcha z dvaceti, která se mi snaží okostovat prsty, za což dostane záhlavec :-). Jestli někdy umřu v kurníku, tak vím, že nosítka nebudou potřeba. Kosti zametou na lopatu.

JitkaH.
napsal(a):
Frufru, a to maso zkrmujete tak jak je, tzn. syrové?
Jitka
Ano, slepicím dávám maso syrové, vařením přijde o cenné látky. Zase ho nesežerou 3 kila denně Nejlépe mleté či drobně krájené.
napsal(a):
Ano, slepicím dávám maso syrové, vařením přijde o cenné látky. Zase ho nesežerou 3 kila denně Nejlépe mleté či drobně krájené.
Taky dávám denně slepicím syrové maso, co kupuju pro psy. Je už nahrubo namleté a hluboko zamražené, takže zdravotní komplikace určitě nehrozí. A ničím jiným si u slípek tak nešplhnete:)
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!